Lähikuva avaimesta ja talon muotoisesta avaimenperästä.

Peruskorjausten kustannuksiin voi varautua

Hyvin suunniteltu peruskorjaus on asunnonomistajien yhteinen etu. Hyvään suunnitteluun kuuluu myös kustannuksiin varautuminen.

Hyvin johdetuilla taloyhtiöillä ei yleensä ole ongelmia saada lainoitusta korjaustöihin. Kenneth Sandberg, kiinteistönvälitysjohtaja, OP

Peruskorjaus, varsinkin putkiremontti, on mittava hanke. Sen tekemiseen ja rahoittamiseen kannattaa taloyhtiössä varautua huolella.

Putkiremontin valmistelu on syytä aloittaa jo kaksi tai kolmekin vuotta ennen kuin työ varsinaisesti käynnistyy. Hyvä suunnittelutyö helpottaa myös rahoituksen saamista. Hyvin johdetuilla taloyhtiöillä ei yleensä ole ongelmia saada lainoitusta korjaustöihin.

Taloyhtiö voi ottaa peruskorjausta varten lainan, jonka osakkaat maksavat rahoitusvastikkeena yleensä yhtiövastikkeen yhteydessä tai lainaosuussuorituksena eli kertasuorituksena lainan nostamisen jälkeen. Hankeosuussuorituksena osakas voi maksaa osuutensa lainasta jo ennen kuin taloyhtiö on ottanut lainaa.

Osakkaan on mahdollista saada pankista henkilökohtaista lainaa, jolla hän voi maksaa oman osuutensa remonttilainasta pois kerralla. Jos osakas saa lainan tähän tarkoitukseen, hän voi vähentää lainan korkoja normaalin asuntolainan tavoin omassa verotuksessaan. Osakkaan kannattaakin ennakolta selvittää, mikä vaihtoehto on hänelle edullisin.

Taloyhtiö voi myös kerätä yhtiövastikkeita ennalta ja sijoittaa kulut ylittävän osuuden esimerkiksi matalariskiseen rahastoon.

Taloyhtiön remonttiratkaisu ennakoi ja joustaa

Taloyhtiö voi varautua tulevaan remonttiin myös kokonaisvaltaisella Taloyhtiön remonttiratkaisulla, joka mahdollistaa ennakkosäästämisen vastikeperusteisesti.

Taloyhtiön remonttiratkaisu joustaa taloyhtiön tarpeiden mukaan. Se koostuu remonttilimiitistä, jota voi käyttää remontinaikaisiin maksuihin sekä remonttilainasta, jonka voi ottaa käyttöön korjauksen jälkeen. Taloyhtiöllä on näin käytössään aina tarvittava määrä rahaa. Taloyhtiö voi ottaa remonttilainan myös heti käyttöönsä.

Remonttiratkaisun avulla taloyhtiö voi varautua lisäksi korkotason nousuun ja suojata näin osaltaan vastikkeita nousupaineilta.

Omaisuuden myynti ja yhteiskunnan tuki

Remontti voidaan rahoittaa myös myymällä taloyhtiön omaisuutta, kuten asuntoja, liiketiloja, rakennusoikeutta tai maata.

Lisä- tai täydennysrakentaminen on sekin yksi vaihtoehto. Taloon voidaan esimerkiksi rakentaa lisäkerros, jonka asuntojen myynnillä remontti rahoitetaan.

Yhteiskuntakin tukee rakennuskannasta huolehtimista. Eduskunta päättää vuosittain seuraavana vuonna myönnettävistä rakennusten korjausavustuksista. Nämä koituvat niiden taloyhtiöiden eduksi, jotka ovat valmistautuneet tuleviin korjauksiin ja kykenevät reagoimaan nopeasti. Taloyhtiöillä on mm. mahdollisuus hakea valtiolta takausta peruskorjauslainoille.

Tietoa yhteiskunnan korjausavustuksista löytää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn sivuilta.