Palvelut paranevat ja monipuolistuvat PSD2:n myötä

Uusi maksupalvelulainsäädäntö tuo tullessaan paljon sinua hyödyttäviä uudistuksia.

Mikä PSD2?

Lyhenne PSD2 viittaa sanoihin Payment Services Directive 2, joka on Euroopan parlamentin hyväksymä maksupalveludirektiivi. Sen tarkoitus on parantaa kuluttajien oikeuksia sekä edistää kilpailua pankkitoimialalla ja näin lisätä asiakkaiden palveluvalikoimaa. Lakimuutosten myötä sinun on mahdollista muun muassa käyttää muidenkin kuin oman pankkisi sovelluksia tiliesi hallinnoimiseen ja maksujen suorittamiseen. Laki astui voimaan 13.1.2018, mutta muutokset eivät tapahdu kertarysäyksellä, vaan vaiheittain.

Päätös uusien palveluiden käytöstä on sinun

PSD2 tuo muutoksia ja uusia mahdollisuuksia niin kuluttajille, yrityksille kuin pankeillekin. Muutokset tapahtuvat liukuvasti ja pankit sekä muut palveluntarjoajat tuovat markkinoille uusia palveluita. Päätös uusien palveluiden käytöstä on aina sinun. Me OP:lla jatkamme omien palveluidemme ja liiketoimintamme kehittämistä myös PSD2:n voimaantulon jälkeen ja tavoitteemme on taata myös jatkossa asiakkaillemme erinomainen asiakaskokemus kanavasta riippumatta.

Näistä saat jo kiittää uutta lainsäädäntöä

PSD2 toi useita kuluttajan oikeuksia parantavia muutoksia jo 2018 vuoden alussa.

  • Kuluttajan vastuu lievästä ja tavallisesta huolimattomuudesta aiheutuvasta korttiväärinkäytöksestä laski 150 eurosta 50 euroon.
  • Kauppiaat eivät voi enää veloittaa lisämaksuja, jos maksat Visa- tai Mastercard-luottokortilla.
  • Pankkien pitää noudattaa 15 päivän määräaikaa asiakasvalitusten käsittelyyn. Eli jos maksupalvelussasi on ollut häiriö tai esimerkiksi virheellinen veloitus ja reklamoit asiasta, sinulle palataan 15 arkipäivän kuluessa.

Uudet parannukset

PSD2 astui kokonaisuudessaan voimaan 14.9.2019. Tämä tarkoittaa sitä, että osa pankkien perinteisesti tarjoamista palveluista ei ole syyskuun 2019 jälkeen enää pankkisidonnaisia, vaan asiakas voi halutessaan tarkistaa saldon ja tilitapahtumat oman pankkinsa tarjoamien palveluiden lisäksi myös muiden toimijoiden palveluissa. Odotettavissa on, että PSD2:n myötä syntyy uusia pankista riippumattomia maksutapoja nykyisen luottokortin ja verkkomaksunapin rinnalle. Pankkien lisäksi palveluita voivat tulevaisuudessa tarjota esimerkiksi suuret yritykset muilta toimialoilta tai pienemmät FinTech-toimijat.

Maksamisen turvallisuuden takaamiseksi lainsäädäntö korostaa maksamiseen liittyvää asiakkaan tunnistamista ja maksujen vahvistamista. Tätä niin kutsuttua vahvaa tunnistamista vaaditaan pääsääntöisesti aina käytettäessä tilitieto- ja maksupalveluita – myös pankin omissa palveluissa. Näin lainsäädännöllä varmistetaan, että niin uudet palveluntarjoajat kuin pankitkin noudattavat tiukkoja turvatoimia ja tietoturvakäytäntöjä, jotta asiakkaan identiteetti ja varat pysyvät suojattuina kuten nykyäänkin.

Nämä sujuvoittavat arkeasi vuonna 2019

Syyskuun puolivälin jälkeen käytössäsi on seuraavat muutokset PSD2:n ansiosta:

  • Voit halutessasi käyttää muiden pankkien ja toimijoiden sovelluksia tiliesi hallinointiin ja maksamiseen. Voit esimerkiksi valita, että käytät yhden pankin sovellusta kaikkien pankkitiliesi hallinnointiin, vaikka tilit olisivat eri pankeissa.
  • Voit luottaa siihen, että jatkossa sinulta odotetaan vahvaa tunnistautumista, kun käytät tilitieto- ja maksupalveluita. Eli rahasi ovat varmemmassa turvassa, kun jokaiseen verkko-ostokseen vaaditaan kolmivaiheinen tunnistautuminen.

Oletko kehittäjä?

Kokeile rajapintojamme testiympäristössä!