Lapselle säästäminen

Säästämällä turvaat lapsesi tulevaisuuden taloudellisesti ja annat mahdollisuuden seurata omia unelmiaan. Lapselle säästetään usein vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Siksi kannattaakin harkita tilisäästämistä tuottavampia tapoja. Löydät sopivia sijoituskohteita laajasta rahasto-, osake- ja ETF-valikoimasta. Kun aloitat aikaisin, voi lapselle kertyä suuret säästöt aikuisikään mennessä.

Lapselle rahastosäästäminen

Tärkeintä on aloittaminen, joten aloita rahastosäästäminen lapselle alkaen 10 eurolla kuussa. Pitkän säästöajan ansiosta ehdit kerryttää tuhansia euroja lapselle rahastosalkkuun turvaamaan lasta taloudellisesti. Valitse yksi tai useampi sopiva rahasto lapselle säästämiseen laajasta yli 60 rahaston joukosta. Sijoitat lapselle OP:n rahastoihin aina edullisesti, sillä osuuspankin omistaja-asiakkaana ostat ja myyt lähes kaikkia rahastoja maksutta ja kerrytät 0,35 % OP-bonuksia.

Voit säästää lapselle rahastoihin myös sijoitusvakuutuksen kautta. Vakuutussäästäminen on hyvä vaihtoehto, jos säästät lapselle pitkällä aikavälillä ja haluat pitää varojen hallinnan itselläsi.

Lapselle osakesijoittaminen

Lapselle sijoittaminen osakkeisiin kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Alkuun pääset avaamalla arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. Voit avata myös molemmat, jos haluat hyödyntää molempien tilien edut. Tilien kautta sijoitat lapselle osakkeisiin ja tavoittelet tehokkaasti tuottoa pörssiyhtiöistä.

Voit sijoittaa lapselle laajasti eri osakkeisiin ja ETF-rahastoihin. Varmistat aina edulliset sijoittamisen hinnat tekemällä lapsestasi osuuspankin omistaja-asiakkaan. Edullisten hintojen avulla voit sijoittaa pienilläkin summilla osakkeisiin kuten 100 eurolla. Pienetkin säännölliset sijoitukset kannattaa, koska lapsen osakesalkussa sijoitushorisontti on yleensä pitkä, yli 10 vuotta.

Onko alaikäiselläsi rahastoja ja osakkeita, jotka eivät näy huoltajan tai huoltajien verkkopalvelussa? Lue alta ohjeet, kuinka saat ne näkyviin.

Osakesijoitusten hoito onnistuu toistaiseksi alaikäisen tunnuksilla ainoastaan OP-mobiilissa, mikäli tunnukset on avattu ennen 10.12.2020. Alaikäisen vakuutussäätöjä voi hoitaa ainoastaan huoltajan tai valtuutetun op.fi-palvelussa.

Huoltaja tai valtuutettu voi hoitaa alaikäisen lapsen pankkiasioita op.fi-palvelussa, jos hänellä on omat tunnukset. Pankkiasioiden hoitaminen alaikäisen lapsen puolesta vaatii kaikkien huoltajien suostumuksen. Huoltaja voi liittää alaikäisen asioiden hoidon omaan op.fi-palveluunsa seuraavasti:

Rahastot

Alaikäisen rahastot saa näkyviin huoltajan tai valtuutetun op.fi-palveluun rahastosäästämisen aloitus -lomakkeella. Lomakkeen täyttäminen vaatii kirjautumista.

Osakesijoitukset

Alaikäisen osakkeet näkyvät huoltajilla tai valtuutetuille, kun käyttöoikeudet lapsen arvo-osuustilille, osakesäästötilille ja säilytykseen on lisätty. Käyttöoikeuksien lisääminen onnistuu soittamalla asiakaspalveluun.

