Lapsi nostaa muovipullon maasta

OP Kymenlaakso palkitsee kymmenen ympäristötekoa 1 000 eurolla

OP Kymenlaakso käynnisti toukokuussa kampanjan, jossa etsittiin paikallisia vastuullisuustekoja ympäristön hyväksi. Hakijoiden joukosta on nyt arvottu kymmenen hyvää tekoa, jotka palkitaan 1000 eurolla.

- Kysyimme viime vuonna omistaja-asiakkailtamme, millaisia vastuullisuustekoja he haluaisivat meidän tekevän. Eniten ääniä saivat nuorten työllistyminen ja koulutuksen tukeminen, teot luonnon ja ympäristön hyväksi sekä lasten ja nuorten liikunnan tukeminen. Tulosten perusteella olemme nostaneet 10-vuotisjuhlavuoden aikana kuukausittain esiin meille ja omistaja-asiakkaillemme tärkeitä teemoja ja tehneet konkreettisia tekoja, kertoo HR- ja viestintäjohtaja Susanne Vesala.

 

Toukokuussa avattiin yhdistyksille ja yhteisöille haku, jossa kannustettiin tekemään hyvä teko ympäristölle vaikkapa siivoamalla läheinen uimaranta, hankkimalla korttelin asukkaille yhteinen komposti tai istuttamalla puita, ja luvattiin palkita kymmenen tekoa 1 000 eurolla. - Halusimme herätellä kymenlaaksolaisia miettimään, millaisia konkreettisia tekoja oman lähiympäristön hyväksi meillä kaikilla on mahdollisuus tehdä.

 

Tuen saajat arvottiin

 

Kampanjaan tuli kolmen viikon hakuajan puitteissa lähes 50 hakemusta eri puolilta Kymenlaaksoa. Hakijoina oli yleishyödyllisiä yhdistyksiä, mutta myös koululuokkia, urheilujoukkueita ja kyläyhdistyksiä. Mukana oli mm. lähiympäristön siivoustempauksia ja roskien keräystä, vieraslajien torjuntaa, metsänistutusta, kylän yhteisen kierrätyspisteen rakentamista ja lahjoitusten kierrätystä.

 

- Tarkoituksena ei ollut, että tukisumma käytettäisiin välttämättä kokonaisuudessaan ympäristöteon toteutukseen, vaan kannustaa yhteisölliseen hyvään tekoon, jonka palkitsemme. Lukuisten hyvien hakemusten laittaminen paremmuusjärjestykseen osoittautui niin haastavaksi tehtäväksi, että päädyimme arpomaan tuen saajat.

 

1 000 euron tuen saajat

 

Folkhälsan Välfärd Ab / Folkhälsan Villekulla, Kouvola: pihakirppis päiväkodin pihalla lasten lelujen, vaatteiden ja tavaroiden kierrätykseen. Tuki käytetään uusien lelujen ostamiseen päiväkodille kirpputoreilta kierrätysteeman mukaisesti, lasten toiveita kuunnellen.

 

Haminan Päivänpojat ry, Hamina: Pieni-Musta -saaren virkistysalueen siivoaminen, meren tuomien roskien kerääminen saaren rannoilta ja niiden toimittaminen Haminan pienjäteasemalle lajiteltuna.

 

KooKoo juniorit U13 Black, Kouvola: Sarkolan urheilukentän, kaukalon ja lähiympäristön siivous heinäkuussa. Alueelle kertyy paljon roskia ja pulloja varsinkin viikonloppuisin, mikä haittaa harrastustoimintaa ja aiheuttaa myös vaaratilanteita esimerkiksi lasinsirujen muodossa. Joukkue haluaa näyttää omalla ympäristöteollaan mallia ja herättää ajattelemaan, miten tärkeää on, että ympäristöön ei jätetä roskia.

 

Kotkan kierrätys ja avustus ry, Kotka: vapaaehtoispohjalta toimiva yhdistys vastaanottaa ja noutaa lahjoituksia ja lajittelee ja kierrättää ne ilmaiseksi tarvitsijoille. Mm. astiat, kirjat, vaatteet, lelut ja kengät saavat uuden kodin kaatopaikan sijaan. Toimipiste on avoinna viisi kertaa viikossa.

 

Kymenlaakson Kylät ry, koko Kymenlaakso: Kestävän kehityksen viikko – maaseutu edelläkävijänä -tapahtumaviikko järjestetään seitsemässä maakunnassa viikolla 39 ja Kymenlaaksossa viikon koordinoinnista vastaa Kymenlaakson Kylät ry. Tapahtumaviikolla tuodaan esille maaseudun mahdollisuuksia ja uusia innovaatioita kestävään elämäntapaan.

 

Kymenlaakson steinerkoulu luokat 6-7, Kouvola: maatalouskurssiin liittyvien jättipalsamien torjuntatalkoiden järjestäminen heinäkuussa.

 

Lamminrannan kyläyhdistys ry, Kouvola: kylän oman kierrätyspisteen rakentaminen. Tuen avulla hankitaan tarvittavat säiliöt ja muut tarvikkeet.

 

MILO ry, Kouvola: ilmaisen luontoleirin järjestäminen 7-9 -vuotiaille lapsille lokakuussa. Tavoitteena on opettaa lapsille luonnon kunnioittamista sekä kierrättämistä ja vahvistaa myönteistä luontosuhdetta. Leirillä retkeillään, opitaan ja leikitään luonnossa, konkreettisina asioina mm. kaupungin siistiminen roskia keräämällä sekä kierrätysharjoitteet.

 

Pihkoon koulun vanhempainyhdistys, Kotka: roskien keräystempaus koko koulun oppilaille. Viime vuonna lapset vanhempineen keräsivät useita jätesäkillisiä roskaa ympäri kotiseutuaan. Yhdistys kerää roskat jäteasemalle toimittamista varten ja jokainen pussillisen palauttanut saa hyvän mielen lisäksi pienen herkun palkkioksi. Tukea käytetään myös muihin ympäristöasioihin: yhdistys on miettinyt minikasvihuoneiden hankkimista luokkiin ja roskapihtien hankkimista niin koululaisille kuin eskareillekin.

 

Pohjois-Kymen Kasvu ry, Kouvola: yhdistys tarjoaa mahdollisimman laajalle joukolle peruskoululaisia metsän- tai puunistutuspäivän kestävän kehityksen viikolla lokakuussa. Tukea käytetään taimien ja tarjoilujen hankkimiseen.