OP Premium -sijoituskorit

Vastuullisuus vakuutussäästämisessä

Valitsemalla vastuullisia säästämisen kohteita, vaikutat omalta osaltasi kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen. Vastuullisuuden edistäminen on meille tärkeä asia myös vakuutussäästämisessä.

Tutustu tälle sivulle kokoamiimme OP-Henkivakuutuksen vastuullista vakuutussäästämistä koskeviin tietoihin. Samat tiedot löydät myös OP Ryhmän sivuilta. Vastuulliseen sijoittamiseen puolestaan voit perehtyä tarkemmin OP Ryhmän vastuullisen sijoittamisen sivuilta.

Tiivistelmä
Ei kestävää sijoitustavoitetta
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet
Sijoitusstrategia
Sijoitusten osuus
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta
Menetelmät
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Asianmukainen huolellisuus
Vaikuttamispolitiikat
Nimetty vertailuarvo

Tiivistelmä

Sijoituskori edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin - kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla. Sijoituskori ei painota tai priorisoi yksittäistä teemaa tai kestävyystekijää, vaan huomioi kestävyystekijöitä laajasti välttämällä sijoituksia kiistanalaisiin ja ympäristölle tai yhteiskunnalle haitallisiin liiketoimiin ja painottamalla rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. 

Siltä osin, kun sijoituskori tekee kestäviä sijoituksia, eli sijoituksia taloudelliseen toimintaan, joka edistää joko ympäristö- tai yhteiskunnallista tavoitetta, varmistetaan, etteivät tällaiset kestävät sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään kestävistä sijoitustavoitteista. OP Varainhoito hyödyntää useita eri tietolähteitä eri palveluntarjoajilta.

Ensisijaisia tietolähteitä ovat Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research ja S&P Trucost. Bloomberg:n ja Morningstar:n tietoa hyödynnetään pääosin rahastotason analyysiin. MSCI ESG Research ja S&P Trucost tarjoavat tietoa muun muassa kohdeyhtiöiden kestävyysriskeistä, haitallisten liiketoimintojen osuuksista, ilmastoriskeistä ja –mahdollisuuksista sekä siitä, kuinka kohdeyhtiöiden liiketoiminta on linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Näiden edellä mainittujen palveluntarjoajien tietoa hyödynnetään siltä osin kuin sijoituskori sijoittaa OP:n hallinnoimiin rahastoihin. Palveluntarjoajat hyödyntävät sekä yhtiöiden raportoimaa tietoa että arvioitua tietoa, joka pohjautuu kunkin palveluntarjoajan kehittämään arviointimalliin.

Siltä osin kuin sijoituskori sijoittaa OP:n hallinnoimiin rahastoihin, haitalliset kestävyysvaikutukset (PAI) analysoidaan säännöllisesti läpivalaisemalla sijoitukset PAI-mittareiden osalta. Mikäli läpivalaisussa tunnistetaan kohdeyhtiöitä, joiden haitalliset kestävyysvaikutukset ovat huomattavia suhteessa kohdeyhtiön verrokkeihin, ja kyseinen PAI-mittari todetaan kohdeyhtiölle olennaiseksi, otetaan kohdeyhtiö tarkempaan seurantaan ja tarvittaessa poissuljetaan tai aloitetaan vaikuttamisprosessi. Muiden kuin OP-rahastoihin tehtyjen sijoitusten osalta, se missä määrin PAI-tekijät pystytään huomioimaan, riippuu siitä, miten tietoja on saatavilla, ja prosessimme voivat kehittyä sitä mukaa kuin tietojen saatavuus ja laatu paranevat.

Ei kestävää sijoitustavoitetta

Tämä sijoituskori edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, mutta sen ensisijaisena tavoitteena ei ole kestävien sijoitusten tekeminen.

Siltä osin, kun sijoituskori tekee kestäviä sijoituksia, eli sijoituksia taloudelliseen toimintaan, joka edistää joko ympäristö- tai yhteiskunnallista tavoitetta, varmistetaan, etteivät tällaiset kestävät sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään kestävistä sijoitustavoitteista.

Haitalliset kestävyysvaikutukset (PAI) analysoidaan OP Rahastoyhtiön hallinnoimien rahastojen osalta säännöllisesti läpivalaisemalla sijoitukset PAI-mittareiden osalta. Mikäli läpivalaisussa tunnistetaan kohdeyhtiöitä, joiden haitalliset kestävyysvaikutukset ovat huomattavia suhteessa kohdeyhtiön verrokkeihin, ja kyseinen PAI-mittari todetaan kohdeyhtiölle olennaiseksi, otetaan kohdeyhtiö tarkempaan seurantaan, ja tarvittaessa poissuljetaan tai aloitetaan vaikuttamisprosessi. Muiden kuin OP-rahastoihin tehtyjen sijoitusten osalta, se missä määrin PAI-tekijät pystytään huomioimaan, riippuu siitä, miten tietoja on saatavilla ja prosessimme voivat kehittyä sitä mukaa kuin tietojen saatavuus ja laatu paranevat.

Lisää tietoa haitallisten kestävyysvaikutusten huomioinnista löytyy dokumentista “Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa”, joka löytyy verkosta op.fi.

Siltä osin kuin OP Varainhoidon kestävän sijoituksen analyysimallin avulla tarkistetaan, onko yhtiö rikkonut kansainvälisiä normeja (YK Global Compact, sekä OECD ohjeet monikansallisille yrityksille). Mikäli rikkomus tunnistetaan, yhtiötä ei voida määritellä kestäväksi sijoitukseksi. Kansainvälisten normirikkeiden määritelmä ja yhtiökohtainen analyysi pohjautuu ulkopuolisen palveluntarjoajan metodologiaan.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet

Sijoituskori ei painota tai priorisoi yksittäistä teemaa tai kestävyystekijää, vaan huomioi kestävyystekijöitä integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla. Kyseinen analyysi ja seuranta koostuu poissulkemisesta, jolla rajoitetaan altistumista tietyille toimialoille, sekä ilmastotekijöiden ja aktiivisen omistajuuden ottamista huomioon osana varainhoitajien sijoitusprosessia.

  • Sijoituskori välttää sijoituksia kiistanalaisiin ja ympäristölle tai yhteiskunnalle haitallisiin liiketoimiin.
  • Sijoituspäätöksissä painotetaan rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia.
  • Sijoituskori sijoittaa osin kestäviin sijoituksiin.

Sijoitusstrategia

Sijoituskori edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla.

Poissulkeminen: Seuraavat kriteerit pätevät OP:n hallinnoimiin rahastoihin tehdyissä sijoituksissa. Sijoituskori poissulkee aktiivisista suorista sijoituksistaan kiistanalaisten aseiden valmistajia, lämpöhiiltä tuottavia kaivosyhtiöitä, lämpöhiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä, tupakkayhtiöitä sekä kansainvälisiä normeja rikkoneita yhtiöitä, joihin vaikuttaminen on ollut tuloksetonta.  Poissulkulista on julkinen.

ESG-tiedon hyödyntäminen sijoituskohteiden analyysissa: ESG-tekijöitä huomioidaan osana sijoitusprosessia käyttämällä sekä ulkopuolisen ESG-palveluntarjoajan dataa, että sisäisesti kehitettyä OP Varainhoidon omaa ESG-työkalua. ESG-tekijöiden huomiointi osana sijoitusprosessia tarkoittaa esim. sitä, että ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia tehdään näkyviksi kultakin osa-alueelta valittujen eri mittareiden avulla. Kestävän sijoituksen prosenttiosuus lasketaan jokaiselle sisäisesti ja ulkoisesti hallinnoidulle rahastolle sekä ETF:lle. OP seuraa, että jokaisella ETF-palveluntarjoajalla on ESG-politiikka tai vastuullisen sijoittamisen periaatteet.

