Mies ja lapsi ovat viljapellolla ja lapsi ihmettelee viljasatoa.

Lyhennysvapaa ja muut lainan muutokset

Lainasi takaisinmaksuehtoja voidaan muuttaa, jos pankin kanssa sovittu maksusuunnitelma ei jostain syystä sovi nykyiseen elämäntilanteeseesi. Maksusuunnitelman muutokset voi hoitaa vaivattomasti verkossa.

Asuntolainan, opintolainan ja pankkilainan lyhennysvapaa

Työpaikan vaihtaminen, palkan muuttuminen ja opinto- tai vanhempainvapaalle jääminen ovat tyypillisiä tilanteita, jolloin lainan maksusuunnitelmaa voi olla tarpeen muuttaa. Voit hakea esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapaata tai muuttaa tulevien lyhennyksien eräpäivää. Jousto- ja Täsmäluoton muutokset voi tehdä kätevästi ilman hakemusta.

Lyhennysvapaan aikana pidät taukoa lainan pääoman lyhentämisestä ja maksat lainastasi pelkkiä korkoja. Voit hakea lyhennysvapaata asuntolainaan, opintolainaan ja pankkilainaan. Näihin lainoihin ei voi hakea maksuvapaata kuukautta.

Maksuvapaa kuukausi Jousto- ja Täsmäluottoon

Voit saada Joustoluottoon ja Täsmäluottoon yhden maksuvapaan kuukauden vuodessa. Sinä aikana et lyhennä luottoa tai maksa korkoja. Maksuvapaasta ei peritä kuluja. Maksuvapaa on joka vuosi sama kalenterikuukausi. Näihin luottoihin ei voi hakea pidempää lyhennysvapaata.

Lue miten voit tehdä muutoksia Joustoluottoon ja Täsmäluottoon

Maksuohjelman muutokset autorahoituksen osamaksuun sekä kerta- ja tililuottoon

Voit hakea osamaksusopimukseen lyhennysvapaata enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi. Lyhennysvapaan hakeminen OP Yrityspankin myöntämään auton osamaksurahoitukseen onnistuu OP rahoituksen verkkopalvelussa.

Mikäli käytössäsi on kertaluotto tai tililuotto, voit saada kaksi maksuvapaata kuukautta kalenterivuodessa. Maksuvapaan hakeminen onnistuu OP rahoituksen verkkopalvelussa.

Siirry OP rahoituksen verkkopalveluun

Muutokset lainalyhennykseen (maksuerä ja eräpäivä)

Haluatko tehdä muutoksia tuleviin lainalyhennyksiisi? Lainan maksuerää, eli lyhennyksen määrää, voidaan muuttaa ja eräpäivää vaihtaa.

Lainalaskuri on kätevä apuri itselle sopivan lyhennyksen määrittelyssä. Sopivan kokoinen summa on yleensä 25–30 prosenttia kuukauden nettotuloista, koska lainan maksamisen jälkeen rahaa tulisi jäädä riittävästi myös elämiseen ja säästöön. Asuntolainoissa suositeltava laina-aika on enintään 20–25 vuotta ja kulutusluotoissa 5 vuotta.

Näin maksusuunnitelman muutos etenee

Asuntolaina, opintolaina ja pankkilaina

Muutoksista peritään palvelumaksu, joka voidaan kuitata omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Muussa tapauksessa kulu tulee maksettavaksi seuraavan maksuerän yhteydessä. Löydät oman pankkisi hinnaston kätevimmin hakemukselta.

Tutustu hinnastoon heti tai vaihtoehtoisesti sisäänkirjautumisen jälkeen.

 1. Kirjaudu op.fi-palveluun tunnuksillasi ja valitse laina, johon haluat tehdä muutoksia.
 2. Valmistaudu kertomaan hakemuksella tietoja tilanteestasi, kuten omat tulosi ja menosi.
 3. Huomaa, että kaikkien velallisten on hyväksyttävä hakemus.
 4. Olemme sinuun yhteydessä puhelimitse, jos tarvitsemme lisätietoja esimerkiksi lainasi vakuudesta, joka joissain tilanteissa tulee arvioida uudelleen.
 5. Saat tiedon hakemuksesi hyväksymisestä tai hylkäämisestä verkkoviestillä. Valitettavasti hakemuksen käsittelyn edistymistä ei ole mahdollista seurata, joten odotathan yhteydenottoamme. Käsittelemme hakemuksesi mahdollisimman pian.

Kirjaudu ja tee hakemus

Joustoluotto ja Täsmäluotto

Voit muuttaa vain tulevia maksueriä, joista et ole vielä saanut laskua.

 1. Kirjaudu op.fi:hin tunnuksillasi ja valitse laina, johon haluat tehdä muutoksia.
 2. Täytä ja tallenna tiedot.
Kirjaudu ja tee muutokset

Ylimääräinen lyhennys ei muuta lainasi maksusuunnitelmaa, sillä se lyhentää lainaa normaalin kuukausimaksun lisäksi. Ylimääräisestä lyhennyksestä ei peritä kuluja, paitsi kiinteäkorkoisessa lainassa, josta pankki saattaa periä velan ehtojen mukaisen korvauksen. Kuluja kannattaa tiedustella omasta osuuspankista.

Ylimääräinen lyhennys tehdään itse op.fi:ssä tai OP-mobiilissa. Näin toimit op.fi:ssä:

 1. Kirjaudu tunnuksillasi ja etsi lyhennettävän lainan numero ”Lainat”-osiosta kyseisen lainan kohdalta
 2. Siirry ”Päivittäiset raha-asiat” -osiossa kohtaan "Uusi maksu" ja syötä lyhennettävän lainan numero kenttään "Saajan tili tai IBAN". Etene tämän jälkeen ohjeiden mukaisesti.
 3. Ylimääräinen lyhennys lähtee tililtäsi saman päivän aikana.

Voit muuttaa lainan veloitustilin lähettämällä meille viestin op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. Kirjoita viestiin:

 1. lainasi numero,
 2. pyyntö lainan veloitustilin muutoksesta ja
 3. uuden veloitustilin numero.

Tarkista mahdollinen kulu hinnastosta. Nykyisen veloitustilin löydät Maksusuunnitelma-sivulta. Lainan veloitustilin tulee olla OP:n käyttötili, jossa olet omistajana. Jos laina on usean henkilön nimissä, ja jos tarvitsemme heiltä hyväksynnän muutokseen, otamme heihin yhteyttä.

Jos sinulla ei ole OP:n verkkopalvelutunnuksia, voit pyytää veloitustilin muutosta konttorissa ajanvarauksella.

Jos haluat maksaa lainasi loppuun, ota silloin yhteyttä asiakaspalveluumme, niin huolehditaan yhdessä lainasi loppuunmaksusta.