Ennen perunkirjoitusta

Saamme tiedon asiakkaamme kuolemasta yleensä suoraan väestötietojärjestelmästä. Tiedon perusteella lukitsemme vainajan verkkopalvelutunnukset, irtisanomme kortin ja poistamme mahdolliset tilin käyttöoikeudet. Jos esimerkiksi puolisolla tai jollain muulla henkilöllä on tiliin laajat käyttöoikeudet ja tili on OP:n verkkopalvelusopimuksessa päätilinä, tulee hänen olla meihin yhteydessä päätilin vaihtamiseksi. Verkkopalvelua ei voi käyttää, kun kuolinpesän tilin käyttöoikeudet poistetaan.

Lähetämme pankkiasiakkaillemme vainajan osoitteeseen osanottokirjeen noin kuukauden kuluttua kuolemasta. Saat kirjeen mukana tarkemmat tiedot vainajan asiakkuudesta. Kirje sisältää muun muassa tiedot e-laskuista, suoramaksuista, mahdollisista sijoituspalveluista ja valtakirjapohjan. Tarvittaessa voit noutaa dokumentit miltä tahansa osuuspankin konttorilta.

Virkatodistus vainajasta

  • Virkatodistus on todistus väestötietojärjestelmässä olevista henkilötiedoista, joista ilmenee kuolintapauksen lisäksi mm.  vainajan perhesuhteet. Virkatodistuksella osoitat siis osakkuutesi kuolinpesään.
  • Tarvitset virkatodistuksen pankkia varten, jotta voit asioida kuolinpesän puolesta.
  • Tilaa virkatodistus puhelimitse Digi- ja väestötietovirastosta tai vainajan omasta seurakunnasta. 
  • Toimita virkatodistus meille kätevästi verkossa tai vie se lähimpään osuuspankin konttoriin.

Laskut ja lainat

Tiedätkö vainajalla olleen lainaa? Olethan meihin yhteydessä, jotta voimme auttaa lainan maksujärjestelyiden tekemisessä.

Sopimukset ja tilaukset

  • Vainajan jäämistöstä voit löytää viitteitä hänen tekemistään sopimuksista ja tilauksista. Vainajan elinaikanaan tekemät sopimukset sitovat kuolinpesää. Nämä sopimukset ja sopimuksia koskeva laskutus ei pääty automaattisesti kuolinpäivään.
  • Voit irtisanoa sopimuksista ja tilauksista tarpeettomat. Näitä ovat esimerkiksi puhelin- ja internetliittymät, lehtitilaukset tai kotiin tilatut palvelut kuten ateriapalvelu.

Yhteisomisteinen tili

Onko sinulla ja vainajalla ollut yhteisomisteinen tili? Kuolintapauksessa kuolinpesästä tulee tilin toinen omistaja. Tilin toisena omistajana, voit edelleen käyttää tiliä normaalisti, ellei kuolinpesä tai sen yksittäinen osakas vaadi tilivarojen jäädyttämistä. Suosittelemme, että leskenä ohjaat tulosi omalle tilillesi yhteisomisteisen tilin sijasta.

Laskut

  • Onko kuolinpesällä maksettavia laskuja? Ennen perunkirjoitusta voit maksaa vainajan tililtä vain kohtuulliset hautajaiskulut, perunkirjoituksen valmisteluun liittyvät kulut sekä kuolinpesän omaisuuden arvon ylläpitämiseen liittyvät kulut. Yksikin osakas voi maksaa tällaiset kulut ilman valtakirjaa muilta osakkailta. Kuolinpesän laskujen maksu hoituu konttorissa pääsääntöisesti ilman ajanvarausta. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus ja mahdollinen osakkuutesi todistava virkatodistus.
  • Oletko tottunut maksamaan laskuja maksupalvelukuorilla? Maksupalvelukuoria et voi käyttää ennen perunkirjoituksen valmistumista ja tilinkäyttöoikeusvaltuutuksen antamista.
  • Askarruttaako sinua kuolinpesän e-laskut ja suoramaksut? Voit irtisanoa tarpeettomat e-laskut ja suoramaksut, muuten ne pysyvät ennallaan. Listaus vainajan e-laskuista ja suoramaksuista saapuu osanottokirjeen mukana. Tarvittaessa voit noutaa dokumentit myös miltä tahansa osuuspankin konttorilta.

Huomioithan kuolinpesän varallisuuden ja pidät huolta, että sen varat riittävät kulujen kattamiseen.

Jos epäilet, että kuolinpesän varat eivät riitä kattamaan kaikkia pesänselvityskuluja, otathan tässä tapauksessa meihin pikaisesti yhteyttä. Näin ollen voimme irtisanoa toistuvat maksut, jotka eivät ole kuolinpesän hoidon kannalta ensisijaisia.

Tukea kuolinpesän hoitamiseen

Kuolinpesän asioiden hoitaminen voi olla surun keskellä raskasta ja voimia vievää. Tiesithän, että kaikkea ei ole pakko hoitaa itse?

Hyödynnä lakipalveluitamme

Perukirjan laatimisessa suosittelemme kääntymään asiantuntijan puoleen. Voit kysyä perunkirjoituksen tekemistä myös lakipalveluidemme asiantuntijoilta. Perunkirjoituksen hinta pankissa määräytyy palveluhinnastomme mukaan. Maksuihin käytetään ensisijaisesti kuolinpesälle kertyneitä OP-bonuksia. Kysy lisää puhelimitse.

Lakipalveluidemme asiantuntijoilta saat tarvittaessa apua myös osituksen tekoon.

OP Koti on myös apunasi

Perunkirjoitusta varten tarvittavaa asunto- ja kiinteistöomaisuuden arviointia voit kysyä meiltä OP Kodista. Olemme Suomen luotetuin kiinteistönvälittäjä ja välittäjämme ovat apunasi 170 eri paikkakunnalla. 

2. Perunkirjoitus

Perukirjan laatiminen, toimittaminen ja tarkastus. 

Lue lisää