opintolainan_takaisinmaksu_tytto_laskee_koneella

Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Lainan korkojen maksamisesta tarvitsee alkaa huolehtia vasta sen jälkeen, kun on nostanut viimeisen kerran opintotukea. Lue tiivis tietopaketti opintolainan takaisinmaksusta.

Opintolaina on hyvä ja edullinen valinta opiskelija-arjen rahoittamiseen, eikä sen takaisinmaksusta tarvitse huolehtia heti opintojen alettua. On kuitenkin hyvä valmistautua siihen, että opintolainan takaisinmaksu koittaa myöhemmin opintojen loppuvaiheessa, useimmilla opiskelijoilla vasta valmistumisen jälkeen.

Opintolainan takaisinmaksu pähkinänkuoressa

  • Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua siitä, kun olet nostanut viimeisen opintotukesi. Takaisinmaksun voi halutessaan aloittaa jo aiemmin.
  • Sovit pankin kanssa opintolainallesi henkilökohtaisen takaisinmaksusuunnitelman.
  • Opintolainan lyhennystapa on muuttuva annuiteetti, jolloin maksuerä muuttuu lainan koron muuttuessa, mutta laina-aika pysyy samana.
  • Opintolainaa lyhennetään kerran kuukaudessa. Lyhennys veloitetaan eräpäivänä suoraan ilmoittamaltasi tililtä.
  • Lainan maksuerään sisältyy lainan pääoman lyhennys, korot ja kulut.

Opintolainan korkojen pääomitus opintojen aikana

Opintolainallesi kertyy korkoa, joka lisätään lainan pääomaan niin kauan kun nostat opintotukea. Opintolainasi määrä siis kasvaa korkojen verran. Niin kauan kun korot pääomitetaan, sinun ei tarvitse huolehtia niiden maksamisesta.

  • Opintolainasi korot pääomitetaan niinä lukukausina, kun saat opintotukea.
  • Pääomitus tehdään kahdesti vuodessa, kesäkuun ja joulukuun 15. päivä. Korot pääomitetaan viimeisen opintotukilukukautesi jälkeen vielä yhden lukukauden ajan. Jos esimerkiksi saat viimeisen kerran opintotukea toukokuussa, opintolainasi korot pääomitetaan vielä joulukuussa.

Opintolainan lyhennysvapaa ja muutos maksuerään

Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana maksat pelkästään opintolainan korkoa. Voit hakea muutosta myös lainan maksuerään. Muutoksista peritään pankin hinnaston mukainen maksu. Jos olet osuuspankin omistaja-asiakas, kuluihin voidaan käyttää OP-bonuksia.

Ylimääräinen lyhennys opintolainaan

Voit lyhentää opintolainaasi ylimääräisellä lyhennyksellä maksuerän lisäksi. Se on maksutonta. Ylimääräinen lyhennys ei siirrä seuraavaa lainan maksuerää eikä maksupäivää.

Huomioi, että ylimääräinen lyhennys voi vaikuttaa saamaasi opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen. Ylimääräinen lyhennys pienentää lainan pääomaa, josta hyvitys tai vähennys lasketaan. Tarkista ennen ylimääräisen lyhennyksen tekemistä, oletko oikeutettu toiseen näistä eduista.

Näin teet ylimääräisen lyhennyksen opintolainaan

  1. Kirjaudu op.fi-palveluun. Omissa laina-asioissa valitse lyhennettävä opintolaina ja ota talteen luoton numero.
  2. Siirry Rahat-osiossa Päivittäisiin raha-asioihin. Tee uusi maksu ja syötä luoton numero kenttään, jossa pyydetään saajan tilinumeroa. Etene tämän jälkeen ohjeiden mukaisesti.
  3. Veloitus näkyy tililläsi ja hyvitys lainassasi viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Opintolainan myöntää osuuspankki.