Maksa verkossa turvallisesti

OP:n korteilla maksat turvallisesti ja helposti verkkokauppaostoksiasi kortillasi tai suoraan tililtäsi. Maksaessasi verkossa tarvitset vahvaan tunnistautumiseen OP:n tunnuksen ja Mobiiliavaimen tai perinteisen avainlukulistan.

Korttimaksu tuo lisäturvaa  

Maksukortin luotto-ominaisuus tekee verkossa maksamisesta turvallisempaa. Jos olet maksanut ostoksesi luotolla ja et saa maksamaasi palvelua tai tuotetta esimerkiksi myyjän konkurssin vuoksi, voit hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä. 

OP Gold- ja OP Platinum -kortteihin kuuluu lisäksi erilaisia vakuutuksia, muun muassa matkavakuutus, kun olet maksanut matkasi luotto-ominaisuudella. 
 
Omistaja-asiakkaanamme saat OP:n maksukortilla maksamillesi ostoksille myös Tuoteturvan, joka vakuuttaa korttiostoksesi rikkoutumisen, katoamisen ja varkauden varalta. Se auttaa, jos vaikka uusi puhelimesi putoaa ja särkyy tai aurinkolasisi katoavat. Kortistasi riippuen Tuoteturva on voimassa joko puoli vuotta tai vuoden.  

Miksi kannattaa maksaa luottokortilla?

Näin maksat verkko-ostoksesi kortilla 

Kun teet ostoksia verkossa OP:n Visa- tai Mastercard-korteilla, valitse maksutavaksi Visa tai Mastercard ja haluamasi tunnistustapa eli joko Mobiiliavain tai avainlukulista. 

Maksaessasi tarvitset:

 • Luottokorttisi numeron. Löydät sen ennen vuotta 2023 käyttöön otetuissa korteissa etupuolelta ja tätä uudemmissa kääntöpuolelta. Debit-kortin numeron löydät kortin kääntöpuolelta. 
 • Mobiililaitteesi, jolla käytät Mobiiliavainta tai vastaanotat avainlukulistan järjestysnumeron tekstiviestitse. 
 • Kolmenumeroisen turvaluvun. Ennen vuotta 2023 käyttöön otetussa kortissa credit-puolen turvaluku on nimenkirjoituskentän oikealla puolella ja debit-puolen turvaluku korttinumeron perässä. Uudemmissa OP:n korteissa molemmat turvaluvut löytyvät kortin kääntöpuolelta selkeästi merkittyinä. 
 • Kortin voimassaoloajan, joka näkyy kortin etupuolella muodossa kk/vv. 

Kortin tietojen syöttämisen jälkeen siirryt automaattisesti OP:n palveluun, kun maksu pitää tunnistaa vahvasti. Tunnistaudu palveluun korttiisi liitetyllä tunnistustavalla, joka on joko Mobiiliavain tai OP:n tunnus, lisävahvistustekstiviesti ja avainlukulista. 

Älä koskaan hyväksy Mobiiliavaimella tapahtumaa, josta et ole varma tai jota et tunnista.

Miten saan Mobiiliavaimen käyttööni?

Mobiiliavaimen saat käyttöösi lataamalla OP-mobiili-sovelluksen. Jos sinulla on OP:n tunnus, voit vahvistaa Mobiiliavaimella kortilla maksettavat verkko-ostokset. Jos käytössäsi on K-Plussa Maksuaika tai OP Business Debit, voit tehdä vahvistuksen Mobiiliavaimella ilman OP:n tunnusta. 

Katso miten saat Mobiiliavaimen käyttöösi, jos sinulla on OP:n tunnus

Katso miten saat Mobiiliavaimen käyttöösi ilman OP:n tunnusta

Maksatko mieluummin tililtäsi? Toimi näin  

Kun teet ostoksia verkossa ja haluat maksaa suoraan tililtäsi, valitse maksutavaksi OP ja seuraa verkkokaupan ohjeita. Voit tehdä tunnistautumisen joko Mobiiliavaimella tai avainlukulistalla.  

