Usein kysyttyä auton osamaksurahoituksesta

Löydät tältä sivulta esimerkiksi maastavientiä, loppuvelkaa, lyhennysvapaata ja osamaksulla rahoitetun auton myyntiä koskevat lisätiedot ja ohjeet, sekä asiakaspalvelumme yhteystiedot.

OP:n rahoituksen verkkopalvelu auttaa

Jos olet ostanut auton osamaksulla, voit tarkastella rahoituksesi tietoja tai hakea laskun eräpäivän muutosta OP:n rahoituksen verkkopalvelussa. Palvelun kautta voit myös tilata maastavientivaltakirjan sekä hakea lyhennysvapaata. Pääset kirjautumaan palveluun kaikkien suomalaisten pankkien henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Ajoneuvon hallinnointi, vakuutukset ja valtakirjat

 

Rekisteröinti ja auton hallinnointi kotimaassa ja ulkomailla

 

Ajoneuvolle voidaan rekisteröidä useita haltijoita. Jos haluat lisätä ajoneuvollesi haltijan, ota yhteyttä asiakaspalveluumme: 010 252 5843 (arkisin klo 9.00–16.30) 

Jos lähdet ajoneuvolla matkalle Pohjoismaiden ulkopuolelle Eurooppaan, tarvitset mukaasi maastavientivaltakirjan.

Lue tarkemmat tiedot ajoneuvon viennistä eri maihin OP:n rahoituksen verkkopalvelusta

Voit hakea maastavientivaltakirjaa kätevästi OP:n rahoituksen verkkopalvelun kautta.

Tilaa maastavientivaltakirja

Jos ajoneuvo on myyjäliikkeen omistuksessa, ole maastavientivaltakirjojen ja rekisteröinnin osalta yhteydessä suoraan myyjäliikkeeseen.

Lue tarkemmat tiedot maastavientivaltakirjaan liittyen OP:n rahoituksen verkkopalvelusta

Ajo-opetuksen antaminen osamaksurahoitteisella ajoneuvolla on mahdollista. Varmista, että vakuutuksesi kattaa ajo-opetuksen.

Se onnistuu. Liikennekäytöstä poiston ajaksi kaskovakuutukseen ei kuitenkaan voi tehdä muutoksia.

Voit tehdä liikenteestä poiston verkkopankkitunnuksillasi Traficomin sivuilla. Sivustolta löydät myös lisätietoa liikenteestä poistoon liittyen.

Huomaathan, että auton ollessa pois liikennekäytöstä, sillä ei saa ajaa ennen kuin se on rekisteröity takaisin liikennekäyttöön. Jos teet muutoksen itsenäisesti verkossa, muutoksen hinta menee Traficomin hinnaston mukaisesti (10/2023 hinnaston mukainen kulu on 6 euroa). Lisätietoja saat Traficomin asiakaspalvelusta 029 534 5000.

Mikäli et halua tehdä muutosta itse, voit olla puhelimitse yhteydessä OP Osamaksurahoituksen asiakaspalveluun. Muutoksen tekeminen asiakaspalvelumme kautta maksaa 42 (käsittelypalkkio) euroa + Traficomin hinnaston mukainen kulu: 010 252 5843 (arkisin klo 9.00–16.30)

Voit tehdä muutoksen Traficomin verkkosivuilla omilla verkkopankkitunnuksillasi. Sivustolta löydät myös hyödyllistä lisätietoa muutoksen tekemiseen liittyen. Muista ilmoittaa muutoksesta vakuutusyhtiöllesi.


Osamaksulla rahoitetun auton myynti ja vaihto

 

Ajoneuvoa myydessä sen loppuvelka tulee maksaa kaupanteon yhteydessä. Lisäksi ostajan tulee lähettää meille kauppakirjasta kopio.

Auton ostajan tulee maksaa loppuvelka, jotta voimme lähettää hänelle rekisteröinnissä tarvittavan varmennenumeron. Maksun voi tehdä samalla tilinumerolla, joka on normaalissa rahoituslaskussakin, mutta ilman viitettä. Viestikenttään täytyy laittaa ajoneuvon rekisteritunnus ja sana ”loppuvelka”.

Voit tarkistaa loppuvelan määrän ja ohjeet maksun suorittamiseen OP:n rahoituksen verkkopalvelusta. Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Mikäli ajoneuvo myydään autoliikkeelle, he yleensä huolehtivat myyntiin liittyvistä paperiasioista.

