Valtuutus pankkiasioiden hoitoon

Tarvitsetko tai tarvitseeko läheisesi apua arjen raha-asioiden hoidossa? Valtakirjalla voi valtuuttaa luotettavan läheisen hoitamaan asioita puolestaan. Tilin käyttöoikeudet voi antaa myös verkkoviestillä.

Mihin valtuutuksen voi antaa?

Yleisvaltakirjalle voi itse kirjoittaa suostumuksen tai valtuutuksen sisällön. Yleisvaltakirjaan tulee kirjoittaa tarkasti yksilöiden, mitä pankkiasioita valtuutettu läheinen voi hoitaa.

Jos on tarve apuun arjen raha-asioissa, voi omaan tiliin antaa käyttöoikeudet luotettavalle läheiselle. Tämä valtuutus riittää esimerkiksi säännöllisten laskujen maksamiseen.

Kun tiliin antaa laajat käyttöoikeudet eli oikeuden käyttää tiliä op.fi-palvelussa ja OP:n konttorissa, voi läheinen muuttaa laskun esimerkiksi käteväksi e-laskuksi. Käyttöoikeuden saanut ei pysty muuttamaan tilin käyttörajoituksia tai muita asetuksia.

Op.fi-palvelusta löytyy myös esimerkiksi valtakirja, jolla voi valtuuttaa toisen henkilön nostamaan varoja tililtä. Valtuutus koskee yhtä nostoa ja/tai yhtä saldokyselyä.

Valtakirjan antajan tulee valvoa valtuutuksen käyttöä seuraamalla tilinsä tapahtumia säännöllisesti. Tarvittaessa hän voi myös kysyä pankilta tarkempia tietoja siitä, miten esimerkiksi tietyn laskun maksu on hoidettu. 

Kuinka valtuutuksen voi antaa?

Käyttöoikeudet tiliin voi antaa sähköisellä valtakirjalla tai lähettämällä verkkoviestin, jos käytössä on OP:n tunnukset. Jotta valtuutettu henkilö pääsee hoitamaan pankkiasioita verkossa, tulee myös hänellä olla OP:n tunnukset.

Yleisvaltakirjan tai Varojen nosto – valtakirjan pääsee täyttämään kirjautumalla op.fi-palveluun. Verkkoviestin voi lähettää joko OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

Yleisvaltakirjaan tai verkkoviestiin tulee ilmoittaa:

  • tilinumero, jolle käyttöoikeudet lisätään
  • käyttöoikeuden saajan nimi ja henkilötunnus
  • käyttöoikeuden laajuus: oikeus käyttää tiliäsi vain OP:n konttorissa vai OP:n konttorissa, että op.fi-palvelussa.

Verkkoviestillä tai valtakirjalla annettu tilin käyttöoikeus on voimassa kunnes se päätetään. Valtakirjat säilyvät palvelussa 30 vuotta. Valtakirjat -sivulla pääsee halutessaan myöhemmin päättämään valtakirjan tai lisäämään uusia valtakirjoja.

Jos käytössä ei ole OP:n tunnuksia, apua valtuutuksen antamiseen saa asiakaspalvelustamme.

Huomioithan, että valtakirja on hyvä tehdä ajoissa. Lomakkeen käsittely vie muutaman pankkipäivän.