Näin toimitat kuolinpesän asiakirjat ja laskut verkossa

Kuolinpesän asiakirjojen ja laskujen toimittaminen onnistuu kätevästi verkossa yleisimmillä suomalaisilla pankkitunnuksilla. Voit toimittaa asiakirjoja ja laskuja palvelun kautta skannaamalla ne, tai ottamalla niistä kuvan esimerkiksi puhelimella tai tabletilla. Tiedostot voivat olla pdf- tai jpg-muotoisia. Yhden liitetiedoston koko saa olla enintään 5 megatavua (Mt) ja voit lähettää niitä kerralla enintään 80 kpl.

Toimita meille asiakirjoja

Voit toimittaa meille verkossa kuolinpesän asiakirjoja, kuten virkatodistuksen, perukirjan liitteineen tai valtakirjan.

Tarkastamme perukirjan, kun kaikki perunkirjoitukseen liittyvät asiakirjat on toimitettu. Kun olemme saaneet perukirjan kaikkine liitteineen, perukirjan tarkastaminen vie tavallisesti muutamia viikkoja. Kun toimitat asiakirjoja, suostut siihen, että voimme käyttää niitä koko OP Ryhmässä kuolinpesän asioiden hoitamiseen.

Huomioithan, että kuolinpesän valtakirjan tulee olla käsin allekirjoitettu, palvelun kautta toimitettuun valtakirjaan ei tule sähköistä allekirjoitusta. Mikäli haluat allekirjoittaa valtakirjan sähköisesti, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Toimita meille laskuja maksettavaksi

Käsittelemme laskut viimeistään viiden pankkipäivän kuluessa. Toimita laskut ajoissa, jotta ehdimme maksamaan ne eräpäivänä.  Palvelu on tarkoitettu laskujen maksuun ennen perunkirjoitusta. Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän valtuutettu voi maksaa laskuja omilla OP:n tunnuksilla OP-mobiilin tai op.fi-palvelun kautta, mikäli tähän on annettu valtuutus kuolinpesän valtakirjalla. Laskuja voi maksaa perunkirjoituksen jälkeen myös maksukuorilla.
 
  • Ennen perunkirjoitusta kuolinpesän tililtä voi maksaa vain kuolinpesän ensisijaisia laskuja, esimerkiksi hautajaisiin ja kuolinpesän hoitoon liittyviä kuluja. Laskujen tulee olla vainajan tai kuolinpesän nimellä.
  • Tarkista, että laskun tiedot ovat selkeästi luettavissa (kenelle lasku on osoitettu, maksun saaja ja tilinumero, summa, viitenumero ja eräpäivä). Laskujen pitää olla kopioita tai kuvia virallista laskuista (jos mahdollista, jätä laskun viivakoodi näkyviin). 
  • Veloitustilin tulee olla käyttötili. Laskuja ei voida maksaa säästämisen tileiltä (esim. tuottotili). 
  • Jos haluat muuttaa eräpäivää, kirjaa haluttu eräpäivä laskuun käsin. Muussa tapauksessa laskut maksetaan laskuun merkityn eräpäivän mukaisesti.
  • Veloitamme laskujen maksamisesta hinnaston mukaisen palvelumaksun. Jos eräpäivä on yli viiden päivän päässä, maksu on 2,5 € per lasku. Jos toimitat laskun myöhemmin ja sen eräpäivä on sitä käsitellessämme mennyt, maksu on 5 € per lasku. 
  • Jos vainajan tilillä ei ole riittävästi rahaa laskujen maksuun, lähetämme katteettomuusilmoituksen. Veloitamme siitä hinnaston mukaisen palvelumaksun. Lähetämme ilmoituksen ensisijaisesti kuolinpesän verkkopalveluun tai kirjeitse kuolinpesän osoitteeseen.
Kirjautumisessa saatuja tietoja voidaan käyttää käyttäjän yksilöimiseen ja yhdistää palvelun puitteissa OP Ryhmän asiakastietoihin.