Ryhmärakenne

Group structure

Established in 1902, OP Financial Group is a cooperative financial services group formed by member cooperative banks and the Group’s central cooperative with its subsidiaries.

OP Financial Group

OP Financial Group's mission is to promote the sustainable prosperity, security and wellbeing of its owner-customers and operating region. Activities are guided by OP Financial Group’s values – people first, responsibility and succeeding together. Being a Finnish Group is an important part of the Group’s identity.

As of 31 December 2024, OP Financial Group consists of 93 member cooperative banks and their central cooperative, OP Cooperative, with its subsidiaries and affiliates. OP Financial Group's operations are governed by legislation such as the Act on the Amalgamation of Deposit Banks, the Act on Cooperative Banks and Other Cooperative Institutions, the Act on Credit Institutions, the Insurance Companies Act, the Act on Investment Services, the Co-operatives Act and the Limited Liability Companies Act.

OP Financial Group comprises the following two parts:
1. an amalgamation in accordance with the Act on the Amalgamation of Deposit Banks, and
2. other entities and organisations of OP Financial Group.

The amalgamation comprises:

  • OP Cooperative (the amalgamation’s central cooperative) • companies belonging to the central cooperative’s consolidation group • the central cooperative’s member credit institutions • companies belonging to the member credit institutions’ consolidation group • credit institutions, financial institutions and service companies in which the abovementioned entities jointly hold more than half of the voting rights.
  • OP Cooperative (the amalgamation’s central cooperative)
  • companies belonging to the central cooperative’s consolidation group
  • the central cooperative’s member credit institutions
  • companies belonging to the member credit institutions’ consolidation group
  • credit institutions, financial institutions and service companies in which the above-mentioned institutions jointly hold more than half of the voting rights.

Talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain mukaan keskusyhteisö on velvollinen tukemaan jäsenluottolaitosta sen selvitystilan estämiseksi ja vastaamaan jäsenluottolaitoksen veloista, joita ei saada suoritetuksi jäsenluottolaitoksen varoista. Jäsenluottolaitos puolestaan on velvollinen suorittamaan keskusyhteisölle osuutensa määrästä, jonka keskusyhteisö on suorittanut toiselle jäsenluottolaitokselle tukitoimena tai toisen jäsenluottolaitoksen velkojalle maksuna erääntyneestä velasta. Keskusyhteisön maksukyvyttömyystilanteessa jäsenluottolaitoksella on rajaton lisämaksuvelvollisuus keskusyhteisön veloista.

OP Ryhmän muodostavat

  • yhteenliittymä sekä
  • sellaiset yhteenliittymän ulkopuoliset yritykset, joiden äänivallasta yhteenliittymään kuuluvat yhteisöt omistavat yli puolet.

OP Ryhmän laajuus eroaa yhteenliittymän laajuudesta siinä, että OP Ryhmään kuuluu myös muita yhteisöjä kuin luotto- ja rahoituslaitoksia tai palveluyrityksiä. Näistä merkittävimpiä ovat vakuutusyhtiöt, joiden  kanssa yhteenliittymä muodostaa rahoitus- ja vakuutusryhmittymän.

OP Ryhmän ja sen yhteenliittymän juridista rakennetta on selvitetty tarkemmin OP Ryhmän tilinpäätöksessä. OP Ryhmä ja yhteenliittymä eivät kumpikaan muodosta kirjanpitolaissa tarkoitettua konsernia tai luottolaitostoiminnasta annetussa laissa tarkoitettua konsolidointiryhmää. Keskusyhteisö laatii talletuspankkien yhteenliittymästä annetussa laissa tarkoitetun yhteenliittymän ja siihen kuuluvien yhteisöjen määräysvallassa olevien yhteisöjen yhdistellyn tilinpäätöksen.

OP Ryhmän liiketoiminta on jaettu kolmeen segmenttiin:

  • Pankkitoiminnan henkilö- ja pk-yritysasiakkaat (Osuuspankit)
  • Pankkitoiminnan yritys- ja instituutioasiakkaat (Yrityspankki)
  • Vakuutusasiakkaat (Vakuutus).

Osuuspankit

Osuuspankit ovat paikallista vähittäispankkitoimintaa harjoittavia talletuspankkeja ja OP Osuuskunnan jäsenluottolaitoksia. Ne tarjoavat henkilö- ja pk-yritysasiakkaille, maa- ja metsätalousasiakkaille sekä julkiselle sektorille nykyaikaiset ja kilpailukykyiset pankkipalvelut. 

Yhteisömuodoltaan osuuspankit ovat osuuskuntia, joissa päätöksenteon perusteisiin kuuluu jäsen ja ääni -periaate. Osuuspankeissa jäsenten eli omistaja-asiakkaiden päätösvaltaa käyttävät omistaja-asiakkaista muodostuva edustajisto tai osuuskunnan kokous sekä hallintoneuvosto ja hallitus, joiden kaikki jäsenet ovat omistaja-asiakkaita.

OP Liitot

OP Liitot ovat jäsenosuuspankkien alueellisia yhteistyöelimiä. Nämä kuusi OP Liittoa varmistavat osuuspankkien yhteistyötä ja keskinäistä kanssakäymistä sekä ylläpitävät ja kehittävät ryhmähenkeä ja ryhmäyhtenäisyyttä. OP Liitot seuraavat osuuspankkien toimintaympäristön kehitystä ja ylläpitävät keskustelua tapahtuvien muutosten vaikutuksista osuuspankkien toimintaan sekä järjestävät osuuspankkien hallituksille ja hallintoneuvoston puheenjohtajistoille koulutusta

OP Liitot nimeävät alueensa ehdokkaat OP Osuuskunnan hallintoneuvostoon sekä muihin OP Ryhmän toimielimiin, joihin OP Liitoilla on oikeus asettaa ehdokkaita.

OP Liiton jäsenpankkien edustajista koostuva kokous valitsee hallituksen edustamaan liittoa ja hoitamaan sen asioita.

OP Osuuskunta eli keskusyhteisö

OP Ryhmän keskusyhteisö on OP Osuuskunta ja sen kotipaikka on Helsinki. Keskusyhteisön jäseninä voivat olla talletuspankkien yhteenliittymästä annetussa laissa tarkoitetut luottolaitokset, joiden säännöt tai yhtiöjärjestyksen keskusyhteisö on hyväksynyt. Jäseneksi ottamisesta päättää keskusyhteisön hallintoneuvosto.

Keskusyhteisön tehtävänä on yhteenliittymän keskusyhteisönä ja OP Ryhmän muodostaman rahoitus- ja vakuutusryhmittymän johdossa olevana yrityksenä edistää ja tukea tasapuolisesti jäsenluottolaitostensa, muiden OP Ryhmään kuuluvien yritysten ja yhteisöjen sekä koko ryhmän kehitystä ja yhteistoimintaa. Tässä tarkoituksessa keskusyhteisö ohjaa ryhmän keskitettyjä palveluja, kehittää ryhmän liiketoimintaa, huolehtii ryhmän strategisesta ohjauksesta ja edunvalvonnasta sekä hoitaa yhteenliittymän keskusyhteisölle ja rahoitus- ja vakuutusryhmittymän johdossa olevalle yritykselle kuuluvat ohjaus- ja valvontatehtävät. Lisäksi keskusyhteisö toimii OP Ryhmän strategisena omistusyhteisönä.

Keskusyhteisössä jäsenosuuspankit käyttävät päätösvaltaa osuuskunnan kokouksessa ja sen valitsemassa hallintoneuvostossa.