Sekä ostajalle että myyjälle kannattaa tehdä oma kappale kauppakirjasta. Kopio kauppakirjasta (ja arkistotunnuksellisesta maksukuitista) tulee skannata ja lähettää sähköpostilla osoitteeseen vare@op.fi. Jos kohteen myyjä toimittaa asiakirjat, tulee viestissä tai kauppakirjassa ilmoittaa ostajan henkilötunnus ja sähköpostiosoite, johon voimme ilmoittaa kohteen luovutuksesta.

Jos velallinen maksaa loppuvelan itse, voi hän maksaa loppuvelan täysin samoilla tiedoilla kuin muutkin laskut. Ajoneuvo on rekisteröitävä vielä omiin nimiin ennen myyntiä.

Vaikka ajoneuvosi omistus on OP:lla, se ei estä ajoneuvon vaihtamista. Auton vaihto kuitenkin edellyttää, että jäljellä oleva rahoitussumma eli niin sanottu loppuvelka maksetaan kaupanteon yhteydessä pois. Ensimmäiseksi sinun tulee tarkistaa autosi loppuvelka. 

Näet loppuvelan määrän OP:n rahoituksen verkkopalvelussa. Pääset kirjautumaan palveluun kaikkien suomalaisten pankkien henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Selvitä autosi hyvityshinta autoliikkeestä auton vaihtoa varten. Autoliike voi maksaa loppuvelan OP Yrityspankille, jonka jälkeen luovutamme kohteen suoraan autoliikkeelle. Voit halutessasi käyttää hyvityshinnan ja loppuvelan erotuksen uuden auton käsirahana. Muista pyytää rahoitustarjous OP:lta uuteen kauppaan autoliikkeestä

Kun autorahoitus on kokonaisuudessaan maksettu OP Yrityspankille, postitamme asiakkaalle päättymisilmoituksen tiedoksi. Mikäli ilmoitat sähköpostiosoitteesi, voimme ilmoittaa tiedon myös sähköpostitse. Teemme Traficomin järjestelmään sähköisen luovutusilmoituksen asiakkaan tiedoilla. Auton rekisteröinti onnistuu sähköisellä luovutusilmoituksella.

Voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi meille lähettämällä viestin osoitteeseen auto.asiakaspalvelu@op.fi

Pääset tunnistautumaan Oma Asiointi -palveluun Traficomin verkkosivuilla. Kirjautuminen onnistuu joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.


Vakuutukset

 

Auton tai muun ajoneuvon rekisteröinnin edellytyksenä on, että ajoneuvolle on ennen rekisteröimistä hankittu liikennevakuutus. Lisäksi osamaksusopimus edellyttää kaskovakuutuksen ottamista. Kaskovakuutuksessa tulee sisältää törmäys- sekä rahoitusturvan. Tutustu autovakuutukseen ja laske hinta helposti verkossa.

Laske hinta autovakuutukselle

Ajoneuvon omistajana tai haltijana voit vaihtaa vakuutusyhtiötä solmimalla uuden sopimuksen toisen vakuutusyhtiön kanssa. Kun vaihdat vakuutusyhtiötä, tieto vaihdosta välittyy automaattisesti Traficomin ajoneuvotietopalveluihin. Mikäli sopimuksesi sisältää erämaksuissa veloitettavan vakuutuksen, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme ennen vakuutusyhtiön vaihdosta.

Jotta uuden vakuutussopimuksen voi solmia, vakuutuksen ottajan tulee olla myös ajoneuvon haltija. Mikäli näin ei ole, ota yhteyttä asiakaspalveluumme: 010 252 5843 (arkisin klo 9.00–16.30).

Laske hinta vakuutukselle

Jos autosi on hankittu osamaksulla, vakuutus voi olla sopimuksen allekirjoittajan tai jonkun kotipiiriisi kuuluvan henkilön nimissä, kuten puolison tai toisen samassa osoitteessa asuvan perheenjäsenen. Vakuutuksen ottajan tulee olla ajoneuvon haltijana Traficomin järjestelmässä. 

Mikäli haluat lisätä ajoneuvolle toisen haltijan vakuutuksen ottamista varten, ole yhteydessä asiakaspalveluumme: 010 252 2860 (arkisin klo 9.00–16.30)

 

Rahoitussopimus ja maksaminen

 

Loppuvelkaa koskevat tiedot

 

Voit tarkistaa loppuvelan määrän OP:n rahoituksen verkkopalvelussa. Pääset kirjautumaan palveluun kaikkien suomalaisten pankkien henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Loppuunmaksun jälkeen lähetämme asiakkaalle ilmoituksen sopimuksen päättymisestä. Samalla teemme Traficomin palveluun sähköisen luovutusilmoituksen, jonka avulla omistajanvaihdosrekisteröinti onnistuu. 

