Talouden tasapaino OP

Ekonomisk balans

Skapa dig en bild av din ekonomi

Hur mycket pengar per månad går det till dina obligatoriska utgifter och nöjen? Blir det pengar över? Ekonomisk balans hjälper dig se hurdana inkomster och utgifter du har.

Styr din konsumtion

Då du följer upp din konsumtion har du bättre koll på din ekonomi och kan vid behov ändra dina konsumtionsvanor.

Börja använda i OP-mobilen

Ekonomisk balans följer med dig i din telefon. Det kostar dig inget att använda verktyget.

Ladda ner OP-mobilen

Ladda ner OP-mobilen gratis i din appbutik.

Hämta i App Store
Ladda Ned På Google Play

I en sund ekonomi är utgifterna i balans

En bra tumregel för en balanserad ekonomi är att högst 50 % av dina inkomster går till nödvändigheter och 30 % till nöjen och nytta. Då har du kvar 20 % att spara. I OP-mobilen utgår balanseringen av ekonomin från den här fördelningen.

I applikationen Ekonomisk balans delas dina kontotransaktioner automatiskt in i de här tre huvudgrupperna, varefter de delas in i mer detaljerade kategorier. Exempelvis då du går på bio placeras köpet i huvudgruppen ”Nytta och nöje”. Under den placeras köpet i kategorin ”Kultur och underhållning” och därefter i underkategorin ”Filmer”. Av alla dina kontotransaktioner bildas ett sammandrag i Ekonomisk balans, där du ser hur dina inkomster och utgifter fördelar sig.

Du kan också byta kategorierna för dina utgifter så att Ekonomisk balans ger ett sammandrag som beskriver just din ekonomi. Om det är mer av en hobby för dig att gå på bio, kan du flytta utgiften till kategorin "Hobbyer" och till en lämplig underkategori under den.

Tänk på att funktionen och dess innehåll är riktgivande verktyg. Var och en bär i sista hand själv ansvaret för sin penninganvändning och ekonomi. Med funktionen Ekonomisk balans har du bättre möjligheter att hålla koll på din ekonomi.

Så här kan du börja använda Ekonomisk balans

  1. Logga in i OP-mobilen. Om du inte ännu har OP-mobilen, kan du ladda ner den till din telefon i appbutiken.
  2. Välj Ekonomisk balans på OP-mobilens hemskärm.
  3. Läs anvisningarna och gå vidare genom att välja Fortsätt tills du kan börja använda funktionen.
  4. Efter det kategoriseras dina kontotransaktioner automatiskt i OP-mobilen. Du kan byta kategorier för dina kontotransaktioner som du vill i funktionen Ekonomisk balans och bland kontotransaktionerna.

Nu håller du lätt koll på din ekonomi och kan följa upp dess utveckling!

Läs mer om OP-mobilen

Tjänsten Ekonomisk balans erbjuds av OP Detaljkunder Abp.