lahimaksaminen

Lähimaksaminen – nopeaa ja turvallista

Lähimaksamiseen sopivat maksupäätteet lisääntyvät kovaa vauhtia. Joko sinä olet kokeillut lähimaksamista?

"Lähimaksamisen avulla pikkuostosten tekeminen kioskilla tai kahvilassa on nopeaa, kun tunnuslukua ei tarvitse näppäillä." Arja, Helsinki

Pieniä ostoksia tehdään usein ruuhkaisissa paikoissa, kuten kioskeissa, baaritiskillä tai pikaruokapaikoissa, joten lähimaksaminen paitsi nopeuttaa ostamista, myös pienentää tunnusluvun vääriin käsiin joutumisen riskiä.

Lähimaksaminen tehdään lähiluettavaa korttia tai tarraa maksupäätteen vieressä pitämällä. Kun ostosten loppusumma on enintään 25 euroa, tunnuslukua tai allekirjoitusta ei tarvita.

Toisen ostoksia ei voi vahingossa maksaa, sillä maksukorttia tai -tarraa pidetään muutaman sentin päässä maksupäätteestä, kunnes se ilmoittaa maksutapahtuman onnistumisesta tekstillä, valolla tai piippaamalla.

PIN-kysely satunnaisesti

Kun lähimaksamiseen tarkoitetulla kortilla tai tarralla maksetaan ensimmäisen kerran, syötetään maksupäätteeseen tunnusluku normaalisti. Sen jälkeen kortti on aktivoitu ja sillä voi maksaa lähilukuominaisuutta käyttäen.

Tunnuslukua kysytään satunnaisesti myös myöhemmin sen varmistamiseksi, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa.

Lähiluettavalla kortilla voi halutessaan maksaa myös perinteisellä tavalla viemällä kortin maksupäätteeseen ja syöttämällä tunnusluvun.

Näin lähimaksu toimii

  • Vie kortti parin sentin päähän maksupäätteestä, se antaa ääni- tai valomerkin maksun onnistumisesta.
  • Lähimaksamiseen tarkoitetut maksupäätteet ja -kortit tunnistat radioaalloin kuvatusta lähimaksu-logosta.
  • Voit lähimaksaa ostokset, kun ne maksavat enintään 25 euroa.
  • Jos laite pyytää turvasyistä tunnuslukua, toimi laitteen ohjeiden mukaan.
  • Kuitin saat tavalliseen tapaan myyjältä.

Kortit, joissa on lähimaksuominaisuus

Lähimaksuominaisuus kuuluu automaattisesti kaikkiin maksukortteihimme. OP-Visa Electron -korttiimme ja OP-Visa -yhdistelmäkorttiimme voit halutessasi valita myös korttikuvan, jolloin korttiisi ei tule lähimaksuominaisuutta.

Maksutarra sisältää lähimaksamiseen tarvittavan sirun. Tarran voi liimata esimerkiksi lompakkoon tai puhelimeen. Maksat tarralla viemällä sen lähimaksupäätteen viereen.

Lähimaksaminen perustuu lyhyen kantaman langattoman yhteyden standardoituun Near Field Communication- eli NFC-teknologiaan. Sen avulla maksutiedot siirtyvät turvallisesti lähimaksamiseen tarkoitetun kortin ja maksupäätteen välillä ostoksia tehtäessä.

Katso löytyykö kortistasi lähimaksamisen tunnus eli radioaaltoja kuvaava logo ja aktivoi lähimaksaminen korttiisi.