Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa, kun opintotuki päättyy. Lainan korot tulevat maksettavaksi ensimmäisen kerran noin vuoden kuluttua siitä, kun olet nostanut viimeisen kerran opintotukea. Opintolainan varsinainen takaisinmaksu eli lainan lyhentäminen alkaa noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Lue tiivis tietopaketti opintolainan takaisinmaksusta.

Opintolaina on monille hyvä ratkaisu opiskelija-arjen rahoittamiseen, jos esimerkiksi opiskelun ja työnteon yhdistäminen ei ole mahdollista. Opiskelijan on kuitenkin hyvä valmistautua siihen, että lainan takaisinmaksu koittaa myöhemmin.

Opintolainan takaisinmaksu pähkinänkuoressa

 • Opintolainasta maksetaan aluksi vain korkoja. Ensimmäiset opintolainojen korot tulevat maksettavaksi noin vuoden kuluttua siitä, kun opiskelija on nostanut viimeisen kerran opintotukea. Korkoja maksetaan puolen vuoden välein, kesäkuun ja joulukuun puolivälissä.
 • Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua siitä, kun olet nostanut viimeisen opintotukesi.
 • Saat pankilta opintolainallesi takaisinmaksusuunnitelman.
 • Opintolainan lyhennystapa on muuttuva annuiteetti, jolloin maksuerä muuttuu lainan koron muuttuessa, mutta laina-aika pysyy samana.
 • Opintolainaa lyhennetään kerran kuukaudessa. Lyhennys veloitetaan eräpäivänä suoraan ilmoittamaltasi tililtä.
 • Lainan maksuerään sisältyy lainan pääoman lyhennys, korot ja kulut.

Opintolainan korkojen pääomitus opintojen aikana

Opintolainallesi kertyy korkoa, joka lisätään lainan pääomaan niin kauan kun nostat opintotukea. Opintolainasi määrä siis kasvaa korkojen verran. Niin kauan kun korot pääomitetaan, sinun ei tarvitse huolehtia niiden maksamisesta.

 • Opintolainasi korot pääomitetaan niinä lukukausina, kun saat opintotukea.
 • Pääomitus tehdään kahdesti vuodessa, kesäkuun ja joulukuun 15. päivä. Korot pääomitetaan viimeisen opintotukilukukautesi jälkeen vielä yhden lukukauden ajan. Jos esimerkiksi saat viimeisen kerran opintotukea toukokuussa, opintolainasi korot pääomitetaan vielä joulukuussa.

Opintolainan lyhennysvapaa ja muutos maksuerään

Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana maksat pelkästään opintolainan korkoa. Voit hakea muutosta myös lainan maksuerään. Muutoksista peritään pankin hinnaston mukainen maksu. Jos olet osuuspankin omistaja-asiakas, kuluihin voidaan käyttää OP-bonuksia.

Tutustu pankin hinnastoon

Ylimääräinen lyhennys opintolainaan

Voit lyhentää opintolainaasi ylimääräisellä lyhennyksellä maksuerän lisäksi. Se on maksutonta. Ylimääräinen lyhennys ei siirrä seuraavaa lainan maksuerää eikä maksupäivää.

Huomioi, että ylimääräinen lyhennys voi vaikuttaa saamaasi opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen. Ylimääräinen lyhennys pienentää lainan pääomaa, josta hyvitys tai vähennys lasketaan. Tarkista ennen ylimääräisen lyhennyksen tekemistä, oletko oikeutettu toiseen näistä eduista.

Näin teet ylimääräisen lyhennyksen opintolainaan

 1. Kirjaudu op.fi-palveluun. Omissa laina-asioissa valitse lyhennettävä opintolaina ja ota talteen luoton numero.
 2. Siirry Rahat-osiossa Päivittäisiin raha-asioihin. Tee uusi maksu ja syötä luoton numero kenttään, jossa pyydetään saajan tilinumeroa. Etene tämän jälkeen ohjeiden mukaisesti.
 3. Veloitus näkyy tililläsi ja hyvitys lainassasi viimeistään seuraavana arkipäivänä.

​Näin toimit, jos sinulla on vaikeuksia opintolainan takaisinmaksussa

Jos sinulla on vaikeuksia opintolainan ja korkojen takaisinmaksussa, hae apua hyvissä ajoin. Ensin kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja selvittää mahdollisia joustoja maksuohjelmaasi. Opiskelija voi myös saada Kelalta korkoavustusta tietyin ehdoin.

Opintolainan myöntää osuuspankki.