Osamaksu ja leasing

Osamaksurahoitus ja leasing

Maatilan koneita ja kalustoa voi hankkia myös osamaksulla ja vuokrata leasingsopimuksella.

Sekä osamaksurahoituksen että leasingin etuna on, että rahoitukseen ei tarvita kiinteistö- eikä yrityskiinnitystä, vaan kone itsessään toimii vakuutena. Näin maatilan vakuuksia voi käyttää muihin kohteisiin.

Osamaksu

Osamaksurahoituksen yleisimpiä rahoituskohteita ovat maatilan koneet ja laitteet, muun muassa traktori, puimuri ja kotieläinrakennuksen koneet, kuten lypsyrobotti. Omistusoikeus koneeseen siirtyy viimeisen osamaksuerän maksun myötä, mutta koneen hintaan sisältyvä arvonlisävero voidaan vähentää välittömästi. Rahoitettava osuus on pääsääntöisesti 70 prosenttia kauppahinnasta.

Osamaksurahoituksen etuna on, että kohteesta voi tehdä normaalit poistot, koneen arvonlisäveron voit vähentää välittömästi, voit hyödyntää käteisostajan edut, rahoitettava kohde voi olla uusi tai käytetty ja rahoitus sopii myös ulkomailta ostettaviin kohteisiin. Rahoitettavaan kohteeseen voi saada myös investointitukea.             

Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin sopia kaupan ehdoista myyjän kanssa. Voit pyytää myyjäliikettä tekemään rahoitustarjouksen puolestasi. Osamaksurahoitus sujuu vaivattomasti, koska OP tekee yhteistyötä kaikkien merkittävien kone- ja laitetoimittajien kanssa.

Leasing

Leasing tarkoittaa koneiden ja kaluston pitkäaikaista vuokrausta. OP ostaa vuokrakohteen valitsemaltasi toimittajalta ja vuokraa sen sinulle. Vuokrakauden jälkeen kone jää OPlle, joka etsii koneelle uuden omistajan. Koneen vuokrauksesta voidaan tehdä myös jatkosopimus.

Vuokrasopimuksessa määritetään koneelle jäännösarvo, joka vastaa koneen arvoa vuokrakauden jälkeen. Sopimuksen mukaan jäännösarvosta vastaa joko vuokralleottaja, myyjä tai kolmas osapuoli.

Leasingrahoituksen hyödyt

  • ei sido omia pääomia
  • ei sido vakuuksia - vuokrakohde toimii vakuutena
  • vuokra vähennetään tuloverotuksessa, vuokran alv-osuus arvonlisäverotuksessa
  • vuokra-aikaa ja jäännösarvoa voi optimoida vuokrakohteen arvioidun taloudellisen käyttöiän mukaan
  • ennakoitava vuokran määrä helpottaa investoinnin tuoton arviointia
  • helpottaa tilan maksuvalmiutta ja kustannusten kohdistamista
  • tuotannollisen omaisuuden hallinta on joustavampaa - rahoitus hankintoihin oikea-aikaisesti ja tarpeen mukaan
  • leasing monipuolistaa rahoitusrakennetta