Tuotto-osuus

Omistaja-asiakkaana voit sijoittaa pankkiisi ja saada sijoituksellesi kilpailukykyisen koron.
Ajankohtaista

Tuotto-osuuksien tuottotavoitteeseen lisäkorko vuodelle 2022

Omistaja-asiakkaana saat mahdollisuuden hyötyä vielä tämän loppuvuoden ajan 1,2 %:n lisäkorosta. OP Ryhmän 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuottotavoite vuodelle 2022 on 3,25 % + lisäkorko 1,20 % eli yhteensä 4,45 %.

Korko maksetaan, jos tuottotavoite toteutuu ja maksuedellytykset täyttyvät.

Lue lisää

Lue lisää Sulje

 

Tuotto-osuus on sijoitus oman osuuspankkisi pääomaan. Sijoittamalla Tuotto-osuuteen vahvistat pankkisi vakavaraisuutta ja tuet paikallista yritystoimintaa. Tavoitteemme on maksaa sinulle mahdollisimman hyvää korkoa.

Voitonjakopolitiikan mukainen tuottotavoite on 2,75-3,75%. Tuottotavoite vahvistetaan vuosittain.

Mikä on tuotto-osuus?

 1. Tuotto-osuus on osuuskuntalain mukainen oman pääoman ehtoinen sijoitus omaan osuuspankkiisi. Se vahvistaa pankin vakavaraisuutta ja tarjoaa sinulle mahdollisuuden hyötyä pankkisi menestyksestä. 
 2. Tuotto-osuudelle tavoitellaan vuosittain mahdollisimman hyvää ja kilpailukykyistä korkoa. Kunkin kalenterivuoden korosta päätetään jälkikäteen edustajiston tai osuuskunnan kokouksessa. 
 3. Tuotto-osuuden minimisijoitus on 100 euroa ja enimmäissijoitus osuuspankkikohtainen.
 4. Sijoittaessa kannattaa varautua vähintään kolmen vuoden sijoitusaikaan. 
 5. Sijoitus Tuotto-osuuteen ei ole talletus eikä sillä ole talletussuojaa. 

Miten voin sijoittaa Tuotto-osuuteen?

 1. Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit sijoittaa oman pankkisi Tuotto-osuuteen sen merkintäaikana. Se on aikaväli, jolloin voit ostaa Tuotto-osuuksia.
 2. Huomioithan, että merkintäajat ovat osuuspankkikohtaisia. Tarkista pankkisi sivuilta annin ajankohta. 
 3. Merkinnän voit tehdä osuuspankissasi, varaamalla ajan neuvotteluun tai soittamalla OP 0100 0500 (ma-pe 8-16, pvm/mpm) puhelinpalveluun. 
 4. Yritys- ja yhteisöasiakkaiden mahdollisuus liittyä omistaja-asiakkaaksi ja sijoittaa Tuotto-osuuteen on osuuspankkikohtainen. 

Mitä huomioida sijoittaessasi Tuotto-osuuteen?

 1. Tuotto-osuudelle pyritään maksamaan tuottotavoitteen mukainen korko, mutta korkoa ei voi taata. Tuottotavoitteen perusteella ei voi muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuottokehityksestä. 
 2. Koron maksaminen ja sen määrä riippuvat aina pankin toiminnan tuloksellisuudesta. Korosta päätetään vuosittain jälkikäteen edustajiston tai osuuskunnan kokouksessa.
 3. Tuotto-osuuden korko maksetaan pankin osuuskuntalain mukaisesta voitonjakokelpoisesta ylijäämästä, mitä ei välttämättä joka vuosi synny. On myös mahdollista, että osuuspankille jää jakokelpoista ylijäämää enemmän kuin Tuotto-osuuksille maksetaan korkoa.
 4. Tuotto-osuutta verotetaan kevyemmin kuin useimpia muita sijoituksia. Sen korko on henkilöverotuksessa pääomatuloa. Verotus määräytyy kunkin asiakkaan yksilöllisten olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua. Tuottotavoitteessa ei ole huomioitu veroja tai muita kuluja.
 5. Yritykset ja yhteisöt voivat tarkistaa verotuskäytännön vero.fi:stä.
 6. Tuotto-osuudesta voit luopua irtisanomalla osuuden. Tuotto-osuuden takaisinmaksuaika on 12 kuukautta irtisanomisvuoden päättymisestä. 
 7. Tuotto-osuudella ei ole pääomaturvaa ja sen takaisinmaksamiseen sisältyy ehtoja. Sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Tuotto-osuuksien pääoma voidaan käyttää pankin tai OP Ryhmän keskusyhteisön ja sen jäsenpankkien tappioiden kattamiseen. Pankilla on myös sääntöihin perustuva oikeus kieltäytyä osuuksien palauttamisesta.
 8. Jos Tuotto-osuuksia ei voida palauttaa kokonaisuudessaan, osuuspankilla on sääntöjen mukaan mahdollisuus jälkipalautukseen vielä viiden seuraavan tilikauden ajan, jonka jälkeen oikeus jälkipalautukseen päättyy.
 9. Ryhmämme on yksi Euroopan vakavaraisimmista pankeista, ja CET1-vakavaraisuutemme oli syyskuun 2021 lopussa vahva 19,0 %.