Voit maksaa loppuvelan pois milloin tahansa sopimuskauden aikana. Löydät ohjeet maksun suorittamiseen OP:n rahoituksen verkkopalvelusta. Pääset kirjautumaan palveluun kaikkien suomalaisten pankkien henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Loppuunmaksun jälkeen lähetämme asiakkaalle ilmoituksen sopimuksen päättymisestä. Samalla teemme Traficomin palveluun sähköisen luovutusilmoituksen, jonka avulla omistajanvaihdosrekisteröinti onnistuu. 

Kun olet maksanut luottosi loppuvelan, lähetämme sinulle vahvistuksen sopimuksen päättymisestä sähköpostitse tai kirjeitse.

Lisäksi teemme Traficomin palveluun sähköisen luovutusilmoituksen, jolla omistajanvaihdosrekisteröinti onnistuu. Ilmoitus ajoneuvon rekisteröinnistä omiin nimiin on helpointa tehdä verkossa osoitteessa asiointi.trafi.fi.


Ongelmatilanteet ja sopimusmuutokset

 

Mikäli haluat siirtää velkavastuun kesken sopimuskauden, voidaan osamaksusopimukselle hakea rahoituksen siirtoa toiselle osapuolelle.

Siirtoa on mahdollista hakea seuraavasta laskuttamattomasta erästä ja rahoituksen tulee olla ajan tasalla ennen kuin siirtoa voidaan lähteä hakemaan. Huomioithan, että uuden haltijan tulee ottaa vakuutus kohteelle ennen sopimuksen siirtoa. Kohteella on oltava liikennevakuutus sekä törmäys- ja rahoitusturvan sisältävä kaskovakuutus.

Pankilla on oikeus tarkastaa rahoituksen korko- ja käsittelypalkkiota siirron yhteydessä. 

Siirrosta veloitetaan palveluhinnaston mukainen palkkio. Palkkio peritään uudelta haltijalta. Velkavastuun siirtäminen edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen.

Siirtopalkkiona veloitetaan 190 euroa, jos uusi haltija on yksityishenkilö ja 400 euroa, mikäli uusi haltija on yritys. 

Jotta siirtohakemus saadaan eteenpäin, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme 010 252 5843 (arkisin klo 9.00–16.30). Mikäli nykyisellä sopimuksella on yhteisvastuullinen, lupa siirron hakuun tarvitaan molemmilta velalliselta.

Varaathan soittaessasi valmiiksi seuraavat tiedot:

  • Sopimuksen numero
  • Uuden velallisen nimi ja henkilötunnus/y-tunnus (henkilötunnus tarvitaan luottopäätöstä ja sopimusta varten)
  • Uuden velallisen puhelinnumero ja sähköpostiosoite (yrityksestä oltava vastuuhenkilö, jolla nimenkirjoitusoikeus)
  • Nykyisen velallisen puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • Sekä uuden että nykyisen velallisen lupa sähköisen allekirjoituspalvelun käyttöön tarvitaan
  • Ajoneuvolla ajetut kilometrit
  • Syy, miksi haetaan haltijan vaihdosta

Mikäli rahoituksen siirtoa haetaan kahdelle velalliselle, tulee myös yhteisvastuullisen tiedot ilmoittaa.

Voit päättää sopimuksen joko maksamalla loppuvelan pois kerralla, myymällä auton ja maksamalla loppuvelan pois auton myynnin yhteydessä, tai siirtämällä auton toisen henkilön tai yrityksen nimiin.

Tarkista loppuvelan määrä OP:n rahoituksen verkkopalvelussa

Lue, kuinka voit muuttaa ajoneuvosi omistaja- tai haltijatietoja

Mikäli tarvitset apua ongelmatilanteissa, käänny asiakaspalvelumme puoleen. Siirry asiakaspalvelun yhteystietoihin

Jos sinulla on tilapäisiä maksuvaikeuksia, voit pyytää laskullesi maksuaikaa. Ensisijaisena ratkaisuna tarjoamme 20 vuorokauden lisäaikaa laskun maksamiseen. Voit pyytää maksuaikaa soittamalla asiakaspalveluumme: 010 252 5843 (arkisin klo 9.00–16.30).

