Nuoret sängyllä

Tunnus – avain OP:n palveluihin

OP Tunnuksen avulla voit kirjautua OP:n palveluihin, vahvistaa eri palveluntarjoajien verkkomaksuja ja allekirjoittaa asiakirjoja, kuten sopimuksia ja hakemuksia sekä tunnistautua monien viranomaisten verkkopalveluissa.

Varmistathan, kun tunnistaudut tai maksat tunnuksellasi, että käyttämäsi palvelu on turvallinen. Kun tunnistaudut sähköisesti käyttämällä vahvaa tunnistusmenetelmää, kuten Mobiiliavainta tai avainlukulistaa tekstiviestivahvistuksella, on palvelun käyttö sinulle turvallista.

OP:n tunnistautumisen ja verkkomaksun painikkeet tunnistat OP:n logosta. OP Tunnistuspalvelun tunnistat selaimen osoiterivillä näkyvästä osoitteesta ja sertifikaatista voit tarkistaa olevasi oikealla sivulla.

OP Tunnus on henkilöllisyystodistuksesi verkossa

Tunnuksesi ovat henkilökohtaiset, älä koskaan luovuta tai lainaa niitä muille. Tunnuksen käyttö vastaa allekirjoitustasi. Tunnuksellasi allekirjoitetut sopimukset, toimeksiannot, hakemukset ja viestit sitovat sinua. Kun tunnistaudut tai vahvistat tapahtumia tunnuksellasi, tarkista aina, että näppäilet tunnuksesi turvalliseen palveluun.

OP:n tarjoamat tunnistusvälineet

Sinulla voi olla käytössä OP Tunnus, OP Palvelutunnus tai OP Yrityspalvelutunnus riippuen sopimuksestasi ja siitä, mitä palveluja käytät.

OP Tunnus

OP Tunnus on luottamusverkostoon rekisteröity Liikenne- ja viestintäviraston hyväksymä tunnistuslain mukainen vahva sähköinen tunnistusväline. Tunnuksella voit maksaa verkkopalveluissa ja tunnistautua OP:n omien digitaalisten palveluiden lisäksi myös mm. julkishallinnon palveluissa, kuten Suomi.fi.

OP Palvelutunnus

Palvelutunnuksella voit tunnistautua ja vahvistaa tapahtumia OP:n omissa digitaalisissa palveluissa sekä maksaa verkkopalveluissa, joissa on OP:n verkkomaksun painikkeet.

OP Yrityspalvelutunnus

Tunnuksella voit tunnistautua OP:n yritysten digitaalisiin palveluihin ja hoitaa yhden tai useamman yrityksen asioita.

Tunnistusmenetelmät

Kirjaudut palveluihin ja vahvistat tapahtumia käyttäjätunnuksen, salasanan ja avainlukulistan avulla. Lisäksi tilitietojen katsomisesta ja maksun vahvistamisesta voidaan tarvittaessa lähettää vahvistukseen tarvittavat tiedot tekstiviestillä. Joten huolehdithan, että olet liittänyt tunnukseesi käytössäsi olevan puhelinnumeron eli lisävahvistusnumeron.

Mobiiliavaimen voit aktivoida käyttöösi OP-mobiilissa tai OP-yritysmobiilissa, jonka jälkeen kirjaudut ja vahvistat tapahtumat mobiilissasi Mobiiliavaimen PIN-koodilla. Mobiilissa voit tunnistautua myös sormenjälki- tai kasvotunnistuksen avulla riippuen mobiililaitteestasi. Mobiiliavaimen käyttöönottoa varten sinulla tulee olla käyttäjätunnus, salasana ja avainlukulista sekä käytössäsi oleva numero tulee olla liitettynä tunnukseesi lisävahvistusnumeroksi.

Säilytä käyttäjätunnuksesi, salasanasi ja avainlukulistasi jatkossakin, vaikka asioisitkin pääsääntöisesti Mobiiliavaimella.

Tunnusten käyttöohjeet käyttäjätunnus, salasana, avainluku, avainlukulista

Tarkista aina verkkosivuston osoite ja varmenne

 • selaimen osoiterivillä oleva osoite alkaa https://
 • sivuston varmenne on myönnetty OP Ryhmälle (esim. OP Osuuskunta)
 • sertifikaatissa on OPn verkko-osoite (domain)
 • varmenteen myöntäjä/julkaisija on Entrust, DigiCert tai Symantec
 • varmenne on voimassa

Käyttäjätunnus ja salasana

Palveluun kirjautuessasi näppäile käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Käyttäjätunnus pysyy aina samana, joten se kannattaa opetella ulkoa.

OP:n digipalvelu pyytää turvallisuussyistä vaihtamaan salasanan, kun kirjaudut palveluun ensimmäisen kerran. Suosittelemme, että vaihdat salasanan säännöllisesti.

Avainluku ja avainlukulista

Palvelu pyytää yhden avainluvun satunnaisessa järjestyksessä, kun kirjaudut palveluun, hyväksyt maksun tai allekirjoitat sopimuksia.

