Maksaminen ulkomaille

Oletko aikeissa maksaa ulkomaille? Oman verkko- tai mobiilipankkisi kautta maksat kaikkialle maailmaan nopeasti, turvallisesti ja edullisesti.

Ulkomaille maksetaan kahdenlaisia maksuja: rajat ylittäviä SEPA-maksuja ja ulkomaanmaksuja. SEPA-maksu tarkoittaa euromääräistä maksua, joka maksetaan euromaksualueen sisällä toiseen maahan. Kaikki muut maksut ulkomaille ovat ulkomaanmaksuja.

OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa voit maksaa ulkomaille euroina tai muussa valuutassa samaan tapaan kuin maksaisit Suomeen eli Uusi maksu -toiminnolla. SEPA-maksuista ei peritä erillistä maksua. Ulkomaanmaksuista peritään hinnastonmukainen palvelumaksu.

Kun ilmoitat saajan tilinumeroksi ulkomaisen tilinumeron, palvelu tunnistaa maksun ulkomaanmaksuksi.

Miten maksan euromääräisen maksun?

Euromääräisen maksun SEPA-maihin voi maksaa OP-mobiilin tai op.fi-palvelun Uusi maksu -toiminnolla. Käytä kansainvälistä IBAN-tilinumeroa ja pankin yksilöivää tunnistetta eli BIC-koodia. Täytä myös pyydetyt lisätiedot. Jos teet maksun ennen klo 14, maksu on pääsääntöisesti perillä vastaanottajan tilillä jo samana arkipäivänä.

Euromääräiset maksut euroalueen ulkopuolella maksetaan samaan tapaan kuin valuuttamääräiset maksut.

Miten maksan valuuttamääräisen maksun?

SEPA-alueen ulkopuoliset euromääräiset maksut sekä kaikki valuuttamääräiset maksut maksetaan OP-mobiilin tai op.fi-palvelun Uusi maksu -toiminnolla. Valitse maksutavaksi maksumääräys. Maksu on pääsääntöisesti perillä 1–3 arkipäivän sisällä. Jos haluat kiirehtiä maksua, käytä Uusi maksu -toiminnon maksutapana pikamääräystä. Ulkomaanmaksuja voivat tehdä ainoastaan täysi-ikäiset.

Paljonko tilisiirto ulkomaille maksaa?

Ulkomaanmaksun hintaan vaikuttaa se, vastaako maksaja kaikista pankeille aiheutuneista kuluista. Jos maksat ulkomaanmaksun ETA-maahan, maksaja ja vastaanottaja vastaavat kumpikin oman pankkinsa kuluista eli kulut jaetaan (SHA). Tämä on suositeltavin tapa maksaa ulkomaanmaksu. Kun maksat muualle kuin ETA-maahan, voit myös valita, että maksat kaikki maksamisesta aiheutuvat kulut sekä maksajan että saajan osalta (OUR).

Kertyneitä OP-bonuksia käytetään ulkomaanmaksujen palvelumaksuihin.

Saat opastusta kansainväliseen maksamiseen liittyvissä kysymyksissä OP:n asiakaspalvelusta.

SEPA, yhtenäinen euromaksualue

Euroopan yhtenäinen maksualue. SEPA muodostuu sanoista Single Euro Payments Area. Sen myötä euromääräisiä maksuja voidaan maksaa ja vastaanottaa Euroopan maiden välillä samoin ehdoin kuin kotimaassa.

IBAN-tilinumero

Kansainvälinen tilinumero. Lyhenne tulee sanoista International Bank Account Number. Suomalaiset IBAN-numerot alkavat maatunnuksella FI ja ne ovat aina 18 merkin mittaisia.

BIC-koodi

Pankin yksilöivä tunnistetieto, jota käytetään IBAN-tilinumeroiden yhteydessä. Lyhenne tulee sanoista Bank Identification Code. Osuuspankkien tunnus on aina OKOYFIHH. BIC-tunnusta ei tarvitse antaa kotimaan maksuissa.

SEPA-suoraveloitus on tarkoitettu euromääräisten laskujen maksamiseen euromaksualueella. SEPA-suoraveloitusta voidaan käyttää joko säännöllisesti toistuviin tai kertaluonteisiin veloituksiin silloin, kun laskuttajalla ei ole tarjolla muita sopivia laskutustapoja. Emme kuitenkaan suosittele SEPA-suoraveloitusta ensisijaiseksi maksutavaksi.

Maksaja antaa itse suoraan laskuttajalle valtakirjan tilin laskuttamisesta. Valtakirjan antajan tunnistaminen, esimerkiksi tilinumeron oikeellisuuden tai tilinkäyttöoikeuden tarkistaminen, on laskuttajan vastuulla.

Jotta tiliä voidaan veloittaa automaattisesti, maksajan pitää antaa tililleen SEPA-suoraveloituslupa.

Suoraveloitus on nähtävissä op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa vähintään kaksi päivään ennen laskun eräpäivää. Jos tilillä ei ole suoraveloituslupaa, voi laskun maksaa itse joko OP:n digipalveluissa tai pankin konttorissa.

Veloitettua maksua voi vaatia palautettavaksi kahdeksan viikon ajan ilman perusteluita. Jos veloitus on ollut perusteeton, palautusta voi vaatia 13 kuukauden kuluessa pankilta.

SEPA-suoraveloitus on maksullinen palvelu. Jokaisesta SEPA-suoraveloituksella tehdystä veloituksesta peritään palveluhinnaston mukainen maksu.

Ulkomailta saapuvat maksut – niin SEPA-alueelta kuin sen ulkopuoleltakin - on kätevintä ohjata suoraan omalle tilille. Kun olet vastaanottamassa maksua ulkomailta, ilmoita maksajalle IBAN-tilinumerosi sekä pankkisi BIC-koodi.

Osuuspankkien BIC-koodi on aina OKOYFIHH. Oman IBAN-tilinumerosi löydät verkko- ja mobiilipankista ja tiliotteeltasi.

Rahan siirto ulkomailta Suomeen on maksutonta, kun ns. SEPA-maksun edellytykset täyttyvät. SEPA-alueen ulkopuolelta saapuvista maksuista veloitetaan osuuspankkien omien hinnastojen mukaan.

Tutustu ulkomaanmaksujen palveluhinnastoon.

Saapuvat ja lähtevät ulkomaanmaksut siirtyvät maksajalta saajalle jopa saman päivän aikana.