Nainen hymyilee sillä yrittäjän vakuutukset ovat kunnossa.

Yrittäjän vakuutukset

Yrittäjänä tarvitset tietyt pakolliset vakuutukset ja vapaaehtoisia vakuutuksia toimintasi luonteesta riippuen. Turvaa oma ja perheesi toimeentulo sekä yrityksesi jatkuvuus.
1

Kaikki helposti kuntoon

Saat kauttamme sujuvasti kaikki tarvittavat yrittäjän pakolliset ja vapaaehtoiset vakuutukset. Oli tarvitsemasi yritysvakuutus mikä tahansa, katsomme yhdessä, että se on juuri yrityksellesi sopivin vakuutus.

2

Henkilökohtainen asiakaspalvelu

Yhteistyössä asiantuntijamme kanssa varmistat, että kaikki liiketoimintaasi liittyvät riskit on huomioitu riittävästi. Tarvittaessa saat meihin vaivattomasti yhteyden.

3

Digitaaliset palvelut 24/7

Näet milloin tahansa, mitä vakuutusturvasi kattaa. Vahingon sattuessa saat heti avun Pohjola Vahinkoavusta ja pystyt hakemaan yrityksellesi korvausta nopeasti.

Mitkä ovat tärkeimmät yrittäjän pakolliset vakuutukset?

Yrityksen tärkein ja usein ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus YEL. Lisäksi on olemassa toimialakohtaisia yrittäjän pakollisia vakuutuksia, kuten potilasvakuutus ja ympäristövahinkovakuutus.

Työllistävän yrityksen on huolehdittava työnantajavakuutuksista, kuten lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta ja työeläkevakuutuksesta. Jos yritykselläsi on ajoneuvoja tai perävaunuja, niille on otettava liikennevakuutus.

Yrittäjän pakolliset vakuutukset ovat sinun ja perheesi turvana, jos esimerkiksi sairaus tai tapaturma yllättää. Riippumatta siitä, oletko aloittava vai jo pitkään toiminut yrittäjä, asiantuntijamme räätälöivät yrityksellesi sopivan vakuutusratkaisun. Kun vakuutukset ovat kunnossa, voit huoletta keskittyä yritystoimintaasi. 

Yrittäjän eläkevakuutus YEL

Yrittäjän pakollinen eläkevakuutus YEL turvaa toimentulosi eri elämäntilanteissa. Se vaikuttaa eläkkeeseesi sekä äitiys- isyys- ja vanhempainrahaasi. YEL-vakuutus auttaa myös silloin, jos sairastut tai yritystoimintasi keskeytyy.

YEL-vakuutuksen maksu perustuu arvioosi työtulosta. Tämä tarkoittaa sitä summaa, jonka voisit maksaa yhden vuoden palkkana samaa työtä tekevälle. Pidä oman YEL-vakuutuksesi työtulo ajan tasalla, sillä sen perusteella lasketaan esimerkiksi sairastuessasi saamasi päivärahan suuruus. 

Sinun on otettava YEL-vakuutus, jos

  • olet 18 - 67-vuotias
  • asut Suomessa​
  • työskentelet yrityksessäsi
  • toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta
  • et kuulu saman toiminnan perusteella muun eläkelain piiriin
  • työtulosi on vähintään 8 261,71 euroa (2022).

Työnantajan ja työllistävän yrityksen pakolliset vakuutukset 

Työntekijän eläkevakuutus TYEL

Kun palkkaat yritykseesi työntekijöitä, olet useimmiten velvollinen ottamaan työntekijöille työtapaturmavakuutuksen, työntekijän eläkevakuutuksen (TyEL) ja työntekijän ryhmähenkivakuutuksen. 

TyEL-velvoite tulee voimaan, kun työntekijä on 17–67-vuotias, työtä tehdään työsuhteessa ja palkka on vähintään noin 60 euroa kuukaudessa.

TyEL-maksu on tietty prosenttiosuus palkoista ja se määräytyy työntekijän eläkelain perustella. Osan työntekijän eläkevakuutuksesta maksaa työntekijä. Yrittäjän tehtävänä on pidättää tietty osuus työntekijän palkasta ja tilittää se vakuutusyhtiölle. 

Työtapaturmavakuutus

Työnantajan pakollisista vakuutuksista lakisääteinen työtapaturmavakuutus tulee ajankohtaiseksi, kun työnantajan maksamat palkat ovat kalenterivuoden aikana 1 300 euroa. Työtapaturmavakuutus on pakollinen, jos yritykselläsi on yksikin työntekijä. Vapaa-ajan vakuuttaminen on vapaaehtoista.  

Maksun määrä riippuu yrityksen toimialasta ja työn riskeistä. Maksun suuruus perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin. Lisäksi yleissitovien työehtosopimusten mukaan työantaja on velvollinen ottamaan työntekijöilleen ryhmähenkivakuutuksen, jonka maksut hoidetaan työtapaturmavakuutuksen yhteydessä.

Toimialakohtaiset pakolliset vakuutukset

Potilasvakuutus 

Yksi yleisimmistä toimialakohtaisista pakollisista vakuutuksista on potilasvakuutus. Potilasvakuutus on otettava, jos yrityksesi harjoittaa terveyden- tai sairaanhoitoa, kuten hierontaa tai fysioterapiaa. Vakuutuksesta korvataan esimerkiksi hoitotoimenpiteen yhteydessä potilaalle aiheutuvia vahinkoja.  

Ympäristövahinkovakuutus 

Yritykset, joiden toiminta vaatii ympäristö- tai kemikaaliluvan tarvitsevat ympäristövahinkovakuutuksen. Sama koskee yrityksiä, joiden toiminnasta voi aiheutua yleistä haittaa, riskejä tai vahinkoa ympäristölle. 

