Omaan ensiasuntoon säästäminen

Aika on säästäjän paras kaveri. Siksi omaan ensimmäiseen asuntoon säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka asunnon ostaminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Asuntoa ostaessasi sinulla tulee olla omarahoitusosuus (eli säästöjä) tai ostettavan asunnon lisäksi muita reaalivakuuksia. Lue säästämisen vinkit ensiasunnon ostajalle!

Miten ensiasuntoon kannattaa säästää?

Säästämiseen löytyy monia vaihtoehtoja, kuten ASP-tili, erilaiset rahastot tai perinteinen säästötili. Säästötavoitteeseesi pääsemisessä sinua auttaa myös Säästölipas, joka on kuin sähköinen säästöpossu. Sen avulla säästäminen käy kuin itsekseen.

Säästämisessä on hyötyä myös siinä mielessä, että kun olet tottunut säännölliseen säästämiseen, käy lainan takaisinmaksu jo rutiinilla.

Ensiasuntoon säästäminen ja ASP-tili

ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä helpottaa ensiasunnon ostamista. ASP-tilille säästetään 10 prosenttia tulevan kodin arvioidusta hinnasta vähintään kahdeksan vuosineljänneksen aikana. Voit aloittaa ASP-säästämisen 15-44-vuotiaana. Kun olet saavuttanut säästötavoitteesi, pankki voi myöntää sinulle loput 90 prosenttia ASP-lainana. ASP-korkotukilainan laina-aika on enintään 25 vuotta.

ASP-tilille maksetaan 1 % talletuskoron lisäksi 4 %:n* lisäkorko tallettamisen aloittamisvuodelta ja sen jälkeen enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta, kun ASP:n ehdot täyttyvät ja koti hankitaan ASP:n avulla. Korko ja lisäkorko ovat poikkeuksellisesti verovapaita. ASP-tilin avaaminen ei sido sinua ottamaan ASP-lainaa.

*Ennen 1.10.2019 avatuilla tileillä lisäkoron määrä on osuuspankkikohtaisesti vähintään 2-4 %.

Ensiasuntoon säästäminen ja rahasto

Voit säästää omaan asuntoon myös siirtämällä säännöllisesti tietyn summan rahastoon. Kuukausisumma voi olla esimerkiksi 30, 50, 100 tai 200 euroa tai voit ostaa rahastoa isommalla kertasummalla, jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista. Rahastoissa varat sijoitetaan korko- tai osakemarkkinoille, joissa niiden tuotto-odotus pidemmällä aikavälillä on pankkitiliä parempi.

Rahastosäästämisessä on hyvä tiedostaa, että se ei ole koskaan täysin riskitön vaihtoehto. Jos korko- ja osakemarkkinat laskevat, myös rahasto-osuutesi arvo voi laskea. Rahastoja on kuitenkin tarjolla erilaisilla riskitasoilla, joita voit helposti vertailla säästämisen laskurilla. Ja rahastosäästämisen kaveriksi sopii hyvin myös säästäminen pankkitilille, jossa riskiä ei ole, mutta joka ei toisaalta myöskään tuota juuri lainkaan matalan korkotason takia.

Vertaile rahastoja säästämisen laskurilla >

Ensiasuntoon säästäminen ja Säästölipas

OP:n Säästölipas on sähköinen säästöpossu, joka soveltuu erinomaisesti säästämiseen arjen unelmia ja yllätyksiä varten. Kyseessä on säästötili, jolle voit asettaa haluamiasi säästötavoitteita sekä hallinnoida ja seurata säästöjesi kertymistä kätevästi joko op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. Jos säästämisen suunnitelmasi muuttuvat, voit muuttaa tavoitteita helposti.

Säästölippaalle säästäminen on helppoa ja huomaamatonta. Voit kerryttää säästöjä joko kertatalletuksilla tai määritellä haluamasi summan, joka siirtyy automaattisesti Säästölippaalle suorittamasi korttimaksun yhteydessä. 

Säästölipas on myös mutkaton tapa aloittaa rahastosäästäminen ja laittaa ylimääräiset säästöt tuottamaan tiliä paremmin pidemmällä aikavälillä.

Säästölipas OP
Säästölipas
Luo itsellesi säästötavoitteet ja säästä automaattisesti korttimaksuistasi. Ota Säästölipas käyttöösi OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

ASP-lainan ja -tilin myöntää osuuspankki.