PSD2 – parempaa palvelua, enemmän mahdollisuuksia

PSD2-maksupalvelulainsäädäntö tuo tullessaan paljon sinua hyödyttäviä uudistuksia.

Maksupalveludirektiivi 2, eli PSD2 (Payment Services Directive 2), on Euroopan parlamentin hyväksymä direktiivi, jonka tarkoituksena on parantaa kuluttajien oikeuksia sekä edistää kilpailua pankkitoimialalla ja näin lisätä asiakkaiden palveluvalikoimaa. PSD2 mahdollistaa sinulle muun muassa muidenkin kuin oman pankkisi sovellusten hyödyntämisen tiliesi käyttämiseen ja maksujen suorittamiseen. Laki astui voimaan 13.1.2018, mutta muutokset eivät tapahdu kertarysäyksellä, vaan vaiheittain.

Vuosi 2018 toi jo useita parannuksia kuluttajille

PSD2 toi useita kuluttajan oikeuksia parantavia muutoksia jo 2018 vuoden alussa.

  • Kuluttajan vastuu lievästä ja tavallisesta huolimattomuudesta aiheutuvasta korttiväärinkäytöksestä laski 150 eurosta 50 euroon.
  • Kauppiaan mahdollisesti veloittamat lisäkulut poistuivat maksettaessa Visa ja Mastercard-luottokorteilla.
  • Maksupalveluntarjoajien tulee jatkossa näyttää maksajalle käytetty kurssi ja kulut valuutan muuntopalveluissa ennen maksun suorittamista.
  • Asiakkaille lisää oikeuksia toi myös pankeille asetettu 15 päivän määräaika asiakasvalitusten käsittelylle.

Vuosi 2019 tuo muutoksia asiakasehtoihin tilien, maksamisen, korttien ja verkkopalvelun osalta

PSD2 astuu kokonaisuudessaan voimaan 14.9.2019. Tämä tarkoittaa sitä, että osa pankkien perinteisesti tarjoamista palveluista ei ole syyskuun 2019 jälkeen enää pankkisidonnaisia, vaan asiakas voi halutessaan tarkistaa saldon ja tilitapahtumat oman pankkinsa tarjoamien palveluiden lisäksi myös muiden toimijoiden palveluissa. Odotettavissa on, että PSD2:n myötä syntyy uusia pankista riippumattomia maksutapoja nykyisen luottokortin ja verkkomaksunapin rinnalle. Pankkien lisäksi palveluita voivat tulevaisuudessa tarjota esimerkiksi suuret yritykset muilta toimialoilta tai pienemmät FinTech -toimijat.

Maksamisen turvallisuuden takaamiseksi lainsäädäntö korostaa maksamiseen liittyvää asiakkaan tunnistamista ja maksujen vahvistamista. Tätä niin kutsuttua vahvaa tunnistamista vaaditaan pääsääntöisesti aina käytettäessä tilitieto- ja maksupalveluita – myös pankin omissa palveluissa. Näin lainsäädäntö varmistaa, että niin uudet palveluntarjoajat kuin pankitkin noudattavat tiukkoja turvatoimia ja tietoturvakäytäntöjä, jotta asiakkaan identiteetti ja varat pysyvät suojattuina kuten nykyäänkin.

Päätös uusien palveluiden käytöstä on sinun

PSD2 siis toi ja tuo edelleen muutoksia ja uusia mahdollisuuksia niin kuluttajille, yrityksille kuin pankeillekin. Muutokset tapahtuvat liukuvasti ja pankit sekä muut palveluntarjoajat tuovat markkinoille uusia palveluita.

Päätös uusien palveluiden käytöstä on kuitenkin aina sinun. Me OP:lla jatkamme omien palveluidemme ja liiketoimintamme kehittämistä myös PSD2:n jälkeen ja tavoitteemme on taata myös jatkossa omistaja-asiakkaillemme erinomainen asiakaskokemus kanavasta riippumatta.

Oletko kehittäjä?

Rekisteröidy OP Developer -portaalissa ja kokeile rajapintojamme testiympäristössä!