Varmista aina, että käyttämäsi verkkokauppa on luotettava.

Vinkkejä turvallisempiin verkko-ostoksiin

 • Tarkista, löytyykö myyjänä toimivan yrityksen verkkosivuilta yhteydenottolomakkeen ja sähköpostiosoitteen lisäksi yrityksen nimi, osoite ja puhelinnumero.
 • Etsi hakukoneella tietoa ja muiden kokemuksia yrityksestä. Suhtaudu aina varauksella verkkokaupan omilla sivuilla oleviin arvosteluihin.
 • Muista, että verkko-osoitteen perusteella ei voi päätellä yrityksen sijaintia.
 • Älä tilaa lukematta toimitusehtoja. Varmista myös, onko kyseessä kertatilaus vai kestotilaus.
 • Maksa ostoksesi aina luottokortilla. Tällöin voit hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä ongelmatilanteissa, esimerkiksi jos et saa maksamaasi tuotetta tai palvelua.

Lue lisää turvallisesta maksamisesta

 1. Kun olet tehnyt ostokset, siirry maksamaan. Valitse Maksa ja tunnistaudu OP:n palvelussa. 
 2. Valitse tunnistustavaksi Mobiiliavain. 
 3. Avaa OP-mobiili puhelimestasi. Huomioi, että puhelimeesi ei tässä vaiheessa tule erillistä ilmoitusta avata sovellus. 
 4. Paina Vahvista Mobiiliavaimella. 
 5. Tarkista vahvistamasi korttimaksun määrä ja saaja sovelluksen näytöltä. Vahvista tapahtuma itse asettamallasi Mobiiliavaimen PIN-koodilla ja painamalla Vahvista. 
 6. Saat ilmoituksen onnistuneesta vahvistuksesta. Valitse Valmis. 
 7. Korttitapahtuman varmentamisen jälkeen saat vahvistuksen maksusta. 
 8. Palaat myyjän sivuille ja saat tältä tilausvahvistuksen. 
 1. Kun olet tehnyt ostokset, siirry maksamaan. Valitse maksutavaksi Visa tai Mastercard. 
 2. Anna korttisi numero ja voimassaoloaika. 
 3. Paina Maksa-painiketta, minkä jälkeen siirryt tunnistautumaan OP:n palveluun. 
 4. Syötä OP:n tunnuksesi ja salasanasi. 
 5. Saat lisävahvistustekstiviestin, jossa ilmoitetaan avainluvun järjestysluku. 
 6. Syötä tämä ilmoitettua järjestyslukua vastaava avainluku. 
 7. Saat vahvistuksen onnistuneesta tunnistautumisesta. 
 8. Palaat myyjän sivuille ja saat korttitapahtuman varmentamisen jälkeen tältä tilausvahvistuksen. 
 
Voit katsoa myös aiheesta laatimamme ohjeistusvideon.
 
Lisävahvistusta varten varmistathan, että sinulla on oikea puhelinnumero liitettynä tietoihisi.

Katso, miten liität lisävahvistusnumeron tunnukseesi
Katso, miten vaihdat lisävahvistusnumeron tunnukseesi
 

Jos olet sekä OP:n henkilö- että yritysasiakas, voit vahvistaa OP Business Debit -kortilla tekemäsi maksun OP-mobiilissa. Huomioi, että myös OP-mobiilissa sinun pitää olla kirjautuneena henkilöasiakkaana, jotta voit tehdä vahvistuksen siellä. 

Jos olet OP:n yritysasiakas, mutta et henkilöasiakas, sinun pitää vahvistaa maksut OP-mobiilissa. Vahvistamisessa tarvittavan Mobiiliavaimen saat käyttöösi oman pankkisi tunnuksilla OP-mobiilissa. 

