Osake- ja rahastolahjakortti

Ratkaise lahjahuolesi osake- ja rahastolahjakortilla. Tavaran sijaan sijoitukset ovat erinomainen lahjaidea esimerkiksi kaverille, kummilapselle tai lapsenlapselle. Voit myös lahjoittaa omistamiasi osakkeita tai rahasto-osuuksia lahjakirjalla.

Näin annat osake- ja rahastolahjakortin

  1. Lataa lahjakortti tästä
  2. Täytä tiedot, tulosta lahjakortti ja anna se lahjansaajalle.
  3. Siirrä lahjakortissa oleva summa lahjansaajan tilille.
  4. Lahjansaaja tai lahjansaajan huoltajat tekevät sijoituksen lahjakortin summalla.

 

Voit antaa lahjakortilla käytännössä minkä summan tahansa. Rahastosäästämisen voi aloittaa 10 eurolla kuussa ja osakesijoittamisen 100 eurolla. Pienikin alkupääoma sijoittamiseen voi toimia kipinänä säästämisen ja sijoittamisen aloittamisessa.

Näin annat lahjaksi rahastoja tai osakkeita lahjakirjalla

Voit lahjoittaa omistamiasi rahastoja, osakkeita tai ETF-rahastoja lahjakirjan avulla. Voit tehdä lahjakirjan itse tai voimme auttaa lahjakirjan laadinnassa.

Lahjakirjasta tulee käydä ilmi:

  • lahjansaajan ja lahjanantajan henkilötiedot (nimi, osoite, henkilötunnus)
  • lahjansaajan ja lahjanantajan arvo-osuustilien numerot, jos lahjoitat osakkeita tai ETF-rahastoja
  • lahjoituksen tiedot (arvopaperilaji, määrä ja lahjanarvo yhteensä)
  • päiväys ja allekirjoitukset.

Lisäksi lahjakirjassa voi määrätä avio-oikeuden poissulkemisesta eli poissulkea lahjansaajan aviopuolison avio-oikeus lahjoitukseen. Mikäli näin toimitaan, tarvitaan kaksi esteetöntä todistajaa ja heidän allekirjoituksensa lahjakirjalle. 

Jos lahjansaaja on rintaperillinen, voi lahjakirjaan mainita onko lahjoitus huomioitava lahjansaajan ennakkoperintönä tai lahjana. Rintaperillisiä ovat omat lapset ja jos lapset ovat kuolleet, rintaperillisiä ovat lapsenlapset.

Ohjeista lahjansaajaa toimittamaan lahjakirja omaan osuuspankkiin.

Voit antaa lahjaksi osakkeita, ETF-rahastoja ja rahastoja. Lahjoittaminen onnistuu helposti lahjakirjan avulla. 

Pörssilistattujen sijoitusten eli osakkeiden ja ETF-rahastojen lahjoittaminen onnistuu lahjakirjalla. Siirrämme lahjoitettavat sijoitukset arvo-osuustililtäsi lahjansaajan arvo-osuustilille lahjakirjan mukaisesti. Osakesäästötililtä toiselle sijoitusten lahjoittaminen ei onnistu, koska osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa. 

Kuten osakkeita, myös omia rahasto-osuuksia voi lahjoittaa lahjakirjalla.

Rahastojen ja osakkeiden ostaminen lahjaksi onnistuu siten, että ostat ne ensin itsellesi. Tämän jälkeen lahjoitat rahastot tai osakkeet lahjakirjan avulla.

Kun annat rahastoja tai osakkeita lahjaksi, kannattaa huomioida lahjavero. Voit lahjoittaa rahaa tai muuta omaisuutta verovapaasti 138 euroa kuukaudessa tai yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. 4 999 euron raja on lahjoittajakohtainen. Jos lahjoitettava raha tai muu omaisuus ovat alle edellä mainitun rajan, lahjansaajalle ei tule lahjoittamisesta veroseuraamuksia.

Sijoituskohteiden tuottoa verotetaan vasta, kun varoja nostetaan.

 

Tämä on mainos. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit toimivat. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito Oy. Seuraavista erikoissijoitusrahastoista veloitetaan normaalit kaupankäyntikulut: OP-Palvelukiinteistöt-, OP-Metsänomistaja-, OP-Vuokratuotto-, OP-Alternative Portfolio- ja OP-Private Equity -erikoissijoitusrahastot.