OP-Obligaatio Prima

Vakavaraisten valtioiden turvaa

Miten käy salkkusi arvon, kun kurssikäyrät kääntyvät kaakkoon? OP-Obligaatio Prima sijoittaa maailman vakavaraisimpien valtioiden lainoihin. Ne tarjoavat tuottoa osakemarkkinoiden laskiessa. Valtionlainoihin sijoittava korkorahasto onkin tehokas keino laskea salkun kokonaisriskiä.

  • Kohdemarkkinana Euroopan talousalueen lisäksi erityisesti Yhdysvallat, Kanada, Australia, Uusi-Seelanti ja Sveitsi
  • Sijoituskohteena korkoinstrumentit, joissa liikkeeseenlaskijana tai takaajana on erittäin korkean luokituksen omaava valtio.

Parhaan luottoluokituksen valtiot toimivat turvasatamana vaikeissa markkinatilanteissa. Sijoittajien kiinnostus niiden valtionlainoja kohtaan onkin kasvanut maailmantalouden vaisujen näkymien ja markkinoilla koettujen ongelmien, kuten finanssisektorin ja Euroopan velkakriisin myötä. OP-Obligaatio Prima on helppo tapa osallistua hajautetusti näille markkinoille.

Valtionlainoihin keskittyvät korkorahastot soveltuvat sijoittajille, jotka haluavat hyödyntää korkosijoituksia laskeakseen salkun kokonaisriskiä. OP Varainhoidon tarjoamasta kolmesta erilaisesta valtionlainoihin sijoittavasta korkorahastosta OP-Obligaatio Prima on riskitasoltaan turvallisin. Sen toimintamekanismi on yrityslainoista tuttu, mutta riskitaso huomattavasti maltillisempi. Rahaston korkoriski vastaa pitkää joukkolainasijoitusta, joten korkojen nousu on merkittävin rahastoon kohdistuva riski. OP-Obligaatio Priman tuotto on yleensä parhaimmillaan heikossa markkinatilanteessa ja rahaston luottoriski on vähäinen, joten hajautushyöty osakesijoituksiin nähden muodostuu erinomaiseksi. OP-Obligaatio Primaa suositellaan ensisijaisesti sijoittajalle, joka aikoo lunastaa osuutensa aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

OP-Obligaatio Priman helmikuun tuotto oli -1,1 %

AAA-valtionlainamarkkinoilla korot olivat nousussa helmikuun alkupuolella, kun Yhdysvaltain työmarkkinoiden ja inflaation kehitystä kuvaavat datajulkaisut olivat odotuksia vahvempia. Korkomarkkinat reagoivat vahvoihin lukuihin työntämällä keskuspankkien koronlaskujen hinnoittelua pidemmälle tulevaisuuteen, mikä nosti valtionlainojen korkoja. OP-Obligaatio Prima -rahaston kuukausituotto painui korkojen noustessa -1,1 %:iin.

Maaliskuuhun lähdettäessä rahaston korkoriskiasema on lähellä vertailuindeksiä. Yksittäisistä valtioista Hollanti, Norja ja Sveitsi ovat ylipainossa. Saksan ja Kanadan valtionlainat ovat puolestaan alipainossa.

Helmikuun alussa julkaistu Yhdysvaltain työllisyysraportti oli vahva kautta linjan. Uusia työpaikkoja syntyi odotuksia enemmän ja palkkojen nousuvauhti oli ripeää. Samalla työttömyysaste pysyi erittäin matalalla tasolla. Yhdysvaltain työmarkkina vaikuttaa edelleen olevan kuuma, vaikka rahapolitiikka on jo pitkään ollut kiristävällä tasolla. Korkomarkkinoiden kannalta tilanne on huolestuttava, sillä kuuma työmarkkina saattaa kasvattaa inflaatiopaineita ja hidastaa rahapolitiikan normalisoitumista. Työmarkkinauutisten lisäksi Yhdysvaltain inflaation rauhoittuminen näyttäisi helmikuussa julkaistujen tammikuun lukujen perusteella hidastuneen, mikä lisäsi korkojen nousupainetta. Euroalueella talouskehitys on huomattavasti Yhdysvaltoja vaisumpaa, mutta taantuman rajamailla pyörivästä kasvusta huolimatta tilanne näyttää vakaalta. Euroalueella inflaatio rauhoittuu, vaikka palvelusektorilla kuluttajahintojen nousu on sitkeää.

Rahapolitiikan saralla EKP:n maaliskuun kokouksesta ei odoteta ihmeitä. Uudet talousennusteet avaavat todennäköisesti oven tuleville koronlaskuille, mutta minkäänlaiseen kiirehtimiseen ei EKP:lla ole syytä. Ohjauskorkoja tuskin lasketaan ennen kesäkuuta. Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on puolestaan kääntänyt kelkkaa tämän vuoden aikana. Vielä joulukuussa Fedin odotettiin aloittavan koronlaskut jo maaliskuun kokouksessa, mutta vahvan talouskehityksen ja keskuspankin viestinnän muutoksen seurauksena koronlaskuodotukset on siirretty kesälle.

