Matkustaminen – 9 vinkkiä huolettomaan matkustamiseen

Lomalla ei tarvitse stressata, kun hankkii ennakkoon turvaa yllättävien tilanteiden varalle. Monia mietityttää rahan nostaminen ulkomailla, pankki- tai luottokortin käyttö ja tietenkin matkalle tarvittavat vakuutukset. Kokosimme muistilistan asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen matkalle lähtöä.

1. Maksa matka luottokortilla

Huolettoman matkan suunnittelu alkaa matkan varaamisella. Kun varaat matkan tai lentoja, suosittelemme käyttämään luottokorttia. Vain silloin luottokorttiyhtiö korvaa lentojen hinnan, jos lentoyhtiö menee konkurssiin. Matkustaessa luottokortti on tarpeen myös monessa muussa yhteydessä. Esimerkiksi hotellin varaukseen ja auton vuokraukseen tarvitset yleensä aina luottokorttia.

Ennen matkaa on hyvä miettiä, onko kortin luottoraja riittävä, jos reissussa tulee yllättäviä tilanteita. Luottorajan suuruus ei vaikuta kortin kuluihin. Voit aina itse päättää, kuinka paljon korttia käytät ja kuinka paljon lyhennät luottolaskua. Käyttämääsi luottoa täytyy kuitenkin lyhentää kuukausittain vähintään minimilyhennyksen verran.

2.  Turvaa matkalle lähtevät matkustajat ja matkatavarat vakuutuksella

Matkustaminen on sitä huolettomampaa, mitä paremmin varaudut matkan aikana tapahtuviin mahdollisiin ikäviin käänteisiin. Tällaisia matkustamisen riskejä ovat mm. matkan aikana sairastuminen ja loukkaantuminen tai matkatavaroiden katoaminen ja rikkoutuminen. Suosittelemmekin turvaamaan reissun matkavakuutuksella jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä.

Pohjola Matkavakuutuksen voi räätälöidä korvaamaan sekä matkustajalle että matkatavaroille sattuvia matkavahinkoja. Voit valita matkasi turvaksi joko määräaikaisen tai jatkuvan matkavakuutuksen. Määräaikainen vakuutus on voimassa yksittäiselle matkalle matkakohtaisesti, kun taas jatkuva vakuutus on voimassa aina alle 45 vuorokauden yhtäjaksoisilla matkoilla. Jatkuva vakuutus onkin edullisin vaihtoehto, kun matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa ulkomaille.

3.  Ota matkalle mukaan Pohjola Vahinkoapu

Pohjola Vahinkoapu on haavereiden hakukone. Vahinkoapu-palvelusta löydät toimintaohjeita arjen eri vahinkotilanteisiin, vahinkotilanteessa auttavien kumppaneidemme yhteystiedot ja lisätietoa Pohjola Vakuutuksen vakuutusten korvaavuudesta. Löydät Pohjola Vahinkoavun osoitteesta vahinkoapu.pohjola.fi ja OP-mobiilista, jolloin Vahinkoapu kulkee kätevästi mukanasi myös matkan aikana.

4. Matkahätäpalvelu auttaa 24/7

Saat nopeasti apua vuorokauden ympäri Pohjola Vakuutuksen matkahätäpalvelusta, jos esimerkiksi sairastut äkillisesti matkan aikana, joudut onnettomuuteen tai tarvitset terveysneuvoja. Pohjola Vakuutuksen matkahätäpalvelu (+358 102 530 011) auttaa sinua löytämään luotettavan lääkärin tai sairaalan ulkomailla. Saat palvelusta myös tukea sairaus- tai loukkaantumistilanteessa sekä yhteyden lääkäriin, jonka kanssa voit keskustella esimerkiksi sinulle ehdotetusta hoidosta. Palvelun avulla voit pyytää myös maksu­sitoumuksen sairaalahoitoon, leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen. Pohjola Vahinkoapu-palvelusta löydät nopeasti listan Pohjola Vakuutuksen suosittelemista ulkomaisista lääkäreistä ja sairaaloista.