Kansainväliset normirikkomukset: Sijoitukset OP-rahastoihin läpivalaistaan säännöllisesti kansainvälisten normirikkomusten varalta, ja mikäli rikkomus havaitaan, aloitetaan vaikuttamisprosessi kohdeyhtiön kanssa. Tavoitteena on, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Mikäli vaikuttaminen ei tuota tulosta, yhtiö voidaan poistaa rahastosalkusta ja lisätä poissulkulistalle.

Kestävien sijoitusten vähimmäisosuus: Seuraava kuvaus pätee OP:n hallinnoimiin rahastoihin tehdyissä sijoituksissa. OP:n hallinnoimien rahastojen osalta, rahastot allokoivat alla kuvatun vähimmäismäärän mukaisesti sijoituksia kohdeyhtiöihin, joilla on liiketoimintaa, joka edistää yhtä tai useampaa YK:n Kestävän Kehityksen Tavoitetta (SDG), aiheuttamatta haittaa muille kestävyystekijöille tai tavoitteille. Kestävän sijoituksen määrittely tehdään OP Varainhoidon analyysimallilla, joka hyödyntää ulkopuolisen palveluntarjoajan SDG-, sekä kestävyystietoa.

Toimintaperiaatteet hyvien hallintotapojen arvioimiseksi: Kohdeyhtiön hallintotavan analysointi on tärkeä osa sijoitusprosessia. Pidämme hyvän hallintotavan noudattamista tärkeänä peruspilarina yhtiön taloudelliselle menestykselle toimialasta riippumatta. OP:n hallinnoimien rahastojen osalta hallintotapaa arvioitaessa kiinnitetään huomioita esimerkiksi kohdeyhtiön hallintorakenteiden asianmukaisuuteen, kohdeyhtiön toimiin suhteessa henkilöstöönsä sekä kohdeyhtiön käytäntöihin palkitsemisen ja verotuksen suhteen. Hyvän hallintotavan arvioinnissa käytämme ulkoisten palveluntarjoajien analyysia sekä omaa laadullista analyysia silloin, kun ulkopuolista tietoa ei ole saatavilla. Läpivalaisemme rahastot säännöllisesti hyvän hallintotavan kriteereillä, joille on asetettu minimirajat. Ulkoisilta varainhoitajilta edellytämme hyvää hallintotapaa, ja sen tarkastelu on oleellinen osa ennen sijoituspäätöstä tehtävää due diligence –prosessia sekä vuosikyselyä.

Sijoitusten osuus

Sijoituskori tekee sijoituksia, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja näistä sijoituksista minimissään 5% on kestäviä sijoituksia.

Sijoituskori voi myös sijoittaa varojaan pörssijohdannaisiin ja OTC-johdannaissopimuksiin suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa. Mahdollisten johdannaisten osalta ei ole välttämättä saatavilla kestävyystietoja.

Sijoituskori saattaa sisältää sijoituskohteita, jotka ovat EU:n luokitusjärjestelmien mukaisia, mutta sijoituskori ei sitoudu tiettyyn minimimäärään EU:n luokitusjärjestelmän mukaisten sijoitusten osalta. Toistaiseksi EU:n luokitusjärjestelmän mukaisia sijoituskohteita, tai raportoitua tietoa EU:n luokitusjärjestelmän mukaisuudesta on saatavilla niukasti.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta

Salkunhoitajat seuraavat ulkoisen palveluntarjoajan datan avulla edistääkö tietty yksittäinen sijoituskohteena oleva rahasto ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja/tai onko rahastolla tavoitteena tehdä kestäviä sijoituksia. Tämän lisäksi, sisäisesti kehitetyn ESG-työkalun avulla salkunhoitajat seuraavat sijoituskorin tasolla missä määrin tuote painottaa sijoituksia rahastoihin, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Tämän ESG-työkalun avulla on myös mahdollista seurata, että altistuma OP Varainhoidon poissulkulistalle minimoidaan. Työkalu mahdollistaa salkunhoitajan myös seuraamaan, että sijoituskorin kestävän sijoitusten vähimmäismäärä toteutuu ja että kestävien sijoitusten osalta haitalliset kestävyysvaikutukset tulevat huomioitua joko OP Varainhoidon haitallisten kestävyysvaikutusten (PAI) -analyysin tai ulkoisten rahastojen PAI-seurannan kautta.

Sijoitukset läpivalaistaan ESG asiantuntijoiden toimesta säännöllisesti edellä mainittujen mittarien osalta. Sijoituskorin ylätason ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvistä ominaisuuksista raportoidaan rahastotason ESG-indikaattoreita kuukausittain.

Menetelmät

Sijoituskori välttää sijoituksia OP Varainhoidon määrittelemille ympäristölle ja yhteiskunnalle haitallisille toimialoille. Poissulkujen toteutumista seurataan säännöllisesti laskemalla sijoituskorin altistuma kiistanalaisille ja haitallisille toiminnoille sekä läpivalaisemalla rahasto poissulkulistan kriteereillä.

ESG-tekijöitä huomioidaan osana sijoitusprosessia painottamalla rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Salkunhoitajan käytössä on rahastotason dataa sekä ulkoisen ESG-palveluntarjoajan että sisäisesti kehitetyn OP Varainhoidon oman ESG-työkalun kautta. Ulkoisen palveluntarjojan datan avulla salkunhoitajan on mahdollista seurata edistääkö tietty yksittäinen sijoituskohteena oleva rahasto ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja/tai onko rahastolla tavoitteena tehdä kestäviä sijoituksia. Sisäisesti kehitetyn ESG-työkalun avulla on mahdollista arvioida missä määrin rahoitustuote painottaa sijoituksia rahastoihin, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia, sekä tämän lisäksi seurata, että altistuma OP Varainhoidon määrittelemille vastuullisuusnäkökulmasta haitallisille toimialoille minimoidaan. Työkalu mahdollistaa salkunhoitajan myös seuraamaan, että rahaston kestävän sijoitusten vähimmäismäärä toteutuu ja että kestävien sijoitusten osalta haitalliset kestävyysvaikutukset tulevat huomioitua joko OP Varainhoidon haitallisten kestävyysvaikutusten (PAI) -analyysin tai ulkoisten rahastojen PAI-seurannan kautta.

Ulkoisten varainhoitajien ESG-toimintatavat tarkastetaan kokonaisvaltaisesti arvioimalla niiden ESG-politiikkaa, -resursointia ja -raportointia, poissulkuperiaatteita sekä kestävyystekijöiden huomioimista sijoitustoiminnassa. Ulkoisten varainhoitajien ESG-tarkastuksen tulokset pisteytetään OP Varainhoidon toimesta, ja varainhoitajien vastuullisuutta sekä sen kehitystä seurataan vuosittaisen kyselyn avulla. Rahasto ei sijoita ulkoisten varainhoitajien rahastoihin, joilla ei ole ESG-politiikkaa tai vastuullisen sijoittamisen periaatteita.

