SEPA-maksulla voit maksaa kaikkiin SEPA-alueen maihin.

Mikä on SEPA-maksu?

SEPA (Single Euro Payments Area) eli yhtenäinen euromaksualue, on Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja eurooppalaisten pankkien hanke, jonka työn tuloksena on saatu aikaan Euroopan talousalueen laajuinen maksuliikenteen kotimarkkina.

Miksi SEPAa käytetään?

SEPA on osa jo pitkään jatkunutta eurooppalaista yhdentymiskehitystä, josta tuttu esimerkki on yhteinen eurovaluutta. SEPA edistää osaltaan EU-kansalaisten ja eurooppalaisten yritysten liikkumavapautta ja kaupankäyntiä. Alueen sisällä tehtävät euromääräiset maksut eivät eroa kotimaisista maksuista.

Mikä SEPA-maksu on?

SEPA-maksu eli SEPA-tilisiirto on eurooppalaisen tilisiirtostandardin mukainen tilisiirto, jolla on mahdollista maksaa kaikki euromääräiset maksut yhtenäisellä euromaksualueella.

SEPA-tilisiirrossa maksajan ja saajan pankkiyhteys merkitään aina kansainvälisessä IBAN-tilinumeromuodossa. IBAN (International Bank Account Number) on kansainvälinen tilinumero.

Kotimaassa toimivat pankit ovat sopineet kotimaisen viitteen tunnistamisesta ja välittämisestä saajalle SEPA-tilisiirroissa.

Mikä SEPA-pikasiirto on?

Eurooppalaisten pankkien käyttöön ottamalla SEPA pikasiirrolla rahat liikkuvat pankkien välillä reaaliaikaisesti vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Lokakuusta 2019 alkaen op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa heti maksuun hyväksytty euromääräinen maksu välitetään OP:sta myös toiseen pankkiin reaaliaikaisesti aina kun mahdollista. Aluksi vain osa maksuista on reaaliaikaisia ja palvelu laajenee vaiheittain koskemaan kaikkia SEPA-maksuja.
Reaaliaikaisia maksuja muilta pankeilta OP on vastaanottanut huhtikuusta 2019 alkaen. 

Reaaliaikaisuuteen siirtyminen tapahtuu vaiheittain. Välittömästi siirtyvän maksun edellytyksenä on, että myös toinen pankki välittää maksuja reaaliaikaisesti. Yli puolet SEPA-alueen pankeista on jo nyt mukana palvelussa ja vuoden 2020 aikana sen arvioidaan laajentuvan koskemaan valtaosaa pankeista, myös Suomessa.

Mitkä maat kuuluvat SEPA-alueeseen?

SEPA-alueeseen kuuluu 36 maata, joita ovat

  • EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro
  • ETA-maat: Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja
  • Andorra, San Marino, Sveitsi, Vatikaani

Mitkä pankit ovat mukana SEPAssa?

Lähes kaikki SEPA-alueen pankit lukuun ottamatta investointipankkeja ja kaikki suomalaiset SEPA-alueen pankit ovat mukana SEPAssa.

Mitä ovat SEPA-palvelut?

SEPA-palveluita ovat SEPA-tilisiirto, SEPA-pikasiirto ja SEPA-suoraveloitus. OP:n tuote on nimeltään SEPA-maksu.

Mitä valuuttoja SEPA koskee?

SEPA-palvelut ovat aina euromääräisiä.

SEPA-maksun maksunvälityksen nopeus

SEPA-tilisiirtona tehty maksu on suoritettava saajan pankille viimeistään maksutoimeksiantoa seuraavan pankkipäivän kuluessa. SEPA-pikasiirto on oltava saajan käytettävissä 20 sekunnin sisällä maksun hyväksymisestä.

Millaiset ovat kansainväliset maksukäytännöt SEPA-alueella?

Kotimainen maksuliikkeemme on eurooppalaisittain korkeatasoinen ja maksamisemme on painottunut tilisiirto- ja korttimaksuihin. Kansainvälinen tilinumero IBAN ja pankkikoodi BIC ovat ulkomaankauppaa käyneille yrityksille ja yksityishenkilöille jo tuttuja.

Euroopan laajuisesti SEPA yhtenäistää eri maiden maksukäytäntöjä. SEPA-alueella on esimerkiksi edelleen sekkejä ja käteistä käyttäviä maita, kun taas suurimmalle osalle suomalaisista korttimaksut ja tilisiirrot ovat arkipäivää. 

SEPAn ansiosta tällaiset maksamisen erot eurooppalaisten välillä ovat kaventuneet, kun tarjolla on tehokkaita palveluita, jotka toimivat samalla tavalla maasta riippumatta. Maksut välittyvät yhteisesti sovituin säännöin ja ennustettavalla nopeudella.

SEPA henkilöasiakkaille

SEPA-maksulla voit maksaa kaikkiin SEPA-alueen maihin, Suomi ja OP mukaan lukien, kun käytössäsi on saajan pankkiyhteystiedot kansainvälisessä muodossa.

SEPA-maksun käytöstä ei tule kustannuksia eikä siitä peritä palvelumaksuja.

SEPA yrityksille

SEPA-pikasiirto helpottaa yritysten arkea. Voit saada rahat muista pankeista yrityksesi tilille muutamassa sekunnissa, ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Tämä parantaa yritysten likviditeetin hallintaa, sillä saapuva raha on heti käytettävissä. Myös maksaminen on muuttumassa reaaliaikaiseksi.

Kannattaa tarkistaa, miten yrityksesi prosesseja tai järjestelmiä voisi muuttaa niin, että saat kaiken hyödyn irti rahan reaaliaikaisesta liikkumisesta.