OP Länsi-Suomessa asuntolainan määrä laskenut jonkin verran viime vuosien aikana – mediaanilainat nousseet vain neljässä maakunnassa

Mediaanilainan määrä Satakunnassa on laskenut koronaa edeltävästä ajasta. Satakunnassa mediaanilai-nan määrä on lähes 100 000 euroa pienempi kuin esimerkiksi Uudellamaalla. Koko Suomessa asuntolai-naa otetaan omaan asuntoon nyt hieman vähemmän kuin ennen koronapandemian alkua.

OP Länsi-Suomen asiakkaiden omaa asuntoa varten ottama mediaanilaina on tänä vuonna ollut
noin 90 000 euroa, mikä on noin 9 000 euroa vähemmän kuin vuonna 2019. Lukuna mediaani ilmoittaa
jakauman keskimmäisen arvon, eli sitä suurempia ja pienempiä asuntolainoja on Satakunnassa yhtä paljon.

– Satakunnassa asuntojen hinnat ovat perinteisesti olleet keskimäärin muuta Suomea alhaisemmat. Meiltä saa esimerkiksi hyväkuntoisen omakotitalon isolla pihalla reilusti edullisemmin, mitä muualla Etelä-Suomessa. Myös omaa asuntoa varten otettu lainamäärä on siten pysynyt meillä hyvin kohtuullisena viime vuodet, sanoo OP Länsi-Suomen pankinjohtaja Satu Lehtinen.


Tammi-heinäkuussa uusia asuntoluottoja nostettiin OP Länsi-Suomessa selvästi aikaisempaa vähemmän

– Asuntokaupan hiljenemiseen on vaikuttanut eniten viimeisen vuoden aikana tapahtunut korkojen nousu, jonka tasaantumista lähikuukausina odottavat niin asiakkaat kuin OP Ryhmän ekonomistitkin. Lisäksi kohonnut inflaatio on saanut monet miettimään tarkemmin asunnon hankintaa, Lehtinen jatkaa.

Mediaanilainan määrä eroaa hyvin paljon eri puolella Suomea. Eniten omaa asuntoa varten otetaan lainaa
Uudellamaalla, noin 184 000 euroa. OP Ryhmän asiakkaista pienin mediaanilaina on Etelä-Savossa,
vajaat 77 000 euroa, ja 12 maakunnassa mediaaniasuntolaina nousee yli 100 000 euron. Luvuissa on
huomioitu nimenomaan oman asunnon ostamiseen tai rakentamiseen otetut lainat. Mediaanilaina oli koronapandemian alkua edeltävänä vuonna 2019 suurempi kuin tänä vuonna yhteensä 15 maakunnassa. Mediaanilaina on noussut vajaassa viidessä vuodessa vain Kymenlaaksossa, Kainuussa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. Pirkanmaalla mediaanilaina on noussut eniten, noin 3 prosenttia, 144 300 euroon.

– Lainakysyntään vaikuttaa kotitalouksien kokonaistilanne. Asumisen kustannukset ja korkomenot näyttelevät luonnollisestikin isoa roolia. OP:n ekonomistien mukaan asuntolainojen viitekoroissa ei tällä erää olisi enää nousupaineita Euroopan keskuspankin viimeisimmän noston jälkeen. Tämä helpottaa tulevaisuudennäkymiä ja lisää uskallusta toteuttaa asunnonvaihtoja ja muita suunnitelmia, joita kotitalouksilla on ollut. Erityisesti ensiasunnon ostajia kannustamme toteuttamaan suunnitelmiaan. ASP-säästäjän hetki toteuttaa pitkäaikainen haave omasta kodista on nyt, toteaa Lehtinen.

Ensiasunnon ostaja hyötyy Satakunnassa

– Se, että mediaanilaina on huomattavasti pienempi Satakunnassa kuin muussa Suomessa, on hieno asia erityisesti ensiasunnon ostajalle. Se kertoo myös edullisesta asumisen hinnasta, sillä neliöhintamme ovat pitkään pysyneet maltillisena. Työllisyystilanteen säilyessä hyvänä, tarvetta asunnon vaihdolle on edelleen. Positiiviset investointiuutiset Satakuntaan ja korkojen lieväkin kääntyminen laskuun vauhdittaa markkinaa. Tällä hetkellä eri tutkimusten mukaan kysyntää on eniten kolmioille ja neliöille. Kauppamäärissä havaintokuukautena elokuu oli OP Koti Länsi-Suomen osalta täysin vuosien 2019-2021 kaltainen. Asuntosijoittajat ovat markkinassa toistaiseksi odottavalla kannalla, OP Koti Länsi-Suomen toimitusjohtaja Jani Raukko sanoo.

Koko maassa OP Ryhmän asiakkaiden mediaanilaina on laskenut 2,8 prosenttia vuodesta 2019.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
OP Länsi-Suomi, pankinjohtaja Satu Lehtinen 044 714 1410
OP Koti Länsi-Suomi, toimitusjohtaja Jani Raukko 044 714 1426