OP:n tunnukset, tunnistautuminen ja digipalvelut

OP:n tunnuksilla voit kirjautua OP:n palveluihin, vahvistaa verkkomaksuja, allekirjoittaa sopimuksia ja hakemuksia, sekä tunnistautua viranomaisten verkkopalveluissa.

Miten hankin OP:n tunnukset

✓ Hae OP:n tunnukset konttorista tai digitaalisesti 

Jos sinulla ei ole OP:n tunnuksia, ota passi tai henkilökortti mukaasi ja pistäydy konttoriin. Jos sinulla on jo toisen kotimaisen pankin tunnukset, voit tulla asiakkaaksemme netissä. Tule asiakkaaksi verkossa 

✓ Lataa OP-mobiili-sovellus, niin saat Mobiiliavaimenkin käyttöösi 

Kun sinulla on OP:n tunnukset, voit tunnistautua digipalveluissamme käyttäjätunnuksen, salasanan ja avainlukulistan avulla. Helpoiten asioit, kun otat älypuhelimella tai tabletilla käyttöösi OP-mobiilin ja siihen kuuluvan Mobiiliavaimen. Tarvitset käyttöönottoa varten käyttäjätunnuksen, salasanan ja avainlukulistan. Lue OP-mobiilista tai tutustu Mobiiliavaimeen

✓ Sujuvoita samalla koko perheen asiointia 

Tiesitkö, että lapset voivat käyttää digipalveluitamme rajoitetummilla ominaisuuksilla? Lue alaikäisten tunnuksista   

Tunnuksillasi ja valtakirjalla voit hoitaa myös esimerkiksi iäkkäiden vanhempien asioita. Tutustu toisen puolesta asiointiin

Mihin OP:n tunnuksia voi käyttää 

 • Voit käyttää tunnuksia aina OP:n digipalveluihin tunnistautumiseen sekä maksamiseen sellaisissa verkkopalveluissa, joissa on OP:n verkkomaksun painikkeet.  
 • Jos sinulla on vahva sähköinen tunnistusväline eli OP Tunnus, voit tunnistautua myös esimerkiksi julkishallinnon palveluissa, kuten Suomi.fi-palvelussa, Kelassa ja Omakannassa. Sillä todistat myös henkilöllisyytesi ja allekirjoitat asiakirjoja, kuten sopimuksia ja hakemuksia. 
 • OP Yrityspalvelutunnuksella voit tunnistautua OP:n yritysten digitaalisiin palveluihin ja hoitaa yhden tai useamman edustamasi yrityksen asioita. 

Viisi askelta tunnusten sujuvampaan käyttöön 

Tunnusten käyttö on mutkatonta ja turvallista, kun painat viisi asiaa mieleesi: 

 1. Pidä tunnukset omana tietonasi. Jos joku kysyy tunnuksiasi, tai jos sinua pyydetään antamaan ne epäilyttävälle sivulle, älä anna tunnuksiasi. Poliisi, verottaja, kauppias tai kukaan muukaan ei tarvitse tunnuksiasi tehtäviensä hoitamiseen. Säilytä myös tunnuksiasi niin, etteivät muut pääse niihin käsiksi. 
 2. Sulje kadonneet tai vääriin käsiin joutuneet tunnukset heti. Jos tunnuksesi katoavat tai ne ovat päätyneet verkkohuijarille tai muulle rikolliselle, soita OP:n asiakaspalveluun 0100 0500 tai OP Sulkupalveluun 0100 0555 (24 h).  
 3. Säilytä aina avainlukulistasi. Tarvitset käytössäsi olevaa vanhaa avainlukulistaa, kun otat Mobiiliavaimen käyttöön toisessa laitteessa tai kun otat uuden avainlukulistaa käyttöösi. Vaihda, tilaa tai lukitse avainlukulista 
 4. Jos asioit konttorissa tunnuksiin liittyen, ota mukaasi passi tai henkilökortti. Tarvitset tunnistautumiseen liittyvissä asioissa konttorissa aina passin tai henkilökortin. Tutustu passin vaatimuksiin ja hyväksyttyihin henkilöllisyystodistuksiin 
 5. Varmista, että tiedämme puhelinnumerosi. Tunnukseesi täytyy olla liitettynä puhelinnumero, johon voit vastaanottaa tekstiviestejä. Lähetämme numeroon tarvittaessa tekstiviestinä lisävahvistusta vaativan tapahtuman tiedot. Sillä varmistamme, että käytät itse tunnuksiasi. Tarkista lisävahvistuksen puhelinnumerosi 

Tunnusten tilaaminen ja hallinnointi 

Voit hoitaa useimpia tunnuksiin liittyviä asioita op.fi-palvelussa. Tunnusten hallinnassa voit esimerkiksi tilata uuden avainlukulistan, lukita tunnuksesi sekä tarkistaa lisävahvistuksen puhelinnumerosi.

Unohtuneen käyttäjätunnuksen voit tarkistaa näppärästi OP-mobiilista. Valitse OP-mobiilin oikeasta alanurkasta kohta Muut – Asetukset – Tunnistautuminen – OP:n käyttäjätunnus ja seuraa sovelluksen ohjeita. 

Tunnusten käyttöohjeet käyttäjätunnus, salasana, avainluku, avainlukulista

Tarkista aina verkkosivuston osoite ja varmenne

 • selaimen osoiterivillä oleva osoite alkaa https://
 • sivuston varmenne on myönnetty OP Ryhmälle (esim. OP Osuuskunta)
 • sertifikaatissa on OPn verkko-osoite (domain)
 • varmenteen myöntäjä/julkaisija on Entrust, DigiCert tai Symantec
 • varmenne on voimassa

Käyttäjätunnus ja salasana

Palveluun kirjautuessasi näppäile käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Käyttäjätunnus pysyy aina samana, joten se kannattaa opetella ulkoa.

