Nuori pariskunta istuu lattialla muuttolaatikoiden keskellä.

Asuntolainan valtiontakaus ja muut lainatakaukset

Kun tarvitset asuntolainalle lisävakuuksia, takaus on varteenotettava vaihtoehto. On olemassa erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa takaus asuntolainalle: Garantian takaus asuntolainaan, osuuspankin luottotakaus tai valtiontakaus.

Garantian lainatakaus osuuspankista

Garantian lainatakaus on maksullinen takaus asuntolainaan. Voit hankkia sen osuuspankista lainaneuvottelun yhteydessä. Takauksen enimmäismäärä on 55 000–125 000 euroa velallista tai velallisia ja asuntoa kohden. Takauksen määrä on enintään 30 % asunnon arvosta. Takaus voidaan ottaa yhteen omassa käytössä olevaan asuntoon ja on voimassa enintään 10 vuotta.

Takauksesta maksetaan kertaluontoinen takauspalkkio asuntolainaa nostettaessa. Takauspalkkion suuruus riippuu takauksen määrästä, ja osa siitä voidaan kuitata osuuspankin omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Taattuun lainaan on mahdollista ottaa korkosuojaus ja tehdä maksusuunnitelman muutoksia.

Luottotakaus osuuspankista

Asuntolainan luottotakaus on maksullinen takaus, jonka voi hankkia osuuspankista lainaneuvottelussa. Luottotakauksen enimmäismäärä on 50 000 euroa velallista tai velallisia ja asuntoa kohden. Takaus on voimassa enintään 15 vuotta.

Luottotakaus on edullinen: takauksen jäljellä olevasta määrästä peritään vuosittain hinnaston mukainen maksu, joka voidaan kuitata omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Luottotakaus mahdollistaa valtiontakausta joustavammin korkosuojausten hankkimisen ja luoton maksusuunnitelman muuttamisen.

Valtiontakaus asuntolainaan ja ensiasunnon ostajan ASP-lainaan

Asuntolainaan ja ASP-korkotukilainaan voi saada valtiontakauksen, kun asunto hankitaan omaksi tai perheen ensisijaiseksi asunnoksi. Voit sopia valtiontakauksesta pankin kanssa lainanhaun yhteydessä.

Valtion takaaman asuntolainan määrä voi olla enintään 90 prosenttia (ASP-korkotukilainoissa enintään 90 prosenttia) asunnon hankintahinnasta. Takaus on enintään 20 prosenttia (ASP-korkotukilainoissa enintään 25 prosenttia) lainasta, kuitenkin maksimissaan 60 000 euroa (1.1.2023 alkaen).

Valtiontakauksen hinta muodostuu valtion perimästä takausmaksusta, joka on 2,5 prosenttia takauksen määrästä. ASP-korkotukilainan ottajalta ei peritä takausmaksua.

Esimerkki ASP- korkotukilainaan

Asunnon myyntihinta on 235 000 euroa. Pankki myöntää asunnon ostajalle lainaa 211 500 euroa ja hänellä on omia säästöjä 23 500 euroa. Ostettavan asunnon vakuusarvo on 164 500 euroa, joten lainalle tarvitaan lisävakuuksia. ASP-korkotukilainan valtiontakaus on enintään 25 % lainan määrästä eli 47 000 euroa, joten sillä pystytään kattamana lisävakuuksien tarve kokonaan.