Tuotto-osuus

Tuotto-osuus

Sijoita omaan osuuspankkiisi – menestytään yhdessä!

Tuotto-osuus on sijoitus oman osuuspankin pääomaan Tuotto-osuusannin voimassaoloaikana. Menestyvä ja vakavarainen osuuspankki on vahva paikallinen toimija, joka tarjoaa sinulle monenlaisia etuja ja voi maksaa Tuotto-osuudellesi reilun koron.

Mikä on Tuotto-osuus?

Tuotto-osuus on osuuspankin omistaja-asiakkaan pitkäaikainen oman pääoman ehtoinen sijoitus, joka vahvistaa pankin vakavaraisuutta ja tarjoaa samalla mahdollisuuden hyötyä oman osuuspankin menestyksestä. Sijoitukselle tavoitellaan vuosittain kilpailukykyistä korkoa.

 • Voit merkitä Tuotto-osuuksia, kun olet omistaja-asiakas ja osuuspankissasi on aloitettu Tuotto-osuusanti. Jokainen pankki päättää itsenäisesti Tuotto-osuusanneista sekä niiden alkamis- ja päättymisajoista.
 • Vuosille 2018 ja 2019 tavoitellaan 3,25 prosentin korkoa. Tuotto-odotus voi vaihdella vuosittain. Kunkin kalenterivuoden korosta päätetään jälkikäteen edustajiston tai osuuskunnan kokouksessa. Korko maksetaan seuraavan vuoden kesäkuussa korosta tehdyn päätöksen mukaisesti.
 • Vähimmäissijoitus on 100 euroa ja enimmäismäärä on osuuspankkikohtainen.
 • Sijoitus Tuotto-osuuteen ei ole talletus eikä sillä ole talletussuojaa.

Mitä Tuotto-osuuksiin sijoittavan kannattaa huomioida?

 • Tuotto-osuudelle pyritään maksamaan tuottotavoitteen mukainen korko, mutta korkoa ei voi taata. Tuotto-osuuden korko maksetaan vuosittain pankin osuuskuntalain mukaisesta voitonjakokelpoisesta ylijäämästä, mitä ei välttämättä joka vuosi synny. Ylijäämää voi myös syntyä enemmän kuin Tuotto-osuudelle maksetaan korkoa.
 • Tuotto-osuutta verotetaan kevyemmin kuin useimpia muita sijoituksia. Tuotto-osuudelle maksettava korko on henkilöverotuksessa pääomatuloa. Voit katsoa tarkemmin Tuotto-osuuden tuotelehtisestä, jonka löydät tämän sivun Lisätietoa –kohdasta. Myös pankkisi op.fi-sivuilta tai pankkisi konttorista saat lisätietoa verotuksesta.
 • Tuotto-osuudesta voi luopua irtisanomalla osuuden. Tuotto-osuuksien takaisinmaksuaika on 12 kuukautta Tuotto-osuuksien irtisanomisvuoden päättymisestä. Käytännössä kannattaa varautua kolmen vuoden sijoitusaikaan.
 • Tuotto-osuudella ei ole pääomaturvaa ja sen takaisinmaksamiseen sisältyy ehtoja. Sijoitetun pääoman voi menettää, sillä esimerkiksi pankilla on sääntöihin perustuva oikeus kieltäytyä osuuksien palauttamisesta. Jos Tuotto-osuuksia ei voida palauttaa kokonaisuudessaan, osuuspankilla on sääntöjen mukaan mahdollisuus jälkipalautukseen vielä viiden seuraavan tilikauden ajan, jonka jälkeen oikeus jälkipalautukseen päättyy. 
 • Tuotto-osuutta ei voi vapaasti luovuttaa eteenpäin, sillä osuus voidaan siirtää vain oman osuuspankin toiselle omistaja-asiakkaille. Tuotto-osuuksilla ei ole jälkimarkkinoita.

Tutustu tarkemmin oman pankkisi Tuotto-osuuteen

Tarkemmat tiedot oman pankkisi Tuotto-osuuksista ja antien aikatauluista saat pankkisi omilta op.fi-sivuilta tai pankkisi konttoreista. Voit tehdä merkinnän pankkisi konttorissa tai soittamalla OP 0100 0500 Puhelinpalveluun (ma-pe 8-19, pvm/mpm).

OP Ryhmän Tuotto-osuus-esite

Tuotto-osuuden tuotelehtinen

Osuuspankkien omat sivut

Omistaja-asiakkaan edut

 • Omistaja-asiakkaana ostat, myyt ja vaihdat lähes kaikkia rahastojamme ilman kuluja.
 • OP-sijoituskumppani on palvelukokonaisuus omistaja-asiakkaalle, jolle on kertynyt sijoitusvarallisuutta. Saat oman yhteyshenkilön sekä kattavaa ja ajantasaista markkinatietoa sijoituspäätöstesi tueksi.
 • Omistaja-asiakkaat pääsevät automaattisesti osakekaupankäynnin hinnaston toiselle hintaportaalle, jossa välityspalkkion suuruus on 0,18 % (vähintään 8 €), kun ensimmäisen palkkioportaan välityspalkkio on 0,2 % (vähintään 8 €).

OP-bonukset

Omistaja-asiakkaalle kertyy säästöjen ja sijoitusten lisäksi OP-bonuksia myös

 • lainoista
 • tileillä olevat varoista
 • OP-Visan Credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista
 • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista.

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.

Kysy lisää oman osuuspankkisi Tuotto-osuudesta. Varaa aika pankkiin tai verkkoneuvotteluun.