Miten e-lasku toimii?

Kun käytössäsi on paperiton e-lasku, saat laskut suoraan omaan verkkopalveluusi. Sinun ei tarvitse huolehtia, saapuuko lasku ajallaan ja maksetaanko se oikeilla tiedoilla. Löydät tilaamasi e-laskut kirjautumalla op.fi-palveluun tai OP-mobiiliin.

Voit muokata saapuneita e-laskuja 

Voit selata ja tarkastella saapuneita e-laskujasi. Tila kertoo, onko lasku hyväksymättä, hyväksytty ja odottaa eräpäivää vai muu (esim. käsittelyssä, peruttu, tai puutteellinen). Maksetuissa laskuissa maksun tilaa ei mainita erikseen. Saapuneissa e-laskuissa muiden kuin maksettujen laskujen tila voi olla: 

  • Hyväksymättä, jolloin e-laskuna tullutta maksua ei ole vielä hyväksytty maksuun. Voit vielä muokata maksun eräpäivää, maksutiliä tai summaa. Voit esimerkiksi maksaa laskun heti, kun se saapuu eikä sen tarvitse odottaa eräpäivää.

  • Hyväksytty maksu odottaa eräpäivää. Voit kuitenkin eräpäivään saakka vielä muokata maksun eräpäivää, maksutiliä ja summaa.

  • Muu, esimerkiksi peruttu, jolloin e-laskusta tehty maksutoimeksianto on poistettu tai siitä on tehty peruutuspyyntö laskuttajan taholta. 

OP-mobiilissa saapuneet e-laskut löytyvät etusivulta Maksut -osiosta. Laskut löytyvät tilan mukaan Hyväksymättömät tai Hyväksytyt -osiosta. Pääset muokkaamaan saapunutta e-laskua klikkaamalla aktiiviseksi sen maksun, jota haluat muokata. 

Voit asettaa e-laskun myös automaattiseen maksuun ja laskuja ei tarvitse hyväksyä erikseen. Veloitus tehdään automaattisesti eräpäivänä. 

Voit tilata ilmoituksen saapuneesta e-laskusta

Voit tilata saapuneesta e-laskusta ilmoituksen. Voit saada ilmoituksen sähköpostina tai tekstiviestinä. Tekstiviesti-ilmoituksesta veloitetaan palveluhinnaston mukainen palvelumaksu.

Vaihtoehtoisesti tai lisäksi voit tilata ilmoituksia e-laskuista OP-mobiiliin. Sovellus muistuttaa sinua, jos sinulla on vielä eräpäivänä e-lasku hyväksymättä.

Voit tilata e-laskuja ennakkoon 

Aina ei tarvitse odottaa ensimmäistä paperista laskua, vaan voit tilata e-laskuja etukäteen. Voit hakea oikeaa laskuttajaa tämän nimen, Y-tunnuksen tai tilinumeron perusteella. Tarvitset laskuttajalta yksilöintitiedon, jonka perusteella e-laskutilauksesi kohdistuu oikeaan asiakkuuteen. 

OP-mobiilissa pääset tilaamaan e-laskuja etusivulta kohdasta Maksut – E-laskut – Tilaa ja muokkaa e-laskuja.

Voit tarkastella, muokata tai poistaa saapuneita maksujasi niiden tilan perusteella. Tila kertoo, onko lasku hyväksymättä, hyväksytty ja odottaa eräpäivää, maksettu vai muu (esim. käsittelyssä, peruttu, tai puutteellinen). Voit tilata e-laskuja myös ennakkoon ja saapuneesta e-laskusta ilmoituksen matkapuhelimeen tai sähköpostiin.
Tarkista e-laskutilauksesi op.fistä tai OP-mobiilista E-laskut-sivulta. Tarkista, että e-laskutilaus kohdistuu oikealle laskuttajalle ja laskun aiheelle. Tarkista lisäksi, että laskuttajan pyytämät tiedot ovat oikein. Jos tiedot eivät ole oikein, poista e-laskutilaus ja tee uusi tilaus seuraavana pankkipäivänä. Jos tiedot ovat oikein, ota yhteyttä laskuttajaan. Huomioi, että e-laskutilauksen jälkeen voit saada yhden laskun vielä entisellä laskutustavalla, jos lasku on ehditty jo muodostaa ennen e-lasku tilaamista.
E-laskua varten tarvitset osuuspankin maksutilin ja tunnukset op.fi-palveluun tai OP-mobiiliin. Tilaa e-lasku uuden maksun yhteydessä, tilitapahtumista tai E-laskut-sivuilta. Löydät e-laskulle tarvittavat tiedot esim. aiemmalta laskulta. Jos olet vaihtamassa pankkia, lopeta ensin e-laskutilauksesi edellisessä pankissasi.