Mies ja lapsi ovat viljapellolla ja lapsi ihmettelee viljasatoa.

Lyhennysvapaa ja muut lainan muutokset

Lainasi takaisinmaksuehtoja voidaan muuttaa, jos pankin kanssa sovittu maksusuunnitelma ei jostain syystä sovi nykyiseen elämäntilanteeseesi. Työpaikan vaihtaminen, palkan muuttuminen ja opinto- tai vanhempainvapaalle jääminen ovat esimerkkejä tällaisista tilanteista. Maksusuunnitelman muutokset voi hoitaa vaivattomasti verkossa. Voit myös pyytää muutoksia esimerkiksi lainasi viitekorkoon. Huomioithan, että tarkistamme luottotietosi muutoksia tehdessä.

Lyhennysvapaa asuntolainaan, opintolainaan tai pankkilainaan

Jos elämäntilanteesi ja siten lainanmaksukykysi muuttuu ratkaisevasti, voit hakea lainaasi lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana pidät taukoa lainan pääoman lyhentämisestä ja maksat lainastasi pelkkiä korkoja.

Lyhennysvapaata voi hakea asuntolainaan, opintolainaan ja pankkilainaan. Näihin lainoihin ei voi hakea maksuvapaata kuukautta.

Lyhennysvapaasta voi olla apua elämän väliaikaisissa tilanteissa, mutta sitä kannattaa hakea harkiten. Pidetty lyhennysvapaa vaikuttaa lainan takaisinmaksuun esimerkiksi siten, että laina-aika voi pidentyä tai seuraavat maksuerät voivat olla suurempia.

Hae lyhennysvapaata

Maksuvapaa kuukausi Jousto,- Täsmä- ja OP Tarkkaluottoon

Voit saada Joustoluottoon,Täsmäluottoon ja OP Tarkkaluottoon yhden maksuvapaan kuukauden vuodessa ilman erillistä hakemusta. Sinä aikana et lyhennä luottoa tai maksa korkoja. Maksuvapaasta ei peritä kuluja. Maksuvapaa on joka vuosi sama kalenterikuukausi. Näihin luottoihin ei voi hakea pidempää lyhennysvapaata.

Lue miten voit tehdä muutoksia vakuudettomiin luottoihin

Muutokset lainanlyhennykseen tai eräpäivään

Voit hakea muutoksia lyhennyksen osuuteen lainasi maksuerästä sekä maksun eräpäivään OP:n digipalveluissa.

Lähetä hakemuksesi vähintään neljä viikkoa ennen toivomaasi eräpäivää. Tällöin voimme käsitellä hakemuksesi niin, että muutokset tulevat voimaan toivomastasi eräpäivästä. 

Jos et saa meiltä päätöstä hakemuksellesi ennen seuraavan maksuerän eräpäivää, maksathan tulevan erän vielä normaalisti. Muutokset tulevat tällöin voimaan sitä seuraavasta eräpäivästä alkaen.

Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja hakemukseesi liittyen. Huomioithan, ettei asiakaspalvelumme voi nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.

Hae muutosta lainanlyhennykseen tai eräpäivään

Lainalaskuri on kätevä apuri itselle sopivan lyhennyksen määrittelyssä. Sopivan kokoinen summa on yleensä 25–30 prosenttia kuukauden nettotuloista, koska lainan maksamisen jälkeen rahaa tulisi jäädä riittävästi myös elämiseen ja säästöön. Asuntolainoissa suositeltava laina-aika on enintään 20–25 vuotta ja kulutusluotoissa 5 vuotta.

