Asuntolainan takaisinmaksu

Voit hoitaa lainan takaisinmaksuun liittyviä asioita op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa silloin kun sinulle sopii. Chatbot Opotti auttaa sinua 24/7 ja OP:n asiantuntijat palvelevat chatissa arkisin klo 8–22. Seuraavat ohjeet pätevät asuntolainan lisäksi myös vakuudelliseen pankkilainaan.

Voinko maksaa asuntolainaani pois etukäteen?

Voit lyhentää lainaasi etukäteen tekemällä ylimääräisiä lyhennyksiä tai ennakkolyhennyksiä. Ne ovat pääsääntöisesti maksuttomia; jos lainallasi on kiinteä korko, pankki voi periä korvauksen ylimääräisestä lyhennyksestä. Ennen lyhennyksen tekemistä selvitä ensin, kumpaa maksua haluat käyttää:

  • Ylimääräisellä lyhennyksellä teet lainalle lisälyhennyksen haluamallasi summalla. Ylimääräinen lyhennys ei korvaa tai siirrä eteenpäin tulevia maksueriä. Ne veloitetaan tililtäsi sovittuina eräpäivinä maksusuunnitelman mukaan.
  • Ennakkolyhennyksellä maksat lainan lyhennyksiä etuajassa eli teet ennakkomaksun. Voit maksaa etukäteen yhden tai usean maksuerän lyhennyksen. Korkoja et voi maksaa etukäteen, vaan ne veloitetaan tililtäsi sovittuna eräpäivänä.

Näin teet ylimääräisen lyhennyksen tai ennakkolyhennyksen:

  1. Kirjaudu op.fi-palveluun. Omissa laina-asioissa valitse lyhennettävä laina ja ota talteen luoton numero.
  2. Siirry Rahat-osiossa Päivittäisiin raha-asioihin. Tee uusi maksu ja syötä luoton numero kenttään, jossa pyydetään saajan tilinumeroa. Valitse haluamasi lyhennystapa. 
  3. Täytä maksun tiedot ja hyväksy maksu. Veloitus näkyy tililläsi ja hyvitys lainassasi viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Miten maksan asuntolainani pois kokonaan?

Voit halutessasi maksaa asuntolainan tai pankkilainan kerralla pois. Kirjaudu op.fi-palveluun ja aloita lainan loppuunmaksu lähettämällä meille verkkoviesti tai asioimalla chatissa. Kerro viestissä seuraavat tiedot:

  • loppuun maksettavan lainan numero ja
  • käyttötilin tilinumero, jolta lainan loppuunmaksu tehdään.

Pankistasi ollaan sinuun yhteydessä ja varmistetaan, että kaikki loppuunmaksuun liittyvät asiat tulevat hoidettua. Jos sinulla on kiinteäkorkoinen laina, pankki voi periä kuluja lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta.

Unohdin maksaa lainan maksuerän. Mitä teen?

Varmista, että lainanhoitotililläsi on tarpeeksi rahaa veloituksen tekemiseen. Emme veloita maksuerää tililtäsi, jos tililläsi on alle 50 euroa. Jos maksua ei veloiteta tililtäsi automaattisesti parin arkipäivän aikana, ota yhteyttä asiakaspalveluumme chatissa.

Miten muutan lainan veloitustiliä?

Voit muuttaa lainan veloitustiliä lähettämällä verkkoviestin. Kirjaudu op.fi-palveluun ja kerro viestissä, että kyseessä on lainanhoitotilin muutos, sekä seuraavat tiedot:

  • lainan numero ja
  • tilinumero, jolta lainan maksuerä voidaan jatkossa veloittaa.

Huomioithan, että jos lainalla on useita velallisia, heistä jokaisen tulee lähettää pankille samansisältöinen verkkoviesti. Tutustu myös hinnastoon ennen muutoksen tekemistä.

Palkkapäiväni muuttui tai tuloni muuttuivat. Voinko tehdä muutoksia lainani takaisinmaksuun?

Lainasi eräpäivään tai maksuerään voidaan tehdä muutoksia. Sitä varten sinun tulee hakea maksusuunnitelman muutosta verkossa. Muutoksesta peritään palvelumaksu, joka voidaan kuitata omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Muussa tapauksessa kulu tulee maksettavaksi seuraavan maksuerän yhteydessä. Tutustu hinnastoon ennen hakemista.

Pääset siirtymään hakemukselle alta. Täytä hakemuksella pyydettävät tiedot ja valitse eräpäivän muutos tai maksuerän muutos tarpeesi mukaan. Huomioithan, että ASP-lainaan ei voida tehdä eräpäivän muutosta.

Voinko saada lyhennysvapaata?

Lainaan on mahdollista saada lyhennysvapaata. Sitä varten sinun tulee hakea maksusuunnitelman muutosta verkossa. Muutoksesta peritään palvelumaksu, joka voidaan kuitata omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Muussa tapauksessa kulu tulee maksettavaksi seuraavan maksuerän yhteydessä. Tutustu hinnastoon ennen hakemista.

Pääset siirtymään hakemukselle alta. Täytä hakemuksella pyydettävät tiedot ja valitse lyhennysvapaa.

Onko sinulla vaikeuksia lainan maksamisessa?

Monesti lainan maksamiseen liittyvät vaikeudet ovat ratkaistavissa. Ota ajoissa yhteyttä pankkiisi ja kerro tilanteestasi. Pääasia on, että asiat selvitetään mahdollisimman ajoissa. Maksamatta jääneet lyhennykset voivat vaikuttaa lainojen muutospyyntöihin tai muiden lainojen myöntämiseen.