Senaatintori

OP Sijoitusobligaatio Suomi XIV/2020

OP Sijoitusobligaatio Suomi XIV/2020 on noin kaksivuotinen sijoitus kolmen suomalaisen yhtiön osakekurssien kehitykseen. Lainan kohde-etuutena olevat osakkeet ovat Elisa, Fortum ja Sampo.

Miksi sijoittaa OP Sijoitusobligaatio Suomi XIV/2020 –lainaan?

Kohde-etuutena olevat yhtiöt edustavat omien toimialojensa vahvimpia toimijoita. Mukana on eri sektorien toimijoita, mikä luo lainalle toimialahajautusta. Yhtiöiden tämänhetkistä nousupotentiaalia tukee niiden vankka markkina-asema omilla markkina-alueillaan ja vakavarainen tuloskunto. Elisa, Fortum ja Sampo edustavat suomalaista laatua ja defensiivisyyttä, sillä yhtiöiden tuotteille ja palveluille on kysyntää suhdannesyklistä lähes riippumatta.

Teleoperaattori Elisa on jatkanut vakaalla kasvu-uralla usean vuoden ajan. Nykyinen hyvä tuloskunto on vuosien määrätietoisen työn tulos ja Elisan vahva suorituskyky suhdanteesta riippumatta näkyy yhtiön korkeassa arvostuksessa. Pandemia on heikentänyt Elisan kasvumahdollisuuksia tänä vuonna erityisesti yritysasiakkaissa, mutta odotamme tilanteen normalisoituvan jossain vaiheessa ensi vuonna. Uusi verkkoteknologia (5G) mahdollistaa nopeamman tiedonsiirron ja uusien palveluiden kehityksen, mikä luo Elisalle lisää kasvumahdollisuuksia. Elisan vahva kassavirta ja toiminnan jatkuva tehostaminen tekee yhtiöstä houkuttelevan kohde-etuuden. Matkaviestinnän kova hintakilpailu Suomessa saattaa kuitenkin hidastaa kasvuvauhtia tulevaisuudessa.

Fortum pystyy vahvan kassavirtansa ja hyvän taloudellisen asemansa ansiosta investoimaan tuotantokapasiteetin uudistamiseen sekä laajentumisen uusiin, korkeita pääoman tuottoja tarjoaviin liiketoimintoihin. Yhtiön sähkön tuotantokapasiteetti Pohjoismaissa on pääosin hiilidioksidipäästötöntä. Tämä luo uusia kasvumahdollisuuksia Fortumille, sillä puhtaan tuotannon suhteellinen kilpailukyky kasvaa ympäristönormien tiukentuessa. Myös Joe Bidenin Yhdysvaltain presidentinvaalien voitto pienentää arviomme mukaan Nordstream2-kaasuputkeen liittyviä riskejä. Uniper, josta Fortumin omistusosuus on 75 %, on hankkeessa mukana keskeisenä rahoittajana. Lisäksi pohjoismaiden sähkö- ja lämpömarkkinoiden sääntely-ympäristö on ennustettavaa ja toiminta hyvin kannattavaa.

Sampon osake on edelleen vertailuryhmässään alihinnoiteltu, vaikka vahinkovakuutustoiminnot ovat laadullisesti alan huippua. Sampo-konserni on indikoinut fokusoituvansa jatkossa kannattavaan ja vakaaseen vahinkovakuutustoimintaan. Fokuksen kirkastaminen auttaa alihinnoittelun poistumista, sillä markkinat eivät anna arvoa monialayhtiöille. Kohoava turvallisuus liikenteessä ja kodeissa vähentää etenkin vakavien vahinkojen määrää mikä pitää vahinkovakuutuksen korvauskehityksen maltillisena. Nordean tuloskäänne etenee vaikeiden vuosien jälkeen toivotusti, mikä heijastuu suoraan myös Sammon osakkeen arvoon.

Kohde-etuudeksi valitut yhtiöt edustavat merkittäviä toimijoita omilla markkina-alueillaan ja ovat jo pitkään tehneet vakaata tulosta. Lainan rakenne tarjoaa sijoittajalle tuottopotentiaalia myös markkinan pysyessä paikallaan tai kehittyessä vain hieman positiivisesti. Samalla lainan kohde-etuutena olevan osakekorin kehitystä ei ole rajattu, jolloin sijoittajalla on rajoittamaton tuottopotentiaali kohde-etuuden kehittyessä voimakkaasti positiivisesti. Nimellispääomaturva tarjoaa myös turvaa osakekorin mahdollista negatiivista kehitystä vastaan, joten lainan ominaisuudet tarjoavat sijoittajalle mahdollisuuden osallistua kohde-etuuskorin arvonnousuun ilman täyttä pääomariskiä ja ilman rajauksia. Sijoittajan on kuitenkin huomioitava, että tässä tuotteessa osingosta ei saada lisätuottoa ja maksettua ylikurssia ei palauteta.

Sijoittajalle maksettavan mahdollisen hyvityksen laskeminen:

Sijoittajalle maksettava hyvitys riippuu kohde-etuutena olevan osakekorin arvonmuutoksesta. Osakekorin arvonmuutos lasketaan osakekorin alkuarvon (määräytymispäivä 20.1.2021) ja loppuarvon (määräytymispäivä 20.1.2023) prosentuaalisena muutoksena. Jos Arvonmuutos on 0 - 24 %*:n välillä, hyvitys on 24 %*. Arvonmuutoksen ylittäessä kupongin, hyvitys on kohde-etuuden Arvonmuutos. Osakekorin positiivista arvonmuutosta ei ole rajattu. Ylikurssia ei palauteta.

Mikäli lainaehtojen mukainen osakekorin arvonmuutos tarkasteltuna 20.1.2023 on negatiivinen, maksettavaa hyvitystä ei muodostu. Sijoittajille maksetaan eräpäivänä kuitenkin vähintään lainan nimellisarvo huomioiden kuitenkin liikkeeseenlaskijariski. Jos laina pidetään eräpäivään, eikä hyvitystä muodostu, lainan efektiivinen vuotuinen tuotto on ylikurssin vuoksi negatiivinen (-6,59 %). Ylikurssia ei palauteta. Lainalla ei ole vakuutta.

*Kuponki 24 % (alustava, vähintään 19 %).

Liikkeeseenlaskija OP Yrityspankki Oyj
Kohde-etuus Osakekori (Elisa, Fortum ja Sampo)
Laina-aika 20.1.2021 – 7.2.2023
Merkintäaika 23.11.2020 – 15.1.2021
Merkintähinta 115 %
Enimmäistuotto Enimmäistuottoa ei ole rajattu (maksimitappio -6,59 % p.a.)

Merkintäpaikkana toimivat OP Ryhmän konttorit. Ota yhteyttä omaan osuuspankkiisi!

Strukturoidun joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskija on OP Yrityspankki Oyj. Osuuspankit toimivat merkintäpaikkoina OP Yrityspankki Oyj:n lisäksi.