5. Kortin käyttö ulkomailla

Ulkomailla kannattaa ensisijaisesti maksaa kortilla: Maksaessasi kortilla sinun ei tarvitse huolehtia valuutanvaihdoista ja voit keskittyä lomasta nauttimiseen.

Kun maksat kortilla, vaihtokurssi on aina edullisempi kuin valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi. Kortin käyttö on myös käteistä turvallisempi vaihtoehto pankin hyvittäessä mahdolliset väärinkäytöstä aiheutuneet kulut, jos korttisi varastetaan. Huomioithan, että maksutilanteessa tulee valita maksu paikallisessa valuutassa. Näin kauppias ei veloita korvausta valuutanvaihdosta.

Maksaminen OP:n korteilla onnistuu ulkomailla kaikissa paikoissa, joissa näet kyseisen kortin merkinnän.

Matkalla on hyvä olla mukana vähintään kaksi maksukorttia. Jos toinen vioittuu tai katoaa, on matkassa aina toimiva maksukortti.

Muistathan huolehtia korttien turvarajat ja luottorajan ajan tasalle sekä tarkistaa korttien voimassaolon ennen matkaa.

6. Rahan nostaminen ulkomailla

Rahan nostaminen ulkomailla automaatista onnistuu OP:n kaikilla korteilla. Kun matkakohteesi on maa, jossa ei käytetä euroja, saat käteistä edullisimmin nostamalla rahaa automaatilta vasta kohdemaassa. Tämä johtuu siitä, että paikan päällä tehdyissä nostoissa on edullisemmat vaihtokurssit kuin etukäteen tilatulla valuutalla.

Monissa maissa käteisellä maksaminen on huomattavasti tavallisempaa kuin Suomessa ja tämän vuoksi kannattaa tehdä kohdemaassa ainakin pieni käteisnosto.  Kannathan kuitenkin vain vähän käteistä mukanasi. Käteisen kadotessa pahimmassa tapauksessa menetät koko summan.

Muistathan, että omistaja-asiakkaana OP:n luottokorteilla maksaessasi saat automaattisesti 180 päivän tuoteturvavakuutuksen ostamallesi tuotteelle. Sen omavastuu on yleensä edullisempi kuin kotivakuutuksissa.

7. Tutustu kohdemaan riskeihin ennakkoon

Ennen matkaa tarkista kohdemaan rokotustarve ja turvallisuustilanne. Osoitteesta op.fi/riskialueet löydät kätevästi tietoa riskialueista. Listaus perustuu ulkoministeriön maakohtaisiin tiedotteisiin.

8. Lataa puhelimeesi OP-mobiili ja ota käyttöön Siirto-maksu

OP:n asiakkaana sinun kannattaa ladata viimeistään ennen matkaa puhelimeesi OP-mobiili-sovellus. Silloin sähköinen matkavakuutuskorttisi on aina kätevästi mukana, samoin Pohjola Vakuutuksen Vahinkoapu-palvelut.

Siirto-maksulla lähetät rahaa helposti ja turvallisesti pelkällä puhelinnumerolla. Maksa oma osuutesi matkalipuista tai majoituskuluista matkakumppanillesi tai jaa illallislasku helposti seurueen kesken. Siirto-maksuja voit tehdä OP-mobiilin ja Nordean Siirto-sovelluksen käyttäjille.

9. Täydennä matkakassaasi

Matkalla on hyvä olla myös joustovaraa budjetissa yllättäviä tilanteita varten. Voit korottaa OP-Visa-korttisi luottorajaa tarpeesi mukaan op.fi:ssä tai OP-mobiilissa. Toinen vaihtoehto matkakassan täydennykseen on vakuudeton luotto, jota voit myös hakea kätevästi op.fi:ssä tai OP-mobiilissa..