Maksaminen ulkomaille

Oletko aikeissa maksaa ulkomaille? Sinun on helpointa hoitaa ulkomaille maksettavat maksut oman verkkopankkisi kautta. Siellä voit tehdä maksut kaikkialle maailmaan.

Voit maksaa ulkomaille op.fi-palvelussa euroina tai muussa valuutassa samaan tapaan kuin maksaisit Suomeen eli Uusi maksu -toiminnolla. Ulkomaille maksetaan kahdenlaisia maksuja: rajat ylittäviä SEPA-maksuja ja ulkomaanmaksuja. SEPA-maksu tarkoittaa euromääräistä maksua, joka maksetaan yhtenäisen euromaksualueen sisällä toiseen maahan. Kaikki muut maksut ulkomaille ovat ulkomaanmaksuja.

Kun ilmoitat saajan tilinumeroksi ulkomaisen tilinumeron, palvelu tunnistaa maksun ulkomaanmaksuksi. Voit maksaa SEPA-maihin menevät euromääräiset maksut ilman palvelumaksua.

Miten maksan euromääräisen maksun?

Maksa euromääräiset maksut SEPA-maihin op.fi-palvelun Uusi maksu -toimintoa. Käytä kansainvälistä IBAN-tilinumeroa ja pankin yksilöivää tunnistetta eli BIC-koodia. Täytä myös pyydetyt lisätiedot. Jos teet maksun ennen klo 14, maksu on pääsääntöisesti perillä vastaanottajan tilillä jo samana pankkipäivänä.

Maksa muut euromääräiset maksut ulkomaille samaan tapaan kuin valuuttämääräiset maksut.

Miten maksan valuuttamääräisen maksun?

Maksa SEPA-alueen ulkopuolelle euromääräiset maksut ja kaikki valuuttamääräiset maksut op.fi-palvelun Uusi maksu -toiminnolla. Valitse maksutavaksi maksumääräys. Maksu on pääsääntöisesti perillä viikon sisällä. Jos haluat kiirehtiä maksua, käytä Uusi maksu -toiminnon maksutapana pikamääräystä. Ulkomaanmaksuja voivat tehdä ainoastaan täysi-ikäiset.

Ulkomaanmaksun hintaan vaikuttaa se, vastaako maksaja kaikista pankeille aiheutuneista kuluista. Jos maksat ulkomaanmaksun ETA-maahan, maksaja ja vastaanottaja vastaavat kumpikin oman pankkinsa kuluista eli kulut jaetaan (SHA). Tämä on suositeltavin tapa maksaa ulkomaanmaksu. Kun maksat muualle kuin ETA-maahan, voit myös valita, että maksat kaikki maksamisesta aiheutuvat kulut (OUR) eli maksunsaaja saa maksun täysimääräisenä.

Kertyneitä OP-bonuksia käytetään ulkomaanmaksujen palvelumaksuihin.

Saat opastusta kansainväliseen maksamiseen liittyvissä kysymyksissä OP:n asiakaspalvelusta.

Lue lisää SEPA- ja ulkomaanmaksuista.

SEPA, yhtenäinen euromaksualue

Euroopan yhtenäinen maksualue. SEPA muodostuu sanoista Single Euro Payments Area. Sen myötä euromääräisiä maksuja voidaan maksaa ja vastaanottaa Euroopan maiden välillä samoin ehdoin kuin kotimaassa.

IBAN-tilinumero

Kansainvälinen tilinumero. Lyhenne tulee sanoista International Bank Account Number. Suomalaiset IBAN-numerot alkavat maatunnuksella FI ja ne ovat aina 18 merkin mittaisia.

BIC-koodi

Pankin yksilöivä tunnistetieto, jota käytetään IBAN-tilinumeroiden yhteydessä. Lyhenne tulee sanoista Bank Identification Code. Osuuspankkien tunnus on aina OKOYFIHH. BIC-tunnusta ei tarvitse antaa kotimaan maksuissa.

SEPA-suoraveloitus on tarkoitettu euromääräisten laskujen maksamiseen euromaksualueella. SEPA-suoraveloitusta voidaan käyttää joko säännöllisesti toistuviin tai kertaluonteisiin veloituksiin silloin, kun laskuttajalla ei ole tarjolla muita sopivia laskutustapoja. Emme kuitenkaan suosittele SEPA-suoraveloitusta ensisijaiseksi maksutavaksi.

Maksaja antaa itse suoraan laskuttajalle valtakirjan tilin laskuttamisesta. Valtakirjan antajan tunnistaminen, esimerkiksi tilinumeron oikeellisuuden tai tilinkäyttöoikeuden tarkistaminen, on laskuttajan vastuulla.

Jotta tiliä voidaan veloittaa automaattisesti, pitää maksajan lisäksi tehdä pankkinsa kanssa sopimus SEPA-suoraveloituspalvelusta sekä antaa tililleen SEPA-suoraveloituslupa.

Suoraveloitus on nähtävissä OP-verkkopalvelussa vähintään kaksi päivään ennen laskun eräpäivää. Mikäli tilillä ei ole suoraveloituslupaa, voi laskun maksaa itse joko verkkopalvelussa tai pankin konttorissa.

Jo veloitettua maksua voi vaatia palautettavaksi kahdeksan viikon ajan ilman perusteluita tai 13 viikon kuluessa, jos veloitus on ollut perusteeton. Palautuspyyntö tehdään pankille.

SEPA-suoraveloitus on maksullinen palvelu. Jokaisesta SEPA-suoraveloituksella tehdystä veloituksesta peritään palveluhinnaston mukainen maksu.

Ulkomailta saapuvat maksut – niin SEPA-alueelta kuin sen ulkopuoleltakin - on kätevintä ohjata suoraan omalle tilille. Kun olet vastaanottamassa maksua ulkomailta, ilmoita maksajalle IBAN-tilinumerosi sekä pankkisi BIC-koodi.

Osuuspankkien BIC-koodi on aina OKOYFIHH. Ja oman IBAN-tilinumerosi löydät  OP-verkkopalvelusta ja tiliotteeltasi.

Kun ns. SEPA-maksun edellytykset täyttyvät, rahat siirretään tilillesi kuluitta.  SEPA-alueen ulkopuolelta saapuvista maksuista veloitetaan osuuspankkien omien hinnastojen mukaan.

Tutustu ulkomaanmaksujen palveluhinnastoon.