Mikäli laskun eräpäivän siirtäminen ei ratkaise tilapäisiä maksuvaikeuksia, voit hakea osamaksusopimukseen lyhennysvapaata enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi.

Lyhennysvapaahakemuksen yhteydessä sinulta pyydetään selvitys heikentyneestä velanhoitokyvystäsi. Noudatamme maksuohjelmamuutoksen myöntämisessä pankin yleisiä prosesseja ja kriteerejä.

Voit hakea OP Yrityspankin myöntämään auton osamaksurahoitukseen lyhennysvapaata OP:n rahoituksen verkkopalvelussa

Jos olet yleisesti huolissasi velanhoitokyvystäsi, ota pikimmiten yhteyttä asiakaspalveluumme: 010 252 5843 (arkisin klo 9.00–16.30).

 

Omat tiedot ja laskutus

 

Voit päivittää muuttuneet yhteystietosi OP:n rahoituksen verkkopalvelussa kohdassa yhteystiedot.

Näet ajoneuvon osamaksua koskevat tiedot OP:n rahoituksen verkkopalvelussa. Palvelussa voit tarkastella rahoituksesi tietoja sekä hakea laskun eräpäivän muutosta. Lisäksi voit tilata maastavientivaltakirjan tai hakea lyhennysvapaata.

Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Avoimet ja maksetut laskut näkyvät OP:n rahoituksen verkkopalvelussa. Sopimuskauden alussa olemme postittaneet asiakkaalle maksuohjelman, josta voi tarkistaa tulevat maksuerät.

E-lasku on kätevin tapa seurata ja hallinnoida laskutusta. Voit tilata e-laskun omassa verkkopankissasi ja valita halutessasi automaattiveloituksen. Mikäli sopimuksella on kaksi velallista, vain päävelallinen (merkitty sopimuksella ensimmäisenä velallisena) voi tilata omasta verkkopankistaan e-laskun sopimukselle.

Voit myös tehdä toistuvan maksutoimeksiannon omasta verkkopankistasi (tämä ei kuitenkaan poista paperista laskua).

Yritykset voivat halutessaan tilata verkkolaskutuksen lähettämällä verkkolaskutustiedot sähköpostitse osoitteeseen yrityspankki.skannaus@op.fi

Laskutusmuodosta huolimatta sopimuksella säilyy sovitun suuruinen käsittelymaksu.

Osamaksurahoituksen laskut lähtevät kuukausittain asiakkaille postitse. Voit ottaa halutessasi käyttöön e-laskun, joka on kätevin tapa hoitaa laskutusta. Katso ohjeet e-laskun käyttöönottoon yläpuolelta.

Kun käytössäsi on e-lasku, voit valita halutessasi automaattiveloituksen. Mikäli sopimuksella on kaksi velallista, vain päävelallinen (merkitty sopimuksella ensimmäisenä velallisena) voi tilata omasta verkkopankistaan e-laskun sopimukselle.

Voit myös tehdä toistuvan maksutoimeksiannon omasta verkkopankistasi (tämä ei kuitenkaan poista paperista laskua).

Laskutusmuodosta huolimatta sopimuksella säilyy sovitun suuruinen käsittelymaksu.

Voit lyhentää luottoa sovittua nopeammin. Sopimuskohtaiset maksutiedot, eli viitenumero ja tilinumero ovat aina samat. Maksutiedot voi tarkistaa aiemmilta laskuilta tai OP:n rahoituksen verkkopalvelusta.

Laskutetut maksuerät ylittävät suoritukset kohdistetaan automaattisesti pienentämään sopimuksen pääomaa.

Voit maksaa loppuvelan pois milloin tahansa sopimuskauden aikana. Löydät ohjeet maksun suorittamiseen OP:n rahoituksen verkkopalvelusta. Pääset kirjautumaan palveluun kaikkien suomalaisten pankkien henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Loppuunmaksun jälkeen lähetämme asiakkaalle ilmoituksen sopimuksen päättymisestä. Samalla teemme Traficomin palveluun sähköisen luovutusilmoituksen, jonka avulla omistajanvaihdosrekisteröinti onnistuu.

