Asumisen kustannukset OP Keski-Pohjanmaan toimialueella muuta maata pienemmät – asuntolainojen korkosuojauksen hyödyt näkyvät selvästi

Asumisen kustannusten nousu näkyy nyt myös OP Keski-Pohjanmaan toimialueella. OP Keski-Pohjanmaan alueen asukkaiden lainanhoitorasitus on kuitenkin Suomen keskivertoa alempi. Moni hyötyy nyt selvästi asuntolainojen korkosuojauksesta.

Vuonna 2022 OP Ryhmässä nostettujen asuntoluottojen määrä oli 22 prosenttia pienempi kuin vuonna 2021. OP Keski-Pohjanmaalla asiakkaiden viime vuonna nostamien asuntolainojen kokonaismäärä oli 3 prosenttia edellisvuotista vähemmän, joka poikkeaa koko OP Ryhmän tasosta positiivisesti.

– OP Keski-Pohjanmaan nostettujen asuntoluottojen lievään laskuun on monta syytä. Monet asumiseen liittyvät kulut, kuten asuntolainan korot ja lämmityskustannukset, lähtivät viime vuoden lopulla nousuun. Asiakkaamme odottelevatkin korkojen nousun tasaantumista ja sitä, mihin asumiseen liittyvät energiakustannukset asettuvat. Helmikuussa lainahakemusten määrä on kuitenkin lähtenyt ilahduttavasti lievään nousuun verrattuna loppuvuoden 2022 hakemusmääriin, sanoo OP Keski-Pohjanmaan asiakkuus- ja luottojohtaja Ilkka Huhta

Asumiseen kuluu vähemmän rahaa kuin maassa keskimäärin

OP Ryhmän ekonomistit tekivät laskelman lainanhoitorasituksesta eri puolilla Suomea. Lainanhoitorasitus kertoo, kuinka paljon kotitaloudelta kuluu rahaa lainan lyhentämiseen, korkoihin ja muihin asumisen kuluihin suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. 

Lainanhoitorasitus vaihtelee eri puolilla Suomea hyvin paljon. Tyypilliseen osakeasuntoon otetun lainan lainanhoitorasituslukema on koko maassa noin 25 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista. Tyypillisellä asunnolla tarkoitetaan tässä keskikokoista osakeasuntoa, joka on rahoitettu 85-prosenttisesti lainalla.

OP Keski-Pohjanmaan toimialueella lainanhoitorasituslukema Kokkolassa on osakeasuntojen kohdalla 15 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista ja Ylivieskassa 13 prosenttia. Omakotitalojen osalta Kokkolassa vastaava lukema on 20 prosenttia, Kalajoella 18 prosenttia ja Ylivieskassa 22 prosenttia.

– OP Keski-Pohjanmaan alueella asuntovelallisen asumisen kustannukset ovat siis keskivertoa matalammat. Kun lainanhoitorasitus on keskivertoa alempi, se tarkoittaa, että rahaa voi käyttää asumisen lisäksi enemmän muihinkin asioihin. Esimerkiksi säästämisen ja sijoittamisen merkitys voi kasvaa, kun asumiseen ei kulu niin paljoa rahaa, Huhta kertoo.

Korkosuojauksen avulla merkittäviä säästöjä
 
Yhä useampi haluaa suojata lainansa koron asettamalla lainan viitekorolle ylärajan, korkokaton, jonka yli viitekorko ei nouse suojauksen voimassaoloaikana. OP Keski-Pohjanmaan asuntolainoista oli suojattu korkokatolla viime vuoden lopussa 35,6 prosenttia pankin asuntolainakannasta. Korkokaton avulla lainanhoitokuluja on mahdollista ennakoida, vaikka korot nousisivat. 

– Meillä asiakkaat ovat keskimäärin suojanneet asuntolainansa 10,6 vuodeksi 1,00 prosentin korkotasolle. Osa asiakkaistamme säästää huomattavasti lainanhoitokustannuksissa, kun esimerkiksi nollaprosentin korkotasolle on pankissamme suojattu lainoja lähes 65 miljoonan euron edestä viime vuosien matalien korkojen aikana, OP Keski-Pohjanmaan pankinjohtaja Jaana Lillia toteaa.