Ajoneuvovakuutukset 

Yrityksesi ajoneuvot, kuten henkilö- paketti- ja kuorma-autot sekä työkoneet, moottorikelkat, mönkijät ja perävaunut on vakuutettava pakollisella yrityksen liikennevakuutuksella. Yrityksen liikennevakuutus korvaa henkilövahinkoja ja syyttömän osapuolen vahinkoja.

Täydennä vakuutusturvaa vapaaehtoisilla vakuutuksilla

Vapaaehtoisilla yrittäjän vakuutuksilla voit varautua esimerkiksi sairauksiin, työkyvyttömyyteen tai kuolemantapaukseen. Kattavat vakuutukset mahdollistavat muun muassa nopean hoitoon pääsyn, joka tukee nopeaa toipumista ja töihin paluuta.

Jos yrityksesi omistaa esimerkiksi ajoneuvoja, kiinteistöjä tai muuta omaisuutta, tarvitset myös niille sopivat vakuutukset. Suojaa yrityksesi myös ulkoisilta riskeiltä ja toiminnan keskeytymiseltä.

Yrittäjän vapaaehtoiset henkilövakuutukset

Yrittäjän sairastuminen tai tapaturma vaikuttaa aina yrityksen toimintaan. Varsinkin, jos yrittäjä on samalla yrityksensä ainut työntekijä. 

Terveysturva on yrittäjän sairausvakuutus, jonka avulla voit varautua sairauksien ja tapaturmien hoidon aiheuttamiin kustannuksiin. Vakuutuksen turvin pääset nopeasti hoitoon ja toivut työkykyiseksi mahdollisimman pian. Vakuutus myös helpottaa arkeasi, sillä lääkärikumppanimme voivat laskuttaa vakuutuksesta korvattavat kulut suoraan meiltä. 

Yrityksen Matkavakuutus on tarpeellinen yrittäjän vakuutus, jos teet työmatkoja Suomessa tai ulkomailla. Matkavakuutus korvaa hoitokulujen lisäksi esimerkiksi matkan peruuntumisen aiheuttamia kuluja. 

Työkyvyttömyysvakuutuksesta saat korvauksen, jos jäät sairauden tai tapaturman vuoksi pysyvästi työkyvyttömäksi. Vakuutuksesta voidaan maksaa myös päivärahaa ohimenevän työkyvyttömyyden ajan.

Henkivakuutus antaa turvaa läheisillesi ja auttaa taloudellisesti pahimman yli. Henkivakuutuskorvauksen voi käyttää esimerkiksi lainojen lyhentämiseen tai muiden talouden menojen kattamiseen. Jos olet OP:n yrittäjäasiakas, voit ostaa henkivakuutuksen kätevästi verkossa.

Yrittäjän eläkevakuutuksella voit täydentää yrittäjän pakollista YEL-vakuutusta. Se on joustava tapa kerätä lisätuloa eläkeajalle. Kun hankit eläkevakuutuksen meiltä, autamme tekemään suunnitelman vakuutukseen maksettavista maksuista ja säästöjen sijoittamisesta. 

Asiantuntijamme kertovat mielellään, mitkä vakuutukset yrittäjälle ovat olennaisimpia ja mitä yrittäjän vakuutukset korvaavat.

Vastuuvakuutuksella turvaa korvausvelvollisuuksien varalle

Vastuuvakuutus on tarpeellinen kaikenkokoisille yrityksille. Se on yksi yleisimmistä yrittäjävakuutuksista ja sopii kaikille toimialoille. Vastuuvakuutukset antavat taloudellista turvaa, jos yritystoimintasi tai tarjoamasi tuote aiheuttaa vahinkoa toiselle. Toimialastasi riippuen, saatat tarvita useamman kuin yhden vastuuvakuutuksen. Pohjola Vastuuvakuutus räätälöidään aina yrityksesi tarpeisiin sopivaksi.

Yrityksen irtaimen omaisuuden ja toiminnan turvaamiseen voit yksittäisten vakuutusten sijaan ottaa helpon ja kattavan vakuutuspaketin eli Yritysykkösen. Yritysykkönen sopii loistavasti myös uudelle yrittäjälle! 

Käymme mielellämme kaikki vakuutustarpeesi läpi ja autamme valitsemaan sinulle sopivimmat yrittäjävakuutukset. Jätä yhteystietosi tarjouspyynnön kautta ja kerromme lisää yrittäjän pakollisista vakuutuksista sekä vapaaehtoisista lisäturvista. Saat kaikki tarvittavat vakuutukset yrittäjälle Pohjola Vakuutuksesta. Henkivakuutuksen ja eläkevakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy. 

Oletko vasta aloittamassa yritystoimintaasi?

Kaksi naista ja mies kahvilan pöydässä käymässä läpi toiminimen vakuutuksia.
Toiminimen vakuutukset
Toiminimiyrittäjän vakuutuksilla turvaat toimintasi vahinkojen varalta.
Nainen istuu kahvilassa hymyillen, sillä hänellä on aloittavan yrityksen vakuutukset kunnossa.
Aloittavan yrityksen vakuutukset
Mitkä ovat aloittavan yrityksen tärkeimmät vakuutukset? Tutustu ja jätä yhteydenottopyyntö!
Kuvassa kaksi henkilöä juo kahvia ja pohtii aihetta kasvuyrittäjän vakuutukset
Kasvuyrittäjän vakuutukset
Harkitsetko yritystoiminnan laajentamista? Lue, mitkä ovat kasvuyrittäjän tärkeimpiä vakuutuksia.

Yrityksen vakuutukset myöntää Pohjola Vakuutus Oy. Vahingot korvataan lakien ja vakuutusehtojen mukaan.