Kodinomistajan laina

Toteuta unelmiasi vapauttamalla asuntoosi kartutettua omaisuutta. Oma koti on edelleen oma koti!

Hyödynnä omaan asuntoosi sitoutunut omaisuus

Jos sinulla on velaton tai lähes velaton asunto ja haluat lisävaroja käyttöösi esimerkiksi eläketulosi rinnalle, voit saada OP:lta niin sanottua käänteistä lainaa enintään 50 % asuntosi arvosta. Asuntosi pysyy edelleen omistuksessasi.

Saat rahat käyttöösi sinulle parhaiten sopivalla tavalla

Voit ottaa lainaa käyttöön esimerkiksi kuukausittain tai kaiken kerralla. Laina-aika on enintään 10 vuotta.

Maksat laina-aikana vain korot

Laina maksetaan kerralla takaisin laina-ajan päätteeksi, yleensä vakuutena olevan asunnon myynnistä saatavilla varoilla. Laina-aikana maksat pelkkiä korkoja.

Kenelle Kodinomistajan laina sopii?

Jos sinulla on velaton tai lähes velaton omistusasunto, joka sijaitsee esimerkiksi kasvavassa kaupungissa, voit hakea Kodinomistajan lainaa. Laina maksetaan pois kerralla kokonaan laina-ajan päätteeksi. Lainaa ottaessa tulee olla suunnitelma lainan poismaksusta ja omista tulevaisuuden suunnitelmista valmiina. Useimmiten asunto myydään ja laina maksetaan pois myynnistä saatavilla varoilla.

Mihin lainaa voi käyttää?

Kodinomistajan lainan avulla voit vapauttaa varallisuuttasi esimerkiksi arjen menojen rahoittamiseen, isompiin menoihin tai harkittujen unelmien toteuttamiseen. Esimerkiksi, jos haluat säännöllisesti lisää varoja käyttöösi eläketulosi rinnalle tai tarvitset rahoitusta kodin remontointiin.

 

Onko Kodinomistajan laina käänteinen laina?

Kyllä. Kodinomistajan laina on niin sanottu käänteinen laina. Termiin käänteinen laina törmää usein esimerkiksi mediassa, kun aiheena on laina, jonka vakuutena on asunto ja koko lainasumma maksetaan kerralla takaisin pankille. Lainaa ei siis lyhennetä laina-aikana, vaan siitä maksetaan vain korot.

 

Kodinomistajan lainan tiedot

 • Koko lainasumma nostetaan aina kerralla.
 • Jos haluat lainan erissä käyttöösi, laina nostetaan sinulle avatulle Kodinomistajan tilille. Sovitun suuruiset nostoerät siirretään käyttötilillesi automaattisesti.
 • Enimmäislainamäärä on 50 % vakuudeksi asetetun omistusasunnon arvosta.
 • Vakuudeksi asetetaan pankin hyväksymä velaton tai lähes velaton omistusasunto.
 • Pääsääntöisesti hyväksymme vakuudeksi sellaisia asuntoja, jotka sijaitsevat kasvavissa kaupungeissa.
 • Lainan hinta koostuu toimitusmaksusta, kuukausittaisista hoitokuluista ja koroista.
 • Korkoa maksetaan kuukausittain koko lainamäärästä.
 • Laina maksetaan kerralla takaisin laina-ajan päättyessä, yleensä myymällä vakuutena oleva asunto.
 • Väärinkäytösten ehkäisemiseksi tiliin ei voi lisätä maksukorttia. Tarvittaessa myös maksuja voidaan rajoittaa.
   

Jos sinulla ei ole OP:n tunnuksia tai et ole vielä asiakkaamme varaa aika lähimpään konttoriin tai soita asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelun yhteystiedot

Jätä yhteydenottopyyntö pankkiisi
Voit jättää yhteydenottopyynnön pankkiisi verkossa. Yhteydenottopyyntöä täyttäessäsi sinun ei tarvitse tietää vielä tarkalleen tarvittavan lainan määrää. Yhteydenottopyyntö ei sido sinua lainan ottamiseen.

Mihin tarvitaan vakuuksia?
Vakuuksien avulla pankki varmistaa, että laina tulee maksettua ajallaan takaisin.
 
Mitä voi käyttää vakuutena?
Vakuutena voit käyttää omistus- tai sijoitusasuntoasi.

Paljonko vakuuksia tarvitaan?
Vakuuden vakuusarvo lasketaan sinulle aina tapauskohtaisesti. Erilaisilla vakuuksilla on usein erilaiset vakuusarvot.
 
Kysy lisää vakuuksista
Voit neuvotella vakuuksista asiantuntijamme kanssa. Autamme tarvittaessa vakuutesi arvon selvittämisessä.

