Osakesäästötili lapselle

Sijoita lapselle osakkeisiin ilman välittömiä verovaikutuksia helposti OP-mobiilissa.
Uusi hintaetu

Osakesäästötili nyt maksutta alle 26-vuotiaille

Alle 26-vuotiaat sijoittavat nyt osakesäästötilin kautta ilman kuukausimaksuja. Saat säästäjän palvelupaketin hintaan 0 €/kk (norm. 2,99 €/kk).

Uudella hintaedulla haluamme kannustaa ja tukea nuoria säästämisessä ja sijoittamisessa.

Lue lisää Sulje
1

Osakekaupat ja osingot osakesäästötilillä ilman välittömiä verovaikutuksia. Maksat verot vain voitoista, kun nostat tililtä rahaa.

 

2

Avaa osakesäästötili lapselle maksutta ja sijoitat ilman kuukausimaksuja. Osakesäästötili on maksuton kaikille alle 26-vuotiaille.

 

3

Sijoita lapselle edullisesti osakkeisiin. Osakekaupat alk. 0,08 % (min. 3 €). Käyt ensimmäiset 30 päivää osakekauppaa maksutta.

 

4

Lapsen osakesäästötilille voit siirtää enintään 100 000 euroa, kerralla tai erissä.

 

Miksi avata lapselle osakesäästötili?

Osakesäästötili on erinomainen vaihtoehto lapselle säästämiseen, koska se sopii parhaiten pitkäaikaiseen säästämiseen. Esimerkiksi yli 5 vuotta jatkuvaan lapselle sijoittamiseen. Myyntivoitot ja osingot maksetaan osakesäästötilille ja ne voi sijoittaa uudelleen ennen verotusta. Näin toimimalla hyödynnät osakesäästötilin etuja ja korkoa korolle -ilmiötä tehokkaasti.

Miten avaan osakesäästötilin lapselle? Näin pääset alkuun

Ennen osakesäästötilin avaamista alaikäinen tarvitsee oman käyttötilin ja hänen tulee olla OP:n asiakas. Myös vähintään toisen vanhemman tulee olla OP:n asiakas. Huoltajien tulee myös varmistaa, ettei lapselle ole osakesäästötiliä avattuna toisessa pankissa. Jos lapselle on avattu useampi kuin yksi osakesäästötili, Verohallinto määrää siitä veronkorotusta. 

Avaa lapselle käyttötili

Kaupankäynti lapsen osakesäästötilillä onnistuu huoltajien OP:n tunnuksilla OP-mobiilissa. Lapsi voi itse käydä kauppaa 18-vuotiaana tai täytettyään 15 vuotta, mikäli huoltajat antavat siihen suostumuksen.

Osakesäästötilin verotus

Osakesäästötilin kautta käyt kauppaa osakkeilla ilman välittömiä verovaikutuksia. Osakesäästötilille tulevista osingoista ei peritä veroa. Tuoton ja osinkojen verotus tapahtuu vasta, kun tililtä nostetaan rahaa tai lakkautat osakesäästötilisi. Veroprosentti on 30 % tai 34 % pääomatuloista riippuen. 

Voit myydä osakkeet ja nostaa tililtä rahat, milloin haluat. Mahdollisten tuottojen verot pidetään automaattisesti. Osakesäästötilin avulla siirrät veroseuraamukset tulevaisuuteen ja otat kaiken hyödyn irti korkoa korolle -efektistä.

Mitä osakkeita ostaa lapsen osakesäästötilille?

Sijoitussalkussa olisi hyvä olla noin 5–10 eri yhtiön osaketta. Voit aloittaa hyvin yhdestä yhtiöstä ja hajauttaa hiljalleen useampaan. Hajauttamalla tasaat sijoituksien riskiä ja vältyt suuremmilta arvonvaihteluilta.

Suosituimmat osakkeet vuonna 2023 lapselle säästämiseen ovat:

  1. Nordea Bank Abp 
  2. UPM Kymmene Oyj 
  3. Sampo Oyj
  4. Fortum Oyj
  5. Nokia Oyj
  6. Neste Oyj
  7. Nokian Renkaat Oyj
  8. Kone Oyj 
  9. Metsä Board Oyj 
  10. Kesko Oyj

 

Miten lapsi voi itse sijoittaa osakesäästötilin kautta?

Sijoittaminen alaikäisenä onnistuu helposti huoltajien suostumuksella. Vanhemmat voivat antaa 15 vuotta täyttäneelle valtuudet hoitaa omia sijoituksiaan. Kun lapselle on avattu osakesäästötili, voi hän valtuutuksen jälkeen käydä itsenäisesti osakekauppaa osakesäästötilillä OP-mobiilissa.

Anna valtuutus nuoren säästämiseen ja sijoittamiseen täältä

Mitä osakesäästötilille tapahtuu, kun lapsi täyttää 18 vuotta?

Lapsen täytettyä 18 vuotta siirtyy osakesäästötilin hallinta vanhemmilta lapselle itselleen. Lapsen kanssa on hyvä käydä keskustelua säästöistä ja sijoituksista sekä niiden hoitamisesta. Autamme myös mielellämme aikuistuvaa nuorta hoitamaan säästöjään pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Täysi-ikäinen voi myös halutessaan varata ajan maksuttomaan sijoitusneuvontaan.

Osakesäästötilin hinnasto
Tutustu osakesäästötilin hintoihin.
Lapselle säästäminen
Turvaa lapsesi tulevaisuus säästämällä.

Osakesäästötilin tarjoaa osuuspankki. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua.