Opiskelijaelämää

Vinkkejä ja apua opiskelijan arjen raha-asioihin, kuten säästämiseen, sijoittamiseen ja opiskeluarjen rahoittamiseen. Pankki- ja vakuutusasioiden ollessa kunnossa voit hyvillä mielin keskittyä opiskelijaelämään.

Opiskelija-arjen rahoitus


 

OP-mobiilissa voit hoitaa kaikki arjen pankkiasiat kätevästi omalla älypuhelimellasi. Maksa laskut ja tarkista tilisi saldo silloin kun sinä haluat. Lue lisää

OP-mobiilin Siirto-maksulla jaat yhteiset kulut kätevästi. Maksamista varten tarvitset vain vastaanottajan puhelinnumeron. Tutustu Siirto-maksuun 

Löydät OP:n myös opiskelijoille suunnatusta Frank-sovelluksesta, joka kokoaa opiskelijakortit ja -edut yhteen paikkaan.

Omilla elämänvalinnoillasi voit vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi sähkö-, puhelin-, ja ruokalaskujen suuruuteen. Esimerkiksi Kuluttajaliitto on listannut vinkkejä, joilla voit säästää selvää rahaa. Lue säästövinkkejä

Kun haluat säästää ja etsit paikkaa säästöillesi, voit avata OP-verkkopalvelussa tai OP-mobiilissa maksuttoman Säästölippaan. Säästölipas on helppo ja hauska tapa säästää. Lue lisää

Käyttötili on tili, johon voit liittää maksukortin sekä hoitaa laskut, ostokset ja lainanmaksut helposti. Lue lisää Käyttötilistä

Opiskelijan luottokortti on maksukortti, jossa yhdistyy sekä pankki- että luotto-ominaisuus. Korkeakouluopiskelijana voit saada OP Classic- tai OP Gold -kortin 2 000 euron luottorajalla vaikka heti opiskelupaikan saatuasi. Lue lisää opiskelijan luottokortista

OP Debit on pankkikortti, jolla voit maksaa myös ulkomailla ja verkossa. Lue lisää OP Debit -kortista

18–25-vuotiaana OP:n asiakkaana tai 18–29-vuotiaana osuuspankin omistaja-asiakkaana saat maksutta yhden kortin (OP Classic tai OP Debit) sekä päivittäiset pankkipalvelut, eli käyttötilin ja OP:n digipalvelut. Voit myös saada vieläkin paremmilla eduilla varustetun OP Gold -kortin hintaan 4 €/kk.

Raha-asioiden hoito ei ole rahasta kiinni! Alle 26-vuotiaana saat meiltä kaikki tarpeelliset pankkipalvelut maksutta:
 
  • Käyttötili ja verkkotiliote
  • Yksi maksukortti (OP Basic, OP Debit tai korkeakouluopiskelijan luottokortti eli OP Classic)
  • OP-verkkopalvelut
  • Koti- ja matkavakuutus -21 %

Haluatko enemmän etuja? Osuuspankin omistaja-asiakkaana esimerkiksi säästösi, lainasi ja vakuutusasiointisi kerryttävät sinulle OP-bonuksia, joilla voit maksaa vakuutus- tai pankkipalvelumaksujasi. Omistaja-asiakas saa myös alennuksia pankkipalveluista ja vakuutuksista.

Tutustu omistaja-asiakkuuteen

 

Opintolaina


 

Opintolainan hakeminen ja nostaminen onnistuvat kätevästi verkossa. Lainalle tarvitaan takaus, jonka valtio antaa kaikille opiskelijoille ‒ muita vakuuksia et tarvitse.

Kun haluat suunnitella opintolainaasi, opintolainalaskuri tulee avuksesi.
Laina on aina maksettava takaisin. Takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua siitä, kun olet nostanut viimeisen kerran opintotukea. Sitä ennen maksat lainan korkoja. Opintotukiajan päättymisen jälkeen lainan korot tulevat maksettavaksi kesä- ja joulukuun 15. päivä.

Opintolaina on tarkoitettu ensisijaisesti arjen  menojen tukemiseen, mutta voit käyttää sen mihin itse haluat: vuokraan, opiskeluvälineisiin, vaatteisiin tai vaikkapa matkustamiseen.

Tarpeen tullen opintolaina on myös kätevä apu opiskelijan välttämättömien hankintojen rahoittamiseen, esimerkiksi tietokoneen ostamiseen.

 

Opiskelija-asuminen


 

Monet vuokrayhtiöt vaativat vuokralaisia hankkimaan kotivakuutuksen. Kotivakuutus on tarpeellinen, asuit sitten vuokralla tai omistusasunnossa, sillä se turvaa asuntosi ja tavarasi esimerkiksi murron tai vahingon varalta.

18‒27-vuotiaana saat kotivakuutuksen edullisemmin, koska meillä saat 21 % alennuksen lähes kaikista kodin ja perheen vakuutuksista.

Jos haaveissasi on ensimmäinen oma asunto, suosittelemme sinulle ASP-säästämistä. ASP-säästäminen on helppo ja palkitseva tapa säästää ensiasuntoon. Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka kodin ostaminen olisi ajankohtaista vasta vuosien päästä.

Miksi ASP-säästäminen sopii opiskelijalle?

  • Voit aloittaa ASP-säästämisen jo 15-vuotiaana.
  • Et tarvitse säännöllisiä tuloja ASP-tilin avaamiseen. Alkuun pääset 50 eurolla kuukaudessa.
  • Säästösuunnitelma joustaa elämäntilanteesi mukaan.

ASP-säästäminen on kannattavaa, sillä ASP-tilillä säästösi kerryttävät parempaa korkoa. Kun olet säästänyt ASP-tilille 10 % kodin kauppahinnasta, pankki voi myöntää sinulle loput ASP-lainana.

Vuokravakuustili on hyvä vaihtoehto vuokravakuuden tallettamiseen. Vuokralainen tallettaa käyttötilille vuokranantajan kanssa sovitun, enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavan summan ja panttaa sen.

 

Säästäminen ja sijoittaminen opiskelijana


 
Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän säästöilläsi on mahdollisuus tuottaa. Aloittaa voit opiskelijan lompakkoon sopivalla summalla kuten 10 eurolla kuukaudessa. Jos sinulla on mahdollisuus säästää ja haluat rahoillesi tuottoa, aloita kuukausisäästäminen rahastoon. 
Osakesijoittaminen on historian valossa erittäin tehokas tapa saada rahoille tuottoa. Sijoittaminen osakkeisiin sopii sinulle, jos haet korkeaa tuottoa ja siedät markkinoiden heilahtelua. Edullisten välityspalkkioiden ansiosta voit aloittaa esimerkiksi 100 eurolla.
OP Sijoituskumppani on digitaalinen sijoitusneuvojasi OP-mobiilissa, joka auttaa sinua sijoitustavoitteesi saavuttamisessa. Palvelun avulla aloitat tavoitteellisen säästämisen rahastoon helposti ja voit muuttaa sijoitussummia koska tahansa tilanteesi mukaan. 
OP Sijoitusvakuutuksen avulla saat mahdollisuuden elämän mittaiseen vaurastumiseen ja taloudellisen turvan kartuttamiseen. OP Sijoitusvakuutus sopii niin aktiiviselle sijoittajalle kuin kuukausisäästäjällekin. Pääset alkuun jo 50 eurolla kuukaudessa. 

Suosittelemme opiskelijoille