OP:n digipalvelu pyytää turvallisuussyistä vaihtamaan salasanan, kun kirjaudut palveluun ensimmäisen kerran. Suosittelemme, että vaihdat salasanan säännöllisesti.

Avainluku ja avainlukulista

Palvelu pyytää yhden avainluvun satunnaisessa järjestyksessä, kun kirjaudut palveluun, hyväksyt maksun tai allekirjoitat sopimuksia.

Etsi avainlukulistasta pankin lukua vastaava numerosarja, joka on avainluku. Avainluku löytyy listalta pankin luvun oikealta puolelta.

Kirjoita avainluku verkkopalvelussa näytöllä olevaan kenttään ja valitse Jatka.

Miten saat uuden avainlukulistan?​

Lista on vaihdettava ennen kuin sillä olevat lukuparit on käytetty loppuun. Tarvitset vaihtoon 3 käyttämätöntä lukuparia.

Sinulle lähetetään automaattisesti uusi avainlukulista, kun lukuja on jäljellä 20 kappaletta. Avainlukulista lähetetään postitse asiakastiedoissa olevaan osoitteeseen.

Voit myös tilata avainlukulistan op.fi-palvelussa tai ottamalla yhteyttä OP:n asiakaspalveluun tai hakea sen lähimmästä osuuspankista.

Miten otat uuden avainlukulistan käyttöön?

Uusi avainlukulista, joka on automaattisesti toimitettu tai olet itse tilannut sen, tulee aina aktivoida käyttöön OP:n digipalveluissa. Uuden avainlukulistan käyttöönottoon tarvitset käytössäsi olevan avainlukulistan, jossa on jäljellä vähintään kolme käyttämätöntä avainlukua sekä uuden avainlukulistan, jossa on uuden avainlukulistan kymmennumeroinen numero.

OP Tunnus on henkilökohtainen

Tunnuksen käyttö vastaa allekirjoitustasi. Tunnuksellasi allekirjoitetut sopimukset, toimeksiannot, hakemukset ja viestit sitovat sinua suhteessa pankkiin tai muuhun palveluntarjoajaan.

Jos haluat, että toinen henkilö voi hoitaa arjen raha-asioita puolestasi, voit myöntää hänelle käyttöoikeuden tiliisi. Näin valtuuttamasi henkilö pääsee käyttämään tiliäsi omalla tunnuksellaan, kuten maksamaan laskuja tililtäsi. Voit myöntää käyttöoikeuden tiliisi op.fi-palvelussa kohdassa: Tilin tiedot - Omistus ja käyttöoikeudet.

Siirry tilin tietoihin (vaatii kirjautumisen)


Alla on listattuna kaikki OP:n tarjoamat palvelut, joita voit käyttää tunnuksellasi. 

 • Henkilö- ja yritysasiakkaan pankki- ja vakuutuspalvelut

https://www.op.fi

 • OP Saavutettava

https://saavutettava.op.fi

 • Sähköinen allekirjoituspalvelu

https://allekirjoitus.op.fi

 • Kassanhallintapalvelu

https://kassanhallintapalvelu.op.fi

 • Myyjäliikepalvelu

https://myyjaliikepalvelu.op.fi

 • Yrityspalvelutunnusten tilaus

https://yrityspalvelutunnukset.op.fi

 • OP Laina 

​https://lainaa.op.fi

 • OP Rahoitus

https://rahoitus.op.fi

 • OP Sujuvat kaupat

https://sujuvatkaupat.op.fi

OP:n tunnuksen avulla voit tunnistautua ja maksaa turvallisesti verkossa. Tunnistuksen ja maksamisen yhteydessä siirryt Osuuspankin palveluun. Palvelun tunnistat OP:n logosta, selaimen osoiterivillä näkyvästä osoitteesta ja sertifikaatista.

 • OP Verkkomaksulla voit maksat ostoksesi verkkokaupassa omalta tililtäsi.

valtuutus.op.fi ja maksun vahvistuksessa osoitteena näkyy verkkomaksu.op.fi

 • OP Tunnistuksen välityspalvelun ja OP Tunnistuspalvelun avulla voit tunnistautua palveluntarjoajan palveluun.

https://saml-idp.op.fi, https://isb.op.fi

 • OP Vahvistuspalvelun kautta voit tunnistautua palveluihin ja vahvistaa korttimaksusi.

https://valtuutus.op.fi

 • Sinä voit vahvistaa maksuja suoraan tililtä ja tilitietohakuja ulkopuolisen palveluntarjoajan palvelussa 

https://authorize.op.fi

Kun tunnistaudut henkilökohtaisella tunnuksellasi puhelinpalveluun, voit hoitaa omia pankkiasioitasi puhelimitse.

 • OP 0100 0500 puhelinpalvelu
 • OP Yritys- ja maksuliikepalvelut 0100 05151
   

Sovellukset älypuhelimille ja tableteille saat käyttöön lataamalla palvelun laitteesi sovelluskaupasta. Ennen sovelluksen lataamista varmista, että sovellus on OP:n julkaisema (OP Osuuskunta tai OP Ryhmä)

OP-mobiili

 • Android 
 • iPhone, iPad

OP-yritysmobiili

 • Android
 • iPhone, iPad  

Pivo-mobiililompakko

 • Android
 • iPhone, iPad


Yllä mainittujen OP:n palveluiden lisäksi OP:n tunnuksia saa käyttää maksupalvelulain mukaisissa maksutoimeksianto- ja tilitietopalveluissa.