Helmipalkinto 2022

Pohjolan Osuuspankki myöntää vuosittain 10.000 euron suuruisen Helmi-palkinnon.

Pohjolan Osuuspankki myöntää vuosittain Pohjois-Suomen elinkeinoelämän yhden merkittävimmistä tunnustuspalkinnoista, 10 000 euron suuruisen Helmi-palkinnon. Palkinto voidaan jakaa enintään kolmen tahon kesken.

Tunnustus annetaan kiitokseksi yhteisölle tai henkilölle, joka on toiminut ansioituneella tai esimerkillisellä tavalla Lapin tai sen asukkaiden hyväksi tai tehnyt Lappia tai pankin toimialueen jotakin kuntaa tai kylää myönteisellä tavalla tunnetuksi. Palkinto voidaan myöntää myös yhteisölle tai yksityiselle, joka on kunnostautunut tieteen, taiteen, kulttuurin tai urheilun alueella.

Tämän vuoden palkinnoilla halusimme nostaa vahvasti esiin lappilaisuutta – meille lappilaisille tärkeitä juuria, kulttuuria ja perinteitä. Palkinnon saajat ovat ainutlaatuisella tavalla säilyttäneet, tuoneet esiin ja tutkineet näitä meille kaikille lappilaisille tärkeitä teemoja, kertoo Helmi-palkintotyöryhmän puheenjohtaja Mika Riipi.

Aiemmin Helmi-palkinnon ovat saaneet:

2006 Hannu Manninen ja Pidä Lappi siistinä ry
2007 Antti Tuisku ja Itä-Lapin Yrittäjänaiset ry
2008 Kadri ja Lasse Joamets sekä Kultamuseoyhdistys ry
2009 Tapio Sointu ja Lapin Keittiömestarit ry sekä Jutarinki ry
2010 Pekka Lintula ja Olli-Markus Taivainen sekä rock-yhtye SomBy
2011 Hetan Musiikkipäivät ry, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry sekä Oiva Arvola.
2012 Design tapahtumat / Päivi Tahkokallio ja Lapin Muotoilijat ry, Kari Väänänen ja Kai Leinonen
2013 Helmi-palkintoa ei jaettu
2014 Sodankylän elokuvafestivaalit ry, Mountain Club Ounasvaara ry ja taiteilija Merja Aletta Ranttila
2015 Niillas Holmberg, Lapin Kamariorkesteri, Käsityökoulu Peukku
2016 Heidi Alariesto, Tarmo Jomppanen ja Hannu Raudaskoski
2017 Rovaniemen Wanhat Markkinat ry sekä kunniamaininta kirjailija Pekka Jaatiselle
2018 Skábmagovat – alkuperäiskansojen elokuvafestivaali, Sirkus Taika-Aika
2019 Näyttelijä Pirjo Leppänen ja yrittäjä, itseoppinut animaationtekijä Tuomas Toivainen
2020 Säveltäjä Outi Tarkiainen ja parahiihtäjä Sini Pyy
2021 Vapaaehtoistyönkeskus Neuvokas / Pekka Salminen

Vuoden 2022 Helmi-palkinnon saajat ovat:

Lapin Metsämuseo

Lapin Metsämuseo tallettaa, tutkii, ylläpitää ja esittää Lapin metsähistoriaan liittyvää kulttuuriperintöä ollen ainoa museo maailmassa, joka on keskittynyt Lapin metsätyön historian vaalimiseen.

Lapin Metsämuseo kertoo tarinaa Lapin suurten savottojen aikakaudesta 1870-luvulta lähtien aina metsätöiden koneellistumiseen saakka 1960–70-luvuille. Metsäiseltä museoalueelta löytyy aitoja savottakämppiä, metsätyövälineitä, uittokalustoa ja metsätyökoneita. Metsäkämppiä ja muita rakennuksia on siirretty museoalueelle eri puolilta Lappia, ja jokaisella kämpällä, tallilla ja saunalla on oma mielenkiintoinen historiansa. Myös esineillä on omat tarinansa: eräs mielenkiintoisimmista ja näyttävimmistä esineistä lienee Suomen ensimmäisellä koneellisella metsätyömaalla käytetty ”Samperin veturi”, joka löytyy museoalueelta.

Lapin Metsämuseoyhdistys ry:n toiminta on yleishyödyllistä kulttuuritoimintaa, jota toteutetaan vapaaehtoisten henkilöiden voimin.

Ari Savikko

Ari Savikon, yhden miehen valtavan intohimon ja työn tuloksena Muonioon on syntynyt yksityinen kalakirjasto. Kirjastossa on Suomen kattavin kala/kalastusaiheinen julkaisukokoelma. Kokoelma sisältää suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 aina nykyvuosiin saakka. Kirjastossa on myös ulkomaista kalakirjallisuutta aina 1600-luvulta lähtien. Kalakirjastolla on tärkeä tehtävä toimia muisti-instituutiona.

Marja Tuominen

Professori, emerita Marja Tuominen on arvostettu kulttuurihistorian asiantuntija. Hän on tehnyt mittavan opetus-, tutkimus- ja kehittämisuran. Tuomisen työ tunnetaan laajalti ja vastaavasti hänen asiantuntijuutta on hyödynnetty monin eri tavoin. Professori Tuominen on käsitellyt muun muassa Suomen, Lapin ja Pohjoisen ajallisuutta, kulttuuria, sotien jälkeistä yhteiskuntaa, jne. Marja Tuominen teki myös mittavan työuran Lapin yliopistossa, josta siirtyi emerita professorin rooliin v. 2021.

Vuoden 2022 Helmi-palkintotyöryhmään kuuluivat:

  • puheenjohtajana maakuntajohtaja Mika Riipi, Lapin liitto
  • rehtori Antti Syväjärvi, Lapin yliopisto
  • palvelualuepäällikkö Merja Tervo, Rovaniemen kaupunki
  • toimittaja Pekka Viinikka, YLE

Lisätiedot: toimitusjohtaja Mikko Kokkonen, 040 761 3112