Arvo-osuustili lapselle

Hyödynnä pitkä säästöaika ja tavoittele lapsen säästöille tehokkaasti tuottoa osakkeilla.
1

Sijoita lapselle osakkeisiin helposti avaamalla arvo-osuustili. Avattuasi arvo-osuustilin voit käydä kauppaa arvopapereilla kuten osakkeilla ja ETF-rahastoilla.

hidden

2

Aina edullista sijoittamista: avaat arvo-osuustilin lapselle maksutta ja sijoitat ilman kuukausimaksuja.

hidden

3

Arvo-osuustilille voit ostaa myös kansainvälisiä osakkeita. Alueellisesti hajauttamalla vahvistat sijoitusten tuotto-odotuksia.

hidden

4

Jos lapsesi on osuuspankin omistaja-asiakas, maksat kotimaisista osakkeista enintään 1 prosentin palkkion, joten sijoittaa voit pienilläkin summilla kuten 100 eurolla.

hidden

Miksi avata lapselle arvo-osuustili?

Sijoittamisessa aloittaminen on tärkeintä. Mahdollisimman aikaisin aloittamalla ja pitkällä säästöajalla hyödynnät korkoa korolle -ilmiötä tehokkaasti. Lapselle säästämisessä pääset helposti alkuun avaamalla arvo-osuustilin. Osakesijoittaminen on yksi parhaista tavoista tavoitella tuottoa.  

Arvo-osuustilin kautta sijoitat lapselle arvopapereihin, kuten osakkeisiin ja ETF-rahastoihin. Tilin avulla hajautat sijoituksia laajasti eri kohteisiin ilman talletusrajaa.

Miten avaan arvo-osuustilin lapselle? Näin pääset alkuun

Ennen arvo-osuustilin avaamista alaikäinen tarvitsee oman käyttötilin ja hänen tulee olla OP:n asiakas. Myös vähintään toisen vanhemman tulee olla OP:n asiakas. Jos lapselle ei ole käyttötiliä, voit avata sen helposti verkossa.

Avaa lapselle käyttötili täältä

Kaupankäynti lapsen arvo-osuustilillä onnistuu huoltajien tunnuksilla OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa. Lapsi voi itse käydä kauppaa 18-vuotiaana tai täytettyään 15 vuotta, mikäli huoltajat antavat siihen suostumuksensa.

Arvo-osuustilin verotus

Arvo-osuustilillä verot peritään vuosittain vuoden aikana tulleista myyntivoitoista ja osingoista. Myyntivoittoa verotetaan 30–34 prosenttia ja osinkoja 25,5–28,9 prosenttia. Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa. Myyntitappiot voit vähentää vuosittain verotuksessa ja hyödyntää ne kuluvan ja seuraavan viiden vuoden aikana luovutusvoitoista.

Voit myydä osakkeet, milloin haluat. Mahdollisten tuottojen ja osinkojen verot pidätetään automaattisesti.

Mitä osakkeita ostaa lapsen arvo-osuustilille?

Sijoitussalkussa olisi hyvä olla noin 5–10 eri yhtiön osaketta. Voit aloittaa hyvin yhdestä yhtiöstä ja hajauttaa hiljalleen useampaan. Hajauttamalla tasaat sijoituksien riskiä ja vältyt suuremmilta arvonvaihteluilta.

Suosituimmat osakkeet ja ETF-rahastot lapselle säästämiseen vuonna 2023

Kotimaiset osakkeet Kansainväliset osakkeet ETF-rahastot
Nordea Bank Abp Telia Company AB  iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD DIST
UPM Kymmene Oyj  SSAB AB SER B iShares Core MSCI World UCITS ETF USD
Sampo Oyj Sotkamo Silver AB XACT Fonder AB XACT Norden (UCITS ETF)
Fortum Oyj SSAB AB SER A iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD ACC
Nokia Oyj CIBUS NORDIC REAL ESTATE AB  Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C
Neste Oyj Uniper SE L&G Hydrogen Economy UCITS ETF
Nokian Renkaat Oyj Volvo Car AB VanEck Morningstar US Sustainable Wide Moat UCITS ETF
Kone Oyj  Investor AB SER B WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF
Metsä Board Oyj SAAB AB SER B Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF
Kesko Oyj SAMHALLSBYGGNADSBOLAGET I NORDEN AB SER B Xtrackers II EUR High Yield Corporate Bond UCITS ETF 1C 

 

Miten lapsi voi itse sijoittaa arvo-osuustilin kautta?

Sijoittaminen alaikäisenä onnistuu helposti huoltajien suostumuksella. Vanhemmat voivat antaa 15 vuotta täyttäneelle valtuudet hoitaa omia sijoituksiaan. Kun lapselle on avattu arvo-osuustili, voi hän valtuutuksen jälkeen käydä itsenäisesti osakekauppaa arvo-osuustilillä OP-mobiilissa.

Anna valtuutus nuoren säästämiseen ja sijoittamiseen täältä

Mitä arvo-osuustilille tapahtuu, kun lapsi täyttää 18 vuotta?

Lapsen täytettyä 18 vuotta siirtyy arvo-osuustilin hallinta vanhemmilta lapselle itselleen. Lapsen kanssa on hyvä käydä keskustelua säästöistä ja sijoituksista sekä niiden hoitamisesta. Autamme myös mielellään nuorta hoitamaan säästöjään pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Täysi-ikäinen voi myös halutessaan varata ajan maksuttomaan sijoitusneuvontaan.

 

Arvo-osuustilin hinnasto
Tutustu arvo-osuustilin hintoihin.
Lapselle säästäminen
Turvaa lapsesi tulevaisuus säästämällä.
Arvo-osuustilin tarjoaa osuuspankki. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua.