Säästöt ja sijoitukset

Usein kysytyt kysymykset

Mistä löydän säästämisen ja sijoittamisen hinnat?

Löydät kaikki säästämisen ja sijoittamisen hinnat sijoittamisen hinnastosta.

Tutustu sijoittamisen hinnastoon

Miten aloitan säästämisen asuntolainan ohessa?

Asuntolainaa lyhennetään usein monien vuosien ajan, joten siksi kannattaakin aloittaa sen ohessa säästäminen. Kun säästät lainan maksamisen ohessa, on sinulla laina-ajan jälkeen oma asunto ja hyvin tuottava summa säästettynä. Voit myös pidentää laina-aikaasi ja pitää kuukausittaiset kustannuksesi ennallaan ja säästää samalla rahastoon.

Lue miksi säästäminen laina-aikana kannattaa

Voiko alaikäinen säästää ja sijoittaa?

15-17-vuotias nuori voi säästää ja sijoittaa itsenäisesti OP-mobiilissa huoltajan tai huoltajien suostumuksella. Kun suostumus on annettu, näkee nuori kaikki omistuksessaan olevat säästöt ja sijoitukset sekä voi tehdä niihin muutoksia. Huomioithan, että valtuutus ei koske mahdollisia vakuutussäästöjä.

Nuori voi ostaa ja myydä rahastoja sekä sijoittaa arvo-osuustilin kautta osakkeisiin. Alaikäinen ei voi ostaa monimutkaiseksi määriteltyjä sijoitustuotteita eikä Euroopan talousalueen ulkopuolelle listattuja sijoitustuotteita. Monimutkaisiksi määriteltyjä tuotteita ovat mm. monimutkaiset sijoitus- ja ETF-rahastot, strukturoidut sijoitustuotteet, warrantit ja sertifikaatit.

Lue lisää ja valtuuta nuori säästämään ja sijoittamaan täältä

Miten aloitan lapselle säästämisen rahastoon?

Voit aloittaa lapselle säästämisen op.fi-palvelussa. Tarvitset lapselle käyttötilin sekä molempien huoltajien suostumuksen säästämisen aloittamiseen. Ennen aloittamista, on huoltajien hyväksyttävä alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus sekä säilytyksen avaaminen.

Aloita lapselle säästäminen rahastoon

Arvo-osuustili lapselle - haluaisin avata alaikäiselle lapselle arvo-osuustilin, kuinka se tapahtuu?

Ennen arvo-osuustilin avaamista alaikäinen tarvitsee oman käyttötilin ja hänen tulee olla OP:n asiakas. Myös vähintään toisen vanhemman tulee olla OP:n asiakas. Jos lapselle ei ole käyttötiliä, voit avata sen helposti verkossa.

Avaa lapselle käyttötili täältä

Arvo-osuustilin avaaminen lapselle onnistuu helposti verkossa. Täytä hakemukseen alaikäisen ja huoltajien tiedot. Määritä myyntivoittojen ja osinkojen maksamiseen käytettävä käyttötili. Huoltajat hyväksyvät allekirjoituspalvelussa arvo-osuustilin avaamisen sekä OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen, mikäli sitä ei vielä alaikäisellä ole. Tämän jälkeen avaamme arvo-osuustilin. Arvo-osuustilin avaamisen jälkeen, voit sijoittaa lapsellesi osakkeisiin ja ETF-rahastoihin helposti OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Avaa lapselle arvo-osuustili täältä

Lue lisää lapsen arvo-osuustilistä täältä

Kaupankäynti lapsen arvo-osuustilillä onnistuu huoltajien tunnuksilla OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa. Lapsi voi itse käydä kauppaa 18-vuotiaana tai täytettyään 15 vuotta, mikäli huoltajat antavat siihen suostumuksensa.

 

Kuinka kauan rahaston osto tai myynti vie?

Useimmissa rahastoissa osto- ja myyntitoimeksianto vie yhden arkipäivän. Tämä tarkoittaa sitä, että arkipäivänä ennen kello 16 tekemäsi osto- tai myyntitoimeksianto näkyy salkussasi jo seuraavana arkipäivänä.

Joissakin erikoissijoitusrahastoissa ostotoimeksiannot neljä kertaa ja myyntitoimeksiannot toteutetaan kaksi kertaa vuodessa. Tämän jälkeen rahaston arvonlaskenta kestää yleensä 20 päivää, jonka jälkeen toteutetut ostot ja myynnit näkyvät salkussasi. Arvonlaskenta voi kestää pidemmänkin aikaa, mikäli rahaston varoja joudutaan realisoimaan lunastusten maksamiseksi.

Katso tarkemmat tiedot rahaston säännöistä.

Lue lisää OP:n rahastoista

Miten aloitan sijoittamisen tai säästämisen rahastoon?

Aloittaa voit helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa tekemällä kertasijoituksen tai aloittamalla kuukausisäästämisen. Voit muuttaa säästettävää summaa, laittaa säästämisen tauolle, vaihtaa rahastoa tai myydä rahastosi. Saat rahat tilillesi normaalisti 1–2 arkipäivässä. 

Tutustu rahastovaihtoehtoihin ja valitse haluamasi rahasto ”Osta”-painikkeella. Jos haluat keskustella eri vaihtoehdoista, voit hyödyntää chat-palveluamme tai soittaa asiakaspalveluumme OP 0100 0500 (ma-pe 8-16, mpm/pvm). Voit myös varata neuvotteluajan. 

Ennen aloittamista tarvitset OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen. Voit hyväksyä sopimuksen ostaessasi rahastoa.

Varaa neuvotteluaika

Tutustu rahastoihin

Miten aloitan kuukausisäästämisen rahastoon?

