Osakesijoittaminen OP-verkkopalvelussa

Osakesijoittajan palvelut

Edukkaampaa ja älykkäämpää osakesijoittamista
1

Miksi osakesijoittaminen on järkevää?

Osakkeet ovat pitkällä aikavälillä tuottavin sijoituskohde.Mitä pidempi sijoitusaika, sitä parempi tuotto-odotus, sillä sijoittaja hyötyy korkoa korolle ilmiöstä. Pidempi sijoitusaika tasaa myös osakkeiden kurssiheiluntaa ja alentaa siten riskiä.

2

Edullinen ja monipuolinen

Tarjoamme monipuoliset ja kattavat palvelut kaikille säästäjille ja sijoittajille aina edulliseen hintaan. Ja kaikki palvelut tietysti myös mobiilissa.

3

Näin aloitat osakesijoittamisen

Tarvitset osakesijoittamisen aloittamiseen arvopaperisäilytyksen, arvo-osuustilin, verkkopalvelusopimuksen ja rahatilin. Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili sisältyy automaattisesti kaikkiin osakesijoittajan palvelupaketteihimme.

OP:n sähköisten osakepalveluiden käyttäjänä saat käyttöösi muun muassa

Kattavan ja palkitun suomalaisen osaketutkimuksen palvelut, joka sisältää muun muassa erilaisia analyysejä, suosituksia ja tavoitehintoja noin 80 suomalaisesta pörssiyhtiöstä.

Monipuoliset säilytys- ja raportointipalvelut, joiden avulla saat ajantasaista tietoa esimerkiksi osakesalkkusi kehityksestä sekä raportit verotusta varten.

Kattavat ja laadukkaat työkalut osakekurssien seuraamiseen, analysoimiseen sekä toimeksiantojen tekemiseen.

OPn kautta sinulla on mahdollisuus käydä kauppaa tuhansilla eri osakkeilla jopa 14 eri pörssissä ympäri maailmaa. Lisäksi tarjollasi on erittäin kattava valikoima ETF-tuotteita. Yhdellä markkinoiden parhaimmalla ETF-hakukoneellamme löydät helposti ja nopeasti etsimäsi tuotteen yli 700 ETF:n valikoimasta.
Nainen portaissa

Sopiva palvelupaketti säästäjälle ja sijoittajalle

Osakesijoittajan palvelumme on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin ja käyttötarpeen mukaan. Olet sitten säästäjä tai sijoittaja, niin löydät meiltä juuri sinulle sopivat palvelut.

Mikäli teet osakekauppaa harvakseltaan ja sinulle riittää kattavat ja laadukkaat peruspalvelut, suosittelemme sinulle  säästäjän palvelupakettia, johon sisältyy mm. yksi maksuton säilytys sekä erittäin laaja osaketutkimuksemme.

Mikäli teet kauppaa esimerkiksi viikoittain tai useammin ja lisäksi haluat seurata osakemarkkinoita reaaliajassa, niin suosittelemme sinulle kattavaa sijoittajan palvelupakettia, jota voi lisäksi täydentää lisämaksullisella peruspakettia laajemmalla reaaliaikaisella markkinainformaatiolla.

Kiinnostuitko? Näin aloitat osakesijoittamisen

Osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitset arvo-osuustilin, arvopaperisäilytyksen, OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen sekä pankkitilin. Jos yritykselläsi ei vielä ole OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimusta, ota yhteyttä lähimpään osuuspankkiisi. Lue tarkemmat ohjeet sijoittamisen aloittamisesta täältä

Mikäli sinulla ei vielä ole verkkopalvelusopimusta OP:n verkkopalvelun käytöstä, ole yhteydessä lähimpään Osuuspankkiin tai voit jättää yhteydenottopyynnön.

Jos olet jo OP:n verkkopalvelun käyttäjä, voit avata itsellesi sopivan osakesijoittajan palvelukokonaisuuden verkkopalvelussa.

Mikäli arvopaperisäilytyksesi siirtyy OP:hen toisesta säilyttäjäyhteisöstä, varaudu 5 arkipäivän katkoon osakekaupankäynnissäsi.

Lyhyeksimyynti tarkoittaa sellaisen arvopaperin myymistä, jota ei vielä omista. Mahdollinen tuotto muodostuu arvopaperin myyntihinnan ja ostohinnan erotuksesta. Lyhyeksimyynti mahdollistaa päivänsisäisen negatiivisen näkemyksenoton tietystä osakkeesta tai suojausmahdollisuuden jo olemassa olevalle positiolle.