Tietolähteet ja tietojen käsittely

OP Varainhoito hyödyntää useita eri tietolähteitä eri palveluntarjoajilta.  Ensisijaisia tietolähteitä ovat Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research ja S&P Trucost. Bloomberg:n ja Morningstar:n tietoa hyödynnetään pääosin rahastotason analyysiin, kun taas MSCI ESG Research:n ja S&P Trucost:n dataa hyödynnetään yhtiötason analyysissä siltä osin kuin rahastot sijoittavat OP:n hallinnoimiin rahastoihin. Edellä mainitut palveluntarjoajat tarjoavat tietoa muun muassa kohdeyhtiöiden kestävyysriskeistä, haitallisten liiketoimintojen osuuksista, ilmastoriskeistä ja –mahdollisuuksista, sekä siitä kuinka kohdeyhtiöiden liiketoiminta on linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Palveluntarjoajat hyödyntävät sekä yhtiöiden raportoimaa tietoa että arvioitua tietoa, joka pohjautuu kunkin palveluntarjoajan kehittämään arviointimalliin.

Käyttämillämme palveluntarjoajilla on käytössään tarkat ja määrämuotoiset prosessit tiedon laadun varmistamiseksi ja virheellisten tietopisteiden korjaamiseksi.

Uusia tietopaketteja ja palveluntarjoajia valitessamme teemme tarkan vertailun ja analyysin eri tarjoajien tiedon laadukkuudesta, kattavuudesta, metodologiasta ja luotettavuudesta. Seuraamme säännöllisesti ESG-tiedon ja palveluntarjoajien kehitystä markkinoilla mahdollistaaksemme parhaimman mahdollisen tiedon sijoituspäätösten tueksi sekä asiakasraportointiin.

Tietolähteitä hyödynnetään joko käyttämällä suoraan palveluntarjoajan mittaria tai analyysia, sekä yhdistämällä eri mittareita ja rakentamalla näiden pohjalta OP Varainhoidon omaa analyysia tai arvioita. Osa tiedosta tuodaan suoraan OP Varainhoidon omaan tietokantaan, josta sitä voidaan hyödyntää sisäisiin analyysimalleihin ja raportointiin. Lisäksi tietoa käytetään suoraan palveluntarjoajien omien käyttöalustojen kautta.

Arvioitavien tietojen osuus riippuu kestävyysindikaattorista ja tutkittavasta kestävyystekijästä, eikä ole yksiselitteisesti mahdollista määritellä arvioidun tiedon osuutta kaikesta kestävyystiedosta kokonaisuudessaan. On haastavaa määritellä yleisesti, kuinka suuri osuus kestävyystiedoista on arvioitua, ja kuinka suuri osuus on raportoitua. Niissä tapauksissa, kun raportoitua tietoa on olemassa, käytetään ensisijaisesti raportoitua tietoa. Ulkopuoliset palveluntarjoajat näyttävät kunkin mittarin osalta, onko tieto yhtiön itse raportoimaa vai palveluntarjoajan oman mallin avulla arvioitua.

Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset

Kestävyyteen liittyviä tietoja ei ole vielä toistaiseksi täysin standardoitu ja kaikki rahasto- ja varainhoitoyhtiöt eivät raportoi tietoja laajasti. Tämä tuo osaltaan haasteita vertailtavuuteen. Eri palveluntarjoajilla voi olla erilaisia menetelmiä tiedon koostamiseen, arviointiin ja analysointiin. Tämän vuoksi tutustumme tarkasti käyttämiemme palveluntarjoajien metodologioihin, ja varmistamme niiden soveltuvuuden käyttötarkoituksiimme.

Käytämme useita eri palveluntarjoajia, jotta pystymme näkemään tiettyjä mittareita useammista lähteistä sekä täydentämään mahdollisia tietoaukkoja.

Asianmukainen huolellisuus

Sijoituskorille on asetettu poissulkukriteerit, kuten kuvattu yllä kohdassa Sijoitusstrategia. Salkunhoidosta riippumaton taho seuraa, että sijoituskori noudattaa sille asetettuja kriteereitä. Sijoituskorille olennaiset poissulkukriteerit on implementoitu kaupankäyntijärjestelmään.

Vaikuttamispolitiikat

Siltä osin kuin sijoituskori tekee sijoituksia OP:n hallinnoimiin rahastoihin, rahastot toimivat aktiivisena omistajana osallistumalla yhtiökokouksiin sekä käymällä yhtiöiden kanssa suoria dialogeja.

Nimetty vertailuarvo

Sijoituskorin vertailuindeksiä ei hyödynnetä sijoituskorin edistämien ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumiseksi.

Tiedot julkaistu 11.12.2023

Kestävyystiedot LATAA

ISIN-koodi: XZ0000000232

Tiivistelmä
Ei kestävää sijoitustavoitetta
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet
Sijoitusstrategia
Sijoitusten osuus
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta
Menetelmät
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Asianmukainen huolellisuus
Vaikuttamispolitiikat
Nimetty vertailuarvo

Tiivistelmä

Sijoituskori edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin - kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla. Sijoituskori ei painota tai priorisoi yksittäistä teemaa tai kestävyystekijää, vaan huomioi kestävyystekijöitä laajasti välttämällä sijoituksia kiistanalaisiin ja ympäristölle tai yhteiskunnalle haitallisiin liiketoimiin ja painottamalla rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. 

Siltä osin, kun sijoituskori tekee kestäviä sijoituksia, eli sijoituksia taloudelliseen toimintaan, joka edistää joko ympäristö- tai yhteiskunnallista tavoitetta, varmistetaan, etteivät tällaiset kestävät sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään kestävistä sijoitustavoitteista. OP Varainhoito hyödyntää useita eri tietolähteitä eri palveluntarjoajilta.

Ensisijaisia tietolähteitä ovat Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research ja S&P Trucost. Bloomberg:n ja Morningstar:n tietoa hyödynnetään pääosin rahastotason analyysiin. MSCI ESG Research ja S&P Trucost tarjoavat tietoa muun muassa kohdeyhtiöiden kestävyysriskeistä, haitallisten liiketoimintojen osuuksista, ilmastoriskeistä ja –mahdollisuuksista sekä siitä, kuinka kohdeyhtiöiden liiketoiminta on linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Näiden edellä mainittujen palveluntarjoajien tietoa hyödynnetään siltä osin kuin sijoituskori sijoittaa OP:n hallinnoimiin rahastoihin. Palveluntarjoajat hyödyntävät sekä yhtiöiden raportoimaa tietoa että arvioitua tietoa, joka pohjautuu kunkin palveluntarjoajan kehittämään arviointimalliin.

Siltä osin kuin sijoituskori sijoittaa OP:n hallinnoimiin rahastoihin, haitalliset kestävyysvaikutukset (PAI) analysoidaan säännöllisesti läpivalaisemalla sijoitukset PAI-mittareiden osalta. Mikäli läpivalaisussa tunnistetaan kohdeyhtiöitä, joiden haitalliset kestävyysvaikutukset ovat huomattavia suhteessa kohdeyhtiön verrokkeihin, ja kyseinen PAI-mittari todetaan kohdeyhtiölle olennaiseksi, otetaan kohdeyhtiö tarkempaan seurantaan ja tarvittaessa poissuljetaan tai aloitetaan vaikuttamisprosessi. Muiden kuin OP-rahastoihin tehtyjen sijoitusten osalta, se missä määrin PAI-tekijät pystytään huomioimaan, riippuu siitä, miten tietoja on saatavilla, ja prosessimme voivat kehittyä sitä mukaa kuin tietojen saatavuus ja laatu paranevat.

