Säästäminen kummilapselle tai lapsenlapselle

Onko elämässäsi lapsi, jolle haluaisit säästää ja sijoittaa? Osakkeet ja rahastot ovat merkityksellisiä lahjoja, joilla voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Vakuutussäästäminen lapselle onnistuu helposti ilman vanhempien suostumusta. Sijoittaminen onnistuu myös lapsen tilin kautta, kun vanhemmat sijoittavat tilille siirtämäsi rahat rahastoihin tai osakkeisiin.

"Me isovanhemmat säästämme neljälle lapsenlapsellemme. Laitamme jokaiselle pienen summan kuukausittain säästöön tulevaisuutta varten." Irene, Hyvinkää

Miksi säästää ja sijoittaa lapsenlapselle tai kummilapselle?

Säästämällä turvaat kummilapsen tai lapsenlapsesi tulevaisuuden taloudellisesti ja annat mahdollisuuden seurata omia unelmiaan. Lapselle säästetään usein vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Siksi kannattaakin harkita tilisäästämistä tuottavampia tapoja. Pitkän säästöajan ansiosta ehdit kerryttää jopa tuhansia euroja turvaamaan lasta taloudellisesti.

Tavaralahjojen sijaan sijoitukset ovat vastuullinen lahja, jolla voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta alkuperäinen sijoitettu summa voi kasvaa ajan kuluessa. Näin lahjoittamasi summa on entistä suurempi vuosien päästä.

Näin säästät kummilapselle tai lapsenlapselle 11 000 euroa

Kuukausisäästäminen: 30 €
Tuotto-odotus: 6,5 %​
Säästöaika: 18 vuotta​
Säästetty summa: 6 480 €​
Tuotto: 5 188 €​
Yhteensä: 11 668 €

Miten säästää lapsenlapselle tai kummilapselle?

Voit säästää ja sijoittaa lapsenlapselle tai kummilapselle rahastoihin ja osakkeisiin. Vakuutussäästäminen lapselle onnistuu helposti ilman erillistä suostumusta tai valtuutusta kummilapsen tai lapsenlapsen vanhemmilta. 

Vakuutussäästäminen OP Sijoitusvakuutuksen eli säästöhenkivakuutuksen kautta on joustava tapa säästää lapselle rahastoihin. Valitse lapsi vakuutuksen edunsaajaksi ja aloita säästäminen vaikkapa 100 eurolla kuukaudessa tai kertasijoituksella. Säästöt siirtyvät edunsaajaksi valitulle lapselle sopimuksen päätyttyä. Voit itse määrittää sopimuksen päättymispäivämäärän. Päättymispäivä voi olla aikaisintaan 3 vuoden kuluttua. Voit vaihtaa sijoituskohteita vapaasti sopimuksen voimassaoloaikana. Et joudu maksamaan kertyneestä tuotosta veroa sijoituskohteiden vaihdon yhteydessä, sillä tuottoa verotetaan vasta säästöjen noston yhteydessä.

Säästäminen onnistuu myös siirtämällä rahaa lapsen tilille, jonka jälkeen huoltajat siirtävät summan rahastoihin tai osakkeisiin. Voit automatisoida tilisiirrot esimerkiksi kuukausittain lapsen tilille. Vanhemmat voivat automatisoida kuukausisäästämisen, jolloin säästäminen rullaa kuin itsestään. Kuukausisäästämisen lapsenlapselle tai kummilapselle rahastoon voi aloittaa esimerkiksi 10 eurolla kuukaudessa.

Lapsen huoltajat voivat antaa valtuutuksen esimerkiksi kummille tai isovanhemmalla hoitaa lapsen sijoituksia. Valtuutuksen antaminen onnistuu osuuspankissa. 

Hyvä tietää kummilapselle tai lapsenlapselle säästämisen verotuksesta

Isovanhempana tai kummina voit lahjoittaa rahaa tai muuta omaisuutta lapselle verovapaasti 138 euroa kuukaudessa tai yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. 4 999 euron raja on lahjoittajakohtainen, eli esimerkiksi molemmat isovanhemmat tai kummit voivat lahjoittaa kyseisen summan lapselle ilman lahjaveroa. Sijoituskohteiden tuoton verotus tapahtuu vasta, kun varoja nostetaan. 

Näin lahjoitat omia rahasto-osuuksia tai osakkeita

Omistamiasi rahasto-osuuksia tai osakkeita voit antaa lahjaksi lapselle, kummilapselle tai lapsenlapselle. Tee rahasto-osuuksien tai osakkeiden lahjoittamisesta lahjakirja lahjanantajan ja lahjansaajan välillä. Toimita lahjakirja viestillä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Me hoidamme rahasto-osuuksien tai osakkeiden siirron.

Lahjakirjasta tulee käydä ilmi:

  • lahjansaajan ja lahjanantajan henkilötiedot (nimi, osoite, henkilötunnus)
  • lahjansaajan ja lahjanantajan arvo-osuustilien numerot, jos lahjoitat osakkeita tai ETF-rahastoja
  • lahjoituksen tiedot (arvopaperilaji, määrä ja lahjanarvo yhteensä)
  • päiväys ja allekirjoitukset.

Lisäksi lahjakirjassa voi määrätä avio-oikeuden poissulkemisesta eli poissulkea lahjansaajan aviopuolison avio-oikeus lahjoitukseen. Mikäli näin toimitaan, tarvitaan kaksi esteetöntä todistajaa ja heidän allekirjoituksensa lahjakirjalle. 

Jos lahjansaaja on rintaperillinen, voi lahjakirjaan mainita onko lahjoitus huomioitava lahjansaajan ennakkoperintönä tai lahjana. Rintaperillisiä ovat omat lapset ja jos lapset ovat kuolleet, rintaperillisiä ovat lapsenlapset.

Ohjeista lahjansaajaa toimittamaan lahjakirja omaan osuuspankkiin.

 

 

Mitä sijoituksille tapahtuu, kun lapsi täyttää 18 vuotta?

Lapsen täytettyä 18 vuotta siirtyy sijoituksien hallinta lapselle itselleen. Vakuutussäästöjen osalta edunsaajaksi valittu lapsi saa sijoitukset käyttöönsä sopimuksen päättyessä. Lapsen kanssa on hyvä käydä keskustelua säästöistä ja sijoituksista sekä niiden hoitamisesta. Autamme myös mielellään nuorta hoitamaan säästöjään pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Täysi-ikäinen voi myös halutessaan varata ajan maksuttomaan sijoitusneuvontaan.

Lapselle säästäminen
Turvaa lapsesi tulevaisuus säästämällä.
Osake- ja rahastolahjakortti
Ratkaise lahjahuolesi osake- ja rahastolahjakortilla. Sijoitukset ovat erinomainen lahjaidea kaverille, kummilapselle tai lapsenlapselle.
Tämä on mainos. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit toimivat. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito Oy. Seuraavista erikoissijoitusrahastoista veloitetaan normaalit kaupankäyntikulut: OP-Palvelukiinteistöt-, OP-Metsänomistaja-, OP-Vuokratuotto-, OP-Alternative Portfolio- ja OP-Private Equity -erikoissijoitusrahastot.