Laina nostetaan aina kerralla kokonaan, mutta voit ottaa sen käyttöösi sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Jos otat varat käyttöön erissä, sinulle avataan Kodinomistajan tili, jonne laina nostetaan, ja josta erät siirretään automaattisesti käyttöösi. Erän suuruus mitoitetaan tarpeisiisi sopivaksi. Voit koska tahansa muuttaa erän suuruutta tai vaikka ottaa kaikki loput varat kerralla käyttöösi.

Lainaa ei lyhennetä laina-aikana, vaan maksat pelkkiä korkoja. Lainan takaisinmaksu tapahtuu laina-ajan päätteeksi - useimmiten vakuutena olevan asunnon myynnistä saatavilla varoilla. Voit kuitenkin halutessasi lyhentää lainaasi ennenaikaisesti milloin tahansa tai maksaa sen loppuun sovittua takaisinmaksupäivää aiemmin ilman ylimääräisiä kuluja. Ota yhteyttä pankkiisi ylimääräisen lyhennyksen tekemiseksi tai sopiaksesi lainan takaisinmaksusta.

Lainan kustannukset muodostuvat kiinteästä korosta sekä kuukausittaisista hoitokuluista. Lainan käyttöönottamisesta veloitetaan lisäksi pankin palveluhinnaston mukainen palkkio.

Lainatarjouksesta näet lainan todellisen vuosikoron, jolla tarjousta voi verrata mahdollisiin muihin tarjouksiin. Todellisessa vuosikorossa huomioidaan lainan nostamiseen ja sen hoitamiseen liittyvät kustannukset.

Esimerkkilaskelma
Laina-aika on 10 vuotta ja lainan määrä enintään 50 % vakuudeksi asetettavan asunnon arvosta. Laina nostetaan aina kerralla kokonaan. Esimerkkilaskelmassa varat otetaan käyttöön kuukausierissä.
 
 • Laina-aika 10 vuotta
 • Lainan kokonaismäärä 50 000 €
 • Toimitusmaksu 120 € (Maksetaan kerralla lainan noston yhteydessä)
 • Kodinomistajan tililtä kuukausittain sinulle siirrettävä summa: 416,67 €
 • Lainan korot 252,16 € / kk (Kiinteä korko 5,964 % [19.5.2023]. Kiinteä korkoprosentti määritellään lainan nostohetkellä)
 • Hoitokulut 2,50 € / kk
 • Kuukausittain käyttöösi jäävä summa korkojen ja kulujen jälkeen: 162,01 €
Myönnettävän lainan määrä ja hinta ovat aina asiakaskohtaisia.
 
Todellinen vuosikorko ja maksettava kokonaissumma on laskettu seuraavilla oletuksilla: luotto 50 000,00 €, luottoaika 10 vuotta, kiinteä korko 5,964 % (19.5.2023), hoitokulut 2,50 €/kk, toimitusmaksu 120,00 €. Esimerkkilaskelman todellinen vuosikorko on 6,315 % ja maksettava kokonaissumma on 80 258,77 €.
 
Muutos oletusarvoissa voi johtaa eri lopputulokseen mm. takaisinmaksettavalle kokonaissummalle ja todelliselle vuosikorolle. Esimerkkilaskelma ei ole lainatarjous, eikä sido pankkia.
 

Luoton myöntää Osuuspankki.

Tutustu velkakirjalainoja ja panttauksia koskeviin ehtoihin. Hyväksyt ehdot, velkakirjan ja vakuussitoumuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat OP-bonuksia, jotka pienentävät pankki- ja vakuutuspalveluidesi maksuja. Vuonna 2024 sinulle kertyy bonuksia 40 % enemmän kuin normaalisti.

OP-bonuksia kerryttävät

 • säästämisen tileillä olevat varat
 • asuntolaina, opintolaina ja vakuudellinen pankkilaina
 • rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset
 • maksetut vakuutusmaksut, kuten koti- ja ajoneuvovakuutus sekä jatkuva matkavakuutus.

OP-bonukset ovat verottomia. Siksi niitä käytetään automaattisesti esimerkiksi lainojen palvelu- ja toimitusmaksuihin sekä vakuutusmaksuihin.

Lue lisää OP-bonuksista

Omistaja-asiakkaana saat myös tuntuvia etuja ja alennuksia. Saat esimerkiksi päivittäiset pankkipalvelut ilman kuukausimaksuja vuoden 2024 loppuun asti sekä korkoa Käyttötilillesi. Lisäksi säästäminen ja sijoittaminen on sinulle tavallista edullisempaa.

Katso kaikki omistaja-asiakkaan edut

Lainan myöntää osuuspankki.