Arvo-osuustili

Tavoittele säästöille tehokkaasti tuottoa osakkeilla ja muilla pörssilistatuilla sijoituksilla.
1

Sijoita osakkeisiin helposti avaamalla arvo-osuustili

Avattuasi arvo-osuustilin voit käydä kauppaa arvopapereilla kuten osakkeilla ja ETF-rahastoilla.

2

Aina edullista sijoittamista

Omistaja-asiakkaana tai alle 26-vuotiaana avaat arvo-osuustilin maksutta ja sijoitat ilman kuukausimaksuja.

3

Arvo-osuustilillä hajautat alueellisesti ja eri omaisuusluokkiin

Arvo-osuustilille voit ostaa myös kansainvälisiä osakkeita ja muita pörssissä listattua arvopapereita. Hajauttamalla vahvistat sijoitusten tuotto-odotuksia ja pienennät riskiä.

4

Omistaja-asiakkaana saat etuja kaupankäyntiin

Osakekaupat arvo-osuustilillä alk. 0,05 % (min. 3 €). Lisäksi omistaja-asiakkaana maksat kotimaisista osakekaupoista enintään 1 prosentin palkkion, joten sijoittaa voit pienilläkin summilla kuten 100 eurolla.

Miksi avata arvo-osuustili?

Sijoittamisessa aloittaminen on tärkeintä. Osakesijoittamisessa pääset helposti alkuun avaamalla arvo-osuustilin. Sijoittaminen osakkeisiin on yksi parhaista tavoista tavoitella tuottoa. Mahdollisimman aikaisin aloittamalla ja pitkällä säästöajalla hyödynnät korkoa korolle -ilmiötä tehokkaasti. 

Arvo-osuustilin kautta sijoitat arvopapereihin, kuten osakkeisiin, ETF-rahastoihin ja strukturoituihin sijoituksiin. Arvo-osuustilin kautta hajautat sijoituksia laajasti eri kohteisiin ilman talletusrajaa.

Miten avaan arvo-osuustilin? Näin pääset alkuun

Voit avata arvo-osuustilin helposti verkossa. Tätä varten sinun tulee olla OP:n asiakas. Arvo-osuustilin avaamisen yhteydessä valitset sinulle sopivan palvelupaketin. Valittavinasi on säästäjän tai sijoittajan palvelupaketti.

Arvo-osuustilin siirtäminen

Arvo-osuustilin ja osakkeiden siirtäminen meille onnistuu helposti. Usein arvo-osuustilin siirto kannattaa, koska osakkeiden säilytys yhdessä pankissa antaa paremman kokonaiskuvan sijoituksistasi. Lisäksi voit säästää kuluissa, koska meille sijoitat aina edullisesti. Arvo-osuustilin siirto vie noin 5 arkipäivää.

  1. Jos et ole vielä asiakkaamme, tule asiakkaaksi.
  2. Siirrä arvo-osuustili tästä
  3. Voit toimittaa osakkeiden hankintahinnat meille viestillä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

Hankintahintojen siirto 

Siirtyvien osakkeiden eli arvo-osuuksien hankintahinnat eivät välity siirron yhteydessä automaattisesti. Saat hankintahinnat vanhalta välittäjältäsi pyytämällä niitä. Voit toimittaa hankintahinnat meille Excel-pohjan avulla. Täytä Excel-pohjaan hankintahinnat ja lähetä se viestin liitteenä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

 

Arvo-osuustilin verotus

Arvo-osuustilillä verot peritään vuosittain vuoden aikana tulleista myyntivoitoista ja osingoista. Myyntivoittoa verotetaan 30–34 prosenttia ja osinkoja 25,5–28,9 prosenttia. Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa. Arvo-osuustilin myyntitappiot voit vähentää vuosittain verotuksessa ja hyödyntää ne kuluvan ja seuraavan viiden vuoden aikana luovutusvoitoista.

Voit myydä osakkeet, milloin haluat. Mahdollisten tuottojen ja osinkojen verot pidätetään automaattisesti.

