Nuorten säästäminen ja sijoittaminen

AJANKOHTAISTA

Näin nuori voi hoitaa itse säästöjä ja sijoituksia

Ennen 10.12.2020 avatuilla alaikäisen OP:n tunnuksilla säästäminen ja sijoittaminen estyy 30.5.2022. Jos nuorella ei ole tarvetta hoitaa itsenäisesti sijoituksia, voi hän jatkaa nykyisten OP:n tunnuksien käyttöä.

Mikäli 15-17-vuotias haluaa itse hoitaa rahastoja ja osakkeita OP-mobiilissa, tarvitaan siihen huoltajien suostumus sekä 10.12.2020 jälkeen avatut tunnukset. Jos nuorella on tätä aiemmin avatut tunnukset, tulee ne uusia. 

Voit tarkistaa milloin tunnukset on avattu kirjautumalla nuoren tunnuksilla op.fi-palveluun. 

Tarkista milloin tunnukset on avattu

Mikäli nuorella ei ole OP:n tunnuksia, voit antaa suostumuksen tunnuksien avaamiseen sekä säästöjen ja sijoitusten hoitoon alla olevasta linkistä. Ilmoitamme, kun nuori voi hakea tunnukset pankista ja aloittaa säästämisen ja sijoittamisen.

Näin nuori voi aloittaa tai jatkaa sijoittamista omilla OP:n tunnuksilla

1. Huoltaja täyttää alle olevan lomakkeen, jolla annetaan alaikäiselle valtuudet hoitaa säästöjä ja sijoituksia itsenäisesti OP-mobiilissa. Huoltajalla tulee olla OP:n tunnukset. 

2. Jos nuori haluaa sijoittaa osakkeisiin arvo-osuustilin kautta, valitse lomakkeelta myös säilytyspalvelupaketin avaaminen. Jos nuorella on jo arvo-osuustili, jätä kohta tyhjäksi.

3. Käsittelyssä kestää vähintään muutama arkipäivä.

4. Huoltajat saavat viestin sähköpostilla tai tekstiviestillä, kun asiakirjat ovat sähköisesti allekirjoitettavissa.

5. Ilmoitamme, kun valtuudet on myönnetty sekä mikäli nuori tarvitsee uudet OP:n tunnukset. 

6. Jos nuori tarvitsee uudet OP:n tunnukset, ilmoitamme kun nuori voi ne hakea pankista. Varmista, että nuorella on passi tai kuvallinen henkilökortti mukanaan.

7. Nuori voi nyt hoitaa itsenäisesti säästöjä ja sijoituksia OP-mobiilissa omilla tunnuksilla. 

8. Jos valtuudet on tarve poistaa, tulee huoltajan olla yhteydessä pankkiin.

Valtuuttamalla alaikäisen, hän näkee kaikki omistuksissaan olevat säästöt ja sijoitukset sekä voi tehdä niihin muutoksia. Huomioithan, että valtuutus ei koske mahdollisia vakuutussäästöjä.

Valtuuta nuori hoitamaan säästöjä ja sijoituksia itsenäisesti täältä

Lue lisää Sulje

Tiesithän, että 15-17-vuotias nuori voi säästää ja sijoittaa itsenäisesti OP-mobiilissa huoltajan tai huoltajien suostumuksella? Mitä aiemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän on mahdollisuus hyötyä.

Jos nuori haluaa itsenäisesti säästää ja sijoittaa, tarvitaan siihen huoltajan tai huoltajien suostumus. Kun suostumus on annettu, näkee nuori kaikki omistuksessaan olevat säästöt ja sijoitukset sekä voi tehdä niihin muutoksia. Huomioithan, että valtuutus ei koske mahdollisia vakuutussäästöjä.

Nuori voi ostaa ja myydä rahastoja sekä sijoittaa osakesäästötilin ja arvo-osuustilin kautta osakkeisiin. Alaikäinen ei voi ostaa monimutkaiseksi määriteltyjä sijoitustuotteita eikä Euroopan talousalueen ulkopuolelle listattuja sijoitustuotteita. Monimutkaisiksi määriteltyjä tuotteita ovat mm. monimutkaiset sijoitus- ja ETF-rahastot, strukturoidut sijoitukset, warrantit ja sertifikaatit.

Nuorten edut säästämiseen ja sijoittamiseen

Alle 26-vuotiaana sijoitat osakesäästötilin ja arvo-osuustilin kautta ilman kuukausimaksuja. Saat lähes kaikki palvelupaketit maksutta. Edut ja alennukset ovat automaattisesti käytössäsi.

Palvelupaketti Säästäjä Sijoittaja 
Osakesäästötili 0 €/kk (norm. 2,99 €) 14,99 €/kk
Arvo-osuustili 0 €/kk (norm. 2,99 €) 0 €/kk (norm. 5,39 €/kk)

Käyt myös kauppaa aina edullisesti. Tutustu kaupankäyntihintoihin tarkemmin hinnastosta.

Tutustu sijoittamisen hintoihin

Tiesithän, että omistaja-asiakkaana sijoitat vielä edullisemmin? Tutustu omistaja-asiakkaan etuihin säästämisestä ja sijoittamisesta.

Katso omistaja-asiakkaan sijoitusedut

Säästämällä ja sijoittamalla rahataidot haltuun

Säästäminen ja sijoittaminen on fiksu tapa opetella rahataitoja. Jokaisen meistä on tärkeä opetella oman talouden hallintaa ja nuorena opitut taidot heijastavat talousosaamiseen myös tulevaisuudessa. 

Jos säästäminen ja sijoittaminen on täysin uusi maailma, suosittelemme tutustumaan aiheeseen lisää sivuiltamme sekä esimerkiksi seuraamaan asiantuntijoitamme somessa.

Kaikki säästämisestä ja sijoittamisesta
Tutustu säästämiseen ja sijoittamiseen ennen aloittamista.
Mihin sijoittaa juuri nyt?
Katso asiantuntijoiden ajankohtaisia sijoitusideoita.
Seuraa asiantuntijoita
Pysy perillä mitä markkinoilla tapahtuu ja nappaa rahanarvoisia ideoita sijoittamiseen.
Lapselle säästäminen
Turvaa lapsesi tulevaisuus säästämällä.
Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.