Näin aloitat osakesijoittamisen

UUTTA

Osakesäästötili 0 €

Omistaja-asiakkaana sijoitat kotimaisiin osakkeisiin ilman kuukausi- tai säilytysmaksuja. Avaa osakesäästötili ja säästäjän palvelupaketti nyt.

Avaa osakesäästötili nyt
Lue lisää Sulje
1

Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili

Tilin avaamisen yhteydessä valitset sinulle sopivan osakesijoittamisen palvelupaketin. Valittavinasi on säästäjän tai sijoittajan palvelupaketin.

2

Tutustu kiinnostaviin pörssiyhtiöihin huolellisesti

Tietoa löydät yhtiöiden sivuilta, talousmedioista ja OP Analyysin yhtiöraporteista. Pääset hyödyntämään OP Analyysia, kun olet avannut säästäjän tai sijoittajan palvelupaketin.

3

Valitse mihin yhtiöihin haluat sijoittaa ja aloita kaupankäynti

Muista hajauttaa sijoituksesi riittävän moneen yhtiöön, mielellään eri toimialoilta. Salkussa pitäisi olla vähintään viiden eri yhtiön osakkeita. Muista myös ajallinen hajauttaminen eli tee ostoja eri ajankohtina.

Aloita sijoittaminen valitsemalla tilityyppi

Miksi osakesijoittaminen on järkevää?

Pörssiyhtiöihin sijoittaminen on historian valossa erittäin tehokas tapa laittaa rahat tuottamaan. Osakesijoittaminen sopii juuri sinulle, jos haet korkeaa tuottoa ja siedät markkinoiden heilahtelua. Tuotto koostuu osakkeen arvonnoususta sekä osingoista.

Osakkeet sopivat hyvin pitkäaikaiseen sijoitukseen korkean tuotto-odotuksen vuoksi. Arvon lyhyen aikavälin heilahtelut saattavat olla voimakkaita, erityisesti jos sijoittaa yhtiöiden maksamat osingot uudelleen.

Sijoittamalla osakkeisiin kerrytät varallisuutta, hajautat sijoituksia sekä suojaudut inflaatiolta. Julkisesti listatut osakkeet ovat lähtökohtaisesti likvidejä, eli ne ovat muutettavissa rahaksi helposti ja nopeasti.

Osakesijoittamisen aloittamista pidetään kuitenkin usein vaikeana. Yleinen harhaluulo on myös, että osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitsee suuren alkupääoman. Todellisuudessa osakesijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla.

Osakesijoittaminen – nämä asiat kannattaa tietää

Hyvien sijoituspäätösten tekeminen voi olla haastavaa, mutta usein osakesijoittamisesta muodostuu mielenkiintoinen harrastus. Sopivan sijoituskohteen löydyttyä itse ostoa tai myyntiä on lähes mahdotonta tehdä väärin, joten ensimmäistä osakekauppaa on turha pelätä.

  • Osakesijoittaminen sisältää aina riskin sijoitusten arvon laskusta. Toisaalta samalla on mahdollisuus saada varoille erittäin hyvää tuottoa.
  • Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä: mitä suurempi riski, siitä suurempaa tuottoa on sijoitukselle mahdollista saada. Alhaisempi riski taas tuo pienemmät tuotot.
  • Ainoa tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa on hajauttaminen, eli rahojen jakaminen useaan kohteeseen.
  • Sijoitukset kannattaa hajauttaa myös eri toimialoilla ja maantieteellisellä alueilla toimivien yritysten välille.
  • Ajallisessa hajauttamisessa kaikkia varoja ei sijoiteta samalla kertaa, vaan hiljalleen ja säännöllisesti. Tällöin kaikkia ostoja ei tule tehtyä kurssien ollessa korkeimmillaan.

Tutki yhtiöitä huolellisesti – OP Analyysi on aina apunasi

Kiinnostavista yrityksistä voit ottaa selvää seuraamalla uutisia, lukemalla lehtiä ja tutustumalla yhtiöiden verkkosivuihin. Yhtiöstä voi tarkastella tunnuslukuja ja numeroita, kulttuuria ja miettiä sen tulevaisuudennäkymiä.

OP Analyysin palvelujen käyttäjänä saat käyttöösi kattavan osaketutkimuksen palvelut, joka sisältää analyysejä, suosituksia ja tavoitehintoja noin 80 suomalaisesta pörssiyhtiöstä.

Osakkeita ostamalla ostat samalla osan yritystä, joten suosittelemme valitsemaan yrityksiä, joiden liiketoiminta ja arvot vastaavat omia arvojasi. On myös tärkeää miettiä, miten yhtiön liiketoiminta mahdollisesti tuottaa tulevaisuudessa.