Ei kestävää sijoitustavoitetta

Tämä sijoituskori edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, mutta sen ensisijaisena tavoitteena ei ole kestävien sijoitusten tekeminen.

Siltä osin, kun sijoituskori tekee kestäviä sijoituksia, eli sijoituksia taloudelliseen toimintaan, joka edistää joko ympäristö- tai yhteiskunnallista tavoitetta, varmistetaan, etteivät tällaiset kestävät sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään kestävistä sijoitustavoitteista.

Haitalliset kestävyysvaikutukset (PAI) analysoidaan OP Rahastoyhtiön hallinnoimien rahastojen osalta säännöllisesti läpivalaisemalla sijoitukset PAI-mittareiden osalta. Mikäli läpivalaisussa tunnistetaan kohdeyhtiöitä, joiden haitalliset kestävyysvaikutukset ovat huomattavia suhteessa kohdeyhtiön verrokkeihin, ja kyseinen PAI-mittari todetaan kohdeyhtiölle olennaiseksi, otetaan kohdeyhtiö tarkempaan seurantaan, ja tarvittaessa poissuljetaan tai aloitetaan vaikuttamisprosessi. Muiden kuin OP-rahastoihin tehtyjen sijoitusten osalta, se missä määrin PAI-tekijät pystytään huomioimaan, riippuu siitä, miten tietoja on saatavilla ja prosessimme voivat kehittyä sitä mukaa kuin tietojen saatavuus ja laatu paranevat.

Lisää tietoa haitallisten kestävyysvaikutusten huomioinnista löytyy dokumentista “Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa”, joka löytyy verkosta op.fi.

Siltä osin kuin OP Varainhoidon kestävän sijoituksen analyysimallin avulla tarkistetaan, onko yhtiö rikkonut kansainvälisiä normeja (YK Global Compact, sekä OECD ohjeet monikansallisille yrityksille). Mikäli rikkomus tunnistetaan, yhtiötä ei voida määritellä kestäväksi sijoitukseksi. Kansainvälisten normirikkeiden määritelmä ja yhtiökohtainen analyysi pohjautuu ulkopuolisen palveluntarjoajan metodologiaan.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet

Sijoituskori ei painota tai priorisoi yksittäistä teemaa tai kestävyystekijää, vaan huomioi kestävyystekijöitä integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla. Kyseinen analyysi ja seuranta koostuu poissulkemisesta, jolla rajoitetaan altistumista tietyille toimialoille, sekä ilmastotekijöiden ja aktiivisen omistajuuden ottamista huomioon osana varainhoitajien sijoitusprosessia.

  • Sijoituskori välttää sijoituksia kiistanalaisiin ja ympäristölle tai yhteiskunnalle haitallisiin liiketoimiin.
  • Sijoituspäätöksissä painotetaan rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia.
  • Sijoituskori sijoittaa osin kestäviin sijoituksiin.

Sijoitusstrategia

Sijoituskori edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla.

Poissulkeminen: Seuraavat kriteerit pätevät OP:n hallinnoimiin rahastoihin tehdyissä sijoituksissa. Sijoituskori poissulkee aktiivisista suorista sijoituksistaan kiistanalaisten aseiden valmistajia, lämpöhiiltä tuottavia kaivosyhtiöitä, lämpöhiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä, tupakkayhtiöitä sekä kansainvälisiä normeja rikkoneita yhtiöitä, joihin vaikuttaminen on ollut tuloksetonta.  Poissulkulista on julkinen.

ESG-tiedon hyödyntäminen sijoituskohteiden analyysissa: ESG-tekijöitä huomioidaan osana sijoitusprosessia käyttämällä sekä ulkopuolisen ESG-palveluntarjoajan dataa, että sisäisesti kehitettyä OP Varainhoidon omaa ESG-työkalua. ESG-tekijöiden huomiointi osana sijoitusprosessia tarkoittaa esim. sitä, että ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia tehdään näkyviksi kultakin osa-alueelta valittujen eri mittareiden avulla. Kestävän sijoituksen prosenttiosuus lasketaan jokaiselle sisäisesti ja ulkoisesti hallinnoidulle rahastolle sekä ETF:lle. OP seuraa, että jokaisella ETF-palveluntarjoajalla on ESG-politiikka tai vastuullisen sijoittamisen periaatteet.

Kansainväliset normirikkomukset: Sijoitukset OP-rahastoihin läpivalaistaan säännöllisesti kansainvälisten normirikkomusten varalta, ja mikäli rikkomus havaitaan, aloitetaan vaikuttamisprosessi kohdeyhtiön kanssa. Tavoitteena on, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Mikäli vaikuttaminen ei tuota tulosta, yhtiö voidaan poistaa rahastosalkusta ja lisätä poissulkulistalle.

Kestävien sijoitusten vähimmäisosuus: Seuraava kuvaus pätee OP:n hallinnoimiin rahastoihin tehdyissä sijoituksissa. OP:n hallinnoimien rahastojen osalta, rahastot allokoivat alla kuvatun vähimmäismäärän mukaisesti sijoituksia kohdeyhtiöihin, joilla on liiketoimintaa, joka edistää yhtä tai useampaa YK:n Kestävän Kehityksen Tavoitetta (SDG), aiheuttamatta haittaa muille kestävyystekijöille tai tavoitteille. Kestävän sijoituksen määrittely tehdään OP Varainhoidon analyysimallilla, joka hyödyntää ulkopuolisen palveluntarjoajan SDG-, sekä kestävyystietoa.

Toimintaperiaatteet hyvien hallintotapojen arvioimiseksi: Kohdeyhtiön hallintotavan analysointi on tärkeä osa sijoitusprosessia. Pidämme hyvän hallintotavan noudattamista tärkeänä peruspilarina yhtiön taloudelliselle menestykselle toimialasta riippumatta. OP:n hallinnoimien rahastojen osalta hallintotapaa arvioitaessa kiinnitetään huomioita esimerkiksi kohdeyhtiön hallintorakenteiden asianmukaisuuteen, kohdeyhtiön toimiin suhteessa henkilöstöönsä sekä kohdeyhtiön käytäntöihin palkitsemisen ja verotuksen suhteen. Hyvän hallintotavan arvioinnissa käytämme ulkoisten palveluntarjoajien analyysia sekä omaa laadullista analyysia silloin, kun ulkopuolista tietoa ei ole saatavilla. Läpivalaisemme rahastot säännöllisesti hyvän hallintotavan kriteereillä, joille on asetettu minimirajat. Ulkoisilta varainhoitajilta edellytämme hyvää hallintotapaa, ja sen tarkastelu on oleellinen osa ennen sijoituspäätöstä tehtävää due diligence –prosessia sekä vuosikyselyä.

Sijoitusten osuus

Sijoituskori tekee sijoituksia, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja näistä sijoituksista minimissään 10% on kestäviä sijoituksia.

Sijoituskori voi myös sijoittaa varojaan pörssijohdannaisiin ja OTC-johdannaissopimuksiin suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa. Mahdollisten johdannaisten osalta ei ole välttämättä saatavilla kestävyystietoja.