Lauri Laaksonen
salkunhoitaja

OP-Obligaatio Prima on pitkän koron rahasto, joka sijoittaa varansa pääosin korkoinstrumentteihin, joissa liikkeeseenlaskijana tai takaajana on erittäin korkean luokituksen omaava Euroopan talousalueeseen tai OECD-alueeseen kuuluva valtio. Tällaiseksi luokitukseksi katsotaan AAA tai vastaava. Näiden sijoitusten osuus Rahaston arvosta voi vaihdella välillä 75–100 %. Rahaston merkittävimpiä sijoituskohteita ovat Euroopan talousalueeseen kuuluvien valtioiden liikkeeseen laskemien lainojen lisäksi erityisesti Yhdysvaltain, Kanadan, Australian, Uuden Seelannin ja Sveitsin liikkeeseen laskemat valtionlainat.

Rahaston muut kuin euromääräiset sijoitukset suojataan valuuttakurssiriskiltä mahdollisimman täysimääräisesti. Rahaston korkoherkkyyttä mittaava modifioitu duraatio on tyypillisesti välillä 6–10, joka tarkoittaa rahaston negatiivista arvon muutosta prosentteina, jos korkotaso nousee yhden prosenttiyksikön. Korkotason laskiessa rahaston arvo nousee vastaavasti.

Rahaston sijoitukset toteutetaan pääasiassa suorien korkosijoitusten avulla. Rahasto voi käyttää sijoitustoiminnassaan johdannaisinstrumentteja suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa.

Rahaston vertailuindeksi koostuu usean indeksin yhdistelmästä. Vertailuindeksin koostumus on saatavilla rahastoesitteestä. Rahasto pyrkii aktiivisella sijoittamisella saavuttamaan vertailuindeksiään paremman tuoton pitkällä aikavälillä. Rahasto ottaa pääsääntöisesti huomattavaa aktiiviriskiä ja voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta, painotuksista ja riskitasosta.

Rahasto edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia käyttäen tämän varmistamiseksi ympäristöä, yhteiskuntaa ja hyvää hallintotapaa (ESG) koskevaa analyysimenetelmää ja sulkien pois tiettyjä sijoituskohteita. 

Poissulkeminen: Rahasto poissulkee sijoituksistaan valtiot, joilla on merkittäviä haitallisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Rahasto ei tee sijoituksia poissuljettuihin valtioihin, ja rahaston sijoituskohteen mahdollisesti siirtyessä poissulkujen piiriin, sijoituksesta pyritään luopumaan kohtuullisen ajan kuluessa.

ESG-tiedon hyödyntäminen sijoituskohteiden analyysissa: Rahaston sijoitusten keskimääräisiä kestävyysindikaattoreiden arvoja seurataan säännöllisesti. Indikaattoreiden arvot huomioidaan sijoituspäätöksenteossa, ja salkun keskimääräisiä arvoja sekä niiden kehitystä suhteessa rahaston vertailuindeksiin seurataan.

Rahaston sijoitusprosessiin kuuluu sijoituskohteiden luottokelpoisuuden analyysi. Luottokelpoisuuden analyysissa tarkastellaan muiden tekijöiden ohella ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia sekä hyvää hallintotapaa.

Lisätiedot Perustiedot, tuotto- ja tunnusluvut

Perustiedot

Salkunhoitaja
Lauri Laaksonen
Vertailuindeksi
Yhdistelmäindeksi, katso tarkemmat tiedot Rahastoesitteestä.
Perustamispäivä
01.11.1999
ISIN
FI0008805213
Vuosittainen hallinnointipalkkio
0,40%
Osuussarja
Kasvuosuus
Rahaston koko
668 Meur
Osuuden arvo (27.03.)
174,52 EUR
Kuukausikatsaus
Lataa
Avaintiedot
Lataa
Säännöt
Lataa
Kestävyystiedot
Lataa

Kumulatiivinen tuotto

1kk 3kk 6kk 1 v 3 v p.a. 5 v p.a.
OP-Obligaatio Prima A +0,81 % −1,07 % +5,04 % −0,39 % −4,21 % −2,32 %
Vertailuindeksi +0,72 % −1,14 % +4,64 % −0,22 % −3,95 % −1,96 %

Vuosittainen tuotto

2019 2020 2021 2022 2023 Vuoden alusta
OP-Obligaatio Prima A +2,82 % +3,57 % −3,84 % −14,35 % +4,28 % −0,79 %
Vertailuindeksi +3,37 % +4,27 % −3,50 % −14,46 % +4,67 % −0,99 %

Tunnuslukuja

Volatiliteetti 12 kk vola 12kk Sharpe 12 kk Duraatio
OP-Obligaatio Prima A 5,54 % - 7,12
Vertailuindeksi 4,82 % - -