Toimi näin: 

 1. Kun olet tehnyt ostokset, siirry maksamaan. Valitse Maksa ja tunnistaudu OP:n palvelussa. 
 2. Valitse tunnistustavaksi Mobiiliavain. 
 3. Avaa OP-mobiili. Huomioi, että puhelimeesi ei tässä vaiheessa tule erillistä ilmoitusta avata sovellus. 
 4. Paina Vahvista Mobiiliavaimella.
 5. Tarkista vahvistamasi korttimaksun määrä ja saaja sovelluksen näytöltä. Vahvista tapahtuma Mobiiliavaimen PIN-koodilla ja painamalla Vahvista.
 6. Saat ilmoituksen onnistuneesta vahvistuksesta. Valitse Valmis.
 7. Korttitapahtuman varmentamisen jälkeen saat vahvistuksen maksusta. 
 8. Palaat myyjän sivuille ja saat tältä tilausvahvistuksen. 

Vahvan tunnistautumisen vaatimus koskee kortilla tapahtuvaa verkkokauppamaksamista ja mobiilisovellusten kautta kortilla tehtyjä maksuja. Kaupan kassalla voi edelleen maksaa kortilla ja tunnusluvulla tai lähimaksulla. 

Vaatimus perustuu EU:n maksupalveludirektiiviin PSD2. 

Mitä tarkoittaa vahva tunnistautuminen?

Sinut voidaan tunnistaa sähköisesti eri tavoin. Vahvalla tunnistamisella varmistetaan henkilön identiteetti ja tehdään asioinnista turvallista. Vahva tunnistautuminen on maksupalvelulain mukainen termi, ja lain mukaisesti henkilö on pääsääntöisesti tunnistettava aina vahvan tunnistautumisen mukaan, kun käytetään tilitieto- ja maksupalveluita. OP:n asiakkaat tunnistetaan Mobiiliavaimella tai avainlukulistalla.

Miksi verkossa tehty korttimaksu pitää vahvistaa vahvasti tunnistautumalla? 

Vahvan tunnistautumisen tarkoitus on lisätä maksamisen turvallisuutta, parantaa kuluttajan suojaa sekä vähentää maksamiseen liittyviä väärinkäytöksiä. Kun vahva tunnistautuminen vaaditaan ostoksen yhteydessä, voidaan varmistaa, että tunnistettu identiteetti on varmasti ostosta tekevän henkilön. Rahasi ovat siis varmemmassa turvassa, kun verkko-ostokseen vaaditaan vahva tunnistautuminen.  

Tuleeko verkko-ostoksen yhteydessä aina vahva tunnistautuminen? Onko tilanteita, jolloin vahvaa tunnistautumista ei vaadita? 

Nyrkkisääntönä voit pitää sitä, että vahvaan tunnistautumiseen on hyvä varautua aina verkko-ostosta tehdessäsi. Maksupalvelulaki sallii kuitenkin erilaisia poikkeuksia vahvasta tunnistautumista. Poikkeuksen voi muodostaa esimerkiksi jatkuva tilaus, josta velotetaan kortilta sama sovittu summa joka kuukausi tai pienten summien maksutapahtumat. 

Miten vahva tunnistautuminen vaikuttaa lapsen verkko-ostoksiin?

Vaatimus koskee kaikkia kortilla verkko-ostoksia tekeviä, joten myös alaikäisiltä vaaditaan vahvaa tunnistamista. Jos lapsi haluaa tehdä verkko-ostoksia, tulee hänelle hakea oma OP Tunnus. 

Lue lisää lasten ja nuorten pankkiasioinnista 

Miten toimin, jos minulla ei ole mahdollisuutta käyttää Mobiiliavainta?  

Mobiiliavaimen käyttö edellyttää älylaitetta, johon se aktivoidaan. Jos sinulla ei ole älylaitetta, voit käyttää tunnistustapana avainlukulistaa. Avainlukulistan käyttö edellyttää puhelinta, johon voit vastaanottaa pankilta tekstiviestejä. Jos sinulla ei ole puhelinta, ole yhteydessä omaan osuuspankkiisi sopiaksesi sinulle sopivimmasta asiointitavasta. 

Joissakin pelikone- tai mobiilisovelluksissa ostoksen vahvistaminen ei välttämättä ole mahdollista avainlukulistalla myyjän valitseman teknisen toteutuksen vuoksi. Tämä on kuitenkin harvinaista.