Ilahduta antamalla lahjaksi rahaa

Raha on vuodesta toiseen toivoituin lahja. Vaihtoehtoja rahalahjoiksi löytyy nykyään monia, minkä ansiosta voit siirtyä setelilahjoista entistä modernimpiin tapoihin lahjoittaa rahaa.

Lahjaksi rahaa suoraan tilille

Rahalahjan annat nopeimmin pelkän puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa tai Pivossa Siirto-maksulla. Viestikenttään voit kirjoittaa terveiset lahjansaajalle. Raha on heti perillä lahjansaajan tilillä, vaikka se olisi toisessa pankissa. Sinun ei tarvitse nostaa käteistä, etkä tarvitse saajan pankki- tai tilitietoja. Huomioithan, että lahjansaajalla tulee olla Siirto-maksut käytössä.

Lue lisää Siirto-maksusta

Voit siirtää rahaa myös tilisiirrolla, jos lahjansaajan tilinumero on tiedossasi. Kysy rohkeasti saajan tilinumeroa, kun haluat lahjoittaa rahaa tilisiirtona.

Lahjaksi rahastoja

Rahastolahja on joustava ja helppo lahjavaihtoehto. Käytännössä annat lahjansaajalle lahjoitettavan summan esimerkiksi tilisiirrolla ja merkitset viestiin rahan olevan rahastosijoitusta varten. Huoltajat tai alaikäinen itse voivat valita sopivan rahaston ja tehdä rahastomerkinnän op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa.

Lahjaksi osakkeita

Antamalla rahaa tai osakkeita lahjaksi, kannustat samalla lahjansaajaa säästämään ja sijoittamaan. Vuosien varrelle lahjastasi saattaa kasvaa merkittävä pääoma. Osakelahjan voit valita lahjansaajan kiinnostuksen kohteiden mukaan, koska se voi innostaa tutustumaan sijoittamiseen tarkemmin.

Osakelahjaa varten saajalla tulee olla arvo-osuustili tai osakesäästötili, jolla osakkeita säilytetään. Arvo-osuustilin voi avata op.fi-palvelussa ja osakesäästötilin OP-mobiilissa. Osakkeiden ostaminen suoraan toisen nimiin ei ole mahdollista, joten aivan yllätyslahjaksi osake ei sovi.

Osakkeita voit lahjoittaa kahdella tapaa:

  1. Siirrät lahjansaajalla haluamasi rahasumman, jolla hän ostaa itse osakkeita arvo-osuustilille tai osakesäästötilille.
  2. Lahjoitat omistamiasi osakkeita lahjansaajan arvo-osuustilille lahjakirjalla.

Näin teet lahjakirjan

Lahjakirjasta tulee käydä ilmi:

  • lahjansaajan ja antajan henkilötiedot (nimi, osoite, henkilötunnus ja arvo-osuustilinumero)
  • lahjoituksen tiedot (arvopaperilaji, määrä ja lahjanarvo yhteensä)
  • päiväys ja allekirjoitukset.

Lisäksi lahjakirjassa voi määrätä avio-oikeuden poissulkemisesta eli poissulkea lahjansaajan aviopuolison avio-oikeus lahjoitukseen. Mikäli näin toimitaan, tarvitaan kaksi esteetöntä todistajaa ja heidän allekirjoituksensa lahjakirjalle. Jos lahjansaaja on rintaperillinen, voi lahjakirjaan mainita onko lahjoitus huomioitava lahjansaajan ennakkoperintönä tai lahjana.

Ohjeista lahjansaajaa toimittamaan lahjakirja omaan osuuspankkiin.

Lahjaksi ASP-tilin kartuttaminen

Säästääkö lahjansaaja omaa asuntoa varten? Hyvä lahjavaihtoehto on myös talletus lahjansaajan ASP-tilille, mikä auttaa kerryttämään säästöjä tulevaa asunnonhankintaa varten. Kysy lahjansaajan ASP-tilin tilinumeroa ja tee talletus suoraan tilille.

Lahjaksi sijoitusvakuutus

Myös sijoitusvakuutuksen voi antaa lahjaksi. Voit avata vakuutuksen omiin nimiisi ja merkitä edunsaajaksi lahjansaajan tai avata vakuutuksen suoraan lahjansaajan nimiin valtakirjalla.

Lahjaksi OP:n omistaja-asiakkuus

Osuuspankin omistaja-asiakkuus on arvokas ja erilainen lahja, joka ilahduttaa pitkään. Omistaja-asiakkuus tuo lukuisia etuja ja lisäksi se oikeuttaa vaikuttamaan oman osuuspankin päätöksenteossa.

Kysy osuuspankistasi toimintaohjeet, jos haluat antaa omistaja-asiakkuuden lahjaksi. Jos lahjan saaja on alaikäinen ja molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, vanhemmat allekirjoittavat yhdessä alaikäisen omistaja-asiakashakemuksen.