Joustoa arkeen - käyttörahaa yllättäviin menoihin

Pidä huolta arjen käyttövarastasi. Yllättävien menojen rahoittamiseen tai tulojen muutoksiin voi varautua monella tavalla.

Talouden joustoon löytyy keinoja

Joskus arjessa vastaan tulee yllättäviä menoeriä tai tulot voivat pudota tai katketa äkillisesti. Yllättävä tilanne voi olla esimerkiksi auton huoltaminen, oma tai perheenjäsenen sairastuminen tai muutokset työssä. 

Talouden joustoon löytyy onneksi monia keinoja. Kannattaa miettiä ja varmistaa jo etukäteen, mitä vaihtoehtoja on, jos omat tulot pienentyvät tai yllättävä menoerä sekoittaa omaa taloutta. 

Varmista käyttövarasi puskurilla

Talouden riittävä käyttövara on hyvä varmistaa kahdella tavalla: säästämällä puskuria ja luottokortilla. 

Säästämisen alkuun pääset pienelläkin summalla

Säästämällä arjessa oma talous pysyy hallinnassa ja kerrytät varallisuutta pidemmällä aikavälillä. Alkuun pääset pienelläkin summalla.

Yllättäviin menoihin on hyvä varautua etukäteen, ne kun harvemmin kysyvät sopivaa aikaa tai rahatilannetta. Esimerkiksi Säästölipas kerryttää säästöjä vaivattomasti pienissä erissä. 

Tutustu Säästölippaaseen

Luottokortti antaa liikkumavaraa ilman turhaa säätöä

Kun sinulla on luottokortti ja siinä riittävän korkea luottoraja, pystyt toimimaan nopeasti yllättävissä tilanteissa ja sinulla on aina taskussasi talouden käyttövaraa ilman erillisiä toimenpiteitä.

Luottokortilla voit maksaa esimerkiksi isot hankinnat sinulle sopivissa osissa. Luottokortilla saat myös keskimäärin 35 päivää korotonta maksuaikaa ostoksillesi. 

Voit myös korottaa nykyistä luottarajaasi. Luottorajan korotuksesta ei koidu lisämaksuja ja luottokortin hinta pysyy samana kuin aiemmin. Voit korottaa luottorajaasi kätevästi itse OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

Luottorajaa hakiessa on hyvä miettiä, miten suuria maksuja tai äkillisiä menoeriä taloudellesi saattaa koitua, jos esimerkiksi kodinkone tai kulkuneuvo hajoaa.

Otathan huomioon, että luottoraja on eri asia kuin kortin käytön turvarajat. Voit asettaa kortille matalan turvarajan ja nostaa sitä aina tarpeen tullen OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Muista, että luottokortti on nettikaupoissa aina turvallisin maksuväline. 

Tutustu OP:n parhaisiin luottokortteihin

Muokkaa korttisi luotto- ja turvarajoja

Rahan siirto luotolta tilillesi

Jos sinulla on luottokortti, voit siirtää luottoa käyttötilillesi helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. 

Muista, että käteisen tarpeessa voit nostaa myös luottokortin luotolta käteistä pankkiautomaateista.

Saat joustoa limiitillä eli jatkuvasti käytössä olevalla lainalla

Limiittimuotoisista rahoitusvaihtoehdoista tutuin on luottokortti. Sen lisäksi joustoa omaan arkeen voi hankkia Joustoluotolla. Se on luottokortin kaltainen laina eli lainaa voi nostaa aina tarpeen tullen tilille käytettäväksi. Kun limiittimuotoista lainaa lyhentää, sitä vapautuu uudelleen käytettäväksi. 

Tutustu Joustoluottoon

Muutokset lainoihin - hae lyhennysvapaata

Laina-asiakkaana voit hakea lyhennysvapaita kuukausia lainoihisi, jolloin maksat normaalin kuukausierän sijaan vain lainan korot. Pitämällä lyhennysvapaita pystyt ohjaamaan rahaa sinne, missä sitä tällä hetkellä eniten tarvitset. 

Suurimman hyödyn saat hakemalla lyhennysvapaata isoon lainaan, kuten asuntolainaan. 

Voit hakea lyhennysvapaata myös muihin lainoihin ja autorahoitukseen. Lyhennysvapaan aikana maksat lainastasi vain korot. 

Lue lisää lyhennysvapaista 

Talouden tasapaino OP-mobiilissa auttaa hahmottamaan taloutesi tilaa

Oman taloudenhallintaan kannattaa kiinnittää huomiota myös normaalissa tilanteessa. OP-mobiilissa voit tutkia menojasi ja tulojasi Talouden tasapaino -työkalulla.  Se auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Esimerkiksi paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin tai jääkö rahaa säästöön?

Tutustu Talouden tasapainoon 

Pikalainat ja vakuudettomat lainat 

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ei kannata turvautua pikalainoihin tai vakuudettomiin lainoihin, jos rahat eivät riitä tulevaisuudessa lainan lyhennyserien maksamiseen. Laske aina ennen lainan hakemista, kuinka suuren kuukausierän lyhentämiseen varasi riittävät. 

Jos tarvitset lainaa, hae rahoitusta ensin omasta pankista. Lainan hakeminen OP:lta on turvallinen vaihtoehto, sillä haluamme aina varmistaa, että laina on kooltaan tilanteeseesi sopiva eikä sen takaisinmaksu aiheuta ongelmia. Näet myös lainan kokonaiskustannukset selkeästi ja saat tarvittaessa asiantuntijamme apua.

Maksuvaikeudet - tartu tilanteeseen ripeästi 

Jos sinulla on maksuvaikeuksia, pankkiin kannattaa olla yhteydessä ajoissa. Näin pystymme miettimään oikeaa ratkaisua tilanteeseesi. Usein vaikeudet on ratkaistavissa esimerkiksi laina-ajan pidennyksillä tai lyhennysvapailla. 

Kun tartut vaikeuksiin ajoissa, mahdollisuudet järjestelyihin ovat paremmat. Toimimalla ripeästi vältät turhat viivästys- ja perimiskulut sekä maksuhäiriömerkintöjen syntymisen.

Lue miten saat apua maksuvaikeuksiin

Rahoituksen myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj tai osuuspankki rahoitustuotteesta riippuen.