Sijoituskori saattaa sisältää sijoituskohteita, jotka ovat EU:n luokitusjärjestelmien mukaisia, mutta sijoituskori ei sitoudu tiettyyn minimimäärään EU:n luokitusjärjestelmän mukaisten sijoitusten osalta. Toistaiseksi EU:n luokitusjärjestelmän mukaisia sijoituskohteita, tai raportoitua tietoa EU:n luokitusjärjestelmän mukaisuudesta on saatavilla niukasti.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta

Salkunhoitajat seuraavat ulkoisen palveluntarjoajan datan avulla edistääkö tietty yksittäinen sijoituskohteena oleva rahasto ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja/tai onko rahastolla tavoitteena tehdä kestäviä sijoituksia. Tämän lisäksi, sisäisesti kehitetyn ESG-työkalun avulla salkunhoitajat seuraavat sijoituskorin tasolla missä määrin tuote painottaa sijoituksia rahastoihin, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Tämän ESG-työkalun avulla on myös mahdollista seurata, että altistuma OP Varainhoidon poissulkulistalle minimoidaan. Työkalu mahdollistaa salkunhoitajan myös seuraamaan, että sijoituskorin kestävän sijoitusten vähimmäismäärä toteutuu ja että kestävien sijoitusten osalta haitalliset kestävyysvaikutukset tulevat huomioitua joko OP Varainhoidon haitallisten kestävyysvaikutusten (PAI) -analyysin tai ulkoisten rahastojen PAI-seurannan kautta.

Sijoitukset läpivalaistaan ESG asiantuntijoiden toimesta säännöllisesti edellä mainittujen mittarien osalta. Sijoituskorin ylätason ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvistä ominaisuuksista raportoidaan rahastotason ESG-indikaattoreita kuukausittain.

Menetelmät

Sijoituskori välttää sijoituksia OP Varainhoidon määrittelemille ympäristölle ja yhteiskunnalle haitallisille toimialoille. Poissulkujen toteutumista seurataan säännöllisesti laskemalla sijoituskorin altistuma kiistanalaisille ja haitallisille toiminnoille sekä läpivalaisemalla rahasto poissulkulistan kriteereillä.

ESG-tekijöitä huomioidaan osana sijoitusprosessia painottamalla rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Salkunhoitajan käytössä on rahastotason dataa sekä ulkoisen ESG-palveluntarjoajan että sisäisesti kehitetyn OP Varainhoidon oman ESG-työkalun kautta. Ulkoisen palveluntarjojan datan avulla salkunhoitajan on mahdollista seurata edistääkö tietty yksittäinen sijoituskohteena oleva rahasto ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja/tai onko rahastolla tavoitteena tehdä kestäviä sijoituksia. Sisäisesti kehitetyn ESG-työkalun avulla on mahdollista arvioida missä määrin rahoitustuote painottaa sijoituksia rahastoihin, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia, sekä tämän lisäksi seurata, että altistuma OP Varainhoidon määrittelemille vastuullisuusnäkökulmasta haitallisille toimialoille minimoidaan. Työkalu mahdollistaa salkunhoitajan myös seuraamaan, että rahaston kestävän sijoitusten vähimmäismäärä toteutuu ja että kestävien sijoitusten osalta haitalliset kestävyysvaikutukset tulevat huomioitua joko OP Varainhoidon haitallisten kestävyysvaikutusten (PAI) -analyysin tai ulkoisten rahastojen PAI-seurannan kautta.

Ulkoisten varainhoitajien ESG-toimintatavat tarkastetaan kokonaisvaltaisesti arvioimalla niiden ESG-politiikkaa, -resursointia ja -raportointia, poissulkuperiaatteita sekä kestävyystekijöiden huomioimista sijoitustoiminnassa. Ulkoisten varainhoitajien ESG-tarkastuksen tulokset pisteytetään OP Varainhoidon toimesta, ja varainhoitajien vastuullisuutta sekä sen kehitystä seurataan vuosittaisen kyselyn avulla. Rahasto ei sijoita ulkoisten varainhoitajien rahastoihin, joilla ei ole ESG-politiikkaa tai vastuullisen sijoittamisen periaatteita.

Tietolähteet ja tietojen käsittely

OP Varainhoito hyödyntää useita eri tietolähteitä eri palveluntarjoajilta.  Ensisijaisia tietolähteitä ovat Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research ja S&P Trucost. Bloomberg:n ja Morningstar:n tietoa hyödynnetään pääosin rahastotason analyysiin, kun taas MSCI ESG Research:n ja S&P Trucost:n dataa hyödynnetään yhtiötason analyysissä siltä osin kuin rahastot sijoittavat OP:n hallinnoimiin rahastoihin. Edellä mainitut palveluntarjoajat tarjoavat tietoa muun muassa kohdeyhtiöiden kestävyysriskeistä, haitallisten liiketoimintojen osuuksista, ilmastoriskeistä ja –mahdollisuuksista, sekä siitä kuinka kohdeyhtiöiden liiketoiminta on linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Palveluntarjoajat hyödyntävät sekä yhtiöiden raportoimaa tietoa että arvioitua tietoa, joka pohjautuu kunkin palveluntarjoajan kehittämään arviointimalliin.

Käyttämillämme palveluntarjoajilla on käytössään tarkat ja määrämuotoiset prosessit tiedon laadun varmistamiseksi ja virheellisten tietopisteiden korjaamiseksi.

Uusia tietopaketteja ja palveluntarjoajia valitessamme teemme tarkan vertailun ja analyysin eri tarjoajien tiedon laadukkuudesta, kattavuudesta, metodologiasta ja luotettavuudesta. Seuraamme säännöllisesti ESG-tiedon ja palveluntarjoajien kehitystä markkinoilla mahdollistaaksemme parhaimman mahdollisen tiedon sijoituspäätösten tueksi sekä asiakasraportointiin.

Tietolähteitä hyödynnetään joko käyttämällä suoraan palveluntarjoajan mittaria tai analyysia, sekä yhdistämällä eri mittareita ja rakentamalla näiden pohjalta OP Varainhoidon omaa analyysia tai arvioita. Osa tiedosta tuodaan suoraan OP Varainhoidon omaan tietokantaan, josta sitä voidaan hyödyntää sisäisiin analyysimalleihin ja raportointiin. Lisäksi tietoa käytetään suoraan palveluntarjoajien omien käyttöalustojen kautta.

Arvioitavien tietojen osuus riippuu kestävyysindikaattorista ja tutkittavasta kestävyystekijästä, eikä ole yksiselitteisesti mahdollista määritellä arvioidun tiedon osuutta kaikesta kestävyystiedosta kokonaisuudessaan. On haastavaa määritellä yleisesti, kuinka suuri osuus kestävyystiedoista on arvioitua, ja kuinka suuri osuus on raportoitua. Niissä tapauksissa, kun raportoitua tietoa on olemassa, käytetään ensisijaisesti raportoitua tietoa. Ulkopuoliset palveluntarjoajat näyttävät kunkin mittarin osalta, onko tieto yhtiön itse raportoimaa vai palveluntarjoajan oman mallin avulla arvioitua.

Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset

Kestävyyteen liittyviä tietoja ei ole vielä toistaiseksi täysin standardoitu ja kaikki rahasto- ja varainhoitoyhtiöt eivät raportoi tietoja laajasti. Tämä tuo osaltaan haasteita vertailtavuuteen. Eri palveluntarjoajilla voi olla erilaisia menetelmiä tiedon koostamiseen, arviointiin ja analysointiin. Tämän vuoksi tutustumme tarkasti käyttämiemme palveluntarjoajien metodologioihin, ja varmistamme niiden soveltuvuuden käyttötarkoituksiimme.

Käytämme useita eri palveluntarjoajia, jotta pystymme näkemään tiettyjä mittareita useammista lähteistä sekä täydentämään mahdollisia tietoaukkoja.

