Vauhditamme pk-yritysten ja taloyhtiöiden vihreää siirtymää uusilla EIR-takauksilla

OP ja Euroopan Investointirahasto (EIR) ovat allekirjoittaneet sopimuksen uusista riskinjakotakauksista. Erilaisiin tarpeisiin soveltuvat takausratkaisut ovat saatavilla osuuspankeissa alkukevään 2023 aikana.

Tarjoamme tulevana keväänä pk-yrityksille ja taloyhtiöille EIR:n riskinjakotakausta. Tarkoituksena on helpottaa rahoituksen saamista vihreää siirtymää vauhdittaviin investointeihin sekä mahdollistaa pk-yritysten hankkeiden toteutuminen vähemmillä vakuuksilla.

Uudet takausratkaisut tuovat noin 200 miljoonaa euroa lisää rahoitusta markkinaan. 

Yrityksissä, teollisuudessa ja kiinteistöissä vihreä siirtymä voi tarkoittaa esimerkiksi investointeja puhtaaseen energiantuotantoon ja kiertotalousratkaisuihin, sekä erilaisten uusien palveluiden ja toimintamallien kehittämistä ja käyttöönottoa. 

– Tulevaisuuden keskeisiä haasteita ovat yritysten vihreän siirtymän tukeminen sekä talouskasvun ja uusien työpaikkojen luominen. Uudet takaustuotteet tukevat hyvin vastuullisuustavoitteitamme, joista yhtenä on luottosalkkumme muuttaminen mahdollisimman vihreäksi, pk-yrityksistä vastaava johtaja Heikki Peltola sanoo.  

Lainatakaus helpottaa rahoituksen saamista  

EIR-takaus vähentää muiden vakuuksien tarvetta ja mahdollistaa rahoituksen myöntämisen edullisemmalla hinnalla. Takauksen edellytyksiä arvioidaan tapauskohtaisesti rahoituksen hakemisen yhteydessä.  
Uudet riskinjakotakaukset soveltuvat erilaisiin tarpeisiin: 

Pk-yritysten kestävät ratkaisut  

  • Soveltuu pk-yrityksille, jotka edistävät esimerkiksi energiatehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä, ympäristön kannalta kestävien materiaalien käyttämistä, kiertotaloutta tai vähäpäästöisyyttä.  

Taloyhtiöiden kestävät ratkaisut  

  • Soveltuu taloyhtiöille, jotka edistävät esimerkiksi energiatehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä tai vähäpäästöisyyttä.  

Pk-yritysten tuote- ja palvelukehitys sekä digitalisaatio  

  • Soveltuu kasvaville ja innovatiivisille sekä toimintaansa digitalisoiville yrityksille, jotka panostavat merkittävästi tuote-, palvelu- tai prosessikehitykseen.