Sijoittajan tulee sulkea positio eli ostaa lyhyeksimyymänsä osakkeet takaisin päivän päätteeksi. Lyhyeksimyynti on mahdollista kaupankäyntilimiitin puitteissa ja kun olet solminut osuuspankin kanssa erillisen lyhyeksimyyntisopimuksen.

Lyhyeksimyynti on mahdollista op.fi-verkkopalvelussa erikseen määritellyillä osakkeilla. Listaa voidaan päivittää siitä erikseen ilmoittamatta. Listalla ovat tyypillisesti suurimmat ja likvideimmät osakkeet. Tutustu listaan alta löytyvästä linkistä.

Lyhyeksimyynnillä voit hyötyä päivän sisäisestä kurssilaskusta:

  • Myyt osakkeet ensin ja kurssin laskiessa päivän sisällä myydyt osakkeet voi ostaa myöhemmin päivän aikana halvempaan hintaan.
  • Jos taas kurssi nousee, myyjä häviää joutuessaan ostamaan arvopaperit korkeammalla kurssilla.
  • Myytyä määrää vastaava määrä arvopaperia tulee ostaa saman kaupankäyntipäivän sisällä, jolloin ns. positio tulee katetuksi päivän päätteeksi. Lyhyeksi myynnit käsitellään kuten arvopaperin ostot, eli ne vähentävät käytössä olevaa ostovoimaa.

Miten otat käyttöön lyhyeksimyyntipalvelun?

Ota yhteyttä omaan osuuspankkiisi sopiaksesi palvelun käytöstä.

Lyhyeksi myytävät osakkeet (pdf)

OP-verkkopalvelun kautta sinulla on mahdollisuus tehdä seuraavia osaketoimeksiantotyyppejä:

  • rajahinnallinen toimeksianto
  • markkinahintainen toimeksianto
  • kaikki mitä saa (FAK)
  • stop-toimeksianto (aktivointihinta)

Rajahinnallinen toimeksianto

Rajahinnallinen toimeksianto toimii kaikilla markkinoilla. Asettamalla rajahinnan voit määrätä ostoissa maksimihinnan, jonka suostut osakkeesta maksamaan ja myynneissä minimihinnan, jolla olet valmis omistuksestasi luopumaan. Rajahinnallisen toimeksiannon maksimivoimassaoloaika Helsingin markkinalla on 90 päivää, Tukholmassa 7 päivää ja muilla kansainvälisillä markkinoilla 1 päivä.

Markkinahintainen eli rajahinnaton toimeksianto

Markkinahintaisen eli rajahinnattoman toimeksiannon voi tehdä ainoastaan valitsemalla FAK-toimeksiannon ja jättämällä rajahinta-kentän tyhjäksi. Rajahinnaton toimeksianto toteutuu aina parhaimpaan osto- tai myyntihintaan.

Kaikki mitä saa (FAK= fill and kill) -toimeksianto

Kaikki mitä saa (FAK= fill and kill) -toimeksiannosta toteutuu se, mitä markkinapaikalla juuri sillä hetkellä on toteutettavissa ja loppuosa umpeutuu. FAK-toimeksiantoa voi käyttää rajahinnattoman toimeksiannon lisäksi myös rajahinnallisissa toimeksiannoissa. Toimeksiantoja on mahdollista tehdä Helsingin ja Tukholman markkinoilla jatkuvan kaupankäynnin aikana (Helsinki ja Tukholma klo. 10:00 - 18:25).

Stop-toimeksianto (aktivointihinta)

Nimi kertoo toimeksiantotyypin ensisijaisesta tarkoituksesta rajata myyntitoimeksiannolla mahdollista tappioriskiä, mutta toimeksiantoja voi tehdä laskevien kurssien lisäksi myös nousevilla kursseilla ostotoimeksiantona. Stop-toimeksianto siirtyy pörssin kaupankäyntijärjestelmään vasta osakkeen hinnan noustua tai laskettua ennalta määritettyyn aktivointitasoon (aktivointihinta).

Toimeksiantojen huolellista toteuttamista koskevat toimintaperiaatteet op.fi -palvelussa ja Osuuspankkien kautta tehtävissä toimeksiannoissa.

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.