Säästöt ja sijoitukset

Usein kysytyt kysymykset

Voiko alaikäinen säästää ja sijoittaa?

15-17-vuotias nuori voi säästää ja sijoittaa itsenäisesti OP-mobiilissa huoltajan tai huoltajien suostumuksella. Kun suostumus on annettu, näkee nuori kaikki omistuksessaan olevat säästöt ja sijoitukset sekä voi tehdä niihin muutoksia. Huomioithan, että valtuutus ei koske mahdollisia vakuutussäästöjä.

Nuori voi ostaa ja myydä rahastoja sekä sijoittaa arvo-osuustilin kautta osakkeisiin. Alaikäinen ei voi ostaa monimutkaiseksi määriteltyjä sijoitustuotteita eikä Euroopan talousalueen ulkopuolelle listattuja sijoitustuotteita. Monimutkaisiksi määriteltyjä tuotteita ovat mm. monimutkaiset sijoitus- ja ETF-rahastot, strukturoidut sijoitustuotteet, warrantit ja sertifikaatit.

Lue lisää ja valtuuta nuori säästämään ja sijoittamaan täältä

Mistä löydän säästämisen ja sijoittamisen hinnat?

Löydät kaikki säästämisen ja sijoittamisen hinnat sijoittamisen hinnastosta.

Tutustu sijoittamisen hinnastoon

Miten aloitan osakesijoittamisen?

Jotta pääset alkuun, tarvitset OP:n tunnukset ja tilin. Osakesijoittamista varten tulee sinun avata arvo-osuustili tai osakesäästötili. Samalla valitset sinulle sopivan osakesijoittamisen palvelupaketin. Tämän jälkeen voit aloittaa sijoittamaan osakkeisiin OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Lue lisää osakesijoittamisen aloittamisesta

Miten teen osaketoimeksiannon?

Osaketoimeksiantoja teet kätevästi OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Tutustu osaketoimeksiannon tekoon op.fi-palvelussa

Kannattaako osakkeet ostaa osakesäästötilille vai arvo-osuustilille?

Vastaus riippuu sijoitusstrategiastasi eli kuinka pitkä on sijoitusaikasi, millaisiin sijoituskohteisiin sijoitat ja mitkä ovat sijoitustavoitteesi. Usein arvo-osuustilin ja osakesäästötilin yhdistelmä on paras ratkaisu, jos haluat hyödyntää molempien tilin edut.

Lue lisää osakesäästötilin ja arvo-osuustilin eroista

Miten siirrän arvo-osuustilin OP:lle?

Voit siirtää arvo-osuustilin täältä

Huomioithan, että arvo-osuustilin siirrossa kannattaa varautua 5 arkipäivän katkoon osakekaupankäynnissä.

Miten osinkoja verotetaan?

Osinkojen verotus riippuu pääomatulojen määrästä sekä oletko sijoittanut osakesäästötilin vai arvo-osuustilin kautta.

  • Osakesäästötilin veroprosentti pääomatuloista riippuen 30 % tai 34 %
  • Arvo-osuustilin veroprosentti pääomatuloista riippuen 25,5 % tai 28,9 %

Osakesäästötilin osinkotulojen verotus tapahtuu vasta nostaessa varoja osakesäästötililtä. Arvo-osuustilin osinkotulot verotetaan vuosittain.

Miten aloitan sijoittamisen tai säästämisen rahastoon?

Aloittaa voit helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa tekemällä kertasijoituksen tai aloittamalla kuukausisäästämisen. Voit muuttaa säästettävää summaa, laittaa säästämisen tauolle, vaihtaa rahastoa tai myydä rahastosi. Saat rahat tilillesi normaalisti 1–2 arkipäivässä. 

Tutustu rahastovaihtoehtoihin ja valitse haluamasi rahasto ”Osta”-painikkeella. Jos haluat keskustella eri vaihtoehdoista, voit hyödyntää chat-palveluamme tai soittaa asiakaspalveluumme OP 0100 0500 (ma-pe 8-16, mpm/pvm). Voit myös varata neuvotteluajan. 

Ennen aloittamista tarvitset OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen. Voit hyväksyä sopimuksen ostaessasi rahastoa.

Varaa neuvotteluaika

Tutustu rahastoihin

Miten aloitan kuukausisäästämisen rahastoon?

Kuukausisäästämisen voit aloittaa kätevästi OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Lue miten aloitat kuukausisäästämisen

Miten aloitan säästämisen asuntolainan ohessa?

Asuntolainaa lyhennetään usein monien vuosien ajan, joten siksi kannattaakin aloittaa sen ohessa säästäminen. Kun säästät lainan maksamisen ohessa, on sinulla laina-ajan jälkeen oma asunto ja hyvin tuottava summa säästettynä. Voit myös pidentää laina-aikaasi ja pitää kuukausittaiset kustannuksesi ennallaan ja säästää samalla rahastoon.

Lue miksi säästäminen laina-aikana kannattaa

Miten voin lunastaa rahastosäästöjäni?

Rahastolunastus onnistuu helposti OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa

Lunasta rahastoja op.fi-palvelussa

Miten voin nostaa säästöjä Säästö- tai sijoitusvakuutuksesta?

Takaisinosto OP-Sijoitusvakuutuksesta onnistuu viestillä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Valitse viestin aiheeksi Säästö-, henki- ja eläkevakuutukset. Viestiä lähettäessäsi saat tarkemmat ohjeet siitä, mitä viestissä tulee mainita.