Etsi avainlukulistasta pankin lukua vastaava numerosarja, joka on avainluku. Avainluku löytyy listalta pankin luvun oikealta puolelta.

Kirjoita avainluku verkkopalvelussa näytöllä olevaan kenttään ja valitse Jatka.

Miten saat uuden avainlukulistan?​

Lista on vaihdettava ennen kuin sillä olevat lukuparit on käytetty loppuun. Tarvitset vaihtoon 3 käyttämätöntä lukuparia.

Sinulle lähetetään automaattisesti uusi avainlukulista, kun lukuja on jäljellä 20 kappaletta. Avainlukulista lähetetään postitse asiakastiedoissa olevaan osoitteeseen.

Voit myös tilata avainlukulistan op.fi-palvelussa tai ottamalla yhteyttä OP:n asiakaspalveluun tai hakea sen lähimmästä osuuspankista.

Miten otat uuden avainlukulistan käyttöön?

Uusi avainlukulista, joka on automaattisesti toimitettu tai olet itse tilannut sen, tulee aina aktivoida käyttöön OP:n digipalveluissa. Uuden avainlukulistan käyttöönottoon tarvitset käytössäsi olevan avainlukulistan, jossa on jäljellä vähintään kolme käyttämätöntä avainlukua sekä uuden avainlukulistan, jossa on uuden avainlukulistan kymmennumeroinen numero.

OP Tunnus on henkilökohtainen

Tunnuksen käyttö vastaa allekirjoitustasi. Tunnuksullasi allekirjoitetut sopimukset, toimeksiannot, hakemukset ja viestit sitovat sinua suhteessa pankkiin tai muuhun palveluntarjoajaan.

Jos haluat, että toinen henkilö voi hoitaa arjen raha-asioita puolestasi, voit myöntää hänelle käyttöoikeuden tiliisi. Näin valtuuttamasi henkilö pääsee käyttämään tiliäsi omalla tunnuksellaan, kuten maksamaan laskuja tililtäsi. Voit myöntää käyttöoikeuden tiliisi op.fi-palvelussa kohdassa: Tilin tiedot - Omistus ja käyttöoikeudet.

Siirry tilin tietoihin (vaatii kirjautumisen)


Alla on listattuna kaikki OP:n tarjoamat palvelut, joita voit käyttää tunnuksellasi. 

 • Henkilö- ja yritysasiakkaan pankki- ja vakuutuspalvelut

https://www.op.fi

 • OP Saavutettava

https://saavutettava.op.fi

 • Sähköinen allekirjoituspalvelu

https://allekirjoitus.op.fi

 • Kassanhallintapalvelu

https://kassanhallintapalvelu.op.fi

 • Myyjäliikepalvelu

https://myyjaliikepalvelu.op.fi

 • Yrityspalvelutunnusten tilaus

https://yrityspalvelutunnukset.op.fi

 • OP Laina 

​https://lainaa.op.fi

 • OP Rahoitus

https://rahoitus.op.fi

OP Tunnuksen avulla voit tunnistautua ja maksaa turvallisesti verkossa. Tunnistuksen ja maksamisen yhteydessä siirryt Osuuspankin palveluun. Palvelun tunnistat OP:n logosta, selaimen osoiterivillä näkyvästä osoitteesta ja sertifikaatista.

 • Osuuspankin verkkomaksulla voit maksat ostoksesi verkkokaupassa omalta tililtäsi.

https://kultaraha.osuuspankki.fi, https://kultaraha.op.fi

 • OP Tunnistuksen välityspalvelun ja OP Tunnistuspalvelun avulla voit tunnistautua palveluntarjoajan palveluun.

https://saml-idp.op.fi, https://isb.op.fi

 • OP Vahvistuspalvelun kautta voit tunnistautua palveluihin ja vahvistaa korttimaksusi.

https://valtuutus.op.fi

 • Sinä voit vahvistaa maksuja suoraan tililtä ja tilitietohakuja ulkopuolisen palveluntarjoajan palvelussa 

https://authorize.op.fi

Kun tunnistaudut henkilökohtaisella tunnuksellasi puhelinpalveluun,  voit hoitaa omia pankkiasioitasi puhelimitse.

 • OP 0100 0500 puhelinpalvelu
 • OP Yritys- ja maksuliikepalvelut 0100 05151
   

Sovellukset älypuhelimille ja tableteille saat käyttöön lataamalla palvelun laitteesi sovelluskaupasta. Ennen sovelluksen lataamista varmista, että sovellus on OP:n julkaisema (OP Osuuskunta tai OP Ryhmä)

OP-mobiili

 • Android 
 • iPhone, iPad

OP-yritysmobiili

 • Android
 • iPhone, iPad  

Pivo-mobiililompakko

 • Android
 • iPhone, iPad


Yllä mainittujen OP:n palveluiden lisäksi OP Tunnuksia saa käyttää maksupalvelulain mukaisissa maksutoimeksianto- ja tilitietopalveluissa.