 

Maksuerien muutokset ja lyhennysvapaat

 

Jos sinulla on tilapäisiä maksuvaikeuksia, voit pyytää laskullesi maksuaikaa. Ensisijaisena ratkaisuna tarjoamme 20 vuorokauden lisäaikaa laskun maksamiseen. Voit pyytää maksuaikaa soittamalla asiakaspalveluumme: 010 252 5843 (arkisin klo 9.00–16.30).

Voit hakea muutosta kuukausierän eräpäivään OP:n rahoituksen verkkopalvelussa.

Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Mikäli laskun eräpäivän siirtäminen ei ratkaise tilapäisiä maksuvaikeuksia, voit hakea osamaksusopimukseen lyhennysvapaata enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi.

Osamaksurahoituksen lyhennysvapaa on tarkoitettu poikkeuksellisiin tilanteisiin, joissa asiakkaan velanhoitokyky on heikentynyt. Osamaksurahoituksen lyhennysvapaa tarkoittaa sitä, että maksat lyhennysvapaan aikana vain luoton korot ja käsittelymaksun sekä mahdolliset maksuerien yhteydessä laskutettavat vakuutus- ja palvelumaksut. 

Lyhennysvapaahakemuksen yhteydessä hakijalta pyydetään selvitys heikentyneestä velanhoitokyvystä. Noudatamme maksuohjelmamuutoksen myöntämisessä pankin yleisesti noudattamia prosesseja ja kriteerejä.

Voit hakea OP Yrityspankin myöntämään auton osamaksurahoitukseen lyhennysvapaata OP:n rahoituksen verkkopalvelussa.

Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Käsittelyaika on noin 3 viikkoa riippuen hakemusten määrästä. Saat sähköpostiisi tiedon, kun hakemus on käsitelty.

Voimassa 01/2024

Palvelu Henkilö Yritys
Saldovahvistukset, korkotodistukset ja vuokravastuuraportointi 37 €/kpl 37 €/kpl
Erikseen sovittavat suppeat selvitykset/muut muutokset 25 € 25 €
Erikseen sovittavat selvitykset/muut muutokset 100 €/tunti vähintään 75 € 100 €/tunti vähintään 75 €
Ylimääräisen suorituksen palautus 5 €/kpl 7 €/kpl
Lasku- ja tositejäljennökset 15 €/kpl 15 €/kpl
Sopimuskopiot ja maksusuunnitelman tai tilisiirtojen uudelleentulostus 0 € 42 €/kpl
Suorarekisteröinti (Traficomin perimä veloitus) Traficomin kulloinkin voimassaolevan hinnaston mukaisesti Traficomin kulloinkin voimassaolevan hinnaston mukaisesti
Rekisteriotteiden käsittelyn veloituksen lisäksi esim. 
- haltijan muutokset
- uuden rekisteriotteen hakeminen
42 € /kpl 42 €/kpl
OP Yrityspankin ryhmävakuutuksen muutos 25 € 25 €
Maastavientivaltakirja ja liikennelupa (enintään 12 kk) 49 € (tilaus rahoitus.op.fi:n kautta 39 € henkilöasiakkaille) 49 €
Maastavientivaltakirja (enintään 12 kk) 
Pikatoimitus, ei ehdi postilla alle viikossa
59 € 59 €
Ajo-opetusvaltakirja 37 €  
Sopimuksen siirto (sis. suorarekisteröintiveloituksen) 190 €/sopimus 0,30 % saatavasta, vähintään 400 €/sopimus
Yrityksen fuusioon tai jakautumiseen liittyvät toimenpiteet   250 €
Maksuohjelmanmuutos 5 €/sopimus, enintään 20 € vuodessa 0,30 % saatavasta, vähintään 330 €/sopimus
Eräpäivän muutos Alkuperäisestä eräpäivästä eteenpäin
- 1-13 vrk 0 €
- 14 vrk tai yli 5 €/sopimus, enintään 20 € vuodessa
37 €
Ennenaikainen poismaksu Osamaksusopimusehtojen mukaan Kulloinkin voimassa olevan sisäisen palveluhinnaston mukaisesti, kuitenkin enintään 1 % jäljellä olevasta pääomasta.
Loppulaskun tekeminen ja tulostus 37 € 37 €
Maksuhuomautus 5 € 12 €
Maksukehotus 5 €  
Tratta   110 €
Tilitysuhkaus 5 € 12 €
Maksuvaatimus   12 €
Irtisanomisilmoitus 30 €  
Poishakutoimeksianto Toteutuneiden kustannusten mukaan, vähintään 220 € Toteutuneiden kustannusten mukaan, vähintään 220