OP Pohjois-Savossa otetaan nyt vähemmän asuntolainaa kuin ennen koronaa – asuntomarkkinan hiljentynyt tilanne ei ole vaikuttanut Kuopiossa uusien omakotitalojen markkinaan

Mediaanilainan määrä OP Pohjois-Savon alueella on laskenut hiukan koronaa edeltävästä ajasta. Koko Suomessa asuntolainaa otetaan omaan asuntoon nyt hieman vähemmän kuin ennen koronapandemian alkua.

OP Pohjois-Savon asiakkaiden omaa asuntoa varten ottama mediaanilaina on tänä vuonna ollut 112 000 euroa, mikä on n. 8 000 euroa pienempi kuin vuonna 2019. Lukuna mediaani ilmoittaa jakauman keskimmäisen arvon, eli sitä suurempia ja pienempiä asuntolainoja on OP Pohjois-Savon alueella yhtä paljon.

-Mediaanilainamäärän laskussa näkyy asiakkaiden lisääntynyt varovaisuus. Uuden kodin ostoa sekä hintaa harkitaan entistä tarkemmin. Tämä on nähtävissä myös myyntiaikojen pidentymisessä, sanoo OP Pohjois-Savon, 1.9.2023 tehtävässään aloittanut, henkilöasiakkaiden rahoituspalveluista vastaava myyntijohtaja Maria Viinikainen.

Tammi-elokuussa uusia asuntoluottoja nostettiin OP Pohjois-Savossa 128 milj. euroa, joka on 26,5 % vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. 

Alkuvuoden aikana Kuopion omakotitalomarkkina on uinut valtakunnallista markkinaa iloisesti vastavirtaan. Valtakunnan tilastoista poiketen uudehkot omakotitalot ovat pitäneet hintansa Kuopiossa. Vuodesta 2000 eteenpäin rakennettujen omakotitalokauppojen neliöhinnat ovat nousseet 4 % vertailujaksolla tammi-elokuussa*.

-Erityisen positiivisena omakotitalokauppa näyttäytyy Saaristokaupunki - Hiltulanlahti -alueella, jossa myös kauppamäärät ovat hieman edellistä vuotta suuremmat. Merkittävä muutos on tapahtunut kuitenkin omakotitalojen myyntiajoissa; ostopäätöksiä harkitaan nyt lähes 50 vuorokautta pidempään kuin viime vuonna, OP Koti Itä-Suomen liiketoimintajohtaja Anu Heiskanen kertoo.

Mediaanilainan määrä eroaa hyvin paljon eri puolella Suomea. Eniten omaa asuntoa varten otetaan lainaa Uudellamaalla, noin 184 000 euroa. OP Ryhmän asiakkaista pienin mediaanilaina on Etelä-Savossa, vajaat 77 000 euroa. Mediaanilaina nousee yli 100 000 euron 12 maakunnassa. Luvuissa on huomioitu nimenomaan oman asunnon ostamiseen tai rakentamiseen otetut lainat

- Korkojen nousu viimeisen parin vuoden aikana on osaltaan vaikuttanut asuntorahoituksen rauhoittumiseen koko Pohjois-Savossa, mutta tilanne näyttäisi nyt saavan positiivisemman käänteen, mikäli korkojen nousu vähintäänkin tasaantuu. EKP ei ole enää antanut viitteitä korkojen nousun jatkumisesta, joten markkinakorot ovat nyt todennäköisesti lähellä huipputasoa. Markkinat odottavat korkojen kääntyvän laskuun vuoden 2024 aikana, mikä tulee helpottamaan asuntolainaajien tilannetta ja toivottavasti piristämään asuntokauppaa, taustoittaa Viinikainen.

Mediaanilaina oli koronapandemian alkua edeltävänä vuonna 2019 suurempi kuin tänä vuonna yhteensä 15 maakunnassa. Mediaanilainan määrä on noussut vajaassa viidessä vuodessa vain Kainuussa, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. Pirkanmaalla mediaanilaina on noussut eniten, noin 3 prosenttia, 144 300 euroon. Koko maassa OP Ryhmän asiakkaiden mediaanilaina on laskenut 2,8 prosenttia vuodesta 2019.

*Lähde KVKL (Kiinteistönvälitysalan keskusliitto)