Valtuutus pankkiasioiden hoitoon

Tarvitsetko tai tarvitseeko läheisesi apua arjen raha-asioiden hoidossa? Valtakirjalla voi valtuuttaa luotettavan läheisen hoitamaan asioita puolestaan. Tilin käyttöoikeudet voi antaa kätevästi op.fi-palvelussa.

Mihin valtuutuksen voi antaa?

Yleisvaltakirjalle voi itse kirjoittaa suostumuksen tai valtuutuksen sisällön. Yleisvaltakirjaan tulee kirjoittaa tarkasti yksilöiden, mitä pankkiasioita valtuutettu läheinen voi hoitaa.

Jos on tarve apuun arjen raha-asioissa, voi omaan tiliin antaa käyttöoikeudet luotettavalle läheiselle. Tämä valtuutus riittää esimerkiksi säännöllisten laskujen maksamiseen.

Kun tiliin antaa laajat käyttöoikeudet eli oikeuden käyttää tiliä op.fi-palvelussa, OP-mobiilissa, puhelinpalvelussa ja OP:n konttorissa, voi läheinen muuttaa laskun esimerkiksi käteväksi e-laskuksi. Käyttöoikeuden saanut ei pysty muuttamaan tilin käyttörajoituksia tai muita asetuksia.

Op.fi-palvelusta löytyy myös esimerkiksi valtakirja, jolla voi valtuuttaa toisen henkilön nostamaan varoja tililtä. Valtuutus koskee yhtä nostoa ja/tai yhtä saldokyselyä.

Valtakirjan antajan tulee valvoa valtuutuksen käyttöä seuraamalla tilinsä tapahtumia säännöllisesti. Tarvittaessa hän voi myös kysyä pankilta tarkempia tietoja siitä, miten esimerkiksi tietyn laskun maksu on hoidettu. 

Kuinka valtuutuksen voi antaa?

Omaan tiliin voi antaa käyttöoikeudet op.fi-palvelussa, jos käytössä on OP:n tunnukset. Tällöin käyttöoikeudet tulevat heti voimaan. Jotta valtuutettu henkilö pääsee hoitamaan pankkiasioita verkossa, tulee myös hänellä olla OP:n tunnukset.

Käyttöoikeudet annetaan op.fi-palvelussa kohdassa: Tilin tiedot - Omistus ja käyttöoikeudet.

Kirjaudu ja siirry tilin tietoihin

Jos käyttöoikeuksien antaminen op.fi-palvelussa ei onnistu, voi käyttöoikeudet antaa lähettämällä meille viestin op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. Viestin aiheeksi valitaan Tillit ja maksut. Viestissä tulee ilmoittaa:

  • tilinumero, jolle käyttöoikeudet lisätään
  • käyttöoikeuden saajan nimi ja henkilötunnus
  • käyttöoikeuden laajuus: 1. tiedonsaantioikeudet tai 2. laajat käyttö- ja tiedonsaantioikeudet.

Tiedonsaantioikeuden saanut henkilö voi saada tilistä tietoja ja tilata tiliotteen OP:n konttoreissa, op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa. Laajalla käyttö- ja tiedonsaantioikeudella valtuutettu henkilö voi näiden lisäksi käyttää tiliä eli nostaa tililtä rahaa ja tehdä tilisiirtoja.

Yleisvaltakirjan tai Varojen nosto – valtakirjan pääsee täyttämään kirjautumalla op.fi-palveluun. Huomioithan, että valtakirja on hyvä tehdä ajoissa. Lomakkeen käsittely vie muutaman pankkipäivän.

Kirjaudu ja siirry valtakirjoihin

Tilin käyttöoikeus on voimassa kunnes se päätetään. Valtakirjat säilyvät palvelussa 30 vuotta. Valtakirjat -sivulla pääsee halutessaan myöhemmin päättämään valtakirjan tai lisäämään uusia valtakirjoja.

Jos käytössä ei ole OP:n tunnuksia, apua valtuutuksen antamiseen saa asiakaspalvelustamme.

Ota yhteyttä asiakaspalveluun