Yritysmuodot vertailussa - valitse paras yhtiömuoto yrityksellesi

Yritysmuodot vertailussa - Miten valita yritykselle paras yhtiömuoto?

Sopivan yritysmuodon valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä, kun yritystoimintaa aloitetaan. Listasimme eri yritysmuodot. Tutustu vertailuun.

Valintaa kannattaa pohtia oman liikeidean kautta: miten eri yritysmuodot tukevat omaa liikeideaasi. Tiivistettynä toiminimi on hyvä valinta yrittäjille, jotka myyvät omaa osaamistaan. Osakeyhtiö sopii parhaiten kasvuun tähtääville yrityksille. Kevytyrittäjyys on taas helpoin tapa aloittaa uusi ura yrittäjänä. Löydät kaikki yleisimmät yritysmuodot tästä vertailusta.

1. OP Kevytyrittäjä

OP Kevytyrittäjyydessä yrityksen perustaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Eri rutiinit, kuten kirjanpito, laskutus ja monet veroasiat, hoituvat suoraan OP Kevytyrittäjä -palvelussa.

Kevytyrittäjyys sopii osa-aikaiseen sekä päätoimiseen yrittäjyyteen. Eniten palvelusta ja sen tuomista verohelpotuksista hyötyvät yrittäjät, jotka myyvät omaa osaamistaan.

Mitä OP Kevytyrittäjä -palveluun sisältyy?

  • Yrityksen perustaminen ilmaiseksi (oma Y-tunnus)
  • Laskutuspalvelu
  • Automaattinen kirjanpito
  • Digitaalinen tilitoimisto toiminimelle (sis. veroilmoitukset ja -maksut)
  • Ei kiinteitä kuluja

Kevytyrittäjyyden ainoa kulu on 5 prosentin palvelumaksu asiakkaiden maksamista laskuista. Jos liikevaihto ylittää kalenterivuoden aikana 30 000 euroa, on loppuvuosi ilmainen. Palvelu sopii uusille ja olemassa oleville toiminimiyrittäjille, pankkiasiakkuudesta riippumatta. Palvelun kautta on mahdollista tilata YEL-vakuutus sekä vapaaehtoisia vakuutuksia. 

Virallinen yhtiömuoto tai ei – kevytyrittäjä on ihan oikea yrittäjä 

  • Voit vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyvät kulut, kuten tietokoneen tai puhelimen. 
  • Sinun ei tarvitse maksaa työnantajamaksuja laskutuksestasi. 
  • Hyödyt arvonlisäveron alarajahuojennuksesta. 
  • Saat 5 prosenttia tuloistasi verovapaana yrittäjävähennyksen ansiosta.

Sinustako kevytyrittäjä? Lue lisää ja ryhdy OP Kevytyrittäjäksi

2. Toiminimi – sopiva yhtiömuoto yksinyrittäjälle 

Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto osakeyhtiön jälkeen on toiminimiyrittäjyys (tmi). Toiselta nimeltään yksityinen elinkeinonharjoittaja. Toiminimi sopii erityisesti omaa osaamistaan myyville pienille palvelualan yrityksille, esimerkiksi parturi-kampaamoille.

Toiminimi sopii:

  • Omaa osaamistaan myyville yrityksille.
  • Pienen toiminnan yrityksille, jotka eivät tähtää suureen kasvuun.
Toiminimen hyvät ja huonot puolet

+

-

Vähän byrokratiaa. Yrityksen tulot ovat suoraan yrittäjän omaa tuloa. Yrittäjä on vastuussa liiketoiminnasta koko varallisuudellaan.
Yksinkertainen kirjanpito. Tuloverojen arviointi ennakkoon voi olla hankalaa.
Lopettaminen on melko vaivatonta.  


Lue lisää yritystoiminnasta toiminimenä eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana

Lue lisää toiminimen perustamisesta

Lue lisää toiminimen pankkipalveluista

Lue lisää aloittavan yrityksen rahoituksesta

Avaa yritystili verkossa

3. Osakeyhtiö – Suomen yleisin yritysmuoto 

Suomen suosituin yritysmuoto on osakeyhtiö (oy). Suosion taustalla on yhtiömuodon uskottavuus – osakeyhtiö on yleisesti tunnistettava yhtiömuoto ja vakiintunut yritysmuoto laajalle ja pitkäkestoiselle yritystoiminnalle. 

