ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

1

ETF-sijoittaminen on kustannustehokasta

ETF-rahasto on helppo, edullinen ja tehokas vaihtoehto sijoittajan salkkuun. ETF on hyvä vaihtoehto sijoittajalle, joka sietää riskiä, tavoittelee hyvää tuottoa ja arvostaa kustannustehokkuutta.

2

Kaupankäyntiä pörssissä reaaliajassa

ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin. Voit ostaa ja myydä ETF:iä pörssin aukioloaikoina.

3

ETF tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia

ETF:ien kautta voit sijoittaa lähes mihin tahansa, sillä niitä on tarjolla lukematon määrä. Voit sijoittaa esimerkiksi tietylle maantieteelliselle alueelle, eri toimialoille, raaka-aineisiin, valuuttoihin tai korkoihin.

ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

ETF (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahasto on sijoitustuote, joka sijoittaa varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti. ETF-rahastot ovat pääasiassa passiivisia rahastoja, eikä niillä ole aktiivisia salkunhoitajia. Tämän vuoksi ETF-sijoittaminen on erittäin kustannustehokasta. ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tapaan.

ETF-sijoittaminen onnistuu op.fi:ssä tällä hetkellä Suomen, Ruotsin ja Saksan markkinoilla ja kaupankäynnin kohteena on jo yli 700 eri ETF:ää. ETF-sivultamme löytyy valmiita listoja, joissa ETF:iä on jaoteltu valmiiksi esimerkiksi maantieteellisen markkinan tai tietyn teeman, kuten megatrendien ja vastuullisuuden mukaisesti. Tutustu myös ETF-hakukoneeseen, jonka avulla voit hakea ETF:iä useilla eri kriteereillä.

Välitämme vain markkinointiluvallisia ETF-tuotteita eli ne pitää olla rekisteröity Suomeen.

 

ETF-rahastot (pörssinoteeratut indeksirahastot)

Vaikka ETF-tuotteet ovat pääsääntöisesti passiivisia indeksirahastoja, löytyy markkinoilta hyvin erilaisia ETF-rahastoja. Käänteisen ETF:n avulla sijoitat kohdeindeksin kehityksen nähden päinvastaisesti, jolloin ETF:n arvo nousee, kun osakemarkkinat laskevat. Vivutettu ETF puolestaan tavoittelee esimerkiksi kaksin- tai kolminkertaista tuottoa kohdeindeksiin verrattuna.

Useimmiten ETF-rahasto maksaa osuuksilleen tuottoa, joka perustuu rahaston omistuksille maksettuihin osinkoihin Tuotonmaksupäivät vaihtelevat indeksiosuusrahaston mukaan. Tuottoa maksetaan pääsääntöisesti kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai vuosittain. Osa ETF-tuotteista ei maksa osinkoja ulos, vaan sijoittaa osingot uudelleen ETF:n sisällä. Tällä tavalla myös ETF-osuuden arvo nousee.

ETF:ien luovutusvoitoista ja tuotoista maksetaan veroa pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Tarkemmat tiedot verotuksesta löydät esimerkiksi Verohallinnon sivuilta.

Miten aloitan ETF-sijoittamisen?

Tarvitset ETF-sijoittamisen aloittamiseen osakesijoittamisen palvelupaketin.

Tutustu laajaan ETF-valikoimaan hakukoneemme avulla. Kun olet löytänyt tarpeisiisi sopivan ETF:n, tutustu rahaston avaintietoasiakirjaan ja -esitteeseen. Ne kertovat, millaisesta tuotteesta on kyse ja mistä sen seuraama indeksi rakentuu.

Voit tehdä kaupat op.fi:ssä normaalin osaketoimeksiannon tavoin. Sinun tulee aina kuitata, että olet tutustunut ETF:n avaintietoasiakirjaan ennen toimeksiannon hyväksymistä. Kaupankäyntipalkkio on sama kuin osakekaupankäynnissä ja määräytyy markkinapaikan mukaan. Tutustu hinnastoon täällä.

Mikä on temaattinen ETF?

Temaattisella ETF:llä tarkoitetaan sitä, että ETF:n sijoitusidea rakentuu tietyn teeman ympärille. Temaattisten ETF:ien suosioon vaikuttavat globaalit ja tunnistetut megatrendit, joissa halutaan olla mukana myös sijoitusten muodossa. Teknologiset läpimurrot, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä puhdas energiatuotanto ovat teemoja, joiden ympärille temaattinen ETF voidaan rakentaa.

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.