Lähetä viesti täältä

Mikäli haluat jättää vakuutuksen voimaan, vakuutukseen tulee jäädä varoja takaisinoston jälkeen. Vakuutukseen jätettävän summan voit tarkistaa soittamalla OP-Henkivakuutuksen asiakaspalveluun 010 253 6100 (ma-pe klo 8-16). Hakemuksen käsittelyaika on 1-2 viikkoa.

Vaihtoehtoisesti voit varata ajan konttoriin. Ota mukaan kuvallinen voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kun asioit konttorilla.

Varaa aika täältä

Voinko nostaa eläkevakuutuksen säästöjä ennenaikaisesti?

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen takaisinostoperusteet on säännelty laissa ja eläkevakuutuksen ehdoissa. Säästöt voi nostaa kokonaan tai osittain ennen vakuutuksen erääntymistä ainoastaan, kun erityiset nostoperusteet täyttyvät.

Nostoperusteita ovat:

  • vakuutetun avioliitto on päättynyt avioeroon tai puolison kuolemaan,
  • vakuutettu on ollut työttömänä vähintään vuoden tai tulee pysyvästi työkyvyttömäksi/ osatyökyvyttömäksi,
  • vakuutusyhtiö on muuttanut vakuutuksen laskuperusteita vakuutuksen maksutasoa korottavin vaikutuksin tai
  • vakuutusyhtiö on muuttanut vakuutusehtojaan rajoittamalla vakuutusetuja.

Takaisinostoa on haettava kirjallisesti vakuutusyhtiöltä vuoden kuluessa tämän takaisinostoperusteen syntymisestä.

Jos jokin edellä mainituista takaisinostoperusteista täyttyy ja haluat sopia OP-eläkevakuutuksen takaisinostosta, soita OP-Henkivakuutuksen asiakaspalveluun 010 253 6100 (ma-pe klo 8-16), niin saat tarkemmat ohjeet asian hoitamiseen.

Kun vakuutus irtisanotaan, peritään vero ja takaisinostokulu koko eläkevakuutuksen arvosta. Takaisinostokulu ja veroseuraamus voidaan tarkistaa OP-Henkivakuutuksen asiakaspalvelussa.

Miten muutan vakuutussäästöjeni maksusuunnitelmaa?

Maksusuunnitelman muuttaminen onnistuu op.fi-palvelussa vakuutussäästämisen sivuilta, maksusuunnitelma -kohdasta.

Siirry maksusuunnitelman muuttamiseen

On hyvä kuitenkin huomioida, että maksusuunnitelman pienentämisellä tai päättämisellä voi olla vaikutusta vakuutuksesta perittäviin kuluihin. Tarkemmat tiedot vakuutuksesi kuluista saat OP-Henkivakuutuksen asiakaspalvelusta numerosta 010 253 6100 (ma-pe klo 8-16).

Muutettuasi maksusuunnitelmaa, tarkista erääntymässä olevat e-laskut e-laskuarkistostasi ja poista tarvittaessa vanhan maksusuunnitelman mukainen e-lasku.

Siirry saapuneisiin e-laskuihin

Miten aloitan lapselle säästämisen rahastoon?

Voit aloittaa lapselle säästämisen op.fi-palvelussa. Tarvitset lapselle käyttötilin sekä molempien huoltajien suostumuksen säästämisen aloittamiseen. Ennen aloittamista, on huoltajien hyväksyttävä alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus sekä säilytyksen avaaminen.

Aloita lapselle säästäminen rahastoon

Arvo-osuustili lapselle - haluaisin avata alaikäiselle lapselle arvo-osuustilin, kuinka se tapahtuu?

Arvo-osuustilin avaamista varten alaikäisellä tulee olla käyttötili ja OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus.

Sopimukseen tarvitaan huoltajan tai huoltajien suostumus. Suostumukseen tarvitaan joko molempien huoltajien allekirjoitukset tai toinen huoltaja voi valtuuttaa valtakirjalla toisen huoltajan allekirjoittamaan sopimus. Kun valtuutus annetaan verkkovaltakirjalla, molempien edunvalvojien tulee olla OP:n asiakkaita.

Täytä valtakirja op.fi-palvelussa

Arvo-osuustilin hoitotiliksi tarvitset käyttötilin, jonka avaaminen onnistuu helpoiten op.fi-palvelussa.

Käyttötilin avaamiseen lapselle tarvitset:

  • Alaikäisen lapsen henkilötunnuksen ja nimen.
  • Osuuspankin verkkopalvelutunnuksesi.
  • Toisella huoltajalla tulee olla joko OP:n tai minkä tahansa muun suomalaisen pankin verkkopalvelutunnukset. Hänen tulee hyväksyä tilin avaukseen liittyvät sopimukset sähköisessä allekirjoituspalvelussamme.
  • Noin 15 minuuttia aikaa. 

Lue lisää käyttötilistä ja sen avaamisesta

Arvo-osuustilin avaaminen

Jos molemmat huoltajat ovat allekirjoittaneet alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen, toinen huoltajista voi avata alaikäisen arvo-osuustilin ilman toisen huoltajan erillistä suostumusta. Arvo-osuustilin avaaminen onnistuu helpoiten puhelimitse asiakaspalvelussamme OP 0100 0500 (ma-pe 8-16, mpm/pvm).

Jos alaikäisellä ei ole voimassa OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimusta, arvo-osuustilin avaaminen onnistuu varaamalla aika pankkiin. Jos molemmat huoltajat eivät pääse yhtä aikaa tapaamiseen, toinen huoltaja voi lähettää suostumuksensa verkossa valtakirjalla. 

Varaa aika täältä

Lähetä suostumus valtakirjalla