Asianmukainen huolellisuus

Sijoituskorille on asetettu poissulkukriteerit, kuten kuvattu yllä kohdassa Sijoitusstrategia. Salkunhoidosta riippumaton taho seuraa, että sijoituskori noudattaa sille asetettuja kriteereitä. Sijoituskorille olennaiset poissulkukriteerit on implementoitu kaupankäyntijärjestelmään.

Vaikuttamispolitiikat

Siltä osin kuin sijoituskori tekee sijoituksia OP:n hallinnoimiin rahastoihin, rahastot toimivat aktiivisena omistajana osallistumalla yhtiökokouksiin sekä käymällä yhtiöiden kanssa suoria dialogeja.

Nimetty vertailuarvo

Sijoituskorin vertailuindeksiä ei hyödynnetä sijoituskorin edistämien ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumiseksi.

Tiedot julkaistu 11.12.2023

Kestävyystiedot LATAA

ISIN-koodi: XZ0000000240

Tiivistelmä
Ei kestävää sijoitustavoitetta
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet
Sijoitusstrategia
Sijoitusten osuus
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta
Menetelmät
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Asianmukainen huolellisuus
Vaikuttamispolitiikat
Nimetty vertailuarvo

Tiivistelmä

Sijoituskori edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin - kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla. Sijoituskori ei painota tai priorisoi yksittäistä teemaa tai kestävyystekijää, vaan huomioi kestävyystekijöitä laajasti välttämällä sijoituksia kiistanalaisiin ja ympäristölle tai yhteiskunnalle haitallisiin liiketoimiin ja painottamalla rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. 

Siltä osin, kun sijoituskori tekee kestäviä sijoituksia, eli sijoituksia taloudelliseen toimintaan, joka edistää joko ympäristö- tai yhteiskunnallista tavoitetta, varmistetaan, etteivät tällaiset kestävät sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään kestävistä sijoitustavoitteista. OP Varainhoito hyödyntää useita eri tietolähteitä eri palveluntarjoajilta.

Ensisijaisia tietolähteitä ovat Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research ja S&P Trucost. Bloomberg:n ja Morningstar:n tietoa hyödynnetään pääosin rahastotason analyysiin. MSCI ESG Research ja S&P Trucost tarjoavat tietoa muun muassa kohdeyhtiöiden kestävyysriskeistä, haitallisten liiketoimintojen osuuksista, ilmastoriskeistä ja –mahdollisuuksista sekä siitä, kuinka kohdeyhtiöiden liiketoiminta on linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Näiden edellä mainittujen palveluntarjoajien tietoa hyödynnetään siltä osin kuin sijoituskori sijoittaa OP:n hallinnoimiin rahastoihin. Palveluntarjoajat hyödyntävät sekä yhtiöiden raportoimaa tietoa että arvioitua tietoa, joka pohjautuu kunkin palveluntarjoajan kehittämään arviointimalliin.

Siltä osin kuin sijoituskori sijoittaa OP:n hallinnoimiin rahastoihin, haitalliset kestävyysvaikutukset (PAI) analysoidaan säännöllisesti läpivalaisemalla sijoitukset PAI-mittareiden osalta. Mikäli läpivalaisussa tunnistetaan kohdeyhtiöitä, joiden haitalliset kestävyysvaikutukset ovat huomattavia suhteessa kohdeyhtiön verrokkeihin, ja kyseinen PAI-mittari todetaan kohdeyhtiölle olennaiseksi, otetaan kohdeyhtiö tarkempaan seurantaan ja tarvittaessa poissuljetaan tai aloitetaan vaikuttamisprosessi. Muiden kuin OP-rahastoihin tehtyjen sijoitusten osalta, se missä määrin PAI-tekijät pystytään huomioimaan, riippuu siitä, miten tietoja on saatavilla, ja prosessimme voivat kehittyä sitä mukaa kuin tietojen saatavuus ja laatu paranevat.

Ei kestävää sijoitustavoitetta

Tämä sijoituskori edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, mutta sen ensisijaisena tavoitteena ei ole kestävien sijoitusten tekeminen.

Siltä osin, kun sijoituskori tekee kestäviä sijoituksia, eli sijoituksia taloudelliseen toimintaan, joka edistää joko ympäristö- tai yhteiskunnallista tavoitetta, varmistetaan, etteivät tällaiset kestävät sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään kestävistä sijoitustavoitteista.

Haitalliset kestävyysvaikutukset (PAI) analysoidaan OP Rahastoyhtiön hallinnoimien rahastojen osalta säännöllisesti läpivalaisemalla sijoitukset PAI-mittareiden osalta. Mikäli läpivalaisussa tunnistetaan kohdeyhtiöitä, joiden haitalliset kestävyysvaikutukset ovat huomattavia suhteessa kohdeyhtiön verrokkeihin, ja kyseinen PAI-mittari todetaan kohdeyhtiölle olennaiseksi, otetaan kohdeyhtiö tarkempaan seurantaan, ja tarvittaessa poissuljetaan tai aloitetaan vaikuttamisprosessi. Muiden kuin OP-rahastoihin tehtyjen sijoitusten osalta, se missä määrin PAI-tekijät pystytään huomioimaan, riippuu siitä, miten tietoja on saatavilla ja prosessimme voivat kehittyä sitä mukaa kuin tietojen saatavuus ja laatu paranevat.

Lisää tietoa haitallisten kestävyysvaikutusten huomioinnista löytyy dokumentista “Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa”, joka löytyy verkosta op.fi.

Siltä osin kuin OP Varainhoidon kestävän sijoituksen analyysimallin avulla tarkistetaan, onko yhtiö rikkonut kansainvälisiä normeja (YK Global Compact, sekä OECD ohjeet monikansallisille yrityksille). Mikäli rikkomus tunnistetaan, yhtiötä ei voida määritellä kestäväksi sijoitukseksi. Kansainvälisten normirikkeiden määritelmä ja yhtiökohtainen analyysi pohjautuu ulkopuolisen palveluntarjoajan metodologiaan.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet

Sijoituskori ei painota tai priorisoi yksittäistä teemaa tai kestävyystekijää, vaan huomioi kestävyystekijöitä integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla. Kyseinen analyysi ja seuranta koostuu poissulkemisesta, jolla rajoitetaan altistumista tietyille toimialoille, sekä ilmastotekijöiden ja aktiivisen omistajuuden ottamista huomioon osana varainhoitajien sijoitusprosessia.

  • Sijoituskori välttää sijoituksia kiistanalaisiin ja ympäristölle tai yhteiskunnalle haitallisiin liiketoimiin.
  • Sijoituspäätöksissä painotetaan rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia.
  • Sijoituskori sijoittaa osin kestäviin sijoituksiin.

Sijoitusstrategia

Sijoituskori edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia integroimalla kestävyystekijöiden analyysin ja seurannan sijoitusprosessiin niin sijoituskorin kuin myös rahasto-omistusten läpivalaisutasolla.

Poissulkeminen: Seuraavat kriteerit pätevät OP:n hallinnoimiin rahastoihin tehdyissä sijoituksissa. Sijoituskori poissulkee aktiivisista suorista sijoituksistaan kiistanalaisten aseiden valmistajia, lämpöhiiltä tuottavia kaivosyhtiöitä, lämpöhiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä, tupakkayhtiöitä sekä kansainvälisiä normeja rikkoneita yhtiöitä, joihin vaikuttaminen on ollut tuloksetonta.  Poissulkulista on julkinen.

