Kansainvälinen kauppa

Yrityksen kansainvälistyminen

Kansainvälistyminen on luonteva tie kasvuun.

Kansainvälinen kauppa on suomalaisyritysten arkea 

Kansainvälistyminen kuulostaa isolta askeleelta, mutta todellisuudessa se on arkista. Jos yrityksesi tuo tai vie raaka-aineita, tuotteita tai palveluita yli rajojen, yrityksesi harjoittaa kansainvälistä kauppaa. Suomalaisista pk-yrityksistäkin noin neljännes tuo tai vie, suuremmista yrityksistä käytännössä kaikki.

Palvelut ja digitaaliset tuotteet eivät tunne maantieteellisiä rajoja. Moni aloittava yritys lähtee heti tavoittelemaan markkinaa myös Suomen ulkopuolelta – suomalaiselle osaamiselle on kysyntää kansainvälisesti!

Vienti- ja tuontiyrityksen palvelut

OP:lta saat kaikki palvelut tuonti- ja vientiyrityksen tarpeisiin. Yrityksesi maksut liikkuvat reaaliajassa Eurooppaan ja jopa minuuteissa muualle maailmaan. Jos yrityksesi laskuttaa ja maksaa kauppakumppaneille muussa valuutassa kuin euroissa, voi olla ajankohtaista avata OP:n valuuttatili. Laajamittaisessa valuuttakaupankäynnissä ja suojaustarpeissa tarjoamme tuoreet digitaaliset työkalut, jotka soveltuvat kaiken kokoisille yrityksille.

Useilla toimialoilla, maantieteellisillä alueilla sekä uusissa kauppasuhteissa saatetaan käyttää rembursseja, perittäviä ja pankkitakauksia maariskin hallitsemiseksi ja kauppasuhteen turvaamiseksi. Jos yrityksesi kuljettaa tavaraa tai raaka-aineita, on syytä katsoa myös kuljetusvakuutukset kuntoon.

Kaikissa edellä mainituissa sekä monissa muissa kansainväliseen kauppaan liittyvissä asioissa me OP:lla autamme sinua mielellämme. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa löydät yrityksellesi vaivattomimmat, tehokkaimmat ja turvallisimmat tavat hoitaa yrityksen kansainvälistä laskutusta, maksuliikettä ja kauppaa.

Vakiintuuko yrityksesi toiminta Suomen ulkopuolella?

Kun yrityksesi kansainvälinen kaupankäynti laajenee, toimiston tai tytäryhtiön perustaminen toiseen maahan voi tulla ajankohtaiseksi. Pankkisuhteen avaaminen laskutukseen ja maksamiseen on tarpeen, jos yritykselläsi on paikallisella markkinalla toimitusverkostoja, palkanmaksua, viranomaisvelvoitteita tai vaikkapa asiakkaina laajasti kuluttajia, joiden on helpompi maksaa yrityksellesi kotimaanmaksuna paikallisilla maksutavoilla. Kohdemaan pankkisuhdetta avatessa kannattaa varautua pankkien kiristyneisiin KYC-velvoitteisiin (Know Your Customer, asiakkaan tunteminen).

Vaikka yritykselläsi olisi pankkisuhteita useilla eri markkinoilla, voit silti seurata ja hallita yrityksesi kassatilannetta kokonaisuutena Suomesta käsin digitaalisella OP Yritystalous -palvelullamme. OP Yritystaloudessa voit muun muassa liittää pohjoismaisten ja eurooppalaisten pankkien tilejä samaan näkymään, maksaa niiltä maksuja, noutaa kaikkien ulkomaisten pankkien tiliotteet sekä kotiuttaa varat ulkomaisista pankeista Suomeen OP:n tilille.

Mistä tukea kansainvälistymiseen?

Ole ajoissa yhteydessä meihin OP:lla, kun yrityksesi tapa laajentua Suomen markkinoiden ulkopuolelle alkaa hahmottua. Voimme yhdessä miettiä, mitkä ovat juuri sinun yrityksellesi tehokkaimmat ja helpoimmat tavat hoitaa maksuliikennettä, millaisia vakuutuksia yrityksesi tarvitsee ja mitkä ovat parhaita rahoitusratkaisuja yrityksesi kansainväliseen toimintaan.

Kauppakamarit ympäri Suomen auttavat ja rohkaisevat yrityksiä kansainvälistymään. Kauppakamarit järjestävät koulutusta liittyen vientikaupan sopimuksiin, toimituksiin, maksutapoihin ja riskienhallintaan, sekä myöntävät alkuperätodistuksia kaupankäyntiin maihin, joiden kanssa EU:lla ei ole vapaakauppasopimusta.

ELY-keskukset tarjoavat palveluja pk-yrityksille, jotka tähtäävät kasvuun ja kansainvälistymiseen. Vientiä aloittaville yrityksille on tarjolla muun muassa vienti- ja kansainvälistymisneuvontaa, rahoitusneuvontaa sekä ohjausta eri tietolähteisiin, yhteistyökumppaneiden palveluihin ja kansainvälistymistapahtumiin.

Myös Business Finland auttaa monin tavoin kansainvälisessä kasvussa ja uusien markkinoiden haltuunotossa.