Mieti millä perusteilla valitset sijoituskohteet. Sijoituskohteen valintaperusteita voivat olla hyvä osinkotuotto, luotettava kasvusuunnitelma, hyvät kasvumahdollisuudet, tunnettu brändi, hyvät tuotteet, sopivat arvot tai osaava johto. Kannattaa tarkastella myös yhtiön velkaantumisastetta.

Sijoittamisen verotus

Aina vuoden lopussa saat verotusta varten tiliotteen osakeomistuksistasi ja saamistasi osingoista. Osakkeiden myyntivoitto verotetaan pääomatulona. Vero on 30 prosenttia tuotoista silloin, kun pääomatulot ovat korkeintaan 30 000 euroa vuoden aikana. 30 000 euron ylittävästä pääomatulon osuudesta puolestaan maksetaan 34 prosentin suuruinen vero. Myyntihinnasta voi vähentää voiton hankkimiskulut, kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut.

Myös osingoista maksetaan veroa. Yksityishenkilön saama osinkotulo on osittain verotettavaa ja osittain verovapaata pääomatuloa. 85 prosenttia yksityishenkilön saamista osingoista on pääomatulona verotettavaa ja verovapaata on 15 prosenttia.

Osakesäästötilin kautta sijoittaessa siirrät verotusta myöhemmäksi, eli maksat verot tuotoista vasta kun nostat tililtä rahaa.

Osakesijoittamisen aloittaminen – valitse sopiva palvelupaketti

Osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitset arvo-osuustilin tai osakesäästötilin, arvopaperisäilytyksen, verkkopalvelusopimuksen sekä tilin. Arvo-osuustilille kirjataan osakeomistuksesi eli arvo-osuudet. Tilille taas maksetaan saamasi osingot. Osakesäästötilille kirjataan osakeomistuksesi sekä maksetaan saamasi osingot.

Osakesijoittajan palvelut on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin ja käyttötarpeen mukaan. Oletpa sitten säästäjä tai sijoittaja, löydät juuri sinulle sopivat osakesijoittamisen palvelut. Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili tai osakesäästötili sisältyy automaattisesti palvelupaketteihin.

Jos olet jo asiakkaamme, voit avata itsellesi sopivan osakesijoittajan palvelukokonaisuuden itse verkossa. Jos sinulla ei vielä ole OP:n tunnuksia käytöstä, ole yhteydessä lähimpään osuuspankkiin tai jätä yhteydenottopyyntö.

Jos sijoitat toisessa pankissa, voit siirtää säilytyksesi meille. Pyydä nykyiseltä osakevälittäjältä osakkeiden hankintahinnat ennen siirtoa ja toimita ne omaan osuuspankkiisi, niin päivitämme ne järjestelmäämme. Säilytyksen siirrossa kaupankäyntiin säilytyksessä olevilla arvopapereilla tulee viiden arkipäivän katko.

Jos tarvitset apua kaupankäynnissä tai mieltäsi askarruttaa jokin muu asia, ole yhteydessä asiantuntijoihin OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

Mitä kustannuksia osakkeista on?

Jos teet osakekauppaa harvakseltaan ja sinulle riittää kattavat peruspalvelut, suosittelemme sinulle säästäjän palvelupakettia, johon sisältyy mm. arvo-osuustili, säilytys ja erittäin laaja osaketutkimuksemme OP Analyysi. Säästäjän palvelupaketti on omistaja-asiakkaalle maksuton.

Oletko jo kokeneempi sijoittaja ja teet kauppaa esimerkiksi viikoittain? Tällöin suosittelemme sinulle kattavaa sijoittajan palvelupakettia, jota voit halutessasi vielä täydentää lisämaksullisella reaaliaikaisella markkinainformaatiolla. Omistaja-asiakkaana saat sijoittajan palvelupaketin edulliseen hintaan.

Omistaja-asiakkaana saat lisäksi erinomaisia etuja osakekaupankäynnistä. Pääset automaattisesti hinnaston toiselle palkkiotasolle, jossa välityspalkkio on 0,17 prosenttia kauppasummasta, kuitenkin vähintään 7 euroa toteutuneelta toimeksiannolta. Tämän lisäksi maksat omistaja-asiakkaana kotimaisten osakkeiden kaupankäynnistä arvo-osuustilin kautta enintään 1 %:n välityspalkkion.

Sijoittamisen hinnasto
Tutustu sijoittamisen hintoihin.
Arvo-osuustili
Avaa arvo-osuustili ja aloita sijoittaminen.
Sijoittajan etukokonaisuus
Omistaja-asiakkaan edut sijoittamisesta

Tutustu kattaviin etuihin säästämisestä ja sijoittamisesta.

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.
OP Analyysi
Ota analyytikkojen vinkit sijoituspäätösten tueksi.
Osakesäästötili
Avaa osakesäästötili ja aloita sijoittaminen.
Sarastus
Kansainvälinen osakesijoittaminen
Alenna riskiä ja hajauta sijoituksiasi maantieteellisesti.