Vakuutussäästöt

Soita asiakaspalveluumme ja kerro, että haluat siirtää alaikäisen vakuutussäästöt hoidettavaksi omaan op.fi-palveluusi. Lähetämme tarvittavat valtakirjat huoltajille tai valtuutetuille Sähköiseen allekirjoituspalveluun allekirjoitettavaksi.

Lahjaveroa on maksettava myös rahasto-osuuksista ja arvopapereista. Lahjansaajan pitää maksaa lahjaveroa, jos

  • lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän
  • kolmen vuoden aikana saa samalta lahjanantajalta useita lahjoja, joiden arvo yhteensä on 5 000 euroa tai enemmän.

Voit lahjoittaa verovapaasti 138 euroa kuussa tai yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. Verovapauden raja on lahjoittajakohtainen eli esimerkiksi molemmat huoltajat voivat lahjoittaa samalla lapselle verottomasti alle 5 000 euroa kolmen vuoden aikana. Rahastot ja osakkeet ovat siis hyvä verovapaa lahja lapselle, kunhan lahjanarvo ei ylitä 5 000 euroa kolmen vuoden aikana.

Lapselle säästämisessä ja sijoittamisessa ei ole ylärajaa. Huomioithan kuitenkin, että voit lahjoittaa verottomasti 138 euroa kuussa tai yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. Verovapauden raja on lahjoittajakohtainen.

Kumpi tili lapselle sijoittamiseen kannattaa valita: osakesäästötili vai arvo-osuustili? Vastaus voi olla molemmat, jos haluat hyödyntää molempien tilien edut.

Toinen tärkeä kysymys on, milloin kannattaa sijoittaa lapselle arvo-osuustilin ja milloin osakesäästötilin kautta. Vastaus tähän löytyy sijoitusstrategiasta eli kuinka pitkä on sijoitusaika, millaisiin sijoituskohteisiin sijoitat ja mitkä ovat sijoitustavoitteet.

Säästäminen ja sijoittaminen on hyvä keino nuorelle ottaa rahataidot haltuun. Yli 15-vuotias voi säästää ja sijoittaa itsenäisesti OP-mobiilissa huoltajien suostumuksella. Kun suostumus on annettu, näkee nuori kaikki omistuksessaan olevat säästöt ja sijoitukset sekä voi tehdä niihin muutoksia. Huomioithan, että valtuutus ei koske mahdollisia vakuutussäästöjä.

Jos lapsilisä ei mene arjen tarpeisiin tai hankintoihin, on se mahdollista myös sijoittaa osittain tai kokonaan. Näin toimimalla voit kerryttää lapselle tuhansia euroja täysi-ikäisyyteen mennessä.

Rahasto kummilapselle tai osakkeet ja ETF-rahastot ovat erittäin hyviä lahjaideoita lapselle. Myös osakesäästötilin tai arvo-osuustilin avaaminen voi olla hyvä lahjaidea lapselle. Olitpa äiti, isä, ystävä, kummi tai mummi, saat samalla mahdollisuuden opettaa lapselle rahataitoja ja kerrytät lapselle säästöjä aikuisikää varten.

Katso, miten voit lahjoittaa sijoituksia lahjakortilla tai lahjakirjalla 

Edunvalvojat eli huoltajat tekevät päätökset alaikäisen varoista kuten säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvistä asioista. Edunvalvojien on huolehdittava siitä, että omaisuus sijoitetaan päämiehen edun mukaisesti. 

Säästä kummilapselle tai lapsenlapselle
Onko elämässäsi lapsi, jolle haluat antaa lahjaksi rahaa tai säästää säännöllisesti? Kuukausisäästämällä kerrytät lapselle tuottavat säästöt ja voit opettaa samalla taloustaitoja.
Nuorten säästäminen ja sijoittaminen
Tiesithän, että 15-17-vuotias nuori voi säästää ja sijoittaa itsenäisesti OP-mobiilissa huoltajan tai huoltajien suostumuksella? Mitä aiemmin aloittaa, sitä enemmän on mahdollisuus hyötyä. 

Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua.