opintolainan_takaisinmaksu_tytto_laskee_koneella

Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Lue vinkit, miten opintolainan takaisinmaksu tapahtuu.

Opintolaina on joustavuudessaan oiva valinta opiskelija-arjen rahoittamiseen, sillä opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta valmistumisen jälkeen. Korkojen maksamisestakaan ei tarvitse huolehtia opiskeluiden aikana. Opintolainaa ottaessa on kuitenkin hyvä valmistautua myös siihen, että lainan takaisinmaksu koittaa jossain vaiheessa. Näillä vinkeillä otat haltuun tärkeimmät tiedot opintolainan takaisinmaksusta.

Opintolainan takaisinmaksu pähkinänkuoressa

  • Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 2 vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Opintolainan takaisinmaksun voi halutessaan aloittaa jo aiemmin.
  • Valmistumisen jälkeen saat opintolainastasi omaan elämäntilanteeseesi ja maksukykyysi sopivan takaisinmaksusuunnitelman.
  • Opintolainan lyhennystapa on muuttuva annuiteetti, jolloin maksuerä muuttuu lainan koron muuttuessa, mutta laina-aika pysyy samana.
  • Opintolainaa lyhennetään kerran kuukaudessa. Lyhennys veloitetaan eräpäivänä suoraan ilmoittamaltasi lainanhoitotililtä.
  • Lainan lyhennyksiin sisältyy lainan pääoman lyhennys, kertyneet korot ja kulut.

Opiskeluajan lainakorot lisätään lainasummaan

Opintolainastasi kertyy korkoa sinä aikana, kun nostat lainaa tilillesi. Nämä korot lisätään ottamaasi lainasummaan eli korot pääomitetaan. Sen vuoksi sinun ei tarvitse maksaa korkoja opintojen aikana vaan vasta sitten, kun opintolainan takaisinmaksu on ajankohtainen. Pääomituksen myötä korot tulevat maksettavaksesi vasta opintojen päätyttyä osana lainan pääoman lyhennystä.

  • Opintolainasi korot pääomitetaan niinä lukukausina, kun saat opintotukea.
  • Pääomitus tehdään kahdesti vuodessa, kesäkuun ja joulukuun 15. päivinä. Korot pääomitetaan viimeisen opintotukilukukautesi jälkeen vielä yhden lukukauden ajan. Jos esimerkiksi saat viimeisen kerran opintotukea toukokuussa, opintolainasi korot pääomitetaan vielä joulukuussa.

Opintolainan takaisinmaksuun saa joustoa

Saat tarvittaessa lainan takaisinmaksuun joustoa, jos et esimerkiksi heti valmistuttuasi löydäkään sopivaa työpaikkaa, olet pitemmän aikaa työttömänä tai elät toimeentulotuen varassa. Yllättävät muutokset elämässä voivat myös vaikuttaa maksukykyysi. Jos opintolainan takaisinmaksu ja oma lainanmaksukyky mietityttää, ole yhteydessä lainan myöntäneeseen osuuspankkiin mahdollisimman varhain.

 

Opintolainan myöntää osuuspankki.