ESG-tiedon hyödyntäminen sijoituskohteiden analyysissa: ESG-tekijöitä huomioidaan osana sijoitusprosessia käyttämällä sekä ulkopuolisen ESG-palveluntarjoajan dataa, että sisäisesti kehitettyä OP Varainhoidon omaa ESG-työkalua. ESG-tekijöiden huomiointi osana sijoitusprosessia tarkoittaa esim. sitä, että ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia tehdään näkyviksi kultakin osa-alueelta valittujen eri mittareiden avulla. Kestävän sijoituksen prosenttiosuus lasketaan jokaiselle sisäisesti ja ulkoisesti hallinnoidulle rahastolle sekä ETF:lle. OP seuraa, että jokaisella ETF-palveluntarjoajalla on ESG-politiikka tai vastuullisen sijoittamisen periaatteet.

Kansainväliset normirikkomukset: Sijoitukset OP-rahastoihin läpivalaistaan säännöllisesti kansainvälisten normirikkomusten varalta, ja mikäli rikkomus havaitaan, aloitetaan vaikuttamisprosessi kohdeyhtiön kanssa. Tavoitteena on, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Mikäli vaikuttaminen ei tuota tulosta, yhtiö voidaan poistaa rahastosalkusta ja lisätä poissulkulistalle.

Kestävien sijoitusten vähimmäisosuus: Seuraava kuvaus pätee OP:n hallinnoimiin rahastoihin tehdyissä sijoituksissa. OP:n hallinnoimien rahastojen osalta, rahastot allokoivat alla kuvatun vähimmäismäärän mukaisesti sijoituksia kohdeyhtiöihin, joilla on liiketoimintaa, joka edistää yhtä tai useampaa YK:n Kestävän Kehityksen Tavoitetta (SDG), aiheuttamatta haittaa muille kestävyystekijöille tai tavoitteille. Kestävän sijoituksen määrittely tehdään OP Varainhoidon analyysimallilla, joka hyödyntää ulkopuolisen palveluntarjoajan SDG-, sekä kestävyystietoa.

Toimintaperiaatteet hyvien hallintotapojen arvioimiseksi: Kohdeyhtiön hallintotavan analysointi on tärkeä osa sijoitusprosessia. Pidämme hyvän hallintotavan noudattamista tärkeänä peruspilarina yhtiön taloudelliselle menestykselle toimialasta riippumatta. OP:n hallinnoimien rahastojen osalta hallintotapaa arvioitaessa kiinnitetään huomioita esimerkiksi kohdeyhtiön hallintorakenteiden asianmukaisuuteen, kohdeyhtiön toimiin suhteessa henkilöstöönsä sekä kohdeyhtiön käytäntöihin palkitsemisen ja verotuksen suhteen. Hyvän hallintotavan arvioinnissa käytämme ulkoisten palveluntarjoajien analyysia sekä omaa laadullista analyysia silloin, kun ulkopuolista tietoa ei ole saatavilla. Läpivalaisemme rahastot säännöllisesti hyvän hallintotavan kriteereillä, joille on asetettu minimirajat. Ulkoisilta varainhoitajilta edellytämme hyvää hallintotapaa, ja sen tarkastelu on oleellinen osa ennen sijoituspäätöstä tehtävää due diligence –prosessia sekä vuosikyselyä.

Sijoitusten osuus

Sijoituskori tekee sijoituksia, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja näistä sijoituksista minimissään 10% on kestäviä sijoituksia.

Sijoituskori voi myös sijoittaa varojaan pörssijohdannaisiin ja OTC-johdannaissopimuksiin suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa. Mahdollisten johdannaisten osalta ei ole välttämättä saatavilla kestävyystietoja.

Sijoituskori saattaa sisältää sijoituskohteita, jotka ovat EU:n luokitusjärjestelmien mukaisia, mutta sijoituskori ei sitoudu tiettyyn minimimäärään EU:n luokitusjärjestelmän mukaisten sijoitusten osalta. Toistaiseksi EU:n luokitusjärjestelmän mukaisia sijoituskohteita, tai raportoitua tietoa EU:n luokitusjärjestelmän mukaisuudesta on saatavilla niukasti.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta

Salkunhoitajat seuraavat ulkoisen palveluntarjoajan datan avulla edistääkö tietty yksittäinen sijoituskohteena oleva rahasto ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja/tai onko rahastolla tavoitteena tehdä kestäviä sijoituksia. Tämän lisäksi, sisäisesti kehitetyn ESG-työkalun avulla salkunhoitajat seuraavat sijoituskorin tasolla missä määrin tuote painottaa sijoituksia rahastoihin, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Tämän ESG-työkalun avulla on myös mahdollista seurata, että altistuma OP Varainhoidon poissulkulistalle minimoidaan. Työkalu mahdollistaa salkunhoitajan myös seuraamaan, että sijoituskorin kestävän sijoitusten vähimmäismäärä toteutuu ja että kestävien sijoitusten osalta haitalliset kestävyysvaikutukset tulevat huomioitua joko OP Varainhoidon haitallisten kestävyysvaikutusten (PAI) -analyysin tai ulkoisten rahastojen PAI-seurannan kautta.

Sijoitukset läpivalaistaan ESG asiantuntijoiden toimesta säännöllisesti edellä mainittujen mittarien osalta. Sijoituskorin ylätason ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvistä ominaisuuksista raportoidaan rahastotason ESG-indikaattoreita kuukausittain.

Menetelmät

Sijoituskori välttää sijoituksia OP Varainhoidon määrittelemille ympäristölle ja yhteiskunnalle haitallisille toimialoille. Poissulkujen toteutumista seurataan säännöllisesti laskemalla sijoituskorin altistuma kiistanalaisille ja haitallisille toiminnoille sekä läpivalaisemalla rahasto poissulkulistan kriteereillä.

ESG-tekijöitä huomioidaan osana sijoitusprosessia painottamalla rahastoja, jotka edistävät ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Salkunhoitajan käytössä on rahastotason dataa sekä ulkoisen ESG-palveluntarjoajan että sisäisesti kehitetyn OP Varainhoidon oman ESG-työkalun kautta. Ulkoisen palveluntarjojan datan avulla salkunhoitajan on mahdollista seurata edistääkö tietty yksittäinen sijoituskohteena oleva rahasto ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja/tai onko rahastolla tavoitteena tehdä kestäviä sijoituksia. Sisäisesti kehitetyn ESG-työkalun avulla on mahdollista arvioida missä määrin rahoitustuote painottaa sijoituksia rahastoihin, jotka edistävät ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joiden tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia, sekä tämän lisäksi seurata, että altistuma OP Varainhoidon määrittelemille vastuullisuusnäkökulmasta haitallisille toimialoille minimoidaan. Työkalu mahdollistaa salkunhoitajan myös seuraamaan, että rahaston kestävän sijoitusten vähimmäismäärä toteutuu ja että kestävien sijoitusten osalta haitalliset kestävyysvaikutukset tulevat huomioitua joko OP Varainhoidon haitallisten kestävyysvaikutusten (PAI) -analyysin tai ulkoisten rahastojen PAI-seurannan kautta.

Ulkoisten varainhoitajien ESG-toimintatavat tarkastetaan kokonaisvaltaisesti arvioimalla niiden ESG-politiikkaa, -resursointia ja -raportointia, poissulkuperiaatteita sekä kestävyystekijöiden huomioimista sijoitustoiminnassa. Ulkoisten varainhoitajien ESG-tarkastuksen tulokset pisteytetään OP Varainhoidon toimesta, ja varainhoitajien vastuullisuutta sekä sen kehitystä seurataan vuosittaisen kyselyn avulla. Rahasto ei sijoita ulkoisten varainhoitajien rahastoihin, joilla ei ole ESG-politiikkaa tai vastuullisen sijoittamisen periaatteita.