Lisäksi osakeyhtiö on yhtiömuotona monesti omistajalleen turvallisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi toiminimiyrittäjyys, koska osakeyhtiössä yrityksen ja yrittäjän talous erotetaan toisistaan. Osakeyhtiön osakkaat eivät vastaa yhtiön toiminnasta ja veloista henkilökohtaisesti, vaan ainoastaan yhtiön osakkeisiin käyttämällään pääomalla. Osakeyhtiössä taloudellinen vastuu siis siirtyy yrittäjältä yritykselle. 

Osakeyhtiö kannattaa valita yhtiömuodoksi erityisesti silloin, kun perustajia on useampia ja suunnitelmissa on, että yritystoiminta on pysyvää ja tavoitteena on kasvaa ja laajentua tulevaisuudessa. Osakeyhtiön voi perustaa myös yksin, mutta lain mukaan osakeyhtiön hallitus tarvitsee vähintään yhden varajäsenen.  

Osakeyhtiön toiminnan lopettaminen ei ole niin yksinkertaista kuin esimerkiksi toiminimen. Se voidaan purkaa, jos yritys jakautuu tai sulautuu toiseen yritykseen. Myös selvitys- ja konkurssimenettely ovat keinoja lopettaa yhtiö.

Osakeyhtiö sopii:

  • Yrittäjille, jotka tekevät yritystoimintaa laajemmin kuin yksityisinä elinkeinonharjoittajina. 
  • Useamman perustajan tai työntekijän yrityksiin.
  • Kasvuun tähtääville yrityksille, joilla on suurempi rahoitustarve.
Osakeyhtiön hyvät ja huonot puolet

+

-

Verotuksellisesti järkevä yhtiömuoto kasvuyrityksille. Enemmän byrokratiaa: hallitustoiminta, kahdenkertainen kirjanpito.
Luottamusta herättävä yritysmuoto. Toiminnan lopettaminen on hankalaa.


Lue lisää osakeyhtiön perustamisesta

Lue lisää osakeyhtiön verotuksesta

 

4. Muut yritysmuodot

Kommandiittiyhtiö

Kommandiitti- tai avoin yhtiö vaatii perustajilta vahvaa keskinäistä luottamusta. Yritysmuodot voivat soveltua esimerkiksi pienen perheyrityksen perustamiseen. Kommandiittiyhtiössä tarvitaan vähintään kaksi yhtiömiestä, joista vain toinen on vastuunalainen ja toinen niin kutsuttu äänetön yhtiömies. 

Äänettömältä yhtiömieheltä vaaditaan yritykseen vain rahallinen panostus. Kommandiittiyhtiö sopii erityisesti tilanteeseen, jossa vaikkapa oma puoliso otetaan mukaan yksinyrittämiseen.

Avoin yhtiö

Avoin yhtiö on hyvin lähellä kommandiittiyhtiötä, mutta siinä on vähintään kaksi vastuunalaista yhtiömiestä, joilla on molemmilla oikeus hoitaa yhtiön asioita itsenäisesti. 

Kumpikin myös vastaa yhtiön sitoumuksista, kuten velasta yhteisvastuullisesti. Avoimessa yhtiössä riskit ovat suuremmat, kun toiminnasta vastataan henkilökohtaisella omaisuudella.

Osuuskunta

Osuuskunta on yritysmuoto, jonka suojissa eri alojen osaajat voivat helpommin tarjota omia palveluitaan. Osuuskunnan tarkoitus on tukea jäsentensä taloudenpitoa ja elinkeinotoimintaa. Osuuskunnalla voi olla myös muu tarkoitus, mikäli tästä on osuuskunnan säännöissä toisin määrätty.

Osuuskunnalla ei ole kiinteää aloituspääomaa, vaan osuuspääoma vaihtelee osuuskunnan jäsenten mukaan. Osuuskuntamalli muistuttaa osakeyhtiötä.

Sen jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, vaan vastaavat esimerkiksi veloista vain sijoittamansa osuuspääoman mukaan.