Kuukausisäästämisen voit aloittaa kätevästi OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Lue miten aloitat kuukausisäästämisen

Miten voin lunastaa rahastosäästöjäni?

Rahastolunastus onnistuu helposti OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa

Lunasta rahastoja op.fi-palvelussa

Miten aloitan osakesijoittamisen?

Jotta pääset alkuun, tarvitset OP:n tunnukset ja tilin. Osakesijoittamista varten tulee sinun avata arvo-osuustili tai osakesäästötili. Samalla valitset sinulle sopivan osakesijoittamisen palvelupaketin. Tämän jälkeen voit aloittaa sijoittamaan osakkeisiin OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Lue lisää osakesijoittamisen aloittamisesta

Miten teen osaketoimeksiannon?

Osaketoimeksiantoja teet kätevästi OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Tutustu osaketoimeksiannon tekoon op.fi-palvelussa

Kannattaako osakkeet ostaa osakesäästötilille vai arvo-osuustilille?

Vastaus riippuu sijoitusstrategiastasi eli kuinka pitkä on sijoitusaikasi, millaisiin sijoituskohteisiin sijoitat ja mitkä ovat sijoitustavoitteesi. Usein arvo-osuustilin ja osakesäästötilin yhdistelmä on paras ratkaisu, jos haluat hyödyntää molempien tilin edut.

Lue lisää osakesäästötilin ja arvo-osuustilin eroista

Miten siirrän arvo-osuustilin OP:lle?

Voit siirtää arvo-osuustilin täältä

Huomioithan, että arvo-osuustilin siirrossa kannattaa varautua 5 arkipäivän katkoon osakekaupankäynnissä.

Miten osinkoja verotetaan?

Osinkojen verotus riippuu pääomatulojen määrästä sekä oletko sijoittanut osakesäästötilin vai arvo-osuustilin kautta.

  • Osakesäästötilin veroprosentti pääomatuloista riippuen 30 % tai 34 %
  • Arvo-osuustilin veroprosentti pääomatuloista riippuen 25,5 % tai 28,9 %

Osakesäästötilin osinkotulojen verotus tapahtuu vasta nostaessa varoja osakesäästötililtä. Arvo-osuustilin osinkotulot verotetaan vuosittain.

Miten voin nostaa säästöjä Säästö- tai sijoitusvakuutuksesta?

Takaisinosto OP-Sijoitusvakuutuksesta onnistuu viestillä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Valitse viestin aiheeksi Säästö-, henki- ja eläkevakuutukset. Viestiä lähettäessäsi saat tarkemmat ohjeet siitä, mitä viestissä tulee mainita.

Lähetä viesti täältä

Mikäli haluat jättää vakuutuksen voimaan, vakuutukseen tulee jäädä varoja takaisinoston jälkeen. Vakuutukseen jätettävän summan voit tarkistaa soittamalla OP-Henkivakuutuksen asiakaspalveluun 010 253 6100 (ma-pe klo 8-16). Hakemuksen käsittelyaika on 1-2 viikkoa.

Vaihtoehtoisesti voit varata ajan konttoriin. Ota mukaan kuvallinen voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kun asioit konttorilla.

Varaa aika täältä

Voinko nostaa eläkevakuutuksen säästöjä ennenaikaisesti?

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen takaisinostoperusteet on säännelty laissa ja eläkevakuutuksen ehdoissa. Säästöt voi nostaa kokonaan tai osittain ennen vakuutuksen erääntymistä ainoastaan, kun erityiset nostoperusteet täyttyvät.

Nostoperusteita ovat:

  • vakuutetun avioliitto on päättynyt avioeroon tai puolison kuolemaan,
  • vakuutettu on ollut työttömänä vähintään vuoden tai tulee pysyvästi työkyvyttömäksi/ osatyökyvyttömäksi,
  • vakuutusyhtiö on muuttanut vakuutuksen laskuperusteita vakuutuksen maksutasoa korottavin vaikutuksin tai
  • vakuutusyhtiö on muuttanut vakuutusehtojaan rajoittamalla vakuutusetuja.

Takaisinostoa on haettava kirjallisesti vakuutusyhtiöltä vuoden kuluessa tämän takaisinostoperusteen syntymisestä.

Jos jokin edellä mainituista takaisinostoperusteista täyttyy ja haluat sopia OP-eläkevakuutuksen takaisinostosta, soita OP-Henkivakuutuksen asiakaspalveluun 010 253 6100 (ma-pe klo 8-16), niin saat tarkemmat ohjeet asian hoitamiseen.

Kun vakuutus irtisanotaan, peritään vero ja takaisinostokulu koko eläkevakuutuksen arvosta. Takaisinostokulu ja veroseuraamus voidaan tarkistaa OP-Henkivakuutuksen asiakaspalvelussa.

Miten muutan vakuutussäästöjeni maksusuunnitelmaa?

Maksusuunnitelman muuttaminen onnistuu op.fi-palvelussa vakuutussäästämisen sivuilta.

Kirjaudu ja siirry maksusuunnitelman muuttamiseen

On hyvä huomioida, että maksusuunnitelman pienentämisellä tai päättämisellä voi olla vaikutusta vakuutuksesta perittäviin kuluihin. Tarkemmat tiedot vakuutuksesi kuluista saat OP-Henkivakuutuksen asiakaspalvelusta numerosta 010 253 6100 (ma–pe klo 8–16).

Kun olet muuttanut maksusuunnitelmaa, poista tarvittaessa vanhan maksusuunnitelman mukainen e-laskuna saapunut maksu hyväksymättömistä tai hyväksytyistä maksuista.

Kirjaudu ja siirry hyväksymättömiin maksuihin

Kirjaudu ja siirry hyväksyttyihin maksuihin