Tietolähteet ja tietojen käsittely

OP Varainhoito hyödyntää useita eri tietolähteitä eri palveluntarjoajilta.  Ensisijaisia tietolähteitä ovat Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research ja S&P Trucost. Bloomberg:n ja Morningstar:n tietoa hyödynnetään pääosin rahastotason analyysiin, kun taas MSCI ESG Research:n ja S&P Trucost:n dataa hyödynnetään yhtiötason analyysissä siltä osin kuin rahastot sijoittavat OP:n hallinnoimiin rahastoihin. Edellä mainitut palveluntarjoajat tarjoavat tietoa muun muassa kohdeyhtiöiden kestävyysriskeistä, haitallisten liiketoimintojen osuuksista, ilmastoriskeistä ja –mahdollisuuksista, sekä siitä kuinka kohdeyhtiöiden liiketoiminta on linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Palveluntarjoajat hyödyntävät sekä yhtiöiden raportoimaa tietoa että arvioitua tietoa, joka pohjautuu kunkin palveluntarjoajan kehittämään arviointimalliin.

Käyttämillämme palveluntarjoajilla on käytössään tarkat ja määrämuotoiset prosessit tiedon laadun varmistamiseksi ja virheellisten tietopisteiden korjaamiseksi.

Uusia tietopaketteja ja palveluntarjoajia valitessamme teemme tarkan vertailun ja analyysin eri tarjoajien tiedon laadukkuudesta, kattavuudesta, metodologiasta ja luotettavuudesta. Seuraamme säännöllisesti ESG-tiedon ja palveluntarjoajien kehitystä markkinoilla mahdollistaaksemme parhaimman mahdollisen tiedon sijoituspäätösten tueksi sekä asiakasraportointiin.

Tietolähteitä hyödynnetään joko käyttämällä suoraan palveluntarjoajan mittaria tai analyysia, sekä yhdistämällä eri mittareita ja rakentamalla näiden pohjalta OP Varainhoidon omaa analyysia tai arvioita. Osa tiedosta tuodaan suoraan OP Varainhoidon omaan tietokantaan, josta sitä voidaan hyödyntää sisäisiin analyysimalleihin ja raportointiin. Lisäksi tietoa käytetään suoraan palveluntarjoajien omien käyttöalustojen kautta.

Arvioitavien tietojen osuus riippuu kestävyysindikaattorista ja tutkittavasta kestävyystekijästä, eikä ole yksiselitteisesti mahdollista määritellä arvioidun tiedon osuutta kaikesta kestävyystiedosta kokonaisuudessaan. On haastavaa määritellä yleisesti, kuinka suuri osuus kestävyystiedoista on arvioitua, ja kuinka suuri osuus on raportoitua. Niissä tapauksissa, kun raportoitua tietoa on olemassa, käytetään ensisijaisesti raportoitua tietoa. Ulkopuoliset palveluntarjoajat näyttävät kunkin mittarin osalta, onko tieto yhtiön itse raportoimaa vai palveluntarjoajan oman mallin avulla arvioitua.

Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset

Kestävyyteen liittyviä tietoja ei ole vielä toistaiseksi täysin standardoitu ja kaikki rahasto- ja varainhoitoyhtiöt eivät raportoi tietoja laajasti. Tämä tuo osaltaan haasteita vertailtavuuteen. Eri palveluntarjoajilla voi olla erilaisia menetelmiä tiedon koostamiseen, arviointiin ja analysointiin. Tämän vuoksi tutustumme tarkasti käyttämiemme palveluntarjoajien metodologioihin, ja varmistamme niiden soveltuvuuden käyttötarkoituksiimme.

Käytämme useita eri palveluntarjoajia, jotta pystymme näkemään tiettyjä mittareita useammista lähteistä sekä täydentämään mahdollisia tietoaukkoja.

Asianmukainen huolellisuus

Sijoituskorille on asetettu poissulkukriteerit, kuten kuvattu yllä kohdassa Sijoitusstrategia. Salkunhoidosta riippumaton taho seuraa, että sijoituskori noudattaa sille asetettuja kriteereitä. Sijoituskorille olennaiset poissulkukriteerit on implementoitu kaupankäyntijärjestelmään.

Vaikuttamispolitiikat

Siltä osin kuin sijoituskori tekee sijoituksia OP:n hallinnoimiin rahastoihin, rahastot toimivat aktiivisena omistajana osallistumalla yhtiökokouksiin sekä käymällä yhtiöiden kanssa suoria dialogeja.

Nimetty vertailuarvo

Sijoituskorin vertailuindeksiä ei hyödynnetä sijoituskorin edistämien ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumiseksi.

Tiedot julkaistu 11.12.2023

Kestävyystiedot LATAA

ISIN-koodi: XZ0000000257

Vakuutussäästämisen tuotteisiin liitettävissä olevien vastuullisten rahastojen SFDR-asetuksen mukaiset kestävyystietolomakkeet löytyvät kunkin rahastoyhtiön rahastoesitteestä. SFDR-asetuksen mukaiset määräaikaiskatsaukset löytyvät vastaavasti rahastoyhtiön vuosikertomuksesta.

Rahastoyhtiö    
abrdn Investments Luxembourg S.A. Rahastoesite Vuosikertomus
Ardevora Asset Management Rahastoesite Vuosikertomus
Ashmore Investment Management Rahastoesite Vuosikertomus
Baring Asset Management Limited Rahastoesite Vuosikertomus
BlackRock (Luxembourg) S.A Rahastoesite Vuosikertomus
RBC Global Asset Management Rahastoesite Vuosikertomus
Brown Advisory Rahastoesite Vuosikertomus
FIL Investment Management (Luxembourg) S.A Rahastoesite Vuosikertomus
FundRock Management Company S.A. Rahastoesite Vuosikertomus
GAM Fund Management Limited Rahastoesite Vuosikertomus
Global Evolution Manco Rahastoesite Vuosikertomus
Granahan Investment Management, Inc. Rahastoesite Vuosikertomus
HSBC Asset Management Rahastoesite Vuosikertomus
Invesco Management S.A. Rahastoesite Vuosikertomus
Janus Henderson Investors Europe S.A. Rahastoesite Vuosikertomus
JPMorgan Asset Management Rahastoesite Vuosikertomus
Kotak Mahindra Asset Management Rahastoesite Vuosikertomus
Franklin Templeton International Services S.à r.l  Rahastoesite Vuosikertomus
MainFirst Affiliated Fund Managers S.A. Rahastoesite Vuosikertomus
Montanaro Asset Management Limited Rahastoesite Vuosikertomus
Morgan Stanley Investment Management Rahastoesite Vuosikertomus
Nomua Asset Management Rahastoesite Vuosikertomus
Pictet Asset Management (Europe) S.A., Luxembourg Rahastoesite Vuosikertomus
Robeco Institutional Asset Management Rahastoesite Vuosikertomus
Sands Capital Management Rahastoesite Vuosikertomus
Schroder Investment Management (Europe) S.A. Rahastoesite Vuosikertomus
T. Rowe Price International Rahastoesite Vuosikertomus
UBS Fund Management Luxembourg S.A. Rahastoesite Vuosikertomus