Kokeile lainalaskuria

Näin maksusuunnitelman muutos etenee

Asuntolaina, opintolaina ja pankkilaina

  1. Muutoksesta peritään maksu pankin palveluhinnaston mukaisesti. Jos sinulla on OP-bonuksia, niitä käytetään kulujen maksamiseen. Muutoksesta perittävä kulu voidaan veloittaa heti, mutta viimeistään seuraavan lainan maksuerän yhteydessä. Katso muutoksesta perittävä kulu pankin hinnastosta.
  2. Kirjaudu op.fi-palveluun tunnuksillasi ja valitse laina, johon haluat tehdä muutoksia.  
  3. Valmistaudu kertomaan hakemuksella tietoja tilanteestasi, kuten omat tulosi ja menosi. Huomaa, että kaikkien velallisten on hyväksyttävä hakemus.  
  4. Saat tiedon hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä viestillä. Jos et saa meiltä päätöstä hakemuksellesi ennen seuraavan maksuerän eräpäivää, maksathan tulevan erän vielä normaalisti. Hakemuksen käsittelyn edistymistä ei ole mahdollista seurata, joten odotathan yhteydenottoamme. Käsittelemme hakemuksesi mahdollisimman pian. 

Kirjaudu ja tee hakemus

OP Tarkkaluotto

Maksusuunnitelman muuttaminen onnistuu soittamalla OP Tarkkaluoton asiakaspalveluun 010 252 7450, ma–pe 8–16.30. Puhelun hinta: normaali paikallisverkkomaksu (pvm) tai kotimaisen matkapuhelinoperaattorin hinnaston mukainen matkapuhelinmaksu (mpm).

Joustoluotto ja Täsmäluotto

Voit muuttaa vain tulevia maksueriä, joista et ole vielä saanut laskua.

  1. Kirjaudu op.fi:hin tunnuksillasi ja valitse laina, johon haluat tehdä muutoksia.
  2. Täytä ja tallenna tiedot.
Kirjaudu ja tee muutokset

Viitekoron vaihtaminen

Voit pyytää viitekoron vaihtoa Opotti-chatbotin avustuksella. Tarvittaessa pankki on sinuun yhteydessä.

Pyydä viitekoron vaihtoa hyvissä ajoin. Muutos tulee voimaan seuraavasta korontarkistuspäivästä alkaen, kunhan haet viitekoron vaihtoa vähintään 14 päivää ennen korontarkistuspäivää.

Jos viitekorko vaihdetaan korontarkistuksen yhteydessä, siitä peritään vain hinnaston mukainen palkkio. Palkkio voidaan kuitata omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Jos viitekoron vaihto ei ajoitu korontarkistukseen ja jos korkotaso on alentunut, pankki saattaa periä korkoerokustannuksen sinulta.

Tutustu pankin hinnastoon

Lue lisää viitekorkovaihtoehdoista

Muutokset autorahoituksen osamaksuun sekä kerta- ja tililuottoon

Voit hakea osamaksusopimukseen lyhennysvapaata enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi. Lyhennysvapaan hakeminen OP Yrityspankin myöntämään auton osamaksurahoitukseen onnistuu OP:n rahoituksen verkkopalvelussa.

Mikäli käytössäsi on kertaluotto tai tililuotto, voit saada kaksi maksuvapaata kuukautta kalenterivuodessa. Maksuvapaan hakeminen onnistuu OP:n rahoituksen verkkopalvelussa. Pääset kirjautumaan palveluun kaikkien suomalaisten pankkien henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Siirry OP:n rahoituksen verkkopalveluun

Voit muuttaa lainan veloitustilin lähettämällä meille viestin op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. Kirjoita viestiin:

  1. lainasi numero,
  2. pyyntö lainan veloitustilin muutoksesta ja
  3. uuden veloitustilin numero.

Tarkista mahdollinen kulu hinnastosta. Nykyisen veloitustilin löydät Maksusuunnitelma-sivulta. Lainan veloitustilin tulee olla OP:n käyttötili, jossa olet omistajana. Jos laina on usean henkilön nimissä, ja jos tarvitsemme heiltä hyväksynnän muutokseen, otamme heihin yhteyttä.

Jos sinulla ei ole OP:n tunnuksia, voit pyytää veloitustilin muutosta konttorissa ajanvarauksella.