Asuntolainan takaisinmaksu

Asuntolaina joustaa, kun elämäntilanteesi muuttuu. Voit hakea lyhennysvapaata tai muutosta lainasi maksusuunnitelmaan - tai maksaa lainaasi etukäteen. Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin asuntolainan takaisinmaksusta. Ohjeet pätevät myös vakuudelliseen pankkilainaan.

Minulla on vaikeuksia lainan maksamisessa, mitä teen?

Monesti lainan maksamiseen liittyvät vaikeudet ovat ratkaistavissa. Ota ajoissa yhteyttä pankkiisi ja kerro tilanteestasi. Pääasia on, että asiat selvitetään mahdollisimman ajoissa. Maksamatta jääneet lyhennykset voivat vaikuttaa lainojen muutospyyntöihin tai muiden lainojen myöntämiseen.

Lue ohjeet maksuvaikeuksiin

Elämäntilanteeni muuttui. Voinko tehdä muutoksia lainani takaisinmaksuun?

Voit hakea muutosta asuntolainan maksuerään tai lainan toistuvaa eräpäivään. Hae maksusuunnitelman muutosta op.fi-palvelussa. Tee hakemus hyvissä ajoin, viimeistään 4 viikkoa ja aikaisintaan 90 vuorokautta ennen toivomaasi muutoksen ajankohtaa.

Kustakin muutoksesta peritään hinnaston mukainen palvelumaksu. Tutustu hinnastoon. ​Palvelumaksu voidaan kuitata osuuspankin omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Jos sinulla ei ole OP-bonuksia, palvelumaksu peritään lainan seuraavan maksuerän yhteydessä. 

ASP-lainan eräpäivää ei voida muuttaa.

Siirry hakemukselle alta. Täytä hakemuksella pyydetyt tiedot ja valitse tilanteesi mukaan eräpäivän muutos tai maksuerän muutos.

Voinko saada lyhennysvapaata?

Asuntolainaan on mahdollista hakea lyhennysvapaata. Hae sitä varten maksusuunnitelman muutosta op.fi-palvelussa. Tee muutoshakemus viimeistään 4 viikkoa ja aikaisintaan 90 vuorokautta ennen toivomaasi muutoksen ajankohtaa.

Muutoksesta peritään hinnaston mukainen palvelumaksu. Tutustu hinnastoon. Palvelumaksu voidaan kuitata osuuspankin omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Jos sinulla ei ole OP-bonuksia, palvelumaksu peritään lainan seuraavan maksuerän yhteydessä.

Siirry hakemukselle alta. Täytä hakemuksella pyydetyt tiedot ja valitse lyhennysvapaa.

Unohdin maksaa lainan maksuerän. Mitä teen?

Varmista, että lainanhoitotililläsi on tarpeeksi rahaa veloituksen tekemiseen. Emme veloita maksuerää tililtäsi, jos tililläsi on alle 50 euroa. Jos maksua ei veloiteta tililtäsi automaattisesti parin arkipäivän aikana, ota yhteys asiakaspalveluumme chatissa.

Miten muutan lainan veloitustiliä?

Voit muuttaa lainan veloitustiliä lähettämällä verkkoviestin tai viestin chatin kautta. Kirjaudu op.fi-palveluun ja kerro viestissä, että kyseessä on lainanhoitotilin muutos, sekä seuraavat tiedot:

  • lainan numero ja
  • tilinumero, jolta lainan maksuerä voidaan jatkossa veloittaa.

Huomioithan, että jos lainalla on useita velallisia, heistä jokaisen tulee lähettää pankille samansisältöinen verkkoviesti. Tutustu myös hinnastoon ennen muutoksen tekemistä.

Voinko maksaa asuntolainaani pois etukäteen?

Voit lyhentää lainaasi etukäteen tekemällä ylimääräisiä lyhennyksiä tai ennakkolyhennyksiä. Ne ovat pääsääntöisesti maksuttomia; jos lainallasi on kiinteä korko, pankki voi periä korvauksen ylimääräisestä lyhennyksestä. Ennen lyhennyksen tekemistä selvitä ensin, kumpaa maksua haluat käyttää:

  • Ylimääräisellä lyhennyksellä teet lainalle lisälyhennyksen haluamallasi summalla. Ylimääräinen lyhennys ei korvaa tai siirrä eteenpäin tulevia maksueriä. Ne veloitetaan tililtäsi sovittuina eräpäivinä maksusuunnitelman mukaan.
  • Ennakkolyhennyksellä maksat lainan lyhennyksiä etuajassa eli teet ennakkomaksun. Voit maksaa etukäteen yhden tai usean maksuerän lyhennyksen. Korkoja et voi maksaa etukäteen, vaan ne veloitetaan tililtäsi sovittuna eräpäivänä.

Näin teet ylimääräisen lyhennyksen tai ennakkolyhennyksen:

  1. Kirjaudu op.fi-palveluun. Omissa laina-asioissa valitse lyhennettävä laina ja ota talteen luoton numero.
  2. Siirry Rahat-osiossa Päivittäisiin raha-asioihin. Tee uusi maksu ja syötä luoton numero kenttään, jossa pyydetään saajan tilinumeroa. Valitse haluamasi lyhennystapa. 
  3. Täytä maksun tiedot ja hyväksy maksu. Veloitus näkyy tililläsi ja hyvitys lainassasi viimeistään seuraavana arkipäivänä.

 

Miten maksan asuntolainani pois kokonaan?

Voit halutessasi maksaa asuntolainan tai pankkilainan kerralla pois. Kirjaudu op.fi-palveluun ja aloita lainan loppuunmaksu lähettämällä meille verkkoviesti tai asioimalla chatissa. Kerro viestissä seuraavat tiedot:

  • loppuun maksettavan lainan numero ja
  • käyttötilin tilinumero, jolta lainan loppuunmaksu tehdään.

Pankistasi ollaan sinuun yhteydessä ja varmistetaan, että kaikki loppuunmaksuun liittyvät asiat tulevat hoidettua. Jos sinulla on kiinteäkorkoinen laina, pankki voi periä kuluja lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta.

Lainan loppuunmaksun yhteydessä saatamme pyytää sinua täyttämään "Selvitys varojen alkuperästä tai käyttötarkoituksesta" -lomakkeen. Tiedustelemme varojen alkuperää, sillä pankeilla on lakiin perustuva velvollisuus tuntea asiakkaansa. Toimitamme lomakkeen ja ohjeet sen täyttämiseen erikseen viestillä.

 

Asuntolainan myöntää osuuspankki.