 10. Tuotto-osuutta ei voi vapaasti luovuttaa eteenpäin. Se voidaan siirtää vain oman osuuspankin toiselle omistaja-asiakkaalle. Tuotto-osuuksilla ei ole jälkimarkkinoita.

 11. Tuotto-osuudet eivät kerrytä OP-bonuksia.

Varatessasi ajan neuvotteluun, valitse aiheeksi sijoittaminen. Näin pääset suoraan oikealle asiantuntijalle.
 

Omistaja-asiakkaan edut 1.1.2021 alkaen

 • Arvo-osuustili ja säilytys 0 €: Koti- ja ulkomaisten osakkeiden ja ETF:ien säilytys ilman kuukausimaksuja. 
 • Rahastojen ostot ja myynnit 0 €: Osta, myy ja vaihda lähes kaikkia rahastoja ilman kuluja sekä kerrytä rahastosäästämisestä OP-bonuksia.*
 • Edut osakekaupankäynnistä:
  • 1 %:n välityspalkkiokatto Suomen ja Ruotsin osakkeista sekä arvopapereista – osakkeista, warranteista ja ETF:stä.
  • Välityspalkkio 0,05-0,17 % eli mitä enemmän kauppaa käyt, sitä alhaisemmat kaupankäyntikustannukset. Edellä mainitut edut voimassa OP-mobiilissa, OP-yritysmobiilissa ja op.fi-palvelussa.
 • Osakeanalyysi 0 €: maksuton osake- ja markkina-analyysi. 
 • Säästövakuutuksen edut: Vakuutuksen avaaminen, sijoituskohteiden vaihto verkossa ja lisäsijoitukset OP Sijoitusvakuutukseen ovat kuluttomia. Sijoitussidonnaiset vakuutussäästöt kerryttävät OP-bonuksia, poislukien yksilölliset sijoitusvakuutukset.**

*OP-bonuksia ei kerry R2 Crystal -rahastosta ja rahastojen instituutiosarjoista. 

OP-bonukset

Omistaja-asiakkaalle kertyy säästöjen ja sijoitusten lisäksi OP-bonuksia myös

 • lainoista
 • tileillä olevat varoista
 • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista

OP-bonuksia kerryttävät 1.11.2020 alkaen:

 • asuntolainat, vakuudelliset pankkilainat, opintolainat
 • säästämisen ja sijoittamisen tilit
 • rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset
 • vahinkovakuutuksen laskut

Muutoksen myötä 1.11.2020 OP-bonuksia ei kerry:

 • Käyttötilin talletuksista
 • vakuudettomista kulutusluotoista (Jousto-, Täsmä-, Kerta- ja Tililuotto)
 • OP:n osamaksurahoituksesta
 • OP-Visa credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista, OP-Visa ja OP Duo -korttien korollisen luoton saldosta.

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.

**Seuraavat vakuutussäästöihin liitetyt sijoituskohteet eivät kerrytä OP-bonuksia 1.4.2022 alkaen: OP-Venäjä A, JPM Russia A, JPM Emerging Europe Equity Fund ja BlackRock GF Emerging Europe Fund A.


Tuotto-osuuden tarjoaa osuuspankki.