Ensiasunnon ostajan opas

Omasta kodista haaveileminen on ihanaa ja jännittävää. Onhan ensiasunnon ostaminen yksi elämän isoimmista päätöksistä. Oma koti kerryttää sinulle myös varallisuutta eivätkä rahat mene vuokranantajan taskuun. Kuukausittaisella vuokrasummalla lyhennät jo mukavan kokoista asuntolainaa.

Oikean kodin löytäminen

Sen oikean kodin löytyminen saattaa tuntua aluksi haasteelliselta, sillä vaihtoehtoja riittää. Asuntoportaalit tarjoavat erilaisia asunnon etsintää helpottavia palveluita, jotka päivystävät puolestasi ja ilmoittavat kriteereitäsi vastaavasta asunnosta heti, kun sellainen tulee markkinoille. Käy kurkkaamassa, löytyisikö ensimmäinen oma kotisi OP Kodista.

Nimet papereihin

Kun unelmien koti on löytynyt ja myyjä hyväksynyt ostotarjouksesi, on asuntokauppojen aika! Kaupat tehdään yleensä ostajan pankissa. Ennen varsinaista kaupantekoa allekirjoitat asuntolainaasi liittyvät paperit, kuten velkakirjan ja panttaussitoumuksen. Kaupantekotilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirja ja muut tarvittavat dokumentit, minkä jälkeen asunto siirtyy nimiisi ja kauppahinta siirretään myyjän tilille.

Marginaali, varainsiirtovero, korkovähennys ja muut termit tutuiksi

Ensiasunnon ostajan sanakirjasta löydät keskeiset asuntolainaan liittyvät termit.