ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

Uutta

Kaupankäynti ETF-rahastoilla onnistuu nyt myös OP-mobiilissa

Löydät nyt OP-mobiilista lähes 1 000 ETF-rahastoa eri markkinoilta. Voit etsiä sinulle sopivia ETF-rahastoja teeman, alueen tai tuotemerkin mukaan. Varmista, että käytössäsi on uusin versio OP-mobiilista.

Lue lisää Sulje
1

ETF-sijoittaminen on kustannustehokas tapa hajauttaa

ETF-rahasto on helppo, edullinen ja tehokas tapa tavoitella tuottoa. Se on mainio valinta sijoittajalle, joka haluaa hajauttamalla pienentää sijoittamisen riskiä matalilla kustannuksilla.

2

Kaupankäyntiä pörssissä reaaliajassa

ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin. Voit ostaa ja myydä ETF:iä pörssin aukioloaikoina.

3

ETF tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia

Voit sijoittaa minne tahansa, sillä ETF:iä on valikoimassamme tarjolla maailmanlaajuisesti lähes 1 000. Hajauta sijoituksiasi kaikille maantieteellisille alueille, eri toimialoille, raaka-aineisiin, valuuttoihin tai korkoihin.

ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

ETF (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahasto sijoittaa varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti. ETF-rahastot ovat pääasiassa passiivisia rahastoja, eikä niillä ole aktiivisia salkunhoitajia. Tämän vuoksi ETF-sijoittaminen on erittäin kustannustehokasta.

ETF-sijoittaminen onnistuu OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa Suomen, Ruotsin ja Saksan markkinoilla ja kaupankäynnin kohteena on lähes 1 000 eri ETF:ää. Saat maailman, ja erityisesti Euroopan markkinat salkkuusi helposti ja kustannustehokkaasti ETF-rahastojen avulla. Löydät valmiita listoja, joissa ETF:iä on jaoteltu esimerkiksi maantieteellisen markkinan, megatrendien, vastuullisuuden, kehittyvien markkinoiden, vivutettujen, kryptojen sekä korko ETF:ien mukaan.

Kokeile ETF-hakukonetta

Tutustu laajaan valikoimaan ETF-hakukoneen avulla. Voit hakea ja suodattaa ETF:iä useilla eri kriteereillä. Kun olet löytänyt sinulle sopivan ETF:n, tutustu rahaston avaintietoasiakirjaan ja -esitteeseen. Ne kertovat, millaisesta tuotteesta on kyse ja mistä sen seuraama indeksi rakentuu.

Tutustu ETF-hakukoneeseen

Välitämme vain markkinointiluvallisia ETF-tuotteita. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat rekisteröity Suomeen.

ETF-rahastot eli pörssinoteeratut indeksirahastot

Vaikka ETF-tuotteet ovat pääsääntöisesti passiivisia indeksirahastoja, löytyy markkinoilta hyvin erilaisia ETF-rahastoja:

  • Käänteisen ETF:n avulla sijoitat kohdeindeksin kehityksen nähden päinvastaisesti, jolloin ETF:n arvo nousee, kun osakemarkkinat laskevat.
  • Vivutettu ETF-rahasto puolestaan tavoittelee esimerkiksi kaksin- tai kolminkertaista tuottoa kohdeindeksiin verrattuna.

Useimmiten ETF-rahasto maksaa osuuksilleen tuottoa, joka perustuu rahaston omistuksille maksettuihin osinkoihin. Tuotonmaksupäivät vaihtelevat indeksiosuusrahaston mukaan. Tuottoa maksetaan pääsääntöisesti kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai vuosittain. Osa ETF:stä ei maksa osinkoja ulos, vaan sijoittaa osingot uudelleen rahaston sisällä. Tällä tavalla ETF-osuuden arvo nousee.

ETF:ien luovutusvoitoista ja tuotoista maksetaan veroa pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Tarkemmat tiedot verotuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.

Miten aloitan ETF-sijoittamisen?

Tarvitset aloittamiseen sijoittamisen palvelupaketin. Kauppaa käyt kuten osakkeilla OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa. Sinun tulee aina kuitata, että olet tutustunut ETF-rahaston avaintietoasiakirjaan ennen toimeksiannon hyväksymistä. Kaupankäyntipalkkio on sama kuin osakekaupankäynnissä ja määräytyy markkinapaikan mukaan.

Tutustu hinnastoon täällä

Fyysinen ETF ja synteettinen ETF – miten ne eroavat toisistaan?

ETF-rahastoja voi ryhmitellä rakenteen perusteella kahteen eri luokkaan:

  • perinteisiin fyysisiin ETF:iin eli käteisperusteisiin
  • synteettisiin eli swap-sopimus pohjaisiin ETF:iin

Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Molemmat seuraavat samaa indeksiä ja pyrkivät samaan tuottoon.

Fyysinen ETF omistaa seuraamansa indeksin mukaiset arvopaperit. Myös fyysinen ETF voi altistua vastapuoliriskille, jos se käyttää lisätuottojen hankkimiseksi osakelainaa eli lainaa omistamiaan osakkeita ETF-rahaston ulkopuolisille sijoittajille.

Synteettinen ETF käyttää johdannaissopimuksia tavoitellun tuoton saavuttamiseksi. Tämän takia synteettisiin ETF:iin liittyy vastapuoliriski. Vastapuoliriski tarkoittaa sitä, että pystyykö ETF:n johdannaissopimuksen vastapuoli täyttämään maksuvelvoitteensa ETF:ää kohtaan.

Mikä on temaattinen ETF?

Temaattisella ETF:llä tarkoitetaan sitä, että ETF:n sijoitusidea rakentuu tietyn teeman ympärille. Temaattisten ETF:ien suosioon vaikuttavat globaalit ja tunnistetut megatrendit, joissa halutaan olla mukana myös sijoitusten muodossa. Teknologiset läpimurrot, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä puhdas energiatuotanto ovat teemoja, joiden ympärille temaattinen ETF-rahasto voidaan rakentaa.

Helpottaaksemme valintaa olemme koonneet kattavan listan markkinoilla olevista temaattisista ETF-rahastoista.

Tutustu teema ETF-rahastoihin (pdf)

Näin aloitat osakesijoittamisen
Näin pääset alkuun ja tavoittelet tuottoa osakkeista.
Kansainvälinen osakesijoittaminen
Laajenna sijoitusavaruuttasi. Tarjolla tuhansia osakkeita jopa 14 eri markkinapaikalta ympäri maailmaa. 
Tämä on mainos. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.