Aina vuoden lopussa saat omaisuusotteen omistuksistasi ja saamistasi tuotoista, kuten osingoista. Näitä tietoja tarvitaan verotusta varten. Tiedot sijoituksista menevät Verohallinnolle automaattisesti, mutta tiedot on syytä tarkistaa myös itse.

Mitä osakkeita ja ETF-rahastoja ostaa arvo-osuustilille?

Sijoitussalkussa olisi hyvä olla noin 5–10 eri yhtiön osaketta. Voit aloittaa hyvin yhdestä yhtiöstä ja hajauttaa hiljalleen useampaan. Suorien osakkeiden lisäksi ETF-rahastoilla saat kustannustehokkaasti lisähajautusta salkkuun. Hajauttamalla tasaat sijoituksien riskiä ja vältyt suuremmilta arvonvaihteluilta.

Suosituimmat osakkeet ja ETF-rahastot vuonna 2023

Kotimaiset osakkeet Kansainväliset osakkeet ETF-rahastot
Nordea Telia Company AB  ISHARES CORE S&P 500 UCITS ETF USD - ACC
FORTUM OYJ SSAB AB SER B ISHARES CORE MSCI EM IMI UCITS ETF - ACC
NOKIA OYJ Sotkamo Silver AB ISHARES GLOBAL CLEAN ENERGY UCITS ETF - USD DIS
Neste Corporation SSAB AB SER A XTRACKERS ARTIFICIAL INTELLIGENCE BIG DATA UCITS ETF - 1C USD ACC
Sampo OYJ Tesla ISHARES NASDAQ 100 UCITS ETF USD ACC
UPM-Kymmene Corporation Wolkswagen AG L&G Hydrogen Economy UCITS ETF – USD ACCF
Nokian Renkaat Oyj Novo Nordisk ISHARES S&P 500 HEALTH CARE SECTOR UCITS ETF - USD ACC
Valmet Corporation Ericsson SPDR S&P US DIVIDEND ARISTOCRATS UCITS ETF - USD DIS
MANDATUM OYJ Microsoft VANECK MORNINGSTAR US SUSTAINABLE WIDE MOAT UCITS ETF - A USD ACC
FINNAIR OYJ Investor AB SER B ISHARES CORE MSCI WORLD UCITS ETF - USD ACC

 

Arvo-osuustili on arvopapereiden säilyttämiseen tarkoitettu tili. Arvo-osuustilillä säilytetään erilaisia sähköisiä arvopapereita, kuten osakkeita, ETF-rahastoja ja joukkovelkakirjalainoja. Kun ostat esimerkiksi osakkeita tai pörssinoteerattuja ETF-rahastoja, et saa siitä fyysistä osakekirjaa, vaan omistus kirjautuu suoraan arvo-osuustilille.

Arvo-osuustilillesi merkitään tiedot tilin arvo-osuuksien omistajasta, arvo-osuuksien lukumäärästä sekä siitä, minkälaisista arvo-osuuksista on kyse. Tilitiedoista ilmenee myös arvo-osuuksien omistajaan kohdistuvat oikeudet ja rajoitukset.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä kuten AOT-tili, Ao-tili, säilytystili, osakesalkku tai sijoitussalkku.

Kun haluat aloittaa osakekaupankäynnin yhdysvaltalaisella arvopaperilla, ole yhteydessä pankkiisi viestillä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Osakekaupankäynti yhdysvaltalaisella arvopaperilla vaatii voimassa olevan QI-asiakirjan.
Arvo-osuustili vai osakesäästötili?
Kumpi tili sijoittamiseen kannattaa valita? Vastaus voi olla molemmat.
Arvo-osuustili lapselle
Avaa maksuton arvo-osuustili lapselle ja tavoittele tehokkaasti tuottoa osakkeista.
Kansainvälinen osakesijoittaminen
Laajenna sijoitusavaruuttasi. Tarjolla tuhansia osakkeita jopa 14 eri markkinapaikalta ympäri maailmaa.
Arvo-osuustilin tarjoaa osuuspankki. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua.