Nuori nainen istuu iloisena lattialla muuttolaatikoiden keskellä.

Ensiasunnon ostajan opas

Oman asuntolainan maksaminen kerryttää sinulle varallisuutta eivätkä rahat mene vuokranantajan taskuun. Kuukausittaisella vuokrasummalla lyhennät jo mukavan kokoista asuntolainaa.

Oma asunto kerryttää varallisuuttasi

Asuntosurffailua

Sen "oikean" löytyminen saattaa tuntua aluksi haasteelliselta, sillä vaihtoehtoja riittää. Asuntoportaalit tarjoavat erilaisia asunnon etsintää helpottavia palveluita, jotka päivystävät puolestasi ja ilmoittavat kriteereitäsi vastaavasta asunnosta heti, kun sellainen tulee markkinoille. Käy kurkkaamassa, löytyisikö ensimmäinen oma kotisi op-koti.fi:stä.

Lainalupaus takataskussa näytölle

Lainalupauksen kanssa sinun on huoletonta lähteä katsomaan asuntoja paikanpäälle ja tehdä ostotarjous vaikka samantien. Voit saada lainalupauksen esimerkiksi täyttämällä asuntolainahakemuksen verkossa.  Hakemus kannattaa täyttää heti, vaikka et vielä tarkalleen tietäisikään uuden asunnon hintaa. Verkossa täytetty hakemus on vasta tarjouspyyntö - se ei sido sinua lainan ottamiseen.

Sopivan suuruinen asuntolaina

Asuntolaina on hyvä mitoittaa siten, että sinulle jää varaa myös muuhun elämiseen. Mieti realistisesti, paljonko voisit käyttää rahaa kuukausittain asumiseen, jotta sitä jäisi myös muihin menoihin.

Lainan kuukausierän olisi hyvä olla enintään 30-35 prosenttia kuukausittaisista nettotuloistasi. Asuntolainan korot ovat tällä hetkellä matalalla, joten on hyvä huomioida mahdollisen koronnousun vaikutus kuukausierään. Riittäisivätkö rahkeesi, jos korot nousisivat esimerkiksi kuuteen prosenttiin? Laske asuntolainalaskurilla miten esimerkiksi korkojen nousu vaikuttaa kuukausierän suuruuteen.

Yhtiövastike, rahoitusvastike, putkiremontti...

Asunnon hankintaan liittyy kauppahinnan lisäksi myös muita kuluja. Asunto-osakkeesta maksetaan yhtiövastiketta tavallisimmin kerran kuussa, ja sillä katetaan mm. taloyhtiön ylläpitoon liittyviä kuluja.

Ostettavaan asuntoon saattaa kohdistua myös esimerkiksi putkiremontista johtuvaa yhtiökohtaista lainaa. Voit maksaa sen kerralla pois tai lyhentää sitä taloyhtiölle kuukausittain maksettavalla rahoitusvastikkeella.

Ota selvää myös muista taloyhtiön tulevista remonteista. Esimerkiksi julkisivuremontti voi maksaa asuntoa kohden kymmeniä tuhansia euroja.

Ensiasunnon ostajan veroedut

Ensimmäisestä omaksi kodiksi ostetusta asunnosta sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, joka on normaalisti 2 prosenttia asunto-osakkeen ja 4 prosenttia kiinteistön kauppahinnasta. Veroedun saadaksesi sinun tulee omistaa asunnosta vähintään puolet ja olla 18–39-vuotias.

Ensiasunnon ostajana voit vähentää asuntolainasi koroista 32 prosenttia verotuksessa. Tämä pienentää suoraan verokortissasi olevaa veroprosenttia.

Nimet papereihin

Kun sopiva kohde on löytynyt ja myyjä on hyväksynyt tarjouksesi, sovitaan asuntokaupat pankkiisi. Ennen varsinaista kaupantekoa allekirjoitat asuntolainaasi liittyvät paperit, kuten velkakirjan ja panttaussitoumuksen.

Kaupantekotilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirja ja muut tarvittavat dokumentit, minkä jälkeen asunto siirtyy nimiisi ja kauppahinta siirretään myyjän tilille. Välittäjän vastuulla on ilmoittaa verottajalle puolestasi, että kyseessä on ensiasunnon osto.